Necesara izolarea ancorelor unui pilon ?

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
yo6hrp
Mesaje: 16
Membru din: Vin Sep 05, 2014 6:12 pm
Contact:

Necesara izolarea ancorelor unui pilon ?

Mesajde yo6hrp » Sâm Oct 04, 2014 6:55 pm

Buna seara tututror !
Este necesara sau NU folosirea de izolatori (ceramica) pe ancorele unui pilon de antena ? :?:

yo2aqb
Mesaje: 56
Membru din: Joi Dec 09, 2010 11:33 pm
Contact:

Re: Necesara izolarea ancorelor unui pilon ?

Mesajde yo2aqb » Sâm Oct 04, 2014 10:14 pm

Numai antena propriuzisa.teoria spune ca cablele sa fie intrupte cu l/4 din cea mai mare lungime a antenei.20/15/10-etc...
Dar mai bine folositi cabluri de kevlar sau dacron.

yo8rac
Mesaje: 65
Membru din: Sâm Iun 26, 2010 3:30 pm
Contact:

Re: Necesara izolarea ancorelor unui pilon ?

Mesajde yo8rac » Dum Oct 05, 2014 12:13 am

Am facut o mica simulare cu NEC:
A) Dipol in aer liber
B) Dipol pe turn
C) Dipol pe turn cu ancore pornind din varful turnului.
Concluzia:
Ancorele genereaza o modificare a caracteristicii de radiatie pe verticala a dipolului (apare si o radiatie in plan perfect vertical).
Asa ca ramane sa decideti daca o folositi si la NVIS sau nu... :D.

73 de YO8RAC!
73 de YO8RAC (Codrut) !

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Necesara izolarea ancorelor unui pilon ?

Mesajde 4x1ad » Dum Oct 05, 2014 12:34 pm

@ON6HRP: antenele sunt influentate intr-un fel sau altul de catre orice obiect sau masa metalica. Chiar si doua antene apropiate se influenteaza reciproc negativ. Cazul elementelor parazite (directori & reflectori controlati) trebuie abordat in mod specific si nu trebuie confundat cu cazul ancorelor metalice necontrolate.
Pierderile sunt greu de determinat precis si aceasta din cauza variatiilor infinite de antene, distante, inaltimi si unghiuri de la locatie la locatie.

Parte din energia RF indusa in obiectele metalice apropiate constituie o pierdere netto, dar pe mine m-ar deranja cel mai mult faptul ca unghiul de elevatie in plan vertical (unghiul de plecare a lobilor principali/majori) este marit de catre ancorele metalice aflate sub antena sau in imediata vecinatate. Aceasta marire a unghiului de incidenta a undelor de straturile ionizate, duce la o reducere considerabila a razei de eficacitate a antenei prin marirea numarului de reflexii necesar legaturii intre doua puncte (vezi excelentele articole ale lui YO8CRZ si YO4BKM).

Fenomenul este agravat daca lungimile in discutie pica in rezonanta intr-una sau mai multe din benzile acoperite de antena. In nu putine cazuri, folosirea de ancore metalice fara izolatori este o economie inoportuna care devine si mai irationala in cazul sistemelor directive/rotative care necesita investitii si eforturi serioase. Plasarea unor ancore metalice lungi sub un beam inrautateste performanta pentru care s-au platit foarte multi bani.

Deoarece izolatorii ceramici (folositi in trecut de societatea de electricitate si cea de telefoane la ancorarea stalpilor mici) se gasesc din ce in ce mai greu in Romania, costul izolatorilor adecvati achizitionati din surse externe devine cam costisitor. Un compromis oarecum acceptabil este folosirea de izolatori doar pe o portiune de 3-5m a ancorelor, sub beamuri. O alta solutie este cea hibrida, cu folosirea de materiale sintetice adecvate pe aceiasi portiune superioara imediat sub beam si restul ancorei din cablu de otel obisnuit. In acest caz, sunt necesare doar lungimi mici din cablurile sintetice scumpe.

Intrucat pe piata se invart tot felul de franghii sintetice dubioase sau inadecvate de la producatori chinezi si nu numai, sugerez folosirea doar a materialelor consacrate si verificate de comunitatea de radioamatori (protejate real la UV si evident tractiune adecvata). Eu sunt pentru experimentari, dar experientele cu materiale sintetice necunoscute in aplicatii ce necesita siguranta se pot solda cu pagube considerabile si constituie si un pericol in cazul antenelor mari. In cazul sistemelor rotative unde investitia este de cateva mii de euro, folosirea de ancore sintetice scumpe devine si mai rationala pentru ca nu vor reprezenta decat o fractiune din costurile totale ale sistemului.

Se poate presupune ca influenta unor ancore metalice neintrerupte folosite la ancorarea unor suporti la capete de antene filare este ceva mai mica decat in cazul agravant al antenelor Yagi, de exemplu.

In cazul antenelor verticale, folosirea de ancore metalice neintrerupte intercalate printre radialele rezonante este deasemeni total nerecomandata. Mai benefica este folosirea de radiale din sarme suficient de solide ca sa foloseasca si ca ancore in cazul verticalelor elevate plasate pe tevi de suport de cativa metri.

Pentru cei care sustin ca "majoritatea nu foloseste izolatori pe ancorele metalice", raspunsul meu este ca aceasta se face din ratiuni pur economice si sub nici o forma tehnice.

73
Morel
4X1AD
ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

YO6OMD
Mesaje: 88
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 8:24 am
Contact:

Re: Necesara izolarea ancorelor unui pilon ?

Mesajde YO6OMD » Dum Oct 05, 2014 12:45 pm

Ce antena se monteaza si pe ce pilon? Mai multe detalii.
Daca pilonul este o teava sau realizat din profile in 3 sau 4 colturi si se monteaza antene doar in varf, dipoli sau yagi cu mai multe elemente sau verticale, atunci este necesara utilizarea de izolatori ceramici chiar daca lungimea cablurilor de ancorare nu depaseste L/4 din lungimea de unda a antenei si inaltimea la care se prind ancorele este mai mica sau sunt pe etajul de jos.
Daca pilonul este ancorat in mai multe etaje, se prefera utilizarea izolatorilor ceramici la toate ancorele si chiar mai multe bucati pe fir pentru a nu se ajunge la rezonante parazite cu antena.
Daca este un pilon din teava care sustine un sloper sau un inverted V este recomandata utilizarea izolatorilor la cablurile de ancorare, deoarece au influenta directa asupra performatei antenei.
Ancorarea pilonilor necesita cabluri de otel doar pentru piloni masivi care sunt ancorati in 2 sau mai multe etaje si in varf au incarcare mare (gen antene yagi rotative), iar aceste cabluri trebuie segmentate prin izolatori ceramici.
Pentru piloni din teava sau antene de inaltime mai mica (pana la 12-15m) se prefera utilizarea de cabluri sintetice (dacron,kevlar) pentru ancorare.
Mai influenteaza ancorarea pilonului si locul unde este amplasat.Daca este pe sol si are spatiu liber atunci totul este ok, chiar si cu o ancorare doar pentru cazul unor vanturi mai puternice daca pilonul se poate sustine fara sa se indoaie.
Daca este instalat , de exemplu pe un bloc sau alta cladire atunci mai bine se utilizeaza un sistem de ancorare dublat si din metal.Mai bine mai mult decat sa-ti para rau.
Totul este la modul general, putem discuta la concret daca postezi mai multe informatii despre pilon, antene, locatie si perioada( permanent sau portabil).

4X1AD a fost mai rapid si a postat inaintea mea, ca intotdeauna foarte bine argumentat.

yo6hrp
Mesaje: 16
Membru din: Vin Sep 05, 2014 6:12 pm
Contact:

Re: Necesara izolarea ancorelor unui pilon ?

Mesajde yo6hrp » Lun Oct 06, 2014 2:00 pm

Buna ziua tuturor !
Va multumesc mult pentru raspunsurile postate pe forum.
Tinind cont de faptul ca nu am detailat prea mult situatia iata despre ce este vorba :
- un pilon din teava metalica in lungime de aproximativ 7 metri diametru de 2"
ancorat in trei puncte cu o sufa de otel litat fara izolatori ceramici iar in capetele de fixare intinzatoare .
- pe acest pilon am montata o antena FB33 pentru 14,21,28 Mhz si un dipol cu trapuri V intors pentru 7 Mhz.
Intreg ansamblul se gaseste pe terasa apartamentului undeva la vreo 20 m fata de sol.
Multumesc anticipat pentru toate mesajele
73 de on6hrp , Adi

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Necesara izolarea ancorelor unui pilon ?

Mesajde 4x1ad » Lun Oct 06, 2014 6:05 pm

@ON6HRP: sugestiile mele anterioare raman neschimbate. Daca doresti sa imbunatatesti sistemul actual, minimul care ar merita facut ar fi introducerea de 3-4 izolatori pe sufa de otel in portiunea de sub tribander. Distanta intre izolatori cca. 0.5-1m. Pentru aceasta ai nevoie de o singura ancora temporara care va inlocui fiecare din cele trei sufe pana le montezi izolatori si le pui la loc.

Daca Inverted Vee-ul este agatat imediat sub tribander, va avea acelasi efect nedorit ca si ancorele fara izolatori. In teorie ar trebui agatat de un alt suport, mai departat de beam. Dar viata e mai puternica decat manualele. Ar trebui totusi agatat cat mai jos de beam, insa cei doar 7m inaltime totala ai suportului reprezinta o problema reala. Sper ca macar este paralel cu boom-ul si nu cu driven-element-ul. Deasemeni, atunci cand emiti cu beamul, e indicat sa pui Inv. Vee-ul la pamant cu scopul de a reduce cantitatea de RF intoarsa in shack. Si reciproca este valabila.

Daca alegi sa nu faci nimic, vei pierde o parte deloc neglijabila din avantajul oferit de beam care si asa este amplasat cu 3m mai putin de inaltimea optima de jumatate de Lambda pentru frecventa cea mai joasa. Desi cei 20m inaltime ai terasei te avantajeaza ca degajare, din punct de vedere al ground-ului, el se afla 7m inaltime (daca cladirea este din beton armat). Iar ancorele neizolate si Inv Vee-ul mai micsoreaza si ele de facto distanta antenei fata de pamant/suprafata reflectanta.

Ca sa-ti ilustrez mai bine situatia, sa dam exemplul unui beam cu 3 elemente pentru 14MHz la 0.5 Lambda inaltime (10m). In aceste conditii, castigul antenei este de aprox. 12dBi, raportul F/B de cca. 21dB iar unghiul de elevatie de cca.26 de grade. La 7m inaltime, acelasi beam va exhiba un castig de aprox.10dBi, un F/B de cca. 16dB iar unghiul de elevatie va fi de cca.34 de grade. "Numai" 3m diferenta si uite ce degradare serioasa in performanta de radiatie a antenei.

Dar daca "pamantul" se va apropia virtual mai mult de 7m de beam prin prezenta ancorelor intregi si a Inv. Vee-ului, performanta se va deteriora si mai mult. Diferentele nu sunt liniare, dar exista. Nu merg mai departe cu exemplul dat, ca sa nu dezvolt un nou topic. Exista pierderi inerente din cauza locatiei pe care trebuie sa le acceptam, dar e pacat sa le acceptam cu usurinta si pe cele pe care le putem minimiza totusi cu eforturi reduse si cu mijloace ce ne stau la dispozitie. Cel putin aceasta este opinia mea.

73
Morel
4X1AD
ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo7lfv
Mesaje: 32
Membru din: Mar Iul 13, 2010 10:37 pm
Contact:

Re: Necesara izolarea ancorelor unui pilon ?

Mesajde yo7lfv » Mar Oct 14, 2014 9:38 pm

minimul care ar merita facut ar fi introducerea de 3-4 izolatori pe sufa de otel in portiunea de sub tribander. Distanta intre izolatori cca. 0.5-1m
este un extras din ce ai scris Morel si vreau sa te intreb daca este suficient ? asta ar insemna 4 izolatori la 1 m pe fiecare ancora , la varf .
73! Robert yo7lfv / yp7p


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 10 vizitatori