Revista R&R

Un proiect care vizeaza reaparitia periodica a unei reviste tiparite dedicata radioamatorismului YO
yo8cln
Mesaje: 960
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:32 am
Contact:

Revista R&R

Mesajde yo8cln » Lun Mar 28, 2016 11:34 am

Pe site-ul frr a aparut un anunt prin care se ofera spatiu publicitar in revista R&R. Daca din 2012 pina in prezent aceasta revista a avut o singura aparitie , oare ce atractivitate pt. publicitate poate sa aiba ? Mni tnx, 73 ! de yo8cln.

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Revista R&R

Mesajde YO4BKM » Lun Mar 28, 2016 12:30 pm

Eu am vazut o publicitate: publicitate la revista, care devine orice, un vis, un cosmar, un pod prea indepartat, numai revista nu. Sau, ma insel si in loc de publicitate a fost de fapt o comemorare? In acest caz, scuze, despre morti ... numai de bine.
P.S. Bunicul avea o vorba: Numai cine a mancat ardei stie cat ustura. O reiau si eu, am facut doua numere si stiu cat este de greu. Nu pentru mine sau altii, care sunt destui, ci pentru FRR, i-am oferit cele doua numere la gata si nu a fost in stare sa le tipareasca, dupa care ar fi ecuperat banii. Motive sunt multe, din care cel mai important sta in prea multe moase cu orgoliul (artagul, partagul) ei. Cand se ocupa un singur om merge ( si a mers), cand vrei sa nu mearga fa o echipa. 72!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo4rln
Mesaje: 23
Membru din: Mar Dec 06, 2011 4:24 pm
Contact:

Re: Revista R&R

Mesajde yo4rln » Lun Mar 28, 2016 12:48 pm

Lipsa de experianta manageriala a conducerii, lipsa banilor, lipsa unei legaturi cat mai stranse cu radioamatorii din "provincie" a adus la aceasta inevitabila situatie. Sa speram ca experianta manageriala a lui Adrian (yo3hot) v-a remedia aceasta situatie delicata in care se afla federatia.
Cat despre spatiul publicitar din revista, trebuie tratat ca atare ca o sursa de venit a revistei care inevitabil trebuie promovat. Personal sunt de parere ca FRR ar trebui sa investeasca mult mai mult intrun site web mult mai complet si mai complex. Dupa cum bine se stie presa scrisa este intrun mare colaps si marea majoritate a presei scrise migreaza in spatiul virtual.
Sper din tot sufletul ca Adrian sa fie "open mind" si sa promoveze mai mult partea de web, software, programare, etc., un site web este mult mai accesibil chiar si celor care nu sunt radioamatori, si de asemenea si aici poate inchiria spatiu publicitar. Personal daca este sa aleg intre o revista (tiparita) si o pagina web, cu siguranta aleg pagina web datorita usurintei de a o accesa de oriunde, oricand, sa nu uitam ca marea majoritate dintre noi au un dispozitiv modern de calcul conectat la internet.
Iar ca incheiere am cunoscut multi radioamatori cu cunostinte avansate in domeniul programarii care scriu cod pentru companii de prestigiu de unde isi si castiga existenta, si totusi nu am vazut nici un proiect de asemenea calibru din partea FRR, sa speram ca totusi ca se va avea in vedere un astfel de proiect . Oricum mai sunt multe de zis (propuneri) dar sa lasam si pentru data viitoare. ;)

Toate bune
73 de yo4rln (Vali)

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Revista R&R

Mesajde YO4BKM » Lun Mar 28, 2016 4:08 pm

YO4RLN are dreptate, o revista in format electronic este mult mai potrivita, pe langa cele aratate costul ei nu depinde de formatul color, full color ori alb-negru. Mai mult, articolele pot fi mult mai cuprinzatoare fara sa fie foarte vaste deoarece se pot insera in el link-uri catre surse care ar fi greu de introdus intr-o revista pe hartie, fie din cauza volumului prea mare, fie din imposibilitatea adaptarii la formatul de revista. Dar si revista pe hartie isi mai mentine niste avantaje, unele sentimentale, de ex. CQ DL apare si tiparita (costul ei intra in cotizatia de membru DARC) dar si in format electronic accesibila pe baza de parola care este scrisa pe legitimatia de membru.
O revista in format electronic are insa si dezavantaje. In primul rand nu se mai lucreaza pe pagini, ci ca un fisier cu totul diferit. Grafica, formatul textului, schemele si formulele se prelucreaza altfel, materialele trimise de colaboratori sufera transformari si, de aceea, este necesara o echipa care sa indeplineasca mai multe conditii: sa stie cum se lucreaza, sa aibe fantezie, sa simta radioamatorismul astfel incat revista sa nu arate ca o sorcova ci sa sugereze efectiv spiritul de radioamator. Am citit in CQ DL apeluri la voluntariat pentru lucrarea revistei si nu numai atat, se cere disciplina si trecerea peste orgolii, toti asculta de un singur sef. In al doilea rand, pentru ca sarcina voluntarilor sa fie mai redusa, se impun norme care trebuie respectate de autorii trimiterilor, norme privind redactarea textului, formulelor, formatul si rezolutia desenelor, fotografiilor etc. Cati autori pot face fata? Poate ati vazut in reviste in format electronic desene facute cu mana pe hartie apoi scanate, se poate si asa ceva, dau o nota "populara", chiar "artistica", numai ca trebuie respectate acleasi norme privind formatul si rezolutia, care sunt asigurate de autor. Dar, orice se poate daca ... vrei cu adevarat. 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Revista R&R

Mesajde yo3hjv » Lun Mar 28, 2016 8:38 pm

In primul rand, o revista de calitate are nevoie de niste filtre competente. Altfel, va fi plina de articole demne de Casa Pionierilor. Cand am publicat un articolas intr-o revista de top (QRP Quarterly) care mai si costa destul, articolul a fost verificat din doua perspective: continut si exprimare. Si au fost cateva pase dute-vino pana articolul a primit "bun de tipar".
Deci, cine va verifica ce anume se publica in revista? Exista, cu certitudine, oameni competenti care pot sa faca aceasta verificare. Exista oameni care pot sa scrie pe cat pot verifica acesti oameni?
Carei categorii de radioamatori i se va adresa revista? Celei care foloseste TRX clasic, cu simpla schimbare de frecventa? Celui care exploreaza si experimenteaza cu SDR?
Va fi aceasta revista o colectie de articole traduse (uneori fara a avea habar de aspectele tehnice) de pe internet cum sunt destule site-uri care se vor "reviste" ori va fi realmente un loc pentru publicat in premiera experienta proprie?
In al doilea rand, publicitatea. Cati citesc revista? Cati o cumpara? Cati sunt dispusi sa cumpere echipamente sau accesorii noi (adica de la comerciant), ce "feedback" in vanzari are comerciantul care isi va face publicitate?
Dragii mei, doriti revista, dar, din experienta proprie va spun ca o revista necesita mult timp, drag de cititori si, mai ales, un public cititor revolut.
Parerea mea...
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 714
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Revista R&R

Mesajde yo3gh » Lun Mar 28, 2016 10:23 pm

De acord cu ce spune Adi.
Si eu consider urmatoarele:
1. Continut - exista potential printre radioamatori . Sunt ingineri radio printre noi care scriu in reviste profesioniste in afara YO si ingineri din afara YO care lucreaza in firme din domeniu. Problema este timpul si motivarea ( nu toata lumea dispune de timpul necesar, jobul , salariul si familia inca sunt determinante vs. hobby.
2. Revizie - sunt destui competenti ptr acest task. Aceleasi considerente ca la pct. 1
3. Reclama - revista nu rezista fara sponsor ! Doar din vanzari ...Cine a facut acest task , stie ce inseamna. Ce jonglerii mai facea Vasile sa tina in viata revista .... Sau daca va aduceti aminte de revista Radio , cei care am colaborat cu articole ptr revista , cu Serban Naicu YO3SB , stiu f bine greutatile.
4. Organizare/ management - FRR prin noua conducere trebuie sa decida viitorul ei.
5. Audienta - aici dam de romanisme: carcotasi, invidiosi, aroganti, "experti" desi zona radio le este necunoscuta ,... dar sa fiu si pozitiv si o mare parte de hams dornici sa invete ( cei tineri , incepatorii si cei cu 7 ani de acasa ;) ) ptr care am tot respectul.
La fel, parerea mea...

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Revista R&R

Mesajde YO4BKM » Lun Mar 28, 2016 10:41 pm

YO3HJV, te inteleg perfect, de aceea intervin. Si ca se aduc completari "pragmatice", din propria exprienta, la cele scrise sintetic de YO3GH.
Calitatea revistei R&R nu a fost controlata pana acum si asta depinde in primul rand de editor.
Un prim filtru apare chiar de la acordarea ISSN-ului, autoritatea care il acorda pune niste conditii, unele generale, obligatorii prin datele furnizate de editor (periodicitate, numar de pagini, alb-negru sau color etc), altele referitoare la continut, garantat prin calitatea echipei de redactie si de recenzori care evalueaza articolele si care nu trebuie sa decada prin formalism birocratic.
In continuare, un alt pas pentru cresterea calitatii este inscrierea pentru audiere la BRAT (Biroul Roman de Audit Transmedia) si, prin asta, se controleaza si se asigura nivelul de calitate declarat de editori.
Am publicat in ultimii 20 de ani peste o suta de articole in reviste straine care aveau echipe puternice de evaluare, rata de acceptare a trimiterilor era in jur de 25%-30%, incluzand si refacerile (destul de rare!), insa fiecare reusita aducea avantaje profesionale autorului. Nu inseamna ca asa ceva trebuie si la o revista de hobby, vreau doar sa arat ca "poate fi si mai rau" daca pretentiile sunt prea mari. Numai ca procentul de 25%-30% se va mentine, la pretentii reduse se trimit si multe lucrari "reduse". Ca o conditie pentru asigurarea calitatii oricat de putin pretentioasa este ca recenzorii sa publice, cu o periodicitate impusa, articole in alte reviste de un nivel cel putin egal cu al revistei recenzate, inclusiv in revista recenzata daca nu se manifesta spiritul de clan, recenzorii depun periodic rapoarte asupra propriei activitati. Acolo unde am functionat ca recenzor primeam articolele fara titlu si fara autor, distribuite aleator, am aratat cum faceam la IWRRA 2015, asa se proceda in toate cazurile cunoscute de mine. Iar recenziile se arhiveaza. Aceste cerinte nu erau secrete, oricine le putea afla dupa care stia daca incearca sa publice sau nu.
Daca la o revista de hobby s-ar respecta aceste cerinte la orice numar al ei, la un nivel oricat de scazut, dar cel putin un an, revista va capata prestanta si, treptat, isi va mari singura pretentiile vazand ca "tine". Asa am inceput eu sa editez in 1995 o revista clasata in categoria C (in trei limbi straine), cativa colegi si-au "facut mana" la ea, acum o conduc ei si au dus-o la nivelul BDI (baza de date indexata international), penultima pe scara calitatii. Tot in seama noastra cadea si finantarea tiparului, au fost cazuri cand am tiparit-o chiar si in atelierele de multiplicare din fabricile care aveau cel putin un Romajor, mai tarziu am avut asigurata multiplicarea din fonduri atrase.
Ramane acum problema autorilor. Cativa se vor gasi, dar nu prea multi si nici in stare sa scrie continuu, numar de numar. Ca sa se poata selecta un numar de cca 8 articole (cat ar fi optim la un numar care contine 32 de pagini) ar trebui sa se primeasca cel putin 40, asta la inceput, cei interesati vor prinde din ce in ce gust si vor scrie mai cu pricepere, o stiu din experienta cand multi colegi care voiau sa publice ma interpelau cu "ce vrei tu, sa public numai cum iti convine tie?" dar, cand a fost sa promoveze la conferentiar sau profesor, aceste articole le-au adus puncte la concurs. Mai mult, asa cum aratai, fara preluari din alte reviste (nu se scoate o revista SH!). Redactorii trebuie sa lucreze clar in echipa si sa-si aleaga principiile: ori trimit articolele la refacut in caz de greseli (tehnice, de exprimare), ori le refac ei, numai ca in acest caz vor deveni robi pe viata. Cat priveste tematica, de la "conversie directa" la SDR, o spun cu convingere ca exista loc pentru toate, macar de ar apare o abundenta extrem de eterogena care sa impuna alte decizii editorilor.
Cele de mai sus sunt lucruri normale pentru orice editor, de la REBUS sau R&R la o revista academica, singura cerinta este sa fie aplicate constant, cu seriozitate si cu raspundere. Cuvantul recenzorului, ca orice cuvant al specialistului, trebuie sa primeze fara sa fie supus la vot iar insistentele lui sa nu fie intelese drept "carcoteli". Colectivul de redactie trebuie sa impuna regulile si nu cititorul care, daca este nemultumit, sa incerce el sa scoata o revista. Asa se ajunge sa avem si un un public cititor revolut, dupa cum bine ai formulat. Numai ca trebuie ca un nucleu de 4-6 oameni sa formeze o echipa pretentioasa care sa nu dezarmeze cand altii vor vedea in ei niste "obsedati". Poate, obsedati de calitate, pasare rara si de aceea cam ciudata.
Si, la urma, fondurile. Am fost membru DARC si acolo in cotizatie intra si abonamentul la revista CQ DL. La noi, pe cand lucram la numerele din 2012 cerute de YO3IRC, un numar cu 32 de pagini costa la tipografiile brailene intre 2 si 3 lei, 4 coperti color, restul alb-negru. Revista s-ar fi distribuit membrilor FRR (membri indirecti, prin cluburile afiliate) si, la un pret de 3-4 lei pe numar (care s-ar fi adugat la cotizatia de membru) s-ar fi recuperat din prima luna un eventual imprumut generand si capital. Asta, daca nu ar exista subventii si daca s-ar intelege cum se tine "obrazul subtire" cu participarea tuturor radioamatorilor, nici acest aspect nu trebuie ignorat. 72!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 714
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Revista R&R

Mesajde yo3gh » Mar Mar 29, 2016 11:16 am

De accord cu comentariul ... si abonamentul inclus in cotizatie este o chestie logica pana la urma .
Numai bine!

YO3JW
Mesaje: 576
Membru din: Joi Noi 15, 2012 9:12 am
Contact:

Re: Revista R&R

Mesajde YO3JW » Mar Mar 29, 2016 6:29 pm

Salut
Imi calc pe propriile hotarari.
Ultimile comentarii sunt intradevar pe linie!
In ultima perioada a lui 2015 am primit "materialele" pentru revista. Am incercat sa incropesc cel putin un numar. Era fara cap si fara coada.
Acum, am inteles ca la nivel de FRR va fi un colectiv care se va ocupa de realizarea revistei.
Parerea personala este ca cine doreste o revista o poate copia de pe internet si sa o printeze la o firma care stie cum se face. Deci o revista in forma electronica.
Astfel, ea este utila atat celor care sunt membri ai FRR, cat si pentru cei care nu sunt inca sau nu vor sa fie membri ai FRR.
Acum daca se va decide a se face revista trebuie avut in vedere cui se adreseaza.
Specialistilor in domeniul radio sau hobistilor(sportivi) care fac aceasta activitate din placere.
Ramane de vazut ce se va decide....
Pana atunci internetul este la indemana Dvs.
73
Pit

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Revista R&R

Mesajde YO4BKM » Mar Mar 29, 2016 11:11 pm

Daca accesul la revista pe internet va fi gratuit, revista tiparita nu se va mai vinde decat in cateva exemplare. Nu incerc sa dau eu o solutie, dar arat cum proceda DARC. Legitimatia de membru avea pe ea codul de intrare pe contul DARC unde se puteau face multe, se postau anunturi de mica publicitate, exista si forum, exista si gazda pentru casuta postala a radioamatorului dar se putea descarca si revista in format electronic (pe care o primeam si pe hartie), numai ca revsita in format electronic diferea de cea printata, articolele erau cam aceleasi dar multe alte informatii prin link-uri. Cat priveste publicitatea din revista printata, ea aparea pe pagini separate si dinstincte atat prin calitatea hartiei (o hartie inferioara) cat si prin numerotare. Paginarea, in continuare de la un numar la altul, se facea numai pe paginile "tehnice", paginile cu publicitatea si anunturile de vanzare-cumparare erau numerotate incepand cu 1 in fiecare revista si se aflau la mijloc, sa poata fi extrase daca nu interesau. Imediat dupa titlul unui articol se punea poza autorului cu o scurta prezentare a sa in care nu conta activitatea radiamatoriceasca ci cea "profana". Acestea sunt detalii tehnice, de redactie, dar faceau ca revista sa arate superb. Pe acest forum la http://www.radioamator.ro/articole/file ... %20R&R.pdf se poate descarca revista 7/2012 asa cum am facut-o eu si cum intentionam sa o fac si pe viitor (adaptare dupa CQ DL), se vede in continut la pagina 3 cum ar fi aratat in continuare. La http://www.radioamator.ro/articole/file ... si%204.pdf si la http://www.radioamator.ro/articole/file ... si%203.pdf sunt copertile. Oricine se va ocupa de o revista ea este binevenita si le doresc succes, nu ar strica si o concurenta aici, dar cu ce pret se obtine o stiu prea bine, numai cine a mancat ardei stie cat ustura. Dar se poate! 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!


Înapoi la “Revista radioamatorilor YO”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori