Art. 8. – Radioamatorul care operează o staţie de radioclub

In acest forum se discuta proiectul propus de ANCOM pentru regulamentul serviciului de amator din Romania.
Comentariile trebuie sa se refere strict la acest proiect, sa analizeze articolele propuse si eventual sa propuna modificari sau articole noi.
Fiecare topic deschis este bine sa se refere la un articol separat pentru a se putea face o analiza eficienta mai tarziu.
Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 925
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Art. 8. – Radioamatorul care operează o staţie de radioclub

Mesajde n2yo » Mie Aug 24, 2016 1:17 pm

Art. 8. – Radioamatorul care operează o staţie de radioclub va transmite atât indicativul staţiei de radioclub, cât și indicativul propriu.

Propunerea mea este de a elimina in intregime acest articol. Iata in continuare justificarea.

In mod traditional in acum 20-30 de ani si mai bine, radiocluburile aveau o mai mare semnificatie in activitatea de radioamator. Spre deosebire de cele mai multe statii individuale, statiile de club erau in general dotate cu aparatura industriala, amplificator de putere si nu de putine ori antene performante. Radioamatorii gravitau in jurul acestor cluburi pentru participarea in concursuri de anvergura sau operarea DX. Notiunea de "statie de club" a fost de aceea asimilata cu "statie colectiva", "statie multioperator" etc. In plus, nevoile autoritatilor din Romania perioadei premergatoare anului 1989 presupuneau monitorizarea si controlul activitatii statiilor de club, de la care puteau opera alti radioamatori. Din acea perioada dateaza necesitatea identificarii operatorului care activeaza o statie de club.

In spiritul noului regulament, radioamatorii nu mai sunt solicitati sa transmita indicativul statiei de la care opereaza, sau vreun identificator pentru sitatia de mobil, portabil etc. Avand in vedere ca diferenta intre o statie individuala si una de club este doar forma de proprietate, si ca din punct de vedere operational nu exista nicio diferenta intre cele doua categorii, la fel de bine radioamatorii ar putea opera si de la statii care apartin entitatilor cu personalitate juridica fara a mentiona doua indicative. Este raspunderea responsabilului statiei de club de a permite sau nu operarea acestei statii, potrivit autorizatiei detinute. Realitatea timpurilor noastre este ca in cele mai multe cazuri radioamatorii individuali dispun de aparatura mai sofisticata si mai performanta decat cluburile. In plus, multi radioamatori individuali isi proiecteaza amplasamentul in asa fel incat acestea poate gazdui echipe care participa in concursuri la categoria multioperator. Paradoxal, aceste statii sunt operate mai frecvent de alti radioamatori decat de cel care detine autorizatia de baza.

Statiile de club se disting in general prin alte trasaturi specifice, de pilda prin indicativul distinct care incepe cu litera K, lucru care atribuie o personalitate speciala si promoveaza activitatile de club. De asemenea, prin necesitatea de a se pastra un log la statie, ceea ce cred ca este un lucru bun. Insa cerinta articolului 8 de a se utiliza doua indicative reprezinta un factor care nu are niciun sens, induce mai degraba confuzie, mai ales in randul radioamatorilor non-YO, reprezinta o exceptie care nu este necesara, reduce atractivitatea si eficienta operarii pe timpul concursurilor si altele.

73s de Ciprian N2YO

yo8rpo
Mesaje: 71
Membru din: Mar Mar 31, 2015 10:34 am
Contact:

Re: Art. 8. – Radioamatorul care operează o staţie de radioc

Mesajde yo8rpo » Joi Aug 25, 2016 12:06 pm

N2YO de YO8RPO
Si eu sunt de acord cu eliminarea acestui articol din regulament, pentru acelasi motiv: Statia de radioclub este o statie colectiva. Legat de aceasta este si problema Logului, care trebuie tinut, mai ales la o statie de Radioclub. Este o organizare buna si tine mai mult de respectul de sine, decat de o simpla lege care trebuie respectata, dar daca se mai si scrie ca nu trebuie tinut Logul, obligatoriu, se ajunge la haos.
Si eu sunt responsabil de radioclub si consider ca fiecare dintre noi trebuie sa avem o lista la statia de radioclub, care sa contina numele si indicativele operatorilor de la statia de club.
Eventual se poate face un adaos la acest articol, care sa fie valabil pentru cei care nu sunt operatori/membrii ai statiei/radioclubului respectiv; radioamatorul respectiv poate sa transmita si indicativul propriu.
N2YO de YO8RPO
73s de OM Nifon

Avatar utilizator
yo4lhr
Mesaje: 84
Membru din: Lun Mar 14, 2011 8:05 pm
Contact:

Re: Art. 8. – Radioamatorul care operează o staţie de radioc

Mesajde yo4lhr » Lun Aug 29, 2016 12:14 pm

Salut

Ceea ce prevede acest articol 8 se intampla in mod normal. In qso-urile realizate de mine cu statii de club YO (si nu numai), de obicei operatorul isi transmitea si indicativul propriu in timpul qso-ului. Si eu am procedat la fel. Chiar ca este de prisos acest articol. Dar, in cazul in care ramane (pana la urma, ANCOM hotaraste), ar trebui completat cu un amendament prin care in timpul concursurilor sa nu se transmita si indicativul operatorului. Ar crea un mare haos. Pai cum ar suna ?
CQ CONTEST THIS IS YO4KCC OPERATED BY YO4LHR CQ CONTEST
Pana termini cu apelul se termina si concursul :lol:
(in fonie ar mai fi cum ar mai fi, dar in telegrafie.....)
Si avand in vedere ca :
In spiritul noului regulament, radioamatorii nu mai sunt solicitati sa transmita indicativul statiei de la care opereaza, sau vreun identificator pentru sitatia de mobil, portabil etc.
eu as propune ca, in cazul radiocluburilor sa se foloseasca doar indicativul acestora, in sensul ca daca Nic opereaza statia de la un club oarecare, indicativul folosit sa fie doar YO(2-9)Kxx si nu cel propriu (pe care, oricum, il comunicam, din politete macar).

best 73 de Nic

parerea mea, dom`le
orice sarma este o antena, dar sa nu exageram

Avatar utilizator
yo4lhr
Mesaje: 84
Membru din: Lun Mar 14, 2011 8:05 pm
Contact:

Re: Art. 8. – Radioamatorul care operează o staţie de radioc

Mesajde yo4lhr » Lun Aug 29, 2016 12:36 pm

yo8kat scrie:dar daca se mai si scrie ca nu trebuie tinut Logul, obligatoriu, se ajunge la haos.

Vezi art.13. Log-ul trebuie tinut sub orice forma.
(scz de off-topic)
orice sarma este o antena, dar sa nu exageram


Înapoi la “Proiectul pentru noul regulament al serviciului de amator din Romania”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator