Posta Romana si QSL-urile

Totul despre QSL-uri: primite, trimise, unde... etc
yo7lhe
Mesaje: 21
Membru din: Mie Feb 09, 2011 12:05 pm
Contact:

Posta Romana si QSL-urile

Mesajde yo7lhe » Mar Feb 24, 2015 11:17 pm

Salut,
Se pare ca la posta s-au schimbat generatiile sau regulamentele.
Pana in decembrie, cand am facut ultima expediere, imi primeau QSL-urile, in plic cu coltul taiat si cu mentiunea de "imprimate", e drept la un singur functionar al postei centrale din Craiova sau la cutia postala de la acelasi oficiu.
Saptamana trecuta oficianta nu a acceptat ca imprimate QSL-urile deoarece contin "informatii personale" - datele legaturii.
Le-am pus evident la cutie.
Azi mi s-au intors plicurile pentru ca, desi sunt suficient timbrate, nu au fost depuse la ghiseu, conform regulamentului CNPR.
Mai sunt oare considerate QSL-urile imprimate?
E specificat undeva- eu nu am gasit - sau a ramas la interpretarea fiecaruia.
Desi pare desuet un QSL clasic imi produce mai multa bucurie.

yo8sxx
Mesaje: 34
Membru din: Dum Iul 18, 2010 1:03 am
Contact:

Re: Posta Romana si QSL-urile

Mesajde yo8sxx » Mie Feb 25, 2015 12:45 am

S-au schimbat generatiile si asta nu a dus la nimic bun din pacate. Exact la fel am patit si eu.
M-am prezentat la ghiseu cu serviciile si tarifele invatate si plicurile au fost acceptate. Din pacate ca sa fiu sigur le depun totdeauna la acelasi ghiseu si aceeasi functionara care a invatat lectia. Inainte le puneam simplu la cutie. Au motivat ca nu stiau ce inseamna cuvantul "PRINTED" stampilat de mine langa coltul taiat asa ca acum scriu de mina "imprimate". Mai mult mentionez clar NEPRIORITAR, adica nu merge par avion ci cu trenul, caleasca, camila sau cu ce o fi numai sa ajunga. Am constatat ca mare diferenta nu e, in 5 zile a ajuns in VK.
Citeste un pic pe situl postei romane privitor la ce inseamna imprimate:
http://www.posta-romana.ro/posta-romana ... i-A-Z.html
Descrierea serviciului se termina cu "etc." si nu face trimitere la date personale.

Succes

Avatar utilizator
yo2msb
Mesaje: 171
Membru din: Mar Mar 08, 2011 12:08 am
Contact:

Re: Posta Romana si QSL-urile

Mesajde yo2msb » Mie Feb 25, 2015 12:04 pm

Povestea cu trimiterile in regim de imprimate si posta romana (cu "p" si "r" mici) e mai veche, mi-a dat si mie dureri de cap. Pana am invatat cum sa pacalesc sistemul.
In urma cu mai mult timp a existat un protocol incheiat intre FRR si posta romana, cu rezultat direct in mentionarea QSL-urilor in Regulamentul Postal, despre care mi-a povestit atat regretatul Vasile Ciobanita cat si colegul nostru YO6EX aici:
http://www.radioamator.ro/forum/viewtopic.php?f=22&t=727&start=30
La scurt timp dupa numirea noului presedinte FRR l-am abordat pe Constantin Neacsu de 2 ori cu ocazia simpozioanelor de la Buzias, semnalandu-i problema imprimatelor si necesitatea de a se relua discutiile cu conducerea postei. De atunci au trecut cativa ani si rezultatul este cel care se poate citi aici mai sus si pe celelalte topicuri similare. Adica zero.
Cel mai rau lucru insa este ca atunci cand semnalezi o problema reala se gasesc niste unii care sa se bage in seama si sa zica ca de fapt totul merge bine. Probabil de asta s-a ajuns unde s-a ajuns. Si in radioamatorism, si in general.
crocodil de munte

Avatar utilizator
YO7CKQ
Mesaje: 148
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 6:59 am
Contact:

Re: Posta Romana si QSL-urile

Mesajde YO7CKQ » Mie Feb 25, 2015 7:49 pm

@ YO2MSB:
''La scurt timp dupa numirea noului presedinte FRR l-am abordat pe Constantin Neacsu de 2 ori cu ocazia simpozioanelor de la Buzias, semnalandu-i problema imprimatelor si necesitatea de a se relua discutiile cu conducerea postei. De atunci au trecut cativa ani si rezultatul este cel care se poate citi aici mai sus si pe celelalte topicuri similare. Adica zero.''

Cred ca la tine este un caz tipic de ghinion! Uite, noi, la YO7KFX am fost mai norocosi. Anul trecut in primavara, inainte de Adunarea Generala de la FRR doi radioamatori din Gorj au pus presiune mare pe mine. Adica sa fac un memoriu catre FRR care sa intervina pe linga ANCOM pentru alocarea gamei de 5 MHz si la radioamatorii din YO, dupa modelul din multe tari europene. Vezi radioamatorismul inseamna si unitate prin diversitate: unii ridica tevi in 1.8 MHz, altii baga 10 GHz terestru si unii chiar EME. Altii vor sa testeze 5 MHz: avind in vedere potentialul de experimentare, alaturarea la eforturile Europene de studiere a propagarii, exploatarea fenomenului NVIS la comunicatiile/retelele de urgenta etc etc.

In consecinta am intocmit un material semnat si de directorul de la C.S. Pandurii Tirgu-Jiu Mihai PRUNARIU, care a fost depus la FRR de delegatul nostru Florin BALAN. Cu ocazia sedintei in cauza.

Dupa ceva vreme am primit la club o adresa de la FRR prin care se comunica, ca propunerea a fost gasita potrivita de CA si a fost intocmit un memoriu catre ANCOM.

Mai mult, anul trecut in urma unei discutii personale despre subiect, YO3GON mi-a cerut o copie a memoriului din pacate putina vreme inainte de demisia din CA a FRR.

Acum ANCOM a aprobat folosirea experimentale a benzii de 5MHz, incepind cu martie dupa semnarea deciziei de catre Presedinte! Deci se poate!

73s si o seara buna!
Sorin
-----------------------------------------------------------
YO7CKQ
Sorin-David NIMARA

Master of Sport, #6690
#206 member of YO DX Club

yo7ckq@gmail.com

Avatar utilizator
yo2msb
Mesaje: 171
Membru din: Mar Mar 08, 2011 12:08 am
Contact:

Re: Posta Romana si QSL-urile

Mesajde yo2msb » Joi Feb 26, 2015 1:28 am

YO7CKQ scrie:Uite, noi, la YO7KFX am fost mai norocosi. Anul trecut in primavara, inainte de Adunarea Generala de la FRR doi radioamatori din Gorj au pus presiune mare pe mine.


Salut Sorine,
Cum sa facem sa punem si noi presiune mare pe tine, apropo de regimul imprimatelor? :lol: Glumesc...
Bravo voua daca v-a iesit "pasienta" cu banda de 5MHz, e o banda interesanta si cred ca o voi testa si eu la un moment dat.
Stii, chiar nu conteaza cine si cum actioneaza, atat timp cat problema se rezolva. Tocmai de aceea am relatat aici istoricul: poate se gaseste cineva dintre cei care citesc sa preia problema invocand o stare de fapt care A EXISTAT la un moment dat in trecut, stii si tu ca precedentul este un argument puternic. Eu unul n-am nici o treaba cu FRR-ul, dar multi dintre cei care citesc aici pot influenta lucrurile, chiar inspirandu-se din felul in care ati rezolvat voi problema voastra.
73 de YO2MSB Sorin
crocodil de munte

yo3hak
Mesaje: 2
Membru din: Mie Ian 05, 2011 10:33 am
Contact:

Re: Posta Romana si QSL-urile

Mesajde yo3hak » Joi Feb 26, 2015 12:39 pm

Salut pentru toti colegii.
In legatura cu aceasta problema, acum doi ani mai am folosit serviciul de IMPRIMATE cu mare succes. Niciodata nu am fost la ghiseu postei, intotdeauna am pus la cutia postala. Ce vreau sa mentionezeste ca plicurile erau srise la imprimanta, atat destinatarul cat si expeditorul, inclusiv inscrisul cu 'IMPRIMATE' si impreuna cu timbru de 0,5 lei. Am trimis aproape de 1500 de QSL in parcursul unui an de zile si nici macar unul dintre ele nu au fost intoarse din drum, trimise in toata lumea. Oficiul postal cu pricina era cel din bd Bucuresti Noi daca nu ma insel 68 este nr lui.
Intre timp nu mai locuiesc la aceasta adresa si acum stau in sect 4 mai precis aparatorii patriei.
Chiar ieri am fost la un oficiul postal, cel vis-a-vis de fostul spital nr 9, si bineinteles discutii mari.
Am fost exact cu aceleasi plicuri si acelasi QSL. Nu stia la ce sa il incadreze, pliant, publicitate etc.
Am explicat cu lux de amanunte ce reprezinta dar tot aveau un mare semn de intrebare. In legatura cu date personale nu a fost o problema explicand ca toate datele sunt publice si se afla pe anumite site-uri de specialitate. Am lasat un plic si QSL cu pricina directoarei oficiului postal pt a se interesa mai departe in legatura cu aceasta problema.
Va tin in tema cu raspunsul pe care o sa il primesc.
73

YO3JW
Mesaje: 544
Membru din: Joi Noi 15, 2012 9:12 am
Contact:

Re: Posta Romana si QSL-urile

Mesajde YO3JW » Joi Feb 26, 2015 6:15 pm

DE PE SITE POSTA-ROMANA
Imprimate
Descrierea produsului:
Trimiteri poştale constând în: cărţi, periodice, ziare, cataloage, broşuri, hărţi geografice, partituri muzicale etc.
Pe întreg fluxul tehnologic, trimiterile de imprimate din serviciul Standard circulă neînregistrate.
Serviciul se oferă numai în sistemul de viteză neprioritar.

Condiţii specifice de conţinut pentru trimiterile de imprimate interne:
Mai multe imprimate pot fi reunite într-o singură trimitere poştală, cu condiţia ca acestea să fie adresate aceluiaşi destinatar.
Pot fi introduse şi alte obiecte, dacă acestea se limitează la discuri, benzi magnetice, casete, eşantioane comerciale, materiale de informare care nu fac obiectul comercializării şi doar dacă au legatură cu conţinutul trimiterilor împreună cu care sunt expediate.
Nu pot să conţină nici o adnotare sau document având caracter de corespondenţă actuală şi personală.
Este permis să se anexeze o carte poştală sau un plic cu inscriptionarea adresei expeditorului trimiterii, aceasta putând fi în prealabil francată în vederea returnării ca răspuns către expeditor.

Condiţii de formă, dimensiuni şi greutate:
format “plicuri plate”:
dimensiuni minime: 90 x 140 mm, cu o toleranţă de 2 mm;
dimensiuni maxime: 305 x 381 mm;
greutate maximă: 500 g;
grosime maximă: 20 mm.
format “pachete” (orice trimitere sub formă de rulou sau paralelipiped care depăşeşte oricare dintre dimensiunile prevăzute la categoria plicuri plate):
1) pachete paralelipipedice:
dimensiuni minime: să aibă o faţă ale cărei dimensiuni să nu fie inferioare dimensiunii 90 x 140 mm, cu o toleranţă de 2 mm;
dimensiuni maxime: lungimea, lăţimea şi grosimea însumate: 900 mm, fără ca dimensiunea cea mai mare să depaşească 600 mm, cu o toleranţă de 2 mm;
greutatea maximă: 2 kg.
2) rulouri:
dimensiuni minime: lungimea plus de două ori diametrul: 170 mm, fără ca dimensiunea cea mai mare să fie inferioară la 100 mm;
dimensiuni maxime: lungimea plus de două ori diametrul: 1040 mm, fără ca dimensiunea cea mai mare să depăşească 900 mm, cu o toleranţă de 2 mm;
greutate maximă: 2 kg.
altele la
http://posta-romana.ro/posta-romana/pro ... imate.html

Problema este acel "etc" care poate fi interpretat si unde de frica ca nu cumva vreun control sa-i arda, sufla si-n iaurt !

Caz patit cu Posta romana: am casuta postala. Ani de zile primeam si primesc corespondenta acolo, inclusiv facturile de utilitati. De cateva luni plicurile venite prin info-post mi se aduc la adresa de domiciliu si se pun in cutia de la scara.
Totul a inceput in urma unui control al ANCOM(institutia care face reglemenmtari si in acest domeniu!) Motivul ca trimiterile INFO-POST trebuie date in mana destinatarului !!!! De atunci Posta Romana a facut o nota catre oficii si astfel nu se mai lasa la casuta postal si se duce la cutia de la scara!!! Daca nu, atunci in regim de POST RESTANT sa-l iei cu buletinul
Asa ca sa nu va mirati de ce se poate face la ei!


Înapoi la “QSL”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator