Pagina 1 din 1

Defect sursa Nissei PS30SWII

Scris: Dum Iul 06, 2014 1:04 pm
de yo4gga
Acum 4 ani am cumparat de noua o sursa NISSEI PS30SWII.Sursa este dedicata unei statii FT-897D. Totul a fost perfect pana ieri,cind in timpul unui QSO in digital mode statia s-a oprit. Mentionez ca eram pe receptie. Led-ul care lumineaza instrumentul era aprins,iar pe instrument indica 13.8 V. Am incercat sa repornesc statia din buton. Raspuns negativ. Am oprit sursa din buton si am repornit-o. Statia a pornit singura cand am pornit sursa.Am continuat sa lucrez ,totul fiind normal, cand dupa vreo doua ore ,la fel. Am hotarat sa nu mai risc si am schimbat sursa cu un PROXEL care alimenteaza un TS-850 SAT.
Am lasat statia mergand toata noaptea. Am facut legaturi si fel de fel de teste. Totul OK.
Concluzia : sursa defecta. Astazi am incercat din nou sursa cu pricina si dupa doua,trei minute statia s-a oprit din nou.De curiozitate (normal) am dat capacul jos sa vad ceva nereguli. Nimic dubios cu exceptia unui electrolitic de 3300 micro la 25 V care pare usor umflat. Condensatorul este pe iesire.Nu am putut vedea partea placata a placii sursei ca trebuie sa demontez tot. Nu stiu daca asta e cauza .Nu am facut alte masuratori decat pe iesire unde erau cei 13.8 V.
Apelez la experienta dumneavoastra si astept ceva sfaturi.Parca e pacat sa renunt la sursa pentru ca a functionat fbine si arata la fel.Cu multumiri tuturor astept sfaturi aici,la telefon sau mail.

Cu stima Lucian YO4GGA

Re: Defect sursa Nissei PS30SWII

Scris: Dum Iul 06, 2014 2:51 pm
de YO2LRB
Sursa este posibil sa aiba acel condensator de filtraj cu un ESR necorespunzator. Trebuie facuta o verificare cu un ESR/metru la intreaga sursa intrucat condensatorii electrolitici cedeaza in timp mai ales la o utilizre de 100 la 100 a sursei.
Cu stima YO2LRB Gratian din Hunedoara.

Re: Defect sursa Nissei PS30SWII

Scris: Dum Iul 06, 2014 11:47 pm
de YO3FEW
Si eu confirm ca boala surselor moderne este cresterea ESR-ului. Care se traduce in romaneste prin Rezistenta Echivalenta Seria a condensatorului. Normal, acesta se incarca/descarca mai greu, deci timpii de comutatie cresc si ei, tranzistoarele sau integratele disipa mai multa putere si intr-un final crapa o piese mult mai scumpa din cauza unui/unor conzi de 50 bani...
Ca sa lasam teoria. Daca nu ai ESR-metru, schimba din start toti conzi electrolitic.
Si pune unii de tensiuni nitel mai mare. Adica in loc de 16 la 25V.
Atentie sa iti intre, adica sa ai locul fizic in care sa ii plantezi..
In general cel de filtraj al 230V~ nu se prea devalorizeaza. Si cum e mai scumput, poti sa il ierti.
Dar pe restul, NU...
Chestia asta se numeste depanare preventiva. La o adica e pacat ca peste un timp sa redemontezi sursa pt ca a mai crapat un nemernic de doar 0.5lei. care a luat cu el si ceva mai scump...
Ca sa nu mai zic de inca un drum pana la magazin, timpul pierdut +nefunctionare agregatului exact cand ai chef si timp...
Succes si BAFTA. Si mare atentie la cum erau plantati, sa nu ii inversezi. Da, e clasic...

Re: Defect sursa Nissei PS30SWII

Scris: Lun Iul 07, 2014 8:09 am
de YO4BKM
Confirm "boala" condensatorilor electrolitici de pe tensiunea de ieşire a surselor în comutaţie. Eu am păţit ceva asemănător cu o sursă PROXEL. Am urmărit fenomenul un timp mai îndelungat şi am constatat că există o avalanşă a mai multor cauze. La început am observat o creştere a valorii curentului debitat de sursă când staţia era pe recepţie, de la o valoare de cca 1,2A crescuse pe la 3A. După câteva zeci de minute curentul a crescut peste 10A cu staţia doar pe recepţie sau cu sursa în gol. Am oprit sursa câteva minute, am pornit-o din nou şi fenomenul s-a repetat la fel, dar într-o succesiune mai rapidă. Am scos capacul sursei şi am constatat o încălzire perceptibilă a electroliticilor finali, dar nu până acolo încât să-ţi ardă degetele. Am suflat cu un ventilator peste circuitele ei, propriul ventilator nu răceşte şi electroliticii în cauză. Fenomenul a încetat. Cercetând schema sursei pe circuit (nu am găsit desenul schemei electronice) am văzut că ampermetrul sursei este înainte de electroliticii finali. O explicaţie logică nu poate fi decât una bazată pe creşterea ESR şi pe încălzire. La un moment dat, din cauza îmbătrânirii şi a unei marje prea mici între tensiunea de lucru şi tensiunea maximă suportată de electrolitic creşte ESR, ceea ce provoacă o accelerare a deteriorării prin creşterea temperaturii (crescând rezistenţa disipativă, la acceaşi tensiune aplicată pe ea creşte puterea termică disipată pe ESR), ducând în final la un proces în avalanşă. O simplă intensificare a răcirii electroliticilor a stabilizat fenomenul. Am procurat electrolitici de schimb cu tensiune mărită (şi mai voluminoşi), trebuie să-i amplasez în cutie undeva decalat şi să-i conectez cu conductori lungi de câţiva cm (nu ştiu ce efect va avea inductanţa lor, chiar mică, deoarece am impresia că frontul de undă este foarte abrupt) dar, până atunci, de mai bine de un an lucrez cu sursa răcită suplimentar, fără probleme. Curentul pe recepţie este puţin mai mare ca la o sursă nouă, ceea ce arată că a crescut ESR, dar avalanşa nu se mai produce. Iar când se va produce, o să am sigur chef (şi interes) să schimb electroliticii. Până atunci sper ca protecţia termică şi de curent a sursei să o ferească de alte rele. 73! Tavi.

Re: Defect sursa Nissei PS30SWII

Scris: Lun Iul 07, 2014 9:58 am
de yo4gga
Multumesc mult pentru sfaturi. Am inteles ca problema ar fi din condensatorii electrolitici.Sa vad ce valori au si o sa-i schimb pe toti. Problema e cu timpul liber,dar sper sa rezolv. Dupa schimbare postez aici rezultatul.

Multumesc tuturor !

Cu stima Lucian YO4GGA

Re: Rezolvare defect sursa Nissei PS30SWII

Scris: Mie Iul 09, 2014 9:39 pm
de yo4gga
Asa cum am promis revin cu o postare dupa rezolvarea problemei. In primul rand mentionez ca am folosit metoda lui YO3FEW si anume : '' schimba toti condensatorii electrolitici'' .Cauza defectului si dupa parerea lui YO4BKM fiind unul sau mai multi condensatori electrolitici . Am schimbat toti electroliticii mai putin cei din filtraj pe partea de 220 V. Au fost 8 bucati . Cu 7 RON am rezolvat problema. Acum sursa se pare ca functioneaza normal. Nu stiu care din condensatori e de vina. Eu suspectez unul. Sunt hotarat sa cumpar un ESR-metru pentru ''atelier'' si am sa masor condensatorii schimbati (de curiozitate !). Atasez un foto cu placa sursei. Multumesc tuturor celor ce au citit si au raspuns. Cu putin ajutor am rezolvat problema.

Multumesc

Cu stima YO4GGA Lucian

Re: Defect sursa Nissei PS30SWII

Scris: Mar Iul 15, 2014 4:33 pm
de YO3FEW
Ma bucur ca ti-ai rezolvat sursa.
Senzatia mea e ca unul de langa placuta verticala arata cam" bortos", adica prea umflat pt unul "cumsecade". Poate e din cauza unghiului de fotografiere...Sau nu...
Dar metoda digitala, adica de pus degetelul peste capac, e sfanta. Imediat se simti realitatea obiectiva...
Adevarul si puritatea tehnica ma fac sa scriu ca poate parea inutil sa ii schimbi si pe cei care, desi erau doar usor obositi, -adica cu un ESR doar usor crescut- inca mai isi faceau treaba.
Dar parca era pacat sa ratezi ocazia. Iar pretul platit a fost asa cum am "ghicit"..

Altfel, eu m-am jucat si am construit cateva ESR-uri. Sper ca nu se considera reclama daca scriu ca pute netul si Elektorul, hi, hi de asemenea scheme.
De la una simpla cu un TL 084 si afisaj acometric, a unui radioamator cu prefix IT, mai departe nu il mai stiu, la una cu cateva CI-uri + ICL7106 si afisor LCD, din Elektor 9/2002, la una cu 2*PIC16F84(x), cu afisaj pe 2*16, Elektorul romanesc 11/2008, care masura si ESR si capacitatea la conzi pana la 300mF, etc..
Da, am scris corect 300mF, nu 300uF. Stiu bine diferenta, adica 1mF=1000uF. Eu am avut doar de 50mF..
Azi se mai gasesc si cu alti PICi mai noi si buni..16F876..etc..
Asa ca sugestia mea, poate tarzie. "Aresteaza" conzii aia si nu ii prezenta marelui KOSH, ca sa ai o baza de comparatie. Eu aveam o cutie de margarina in care aruncam morti frumosi.
Cand am avut gata primul agregat, i-am masurat si am facut comparatia atat cu tabelele de pe net, culese special, sau cu ce era pe fetele unor ESR-uri, cat si unii conzi noi.
Mda, recunosc, ultima metoda pare de pur spionaj industrial...Nu, nu recomand ceva ilegal...De loc..
PS. Am avut senzatia ca s-a ridicat o bere rece in santatate mea si lui YO4BKM ?
PPS. Daca dupa ce Gogu, vreti schema sau si un cablaj, etc, MP..Dar e simplu de gasit linkul..Spor la treaba si BAFTA la realizare...Cablajele la primele 3 sunt OK. Cel cu 876 nu l-am mai facut, dar cineva de pe net scria ca i-a mers..