Primele impresii despre Xiegu G90 in portabil

Activari, expeditii, evenimente, etc...
YO2LOG
Mesaje: 26
Membru din: Sâm Iul 29, 2017 5:32 pm
Contact:

Primele impresii despre Xiegu G90 in portabil

Mesajde YO2LOG » Dum Feb 19, 2023 3:02 pm

Buna ziua!

Acum doua saptamani, bateria auto de 65 Ah, primita ca donatie din partea unui prieten pentru ca, dupa ani si ani in serviciu pe masina, nu mai avea suflu sa actioneze demarorul, a clacat in cursul primei mele activari POTA (YO-0005 Padurea Verde TM) dupa nici 5 minute de emisie cu 10 wati din FT-450, desi acumulatorul cu pricina statuse conectat ore in sir acasa la un incarcator special auto/moto cumparat de la Lidl...

Am incarcat din nou bateria la maximum si am luat-o acum cu scepticism la a doua actiune de acest gen, sambata, 18 februarie 2023, in locatia POTA YO-0016 Parcul Dendrologic Bazos TM. La fel, 10 wati output, dar din noul transceiver, cumparat special pentru acest gen de actiuni... Xiegu G90.

Incerc cu teama pe emisie, tine! Dupa cinci ore de trafic in FT4/FT8, bateria era inca vie, desi voltajul scazuse de la 12,8 volti la 12 volti pe receptie si 11 volti pe emisie, dar puterea la iesire se mentinea neschimbata... 9,9 - 10,1 wati, bravo Xiegu G90!

Punerea la punct pentru a iesi in eter este foarte simpla, ATU cu care este dotat Xiegu G90 rezolva aproape toate situatiile de SWR mare, caci uneori nu ai timp / chef / loc sa faci reglaje. Eu am lucrat folosind antene verticale improvizate dintr-un bat de undita chinezesc de sase metri lungime si doua sarme de-a lungul ei in lambda / 4, ca elemente active pentru benzile de 20 si 15 metri, plus contragreutati, cate una de banda, intinse incotro am avut spatiu.

La Padurea Verde, FT-450-ul meu, care nu are antena-tuner incorporat, a fost insotit de un ATU-100 realizat home-made, care nu s-a descurcat in 15 metri, ci numai in 20 de metri... Asta am avut, cu asta am lucrat, doar in aceasta banda, din habitaclul masinii, caci afara ploua marunt si batea vantul, dar daca am anuntat ca activez locatia, nu am mai dat inapoi! La Parcul Dendrologic Bazos, initial aceeasi situatie, parca ANM-ul cu codurile galbene si portocalii de vreme urata se sincronizeaza cu weekendurile, atunci cand am timp de iesiri in portabil. Deci, am instalat in viteza antena pe un trepied usor din aluminiu, ancorat de roata masinii, sa nu-l doboare vantul. Mai tarziu, vremea s-a imbunatatit, ploaia s-a oprit, a iesit un soare anemic, a devenit ceva mai dificil sa lucrez cu laptopul, al carui ecran ieftin nu era lizibil in lumina puternica...

Revenind la Xiegu G90, folosit in premiera de mine in portabil, in locatia POTA YO-0016 Parcul Dendrologic Bazos, am avut cu mine o mie si unul de cabluri, de adaptoare, de interfete, ma rog, pentru toate situatiile, daca se rupe, daca se indoaie. De asta imi place POTA, cari cu masina tot ce te taie capul ca ai putea folosi! Ma rog, totul in teorie era pregatit si testat de acasa...

Pentru a activa fara probleme locatia, am ales sa incep cu FT4/FT8. Cablul albastru, venit la pachet cu statia, asigura legatura CAT via Flrig 1.4.7 (arunc o privire in Device Manager sa fi ramas acelasi COM), apoi in WSJT-X v2.5.4 verific sa fi trecut ca transceiver Flrig-ul, iar intrarea/iesirea de semnal audio se face via interfata CE-19, achizitionata separat, printr-o placa de sunet externa ieftina (laptopul quad core utilizat, care are o baterie excelenta... dupa 5 ore de lucru in modul economic mai aveam 60% capacitate, are niscaiva probleme cu placa interna de sunet). Singura grija este sa reglez rezonabil nivelul de iesire pe audio, chiar si la 10 wati, sa nu fie cu probleme, dar si nivelul de microfon. Si sa fiu pe USB-D, caci versiunea 1.79 de firmware, pe care o am pe statie, are si asa ceva, nu numai USB. Gata!

Imi dau internet din telefon, folosit pe post de hotspot portabil, am doua linii de semnal Digi in locatie, chiar langa poarta parcului, merge greu conexiunea, dar merge, accesez website-ul Parks on the Air https://pota.app/, imi anunt prezenta in frecventa, sa zicem 15 metri FT4 21.140 MHz si ii dau bice! Activarea era anuntata ca planificata inca din ziua precedenta, trebuia sa spun doar ca incep! Ulterior, au avut grija altii care vanau parcuri din intreaga lume sa lanseze spoturi pe ce frecventa ma mutam, in ce mod, era si pentru mine un soi de verificare.

Initial am venit cu planuri mari, sa fac nu numai FT4/FT8, ci si telegrafie, si fonie. Inghesuit, cu laptopul in brate intre scaunul soferului si volan, manuind incomod mouse-ul, imbracat gros, m-am dezumflat rapid si am ramas pe digitalele care ofereau maximum de comoditate: in total am facut 67 de QSO-uri, iar la final, inainte de plecare, am incarcat logul in aplicatie... locatia POTA YO-0016 Parcul Dendrologic Bazos era activata!

In fonie, cam de la 200 KHz in sus, in banda de 20 de metri si cam tot pe acolo in 15 metri, era un bruiaj ingrozitor... strada ce marginea parcul era flancata de doua linii aeriene de inalta tensiune, iar una din case avea acoperisul plin cu panouri solare: poftim, cauta vinovatul! Am verificat daca sunt auzit ceva mai jos, da, mergea si in SSB, m-a luat cu 59 o statie cu un indicativ special din Polonia, dar nu m-am avantat in apeluri pentru POTA. Si nici in telegrafie, era concurs... banda aglomerata si cum sa lucrez din acea pozitie la volan... nu sunt contorsionist: a, daca era vreme de primavara si as fi scos tot inventarul radio pe o masuta, in fata careia as fi instalat un scaun pliant confortabil, alta viata!

Acasa, am descoperit pe https://pskreporter.info/pskmap.html ca am fost receptionat, transmitand cu 10 wati din Xiegu G90 si acea antena improvizata, de la Parcul Dendrologic Bazos, de VK5ARG (Australia), la 14.658 kilometri! Cea mai indepartata legatura POTA (Parks on the Air), pentru mine, ramane KK4OMJ (SUA), la 8131 kilometri, la fel, tot socotind din locatia recent activata YO-0016.

Deci, cateva concluzii...

Sunt transceivere si transceivere de portabil, daca suferi cu capul te poti duce si cu FT1000D, de aproape 30 de kilograme, pe teren, prin padure, dar de unde atata curent? Micutul Xiegu G90 este o alegere mult mai potrivita pentru POTA, zic eu, decat FT-891, alt transceiver in voga prin parcuri, il vad in postarile de pe Facebook, dar socot ca acesta din urma e cam mancacios de curent: l-am avut si nu-l mai am, bun-bun in ceea ce face, dar cu prea multe apasari de butoane si, cum ziceam, energofag. Xiegu G90 are in plus un ATU fenomenal, vorba cuiva, face SWR 1:1 chiar daca ai ca antena o macaroana uda! Xiegu G90 nu e grozav de mic, nu e chiar potrivit pentru SOTA, de pilda, caci daca te duci pe varf de munte conteaza fiecare kilogram in plus de carat, trebuie statie mica si acumulator liliput, fostul meu Elecraft KX1 ar fi fost o alegere buna, dar stia numai CW. Iar Xiegu G90 are, fata de statiile QRP, nu mai putin de 20 de wati, iar cateodata chiar ai nevoie de ei!

La Xiegu G90, multe chestii din meniu sunt logic gandite, ecranul foarte mic afiseaza excelent cativa kilohertzi de spectru, arata largimea de banda a filtrului digital folosit, chiar si voltajul bateriei, sunt multe-multe informatii. Pare solid construit, insa nu ma prea impac cu selectia pasilor de acord, dar... nimeni nu e perfect, nici macar un transceiver. Si, ceea ce conteaza, setupul cu Xiegu G90 s-a dovedit a fi stabil, am trecut usor dintr-o banda in alta, dintr-un mod in altul, lucreaza excelent. Acasa am testat la greu, pe antene verticale, si fonia, si telegrafia, inclusiv cu un singur watt... functioneaza fara probleme, deci le voi folosi, fara discutie, in viitoarele iesiri POTA, numai sa se mai incalzeasca vremea.

Nu contest defel ca alte transceivere fac aceste lucruri poate mult mai bine, dar... in alti bani si parca m-ar durea sufletul sa dau salarii intregi pe o statie careia sa-i port de grija ca unui bibelou!

Multumesc pentru lectura, 73 de YO2LOG Calin
Fişiere ataşate
03.jpg
02.jpg
01.jpg

Înapoi la “Activitati WWFF SOTA/IOTA/POTA/xOTA”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori