Fuerteventura, IL18vd

Activari, expeditii, evenimente, etc...
Avatar utilizator
YO7CKQ
Mesaje: 183
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 6:59 am
Contact:

Fuerteventura, IL18vd

Mesajde YO7CKQ » Mie Mar 20, 2024 11:15 am

Câteva impresii din călătoria noastră de zece zile la Costa Calma pe Fuerteventura, insulele Canare. Am hotărât să profităm de o excelentă promoție la biletele de avion făcută de Swiss Air pe cursele de line, pe ruta București-Zurich-Puerto del Rosario, apoi am căutat cazare și o mașină de închiriat.

Am hotărât să fac din nou o activare radio având în spate experiența altor călătorii. Am făcut un pachet minimal în greutate de doar 3,3 Kg constând într-un KX3 Elecraft, sursă de alimentare în comutație, UNUN 6/1, o undiță din fibră de sticlă, diverse cabluri și mici accesorii. Nu am socotit aici laptopul de care nu mă despart niciodată HI!

Hotelul a răspuns favorabil unui email trimis anterior și ne-a dat o camera la ultimul nivel adică etajul trei. Vedere către Oceanul Atlantic, 500 metri până la plajă și deschidere completă către nord-est-sud. Fuerteventura se găsește în arhipelagul Insulelor Canare și se află la aproximativ 130 Km de coasta Africii, Sahara de Vest.

foto 1.jpg


foto 2.jpg


În balcon am instalat o antenă verticală folosind bățul de undiță din fibră de sticlă de 6.5 metri, cumpărat din piață cu 35 lei. Am improvizat un BB6W vândut de DIAMOND. Adică un radiant vertical de 6.5 metri din sârmă lițată de 1 mmp și un UNUN 6/1 fără a instala ”celebra” rezistență de putere de 300 ohmi „pentru reducerea SWR”. Apoi un banal RG58 lung de 6 metri; în balcon am plasat și o contragreutate de 5 metri. UNUN-ul a fost construit în urmă cu peste 10 ani, pe două miezuri din ferită FT114-61 (suprapuse) după niște experimente făcute de G8JNJ și gestionează fără probleme puteri de 80-100 wați RF chiar în RTTY.

foto 3.jpg


foto 4.jpg


Pentru conexiunea transceiver-computer nu am utilizat CAT (reducerea numărului de cabluri) ci doar o conexiune pe audio folosind un stick audio (codec audio) USB extern disponibil la modica sumă de 35 lei. Transceiverul a fost echipat suplimentar cu un radiator extern cumpărat de la windcamp.cn . Nu este chiar cel mai performant desing mecanic/termic dar permite totuși lucrul continuu în FT8 cu 15 wați RF. Temperatura etajului final se „plimbă” pe durata tranșei de TX, între 43-53 grade celsius, fără a se ajunge la limitarea puterii. Radiatorul are un preț omenesc raportat la alte opțiuni.

viewtopic.php?f=24&t=1584&p=13095&hilit=yo7ckq+kx3#p13095

În mod obișnuit traficul radio a fost o opțiune secundară în această călatorie. Timpul disponibil pentru ham radio a fost între orele 07:00-08:30 și 20:00-22:00 ora locală, adică UTC. În unele zile chiar mai puțin. Datorită diferenței de fus orar, latitudinii mult mai sudice și distanței de 3900 Km față de centrul Europei am găsit condițiile de propagare schimbate față de ce era acasă. Din rațiuni legate de ERP am optat doar pentru traficul în FT4/FT8 deși o experiență anterioară în Tenerife, făcută cu opt ani în urmă cu aceiași dotare, a dovedit că se poate utiliza cu succes și CW/PSK31.

foto 5.jpg


Am realizat QSO-uri în benzile de 40-17 metri. Raportat la timpul meu disponibil cea mai favorabilă s-a dovedit banda de 30 metri judecând după numărul de stații decodate și nivelul semnalelor. Traficul QRP aduce cu sine restricții și uneori destule frustrări. Puține QSO-uri au fost finalizate prin schimbul standard de mesaje. Unele secvențe s-au repetat de 3-4 ori. Alte QSO-uri nu s-au finalizat, multe stații nu au răspuns apelurilor mele repetate deși soseau pe Fuerteventura cu nivele impresionante raportate la cei 4000 Km. Probabila consecință a finalelor folosite fără discernământ!

La finalul călătoriei am făcut o statistică a activității radio. Un total de 610 QSO-uri complete, cu stații din 49 de entități DXCC și din cinci continente. DX-urile obișnuite: 54 x USA/VE și 14 x JA dar și stații din ZL, YB, 5W și E2. Am contactat toate districtele YO și, la fel ca în alte călătorii, am fost bucuros de mulțimea de stații YO și nivelul activității.

Câteva informații cu caracter turistic despre Fuerteventua, în curând!

73 Sorin
-----------------------------------------------------------
YO7CKQ
Sorin-David NIMARA

Master of Sport, #6690
#206 member of YO DX Club

yo7ckq@gmail.com

Înapoi la “Activitati WWFF SOTA/IOTA/POTA/xOTA”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori