Ce se afla in noua revista FRR

Un proiect care vizeaza reaparitia periodica a unei reviste tiparite dedicata radioamatorismului YO
Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 909
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Ce se afla in noua revista FRR

Mesajde YO4BKM » Mie Mar 04, 2015 3:09 pm

Întâmplător am vazut un articol din noua serie a revistei "Radiocomunicaţii şi radioamatorism" nr. 1/2014 şi m-a surprins asemănarea, după titlu, a unui articol de care ştiam că a mai apărut şi în altă revistă. Mi-am consultat arhiva de reviste şi am constatat că articolul de la pagina 10, cu titlul "Receptor ARDF pe 3,5 MHz cu conversie directă" autor YO5AT, este o copie fidelă (literă cu literă, copy-paste) a altui articol apărut în "Radiocomunicaţii şi radioamatorism" nr. 5/2009 pagina 15, cu acelaşi autor din care ataşez trei fişiere cu textul. Schemele sunt identice, numai că sunt reproduse în revista din 2009 cu culori inversate (alb pe negru) şi s-ar fi văzut mai greu, ocupând spaţiu fără folos, de aceea nu le-am preluat. Articolul din 2009 apare cu menţiunea că a fost preluat după http://www.ardf.ro. Nu am mai reuşit să dau de el.
Conform legii 206/2004 http://cne.ancs.ro/wp-content/uploads/2 ... lizata.pdf reproduc mai jos
ART. 4
(1) În sensul prezentei legi, următorii termeni sunt definiţi după cum urmează:
a) coautor al unei publicaţii - orice persoană nominalizată în lista de autori a unei publicaţii ştiinţifice;
b) confecţionarea de rezultate sau date - raportarea de rezultate sau date fictive, care nu sunt rezultatul real al unei activităţi de cercetare-dezvoltare;
c) falsificarea de rezultate sau date - raportarea selectivă sau respingerea datelor ori a rezultatelor nedorite; manipularea reprezentărilor sau a ilustraţiilor; alterarea aparatului experimental ori numeric pentru a obţine datele dorite fără a raporta alterările efectuate;
d) plagiatul - expunerea într-o operă scrisă sau o comunicare orală, inclusiv în format electronic, a unor texte, expresii, idei, demonstraţii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode ştiinţifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menţiona acest lucru şi fără a face trimitere la sursele originale;
e) autoplagiatul - expunerea într-o operă scrisă sau o comunicare orală, inclusiv în format electronic, a unor texte, expresii, demonstraţii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode ştiinţifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale aceluiaşi sau aceloraşi autori, fără a menţiona acest lucru şi fără a face trimitere la sursele originale.
(2) Abaterile grave de la buna conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare sunt cele prevăzute la art. 310 din Legea nr. 1/2011.

acest lucru se numeşte autoplagiat şi este o abatere care se sancţionează.
În afară de acest aspect etic, mai adaug şi unul tehnic.
1. La începutul articolului autorul arată că cu acest receptor s-au obţinut rezultate valoroase la diferite concursuri. La care?
2. Prin deceniul 8 al secolului trecut făceam parte din echipa tehnică (operator vulpe, arbitru vulpe etc) a "Cupei Munteniei", Piteşti, la ARDF, două etape. Ştiam de atunci că la ARDF nu sunt admise receptoare care radiază pe frecvenţa vulpii. Acum, după 4 decanii de progres, în care un receptor superheterodină nu mai este o problemă, ce rost mai are un receptor cu conversie directă? Pentru atrenament? Dar, antrenamentul trebuie făcut cu aparatul din concurs, pentru un bun acord om-aparat.
Revista "Radiocomunicaţii şi Radioamatorism" a reapărut greu şi, văd, cu probleme de etică. Altfel am vrut eu să o continui în nov. 2012 - ian. 2013, numai că FRR nu a fost în stare să o tipărească, după ce am dat gata "la cheie" două numere. Şi toţi au uitat cand, cu un an în urmă, s-au rostit minciuni la AG a FRR, cum că nimeni nu s-a ocupat de ea. Imi pare rău că de la revistă lunară s-a ajuns la una trimestrială şi cu probleme în ce priveşte etica. În mod normal, prima măsură care trebuie luată este ca editorul să scoată fie revista după piaţă, fie articolul din revistă, după care urmează sancţiuni administrative. Cel puţin aşa stau lucrurile în mediul în care revistele se fac cu profesionalism, pot da destule exemple, care ajung până în sfera penalului.
Fişiere ataşate
Partea 1.JPG
Prima pagina din 2009
Partea 1.JPG (608.63 KiB) Vizualizat de 5309 ori
Partea 2.JPG
A doua pagina din 2009
Partea 2.JPG (615.54 KiB) Vizualizat de 5309 ori
Partea 3.JPG
A treia pagina din 2009
Partea 3.JPG (612.28 KiB) Vizualizat de 5309 ori
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 909
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Ce se afla in noua revista FRR

Mesajde YO4BKM » Mie Mar 04, 2015 3:14 pm

Pentru o mai buna vizualizare a fişiereloe ataşate, încerc să ataşez aici o arhivă a lor.
73!
Fişiere ataşate
R&R 2009.rar
Arhiva cu cele trei pagini din 2009
(1.43 MiB) Descărcat de 213 ori
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

YO6PMX
Mesaje: 123
Membru din: Dum Ian 06, 2013 11:41 pm
Contact:

Re: Ce se afla in noua revista FRR

Mesajde YO6PMX » Mie Mar 04, 2015 5:14 pm

Eu o luasem pe ulei... Scuze!

yo5ajr
Mesaje: 728
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Ce se afla in noua revista FRR

Mesajde yo5ajr » Mie Mar 04, 2015 6:23 pm

Acest "autoplagiat" sau cum vreti numi de fapt exprima incercarile disperate de a repara o greseala cu disparitia revistei - acum a reaparut. E un lucru laudabil ca reapare revista dar cu ce pre moral? Cu ce eforturi? Asa se intampla cand nu ai pe nimeni in ajutorul tau, cand nu colaborez, cand lumea o tii la distanta, cand nu comunici, cand nu esti in stare sa castigi un colectiv langa tine pentru un scop comun. Seamana cu fenomenul cand un vaporas ia apa si incerci sa astupi gaura cu alte gauri. In esenta - totusi - a reaparut revista - sa fim milostivi si sa incercam daraga Tavi sa ajutam - dar pentru asta trebuie sa si dialog deschis si prietenos in ham spirit. A gresi e omeneste dar sa nu te obisnuiesti cu el.

yo8cln
Mesaje: 856
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:32 am
Contact:

Re: Ce se afla in noua revista FRR

Mesajde yo8cln » Mie Mar 04, 2015 8:10 pm

Trebuie sa mantionez ca dupa "luarea" revistei de la Suceava (oare de ce ? ) ,Alin yo8tvv a predat toate "gagetu-rile" necesare scoateri revistei la frr. Din pacate incapacitatea conducerii frr a dus la disparitia revistei. Este surprinzator cum acesti oameni merg din ce in ce mai mult spre zona penalului ! Azi la qtc am auzit inca o data expresia "nu ma uit la site-ul radioamator.ro pt. ca avem noi site-urile noastre " Oare ce vedeti pe acele site-uri d-le sg (interimar ?). Si asa vedeti solutia de reconciliere a tuturor radioamatorilor yo ? 73 ! de yo8cln.

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 909
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Ce se afla in noua revista FRR

Mesajde YO4BKM » Mie Mar 04, 2015 8:59 pm

Revin cu detalii, deşi îmi vine să cred că nu vor fi luate în seamă. Cunosc, poate în măsură mai mare decât alţii, ce înseamnă plagiatul şi autoplagiatul. La prima vedere pare o greşeală minoră, de genul "nu a omorât pe nimeni" deoarece abaterea nu se săvârşeşte în sfera materială ci în cea morală. Am avut mai mute surprize neplăcute să văd lucrări de-ale mele, publicate în străinătate, palgiate de unii colegi nu numai odată, ci în mod repetat. Şi atunci, când am arătat acest lucru, deşi plagiatul s-a constatat oficial, vinovaţii au fost absolviţi de vreo sancţiune, lăsând în seama mea să deschid proces penal etc, lucru pe care nu l-am făcut deoarece eram convins că eu aş fi fost cel mai hărţuit în acest caz. Uramarea este că plagiatorul a ajuns acum să conducă o facultate şi, în această calitate, plagiază din nou, de la mine şi de la alţii. Şi, sub protecţia milei faţă de aproapele care plagiază, deci nu omoară pe nimeni, în cca 10 ani fenomenul a ajuns de necontrolat. Pur şi simplu comisiile de investigaţie a cazurilor de plagiat şi autoplagiat nu mai reuşesc să facă faţă avalanşei de astfel de fapte şi, ce este mai grav, există pericolul retragerii a o sumedenie de drepturi dobândite folosind opere plagiate cu pierderi mari pentru facultate.
Am prezentat acest aspect să arăt că abaterea morală nu produce victime imediate ci, dacă este tolerată, distruge încetul cu încetul un întreg sistem. Fapta arătată de mine cu articolul din 2009 preluat în 2014 se apropie de latura penală, după cum se exprima şi YO8CLN, dacă cineva va avea de gând să se angajeze în acest sens. Observ însă că există nişte toleranţe largi în plan deontologic sau moral. Să prezinţi lucruri vechi de cel puţin 6 ani ca noutăţi şi, mai mult, să pretinzi recunoştinţă pentru acest gest imoral, mi se pare periculos. Şi sigur nu eu voi avea de suferit de pe urma acestui fapt, ci radioamatorismul. Mai ales că nici d.p.d.v. tehnic articolul nu se ridică la nivelul pretenţiilor sec. XXI, nu ar fi corespuns nici anilor '70-'80 şi ştiu asta din practica acelor ani. Ideea de a scrie orice, numai să se scrie, îmbrăţiată şi de către consumatorii unor astfel de prestaţii, va continua să alteraze calitatea radioamatorismului. Încercaţi să răsfoiţi revsitele Sport şi Tehnică, Tehnium, sau R&R din primii săi ani, ca să nu amintesc reviste străine, comparaţi cu ce se petrece cu R&R în ultimii 7-8 ani ani şi extrapolaţi apoi pe următorii ani. 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo5ajr
Mesaje: 728
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Ce se afla in noua revista FRR

Mesajde yo5ajr » Joi Mar 05, 2015 7:54 am

Re analizand inca o data - va dau dreptate dragi prieteni. Au fost incalcari deontologice de anvergura muuult mai mici, trecand faptele sub pres. Este perfect adevarat ca neluarea pozitiei transanta fata de "ratacirile" mai mici sau mai mari cu siguranta duce la o degradare morala care tinde spre generalizare. Exemple sunt nenumarate. Indulgenta nu inseamna in totdeauna o cale buna. Acea vb. a crestinului comunitar - "Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac" de fapt nu face casa buna cu consolidarea normalitatii. Consecventa transanta in aceasta problema insa ar trebui sa ajuta pe "cei rataciti" si nu invrajbire - asta cu conditia daca cei "rataciti" au discernamant iar cei care "ridica pe cai rataciti" nu nutresc sentimente de ura si razbunare! 73 de Miki

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1035
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: Ce se afla in noua revista FRR

Mesajde YO6EX » Joi Mar 05, 2015 1:28 pm

Citind aici despre revista din anul de gratie 2015, mi-am amintit de o "revista", de fapt un Buletin Informativ, aparut in anul 1970, primul din Romania editat de un radioclub judetean...

Se numea CQ-SB, in poza numarul 3 / 1970.
Avea vre-o 15 pagini si aparea in 100 de exmplare.

Asta se intampla acum 45 de ani !!!

73
YO6EX
Fişiere ataşate
P3050086A.JPG
P3050086A.JPG (223 KiB) Vizualizat de 4789 ori

yo5ajr
Mesaje: 728
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Ce se afla in noua revista FRR

Mesajde yo5ajr » Joi Mar 05, 2015 2:43 pm

Sica draga.....doar pentru un nou nascut este totul nou - iar noi "mosii" nedoriti incet devenim incomozi....hi - doar pentru ca avem memorie si nostalgii. 73 de Miki

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 909
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Ce se afla in noua revista FRR

Mesajde YO4BKM » Joi Mar 05, 2015 3:16 pm

@YO6EX, un început care a dat idei şi încredere mai sus. Şi, ca să exemplific ce spune YO5AJR referitor la memorii şi nostalgii, am umblat în arhivă şi am găsit ceva deosebit. În 1973 apare primul BULETIN INFORMATIV editat de FRR. Cu coperţi din carton lucios, tipărit în culori, apăreau anual în luna octombrie. Tehnica de tipărire: textul scris la maşină, desenele făcute pe pagina dactilografiată sau lipite pe calc, transfer foto pe matriţă din folie de aluminiu, după care se făcea multiplicarea, probabil pe un aparat ROMINOR sau ROMAJOR, existente atunci la noi. Din 1981 coperţile au devenit din hârtie de ziar. Am aceste reviste, cu un format B5, folosit mai mult la cărţi. Selectez câteva titluri: "Presedintele I.A.R.U. la Bucureşti" (nr. 4/octombrie 1976), "STAŢII YO SUSPENDATE DISCIPLINAR DIN CONCURSURI" (nr. 4/1976, pentru nerespectarea regulamentului, apar şi nume foarte cunoscute), "ACTIVITATEA REŢELEI NAŢIONALE DE RADIOURGENŢĂ A RADIOAMATORILOR DIN RSR CU OCAZIA SEISMULUI DIN 4 MARTIE 1977" (nr. 5/1977, semnat de YO3AC), "Regulament general - cadru de organizare a competiţiilor de unde scurte şi unde ultrascurte" (nr. 9/1982), multe informaţii la obiect privind adaptările, antene, aparate de control HM etc. Mai conţin teme care au dispărut azi din agenda FRR, precum reţeaua de radiourgenţă, regulament cadru pentru competiţii etc. Buletinele informative au peste 150 de pagini, cel mai "stufos", nr. 10/1983, are 236 de pagini. 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!


Înapoi la “Revista radioamatorilor YO”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori