Pagina 1 din 1

Ce face un radioamator cu autorizația expirată?

Scris: Mie Mar 11, 2020 8:12 pm
de yo6ial
Vă salut, dragi colegi din YO și vă cer părerea cu privire la ce ar trebui să fac pentru rectificarea acestei situații.

Mai precis, de când a plecat dintre noi yo6awr și prins cu problemele cotidiene, munca și alte chestiuni, am cam uitat de radioamatorism și de indicativul meu.

Ca pasiune, hobby, radioamatorismul nu m-a părăsit niciodată. Meseria, munca și celelalte hobby-uri au inclus todeauna partea tehnică a comunicațiilor pe toate mediile posibile dar ca activare efectivă în benzile radioamatoricești... rx-ul a fost mai interesant decât tx-ul. (parcă indicativul de receptor nu expiră și rămâne valabil chiar dacă am dat și luat, ulterior, clasele IV și III)

Dar m-am trezit după un număr consistent de ani că autorizația mi-a expirat și au mai trecut niște ani de atunci. Sincer... nu i-am dat prea multă importanță.
Parcă am mai întrebat și atunci... dar s-or trecut anii ca zilele, între timp.

Da, mai mă mai folosesc activ de undele radio dar în conformitate (strictă și luată în serios) cu regulile și în benzile ISM (porțiunile "libere" din 70cm, 12cm, 6cm, etc) în cadrul hobby-urilor ce se bucură de cunoștințe și experiena din domeniul radio.

Chiar dacă nici acum nu simt un imbold expre, nici pentru QTCuri locale, nici DX-uri, HI, parcă mi-ar prinde bine să revin activ în unele benzi radioamatoricești.

Ce ar trebui să fac? Ce documente să trimit și unde? Ce taxe și impozite mai sunt valabile în zilele astea?

Și, pe lângă subiectul ăsta dar oarecum legat, foarte probabil o să schimb districtul de reședință. Din câte am înțeles, asta ar schimba doar indicatorul districtului din indicativ pentru a putea lucra în regim normal, nu doar portabil/mobil.

Desigur, schimbarea efectivă a QTH-ului meu va mai dura niște ani dar, în mare și făcând abstracție de posibilele viitoare schimbări în legislație, ce ar trebui să fac atunci?

Mulțam de atenție și toate cele dorite!
/Alex, YO6IAL

Re: Ce face un radioamator cu autorizația expirată?

Scris: Mie Mar 11, 2020 8:55 pm
de YO8TK
Certificatul de radioamator nu expira.Autorizatia da! Cred ca cel mai potrivit ar fi sa iei legatura cu ANCOM , acolo este o persoana care raspunde de radioamatori.Acea persoana te va lamuri ce ai de facut.
In cazul tau probabil ANCOM Brasov.Gasesti nr de telefon pe site oficial ANCOM.
PS Imi place foto de pe radioamator.ro de la indicativul tau.

Succes si revenire rapida in benzile de radioamatori.

73! de YO8TK

Re: Ce face un radioamator cu autorizația expirată?

Scris: Joi Mar 12, 2020 6:22 am
de YO7CKQ
Salut Alex

Cum spunea si YO8TK, in situatia ta cea mai valorasa piesa este certificatul de radioamator. Trebuie sa soliciti la ANCOM eliberarea unei noi autorizatii de radioamator. Trebuie sa completezi un mic dosar compus din:

- cerere tip
- copie dupa cartea de identiate
- copie dupa certificatul de radioamator
- fotografie recenta, color, tip pasaport

Cererea tip se descarca de aici (a treia pozitie de la "formulare") :
https://www.ancom.ro/radioamatori_289
Cererea se adreseaza la Regionala Bucuresti, se bifeaza "eliberare", la "indicativ" se scrie YO6IAL si la "clasa" cea din certificat.
Treci amplasamente de unde doresti sa lucrezi fara /P

Cererea cu anexele se poate depune la sediul Oficiului Judetean Brasov, Braşov, str. Bisericii Române, nr. 101, jud. Braşov. Telefon: 0372 84 5070

Sau poti sa o trimiti recomandat la ANCOM, Str. Delea Nouă, nr. 2, Sector 3, Cod 030925, București
România.

Autorizatia este valabila 5 ani si nu se achita taxe de eliberare sau anuale. Apoi, daca doresti, poti sa o prelungesti inainte de expirare.

Daca te muti in alta parte, trimiti o noua cerere bifata la "modificare", insotita de copia cartii de identitate cu noul domiciliu si vei primi o noua autorizatie cu cifra de district modificata dupa caz.

73 Sorin

Re: Ce face un radioamator cu autorizația expirată?

Scris: Joi Mar 12, 2020 7:13 am
de yo6fpw
Salutare,

Vreau sa completez ceea ce a spus Sorin, YO7CKQ , astfel:

Cererea pentru emiterea unei noi autorizatii o vei inainta Directiei Regionanale Cluj. Toate documentele se trimit acolo. De cateva luni suntem, (locuiesc si eu in Brasov) arondati Directiei Regionale Cluj.

Poti sa mergi cu documentele la biroul teritorial din Brasov si de acolo se trimit catre Cluj. Eu asa am facut pentru a obtine un indicativ special. Sediul biroului din Brasov se gaseste pe strada Bisericii Romane nr.101

Bafta in continuare.
73 de YO6FPW
Lucilius

Re: Ce face un radioamator cu autorizația expirată?

Scris: Lun Iun 15, 2020 5:36 pm
de YO8RCV
Salutare tuturor ! Am indicativul din titlu . Stie cineva cum pot recupera permisul / licenta ? Efectiv nu le mai gasesc .
Multumesc .

Re: Ce face un radioamator cu autorizația expirată?

Scris: Lun Iun 15, 2020 6:05 pm
de YO8RAA
Salut Valentin.
Sunt sanse mari de recuperarea indicativului. Pastrarea lui a expirat pe 12 mai.
Da-mi un telefon scurt si iti explic ce trebuie sa faci. Gasesti numarul meu relativ usor pe net. Sau un email cu numarul tau si te sun eu,
Se rezolva 100%.
73 Mircea YO8RAA

Re: Ce face un radioamator cu autorizația expirată?

Scris: Lun Iun 15, 2020 8:59 pm
de YO7CKQ
Buna seara
@ YO8RCV Poti sa rezolvi usor citind si info de la ANCOM. Suntem bucurosi ca te intorci in comunitatea noastra :D Scrie, daca ai nevoie de ajutor aditional....
Seara buna si 73 , Sorin