Pagina 1 din 1

Art.3

Scris: Lun Aug 29, 2016 12:59 pm
de yo4lhr
Art. 3. – (1) În funcţie de modul de folosire staţiile de radioamator se împart în:
a) staţii fixe;
b) staţii mobile;
c) staţii portabile.
(2) Staţiile fixe sunt instalate şi funcţionează în amplasamente fixe.
(3) Staţiile mobile – terestre, maritime, fluviale sau aeronautice – sunt instalate pe mijloace mobile şi pot fi folosite atât în timpul deplasării acestora, cât şi în timpul staţionării lor.
(4) Staţiile portabile – dispozitive „handheld” – sunt concepute şi construite astfel încât să fie transportate cu forţele proprii ale utilizatorilor şi să fie folosite cu uşurinţă de către aceştia.


Din expunerea de motive am dedus ca aceasta noua impartire (noua ca si sens) se doreste pentru "armonizare" dar, cei care au conceput aceasta noua imparteala omit mai multe lucruri. Ca de exemplu : Nic merge pe varful muntelui, pune cortul , instaleaza statia si antena. In acest caz :
- nu sunt statie fixa (amplasamentul difera de cel din autorizatie); ar trebui definit foarte bine ce inseamna "amplasament fix";
- nu sunt statie mobila (cortul nu e mobil :lol: )
- nu sunt nici statie portabila.
Deci ? Cum va arata/suna indicativul meu ?
Eu am inteles ca aceasta clasificare se refera doar la tipul statiei si nu la modul meu de operare dar intrebarea ramane.
Cum va arata/suna indicativul meu astfel incat ceea ce urmeaza dupa "/" sa reflecte faptul ca sunt la munte (sau in alt amplasament decat cele din autorizatie), nu sunt mobil si nici nu folosesc o statie portabila tip handy ?
In mod normal as folosi YO4LHR/P. Dar .... nu ma vad cu un FT1000 in brate si cu o verticala in spate prin oras si facand qso-uri :lol: :lol: :lol:
Parerea mea, dom`le


PS : s-ar putea ca sa fiu un pic off-topic :) dar pe la articolele referitoare la indicative nu am gasit nimic pe aceasta tema

Re: Art.3

Scris: Lun Aug 29, 2016 9:41 pm
de yo6ul
Pe ANCOM nu o intereseaza de unde transmiti ,in ce mod de lucru, concurs , etc...numai sa nu bruiezi alte servicii de unde cistiga bani buni .
Oricum "Serviciul raddioamatori" este "munca patriotica" , Hi !
73! Relu

Re: Art.3

Scris: Mie Aug 31, 2016 9:17 am
de YO6EX
Propunere:
Art. 3. – (1) În funcţie de modul de folosire staţiile de radioamator se împart în:
a) staţii fixe;
b) staţii mobile; indicativ/M, /MM, /AM
c) staţii portabile. indicativ /P
d) staţii din amplasament temporar/ocazional: indicativ/cifra districtului
(2) Staţiile fixe sunt instalate şi funcţionează în amplasamente fixe.
(3) Staţiile mobile – terestre, maritime, fluviale sau aeronautice – sunt instalate pe mijloace mobile şi pot fi folosite atât în timpul deplasării acestora, cât şi în timpul staţionării lor.
(4) Staţiile portabile – dispozitive „handheld” – sunt concepute şi construite astfel încât să fie transportate cu forţele proprii ale utilizatorilor şi să fie folosite cu uşurinţă de către aceştia
(5) Staţii care functionează temporar/ocazional într-un amplasament fix, altul decât cel din autorizaţie.

Re: Art.3

Scris: Mie Aug 31, 2016 12:58 pm
de yo4lhr
yo6ul scrie:Oricum "Serviciul radioamatori" este "munca patriotica"

Nu este deloc munca patriotica. Oamenii de la ANCOM care se ocupa de radioamatori sunt platiti pentru ceea ce fac. Conform fisei p(r)ostului (r de la radioamatori HI). Ca radioamatorismul nu aduce bani la buget, asta este alta poveste si noi nu trebuie sa fim in ea.

best 73

Parerea mea, dom`le

Re: Art.3

Scris: Mie Aug 31, 2016 1:12 pm
de yo4lhr
@YO6EX
Dr OM Vasile
Corecta completarea dvs. Cei care folosesc /P se vor trebui sa foloseasca notiunea de "portabil = /P" doar daca se plimba pe jos si folosesc un handy.
Oricum, din textul propus de ANCOM reiese ca nu ar mai trebui sa folosim nimic dupa indicativ (conform art.6) oricare ar fi situatia in care ne aflam (bineinteles, mai putin cand suntem acasa) lucru care nu ar fi normal. Sau poate ar fi :P

best 73

Parerea mea, dom`le

Re: Art.3

Scris: Mie Aug 31, 2016 10:55 pm
de YO6EX
Trebuie sa apara in regulament scris clar /P, /M, etc.
Altfel ne putem trezi sanctionati ca am adaugat litere neautorizate la indicativ.
Cum cine a facut proiectul de regulament se vede ca nu este radioamator, trebuie sa precizam noi ce este necesar.

Re: Art.3

Scris: Joi Sep 15, 2016 10:28 am
de yo3hjv
Confuzia se naste intrucat, in forma actuala ,prin "statie" se intelege ansamblul de receptoare, emitatoare si antene (termenul este definit) in timp ce, in propunere a fost eliminata definitia.

Mai degraba ar trebui tinut cont de caracteristica "statiei", adica daca operarea are loc de la bordul unui mobil (pe sol, apa sau aer), portabil (este apta sa fie deplasata de o persoana in timpul functionarii), operarea are loc la domiciliul/resedinta radioamatorului ori dintr-un alt amplasament.

Re: Art.3

Scris: Vin Sep 16, 2016 11:42 am
de YO8DHD
Buna Adrian, sper ca interventia mea aici sa nu declanseze iar polemici. Actualul draft se vrea si o "armonizare" si cu Regulamentul de radiocomunicatii. In comunicatiile profesionale-sa zicem, se autorizeaza in cadrul unei retele fiecare statie, de aici venind clasificarea. Din pacate/fericire, la radioamatori se autorizeaza un indicativ care poate detine/opera mai multe statii de diferite tipuri. Cineva spunea ca ceea ce nu este interzis, este permis facand referire la acest articol care da dreptul unui indicativ de a opera de oriunde din Romania fara a da altceva decat indicativul. Eu zic ca este interpretabil mai ales fiindca actualul draft devenind regulament va face pereche cu autorizatiile in care sunt stipulate clar locurile de unde poti emite, iar pentru lucrul din alte amplasamente ale altor indicative este de asemenea stipulate. Parerile sunt impartite la ANCOM intre cei care sunt radioamatori si cei care nu sunt radioamatori. Dar in urma propunerilor trimise de noi probabil se va clarifica acest lucru si se va face o referire la lucrul din amplasamentele autorizate vizavi de lucrul din portabil cum ne-am obisnuit noi sa spunem. Daca nu ma inseala memoria pe alt forum am mai avut o discutie referitoare la folosirea sufixelor adiacente indicativelor in functie de tipul echipamentelor. Vom vedea. Important e ca cei care doresc sa trimita observatii sa o faca avand in vedere ca data limita de trimitere a acestora e 23 septembrie.