Reteaua de urgenta a radioamatorilor ???

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
yo2ua
Mesaje: 18
Membru din: Mar Iun 29, 2010 12:57 pm
Contact:

Reteaua de urgenta a radioamatorilor ???

Mesajde yo2ua » Mar Iun 29, 2010 1:09 pm

Buna ziua, si bine v-am regasit. Deschid acest topic deoarece tot am citit despre reteaua de urgenta si nu inteleg de ce e .... de urgenta?? Acum cind este cazul sa isi faca utilitatea la inundatiile catastrofale din tara ,nu vad nimic intreprins de mai marii cluburilor. Poate ca nu sint informat indeajuns dar as dorii sa stiu daca e doar o gluma aceasta retea sau chiar functioneaza.
Multumesc 73!

Avatar utilizator
yo6own
Mesaje: 21
Membru din: Mar Iun 22, 2010 1:56 pm
Contact:

Re: Reteaua de urgenta a radioamatorilor ???

Mesajde yo6own » Mie Iun 30, 2010 4:56 am

Din presa nu a reiesit ca in zonele inundate a cazut reteaua GSM sau ISU nu a avut cu ce comunica.
73

yo2ua
Mesaje: 18
Membru din: Mar Iun 29, 2010 12:57 pm
Contact:

Re: Reteaua de urgenta a radioamatorilor ???

Mesajde yo2ua » Mie Iun 30, 2010 7:56 am

Am inteles,dar in cazul in care pica ...care e procedura,pe ce canal se poate comunica sau in scurte frecventa cu autoritatile. Ma gindesc ca astia de la isu au posibilitate de a asculta frecventele de radioamatori? Ma gindesc pentru astazi la ce e mai rau ...vine din ucraina (anuntat de catre autoritatile de la ei) un aflux urias de apa.

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1044
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: Reteaua de urgenta a radioamatorilor ???

Mesajde YO6EX » Mie Iun 30, 2010 10:25 am

Nu există o reţea de urgenţă în România. :(

Acum cîţi-va ani la inundaţiile din zona YO2, la iniţiativa unor
radioamataori din zonă, s-a constituit o reţea de urgenţă, care a constat
în dotarea cu radiotelefoane în banda de 2 metri a mai multor locaţii,
pentru a putea comunica, dupa distrugerea retelei telefonice.

Dece are denumirea de retea de urgenţă? pentru-că se foloseşte (în caz de existenţă a reţelei)
în timpul calamităţilor naturale.

Cristi

Re: Reteaua de urgenta a radioamatorilor ???

Mesajde Cristi » Mie Iun 30, 2010 10:26 am

Nu s-a pus nici o clipa problema activarii retelei de urgenta la inundatiile din Botosani. Totul a decurs cateva ore in care apa a venit si s-a retras. Comunicatiile ISU si celelalte pe granita de nord, nordest si est sunt de o calitate deosebita datorita faptului ca aceasta granita a devenit granita de est a UE si s-a investit masiv aici. In situatia din Dorohoi si imprejurimi, orice ajutor neautorizat ar fi dus, de fapt a si dus la pierderi de vieti omenesti. Toate actiunile s-au facut sub coordonarea ISU care a actionat profesionist.


Avatar utilizator
yo8rhm
Mesaje: 337
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:46 pm
Contact:

Re: Reteaua de urgenta a radioamatorilor ???

Mesajde yo8rhm » Mie Iun 30, 2010 12:30 pm

Toate actiunile s-au facut sub coordonarea ISU care a actionat profesionist.
Parca ar fi un comunicat pentru presa asa cum suntem obisnuiti sa auzim de ceva timp, acelasi limbaj... :lol:
In situatia din Dorohoi si imprejurimi, orice ajutor neautorizat ar fi dus, de fapt a si dus la pierderi de vieti omenesti.
Nu credeti ca sunteti prea plini de sine?
Si Nordul ofera puncte, doar orienteaza antena...
http://www.yo8rhm.com
http://www.yr8e.com
http://www.uus.ro

Cristi

Re: Reteaua de urgenta a radioamatorilor ???

Mesajde Cristi » Mie Iun 30, 2010 1:57 pm

Nu nea Sica, sunt radioamator (YO8DHD), dar nu am putut crea cont pe noul forum cu el. Pentru Mugurel-tocmai tu... Mama sta mai sus de podul cu pricina si chiar daca am folosit un limbaj mai oficial, am incercat sa povestesc ceea ce mi-a spus ea. Despre coordonarea ISU chiar asa a fost. Inainte de a intra ei incepusera sa apara zvonurile gen baraje rupte. Cine a venit chiar a reusit sa faca ceva bun in timp util. Unul dintre ele a fost intreruperea curentului care a evitat inca niste morti. Despre victime, au fost unii care desi li s-a spus de catre cei de la ISU sa se adaposteasca nu au ascultat si au fost luati de viitura. Mai multe il poti intreba pe YO8RJG care a fost acolo cu jobul.

Avatar utilizator
yo6own
Mesaje: 21
Membru din: Mar Iun 22, 2010 1:56 pm
Contact:

Re: Reteaua de urgenta a radioamatorilor ???

Mesajde yo6own » Mie Iun 30, 2010 6:57 pm

ISU e o structura militarizata care nu are chef sa coopereze cu o structura civila, voluntari etc. Desi au fost incercari de cooperare (YO3GON) nu ISU a fost cu initiativa, si probabil nici nu va fi, semnalul e clar, nu suntem doriti, oricat am face noi lobby. Asa vad eu lucrurile. Ma bucur ca in 2010 nu este nevoie de noi, internetul de bine de rau a fost proiectat pt razboi atomic, nu pica decat pe arii restranse, retelele fixe si mobile nu pica chiar asa usor chiar daca mai si pica, dar ma gandesc ca atunci cand chiar noi am fi ultimii care ar putea asigura ceva comunicatii, inseamna ca e extrem de grav.

Pentru ca sa existe o cooperare intre servicii gen frecvente comune, trebuie sa fie semnate protocoale, eu unul nu am auzit de asa ceva. De ex. intre politie, pompieri, ambulanta frica mi-e ca doar serviciul 112 e singura metoda de interfata. Unii sunt pe TETRA, etc. Aici e treaba ANCOM-ului nu putem intra peste ei.

In regulamentul nostru este referire la

Art. 23 – (1) Interceptarea intenţionată a mesajelor transmise de staţii aparţinând altor
servicii decât cel de radioamator este interzisă.
(2)
(3) Fac excepţie cazurile de calamităţi naturale, de situaţii care primejduiesc vieţi
omeneşti; în aceste cazuri, radioamatorii trebuie să-şi aducă aportul lor la rezolvarea situaţiei făcând uz de toate posibilităţile de care dispun.

Dar exista alte articole(nu le mai caut) al caror sens este: "ce nu e trafic de radioamator si se poate rezolva cu telefonul, se rezolva cu telefonul" deci cat timp sistemul 112 functioneaza nu prea putem apela la exceptia din art.23 ca sa intram peste frecventele altora. Chiar si art. 23 mentioneaza "toate posibilitatile de care dispun" adica nu se exclude telefonul mobil. Daca statia radio este unica si ultima solutie, atunci da.
Nu cred ca o sa conteste cineva ca telefonul mobil salveaza intr-o zi mai multe vieti decat au salvat radioamatorii vreodata, iar parerea mea personala este ca noi ne putem face utili altfel decat sa facem lobby unde nu suntem fim doriti(dragoste cu forta nu merge).
Si-asa nu suntem foarte organizati ca sa avem pretentia sustinerii unei RNU adevarat cand avem probleme mari cu RNQ(RN de QSL), am putea incepe cu un RNU primitiv exclusiv pentru radioamatori sa aflam rapid ce calamitati sunt sau se previzioneaza in tara, unde anume, ce radioamatori sunt in zona cu problema, putem sa mentinem comunicatia cu ei. Sa ne ajutam intre noi in primul rand, sa testam daca atata lucru suntem in stare sa facem in mod continuu de-a lungul anului, si imediat o sa vedem ce lipsuri avem, ce functioneaza si ce mai putem imbunatati. Nu sunt nici acum impotriva lobbyului de colaborare cu ISU, din contra daca ar reusi mai castigam poate un drept la antena pe bloc sau altele, dar mi-e clar ca acum, argumentul principal in lobby este ca printre noi exista voluntari inimosi care s-ar pune in slujba cetateanului, dar altfel ar suna ca avem deja de ceva vreme in tara o retea a noastra de urgenta, care e de ceva ani, functioneaza, este pusa la punct, oamenii sunt rodati, mai exista si un link de packet daca chiar trebuie, functioneaza si ala, membrii RNU se stie unde sunt fiindca au APRS si tot asa.
Pana atunci este bine ca ne gandim la tema, ajutam cand se poate in probleme locale.
Imi cer scuze ca am fost foarte lung cu textul, este strict parerea mea, si cum spuneam in postul anterior "nu am aflat din presa sa fie probleme cu GSM-ul", poate in viitor nu o sa flam din presa ci din reteaua noastra, ca in zona chiar daca a picat una sau alta radioamatorii locali sunt teferi si e nevoie de x sau y, fiindca presa chiar daca o sa dea aceeasi stire, nu o va face din prisma radioamatorilor.

73 si sa auzim doar de bine!

yo2ua
Mesaje: 18
Membru din: Mar Iun 29, 2010 12:57 pm
Contact:

Re: Reteaua de urgenta a radioamatorilor ???

Mesajde yo2ua » Mie Iun 30, 2010 8:26 pm

Potrivit art.23 din Regulamentul de radiocomunicaţii pentru serviciul de amator din România

(1) Interceptarea intenţionată a mesajelor transmise de staţii aparţinând altor servicii decât cel de radioamator este interzisă.
La alineatul 1 nu a nimic de comentat, deci nu e voie nu ascult.

(2) În cazul în care interceptarea are loc în mod accidental, radioamatorii sunt obligaţi să nu divulge existenţa şi conţinutul mesajelor recepţionate, să nu le publice şi să nu le folosească sub nici o formă.
La alineatul 2 apare o problema:
Nu este definita expresia ,,interceptarea are loc în mod accidental" ? Si cit de acidental pot comunica cu ei in cazurile date? Datorita faptului ca faci o fapta buna, se poate rasfringe juridic asupra bietului radioamator? Cred ca daca vor ei...... Da!

Si revine cu o lamurire la alineatul 3 :
(3) Fac excepţie cazurile de calamităţi naturale, de situaţii care primejduiesc vieţi omeneşti; în aceste cazuri, radioamatorii trebuie să-şi aducă aportul lor la rezolvarea situaţiei făcând uz de toate posibilităţile de care dispun.
In aceste cazuri pot sa ''interceptez accidental" ?
Si atunci revin si spun ...cine si cind declara calamnitatea naturala? Eu unul as spune ca si guvernul actual este o calamnitate si primejduieste viata oamenilor! Deci cum procedez ??? :)
Situatia ar cum ma gindeam eu:
Repetoarele ar putea avea o frecventa standard care se activeaza doar in situatiile respective. Declararea situatiei de necesitate ar trebuii facuta de catre organele in drept iar in situatia respectiva canalul ales va fii eliberat si se va comunica doar date cu caracter urgent.
Mai mult daca in zonele afectate exista radioamatori s-ar putea aduna alimente si cele de trebuinta pentru lupta cu viata din acele zone.
Ps: Ar fii bine daca ar delimita legal rolul retelei de urgenta ,persoanele care o deservesc,frecventa de lucru,persoane de contact din celalalte servicii etc.
Dar traim intr-o tarisoara frumoasa si lucrurile isi vor revenii in vreun fel ,pacat de cei care au murit. Un omagiu din partea mea si ....Dumnezeu sa ii ierte!
73!


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 12 vizitatori