YOFF-0648

Activari, expeditii, evenimente, etc...
Avatar utilizator
YO7CKQ
Mesaje: 159
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 6:59 am
Contact:

YOFF-0648

Mesajde YO7CKQ » Dum Iun 27, 2021 8:53 am

YOFF-0648 Lacul Ursu și arboretele de pe sărături

YO7CKQ, Sorin
Cum vara se apropie cu pași repezi am hotarât sa facem un mic concediu de opt zile. Am ales sa mergem în staținuea Sovata, jud. Mureș, situată într-un areal natural deosebit, dominat de paduri splendide. Stațiunea este centrată pe Lacul Ursu, lac heliotermal unic în Europa și cel mai mare din lume. El s-a format în 1875 prin prăbușirea și inundarea terenului. Însumeaza o suprafață de 40 ha și are o adâncime maximă de 18 metri. Întreaga zonă stă pe un munte de sare izolat la suprafață de un strat gros de argilă pe care s-a dezvoltat vegetația. Salinitatea lacului este cuprinsă între 120 și 300 grame/litru. La suprafață există însă un strat subțire de apa dulce care produce un efect de seră, straturile de apă sărată din adâncime se încălzesc puternic sub radiația solara, ajungând la 70 grade celsius la adâncimea de 1.5 metri!

Foto 1.jpg


Cum stațiunea este situată în zona protejată Lacul Ursu și arboretele de pe sărături catalogată YOFF-0648 am hotărât sa fac o activare radio în programul WFF utilizând indicativul YP7WFF (World Flora and Fauna). Detaii și informații utile despre astfel de activități gasiti la:
http://wff-yo.blogspot.com/
Activare din hotel și din mașină pentru zonele protejate limitrofe. Hotelul Sovata ne-a oferit o cameră cu specificațiile dorite la ultimul etaj, cu vedere spre lac, o poziție excelentă radio, ca degajare față de alte imobile. Singura posibilitate de a instala aici o antenă fiind balconul.

Foto 2.jpg


Tentația a fost mare mai ales că magazinul 2ck.ro punea la dispoziție o antenă de mobil, monoband lungă de 2.2 metri, pentru banda de 40 metri HF40-CL DIAMOND. Este cunoscută scăderea dramatică a eficienței o dată cu frecvența și am fost curios ce se poate face în condiții extreme. Pe balustrada metalică a balconului am instalat o bază magnetică de 170 mm pentru antene CB. În încercarea de a reduce pierderile în RF ground am atașat doua contragreutăți acordate, una de 5 metri și o alta de 10 metri. Schimbând manual antenele, DIAMOND HF-20CL și HF40-CL, am reușit sa fiu QRV în două benzi.

Foto 3.jpg


Foto 4.jpg


După un acord fin al elementului radiant rezultatul arată astfel:

Foto 5.jpg


Foto 6.jpg


Am folosit un transceiver YAESU FT891, o interfață SCU-17, laptop ASUS cu WIN10 și o sursă compactă TELECOM RSP-1230-SWD, primită de la YO2CK spre evaluare. Configurația a fost folosită cu succes din 9H, OE, YU și alte amplasamente din YO.

Foto 7.jpg


Cu această ocazie am constatat ânsă o problemă tehnică neplăcută, legată de compatibilitatea unor conectori PL259/SO259 și am fost nevoit să renunț la activarea din mobil. Traficul s-a limitat la amplasamentul din hotel în benzile de 20/40 metri și modurile de lucru FT4/FT8 având în vedere eficiența marginală a sistemului radiant. Am folosit o putere medie de 60 wați RF, ventilatorul din FT891 setat pe ’contest’, și în regim de “QSO după QSO” echipamentul s-a menținut stabil termic. În această situație FT891 consumă din sursă cam 175 de watts și disipă intern 115!. Nu am avut nici probleme RFI din partea sursei de alimentare.

Încercând să maximizez numărul de QSO-uri am combinat CQ-ul cu chemarea unor stații cu prefixe noi sau care aveau un S/N bun, am utilizat periodic intervalele pare/impare și am abandonat QSO-urile care rămâneau agățate mai mult de trei perioade în aceiași fază. Am angajat multe QSO-uri și am pierdut destule, cel mai probabil din cauze de QSB și QRN. Propagarea a făcut spectacol: am primit controale începând cu -23dB și am urcat la +10...+21 dB :mrgreen: !!!

O sumară statistică dupa 7 zile pline petrecute la Sovata:
- Am realizat 720 de QSO-uri în benzile de 40/20 metri și modurile de lucru FT4/FT8
- Am contactat 51 de prefixe DXCC din 5 continente aducând în LOG prefixe precum: W, JA, VE, PY, 5T, LX, OD5, CU, 5B, 5Z, A4, A6 ....Unii mi-au răspuns la CQ ;)
- Am contactat 7 districte YO dar traficul în țară s-a desășurat cu mare greutate. Am chemat multe stații YO dar nu am fost auzit, finalizând cam 25% din tentative.

YP7WFF este prezent pe QRZ la http://www.qrz.com/db/yp7wff unde au fost înregistrate aproape 1000 de noi vizite din toată lumea.

Una peste alta, a fost o nouă experiență interesantă. Zona oferă multe obiective interesant de vizitat, începând cu Salina Praid aflată în imediata apropiere, Sighișoara și altele care contribuie la un concediu reușit.

Foto 8.jpg


73/44 Sorin, YO7CKQ
Ultima oară modificat Lun Iun 28, 2021 10:05 am de către YO7CKQ, modificat de 2 ori în total.
-----------------------------------------------------------
YO7CKQ
Sorin-David NIMARA

Master of Sport, #6690
#206 member of YO DX Club

yo7ckq@gmail.com

Avatar utilizator
yo6rk
Site Admin
Mesaje: 324
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:42 pm
Contact:

Re: YOFF-0648

Mesajde yo6rk » Lun Iun 28, 2021 10:19 am

Frumos, felicitari!

Tot in Sovata este si un turn belvedere, unde pot urca turistii. De acolo s-ar putea agata o sarma pentru un sloper ceva si jos la umbra de copac sa faci trafic radio. Se poate ajunge si cu masina acolo, dar si pe poteci!

Indiferent de situatie, pentru priveliste, se merita ajuns si urcat in acest turn (28m).
GPS: 46.604255, 25.075864
73's de Marius - yo6rk
ex. yo8rku

4x1ad
Mesaje: 444
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: YOFF-0648

Mesajde 4x1ad » Mar Iun 29, 2021 6:38 pm

@YO7CKQ:
Salut Sorin,
Interesante locuri vizitezi. Ma bucur sa vad toate imaginile postate de tine de-a lungul timpului.

In ceea ce priveste antena: faptul ca impedanta complexa a antenei afisata de analizor este aparent OK, cu un SWR bun si o reactanta destul de redusa, nu spune nimic despre eficienta de radiatie. Ma intreb oare cat din valoarea R de 35-43 Ohm a impedantei este reprezentata de rezistenta de radiatie si cat de cea de pierderi (ground loss, wire loss, low-Q coil loss impreuna cu pierderile in structura metalica a cladirii si a balconului apropiat) ?
Traficul destul de greoi cu statii YO se datoreaza probabil nu numai skip-ului ci si faptului ca "verticala" montata orizontal cu radiale cvasi-verticale si avand o structura metalica imediat in spate produce un lob principal orientat doar pe directia opusa punctului de alimentare cu unghiuri de elevatie/plecare sunt sub 25-28de grade in ambele benzi ceea ce le face nepotrivite pentru NVIS. Daca in locatia specifica ai fi putut monta cate un dipol monobanda simplu in λ/2, ancorat cu fir de nylon in configuratie de sloper (cat mai departe omeneste posibil de cladire si balcon), ar fi fost o solutia ceva mai greoaie dar cu o eficienta de radiatie mult sporita fata de stick-urile si configuratia respectiva.

Drum bun spre urmatoarele YOFF.

73 Morel 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

Avatar utilizator
YO7CKQ
Mesaje: 159
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 6:59 am
Contact:

Re: YOFF-0648

Mesajde YO7CKQ » Sâm Iul 03, 2021 8:11 am

GM
Și scuze pentru întârzierea mare produsă de un QSY neașteptat prin YO2! Multumesc pentru comentarii:

@ YO6RK:
nu puteam să ratez Turnul Belvedere folosind traseul prin pădure care a permis și vizitarea altor lacuri mai mici, aflate în zona protejată. Este o priveliște frumoasă din vârf, de unde se pot vedea cele trei hotelui Sovata, Ursina și Brădet în mijlocul pădurii. Să ne bucurăm de zonă pâna când nu se găsesc unii să pună la pământ și pădurea asta.....
Cu adevărat, locația este excelentă pentru o activare radio. Am văzut apoi că se ajungea ușor, pe un drum asfaltat, chiar din Sovata, dintr-o zona de blocuri. Rămâne pentru data viitoare.

@ 4X1AD:

Este foarte advărat că preocuparea pentru eficiența și directivitatea antenelor noastre nu este totdeauna primordială.

Daca luăm în calcul postările lui YO4BKM, referitoare la pierderile în materiale feromagnetice produse de curenții RF, cu certitudine că balustrada din oțel are o contribuție importantă. La partea rezistivă a impedanței. Am încercat și eu să o micșorez montând cele doua radiale acordate. Restul de pierderi sunt greu de estimat. M-am bucurat totuși să constat că cele două antene aveau o banda îngustă, să zicem pentru SWR=2, de 70 KHz pentru HF40-CL și de 100 KHz pentru HF20-CL. Se știe că un bun SWR pe o banda largă, la o antenă scurtată, indică pierderi masive în sistem indicate de tine "ground loss, wire loss, low-Q coil loss impreuna cu pierderile in structura metalica a clădirii si a balconului apropiat"

Interesante considerațiile legate de directivitatea antenei. Am reușit, din Târgu Jiu, QSO-uri facile cu YO7CGS și YO7MPI, care folosesc antene dipol orizontale. Ceva mai dificil cu YO7CJB care are o verticală multi-band și un inverted Vee. A fost însă imposibil cu YO7BSN care are o verticală monoband la 6 metri și trei radiale acordate la 3 metri AGL, probabil cea mai eficientă antenă.

După părerea mea universul antenelor scurtate este interesant de explorat, nu sunt multe referințe teoretice în YO și experiențele personale la fel de puține. Ca și activitățile Pedestrian mobile, și mai dificile din cauza aspectelor tehnice. Situl lui K0BG și nu numai, conține o grămadă de articole cu tentă practică referitoare la subiect. Iar publicațiile de la ARRL multe considerații teoretice, bine explicate.

Week-end plăcut!!!
Fişiere ataşate
Foto 2.jpg
Foto 1.jpg
-----------------------------------------------------------
YO7CKQ
Sorin-David NIMARA

Master of Sport, #6690
#206 member of YO DX Club

yo7ckq@gmail.com

4x1ad
Mesaje: 444
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: YOFF-0648

Mesajde 4x1ad » Sâm Iul 03, 2021 2:32 pm

@YO7CKQ:
Sorin, este mare pacat lipsa cronica de preocupare fata de toate aspectele legate de eficienta de radiatie a antenelor HF.
Radioamatorii YO au privilegiul sa aiba o sursa extraordinara de knowledge teoretic si practic in materie de antene (si nu numai) in cele 4 carti ale colegului nostru Florin Cretu YO8CRZ, trilogia "Radiotehnica", plus ultima aparitie, "Aproape totul despre antenele verticale". Din nefericire, prea putini hami au achizitionat si citit cartile respective, desi sunt aduse la zi si concureaza cu succes cu publicatiile ARRL si RSGB.

73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

Avatar utilizator
yo6rk
Site Admin
Mesaje: 324
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:42 pm
Contact:

Re: YOFF-0648

Mesajde yo6rk » Sâm Iul 03, 2021 4:28 pm

Cred ca din discutie scapa un aspect: vacanta! In cazul de fata, traficul radio este un mic compromis intre hobby-ul personal si familia.

Una este sa mergi tinta sa faci radioamatorism si alta este sa mergi cu familia. In primul caz faci totul pentru placerea personala, in a doua situatie ne putem bucura de cat si cu ce am realizat.

In concluzie nu cred ca actiunea ar trebui privita foarte strict (tinand cont de multitudinea variabilelor din "ecuatie").
73's de Marius - yo6rk
ex. yo8rku

yo7mr
Mesaje: 96
Membru din: Joi Oct 21, 2010 8:14 am
Contact:

Re: YOFF-0648

Mesajde yo7mr » Mie Iul 14, 2021 10:27 am

Salut voios de radioamator-calator !

- ar fi interesant si mai ales foarte instructiv, daca fiecare dintre noi, cei care am efectuat operatiuni radio portabile, in diverse zone si scopuri, in natura sau diferite cladiri, etc , sa ne impartasim experienta legata de antenele folosite si mai ales despre eficienta acestora in amplasamentele respective, de orice fel ar fi fost toate acestea...
- cred ca am putea deschide un subiect / topic pe aceasta tema,
unde sa gasim informatiile folositoare
obtinute din experienta tuturor colegilor radioamatori-calatori
- pana acum, eu am obtinut - in caz de nevoie impusa - cateva rezultate neasteptate si chiar bune, acolo unde consideram ca nimic nu va functiona, pe sol pietros precum si-n cladiri cu beton, in conditii total nepotrivite pentru o antena de unde scurte, folosind ce mai simpla si ineficienta antena - random wire - pentru toate benzile intre 80m -10 m, asadar merita incercat orice metoda, sa iesim cumva in eter, deci nu trebuie sa renuntam niciodata...! - Succes - www.qrz.com/db/yo7mr


Înapoi la “Activitati WWFF SOTA/IOTA/POTA/xOTA”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator