DILEMA TEHNICA

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

DILEMA TEHNICA

Mesajde YO3AOE » Joi Oct 09, 2014 4:33 pm

Pentru lucrul in/din portabil la cort,am doua antene dedicate scurte,una orizontala filara de tipul BB-6W si una verticala telescopica de tipul BB-7V,ambele originare de la firma Diamond.La receptie ambele merg satisfacator,chiar onorabil,avind in vedere dimensiunile extrem de reduse (L=6,53m) pentru gama de unde scurte,desigur omitind categoric banda de 160m si/sau chiar si pe cea de 80m,dar la emisie randamentul este extrem de slab,poate ca si/sau mai ales datorita circuitului de egalizare-uniformizare a r.u.s.(s.w.r.) de la baza antenei.Din diversele materiale tehnice citite,rezulta ca s-ar putea obtine o oarecare-chiar semnificativa!-imbunatatire la emisie,eliminind circuitul originar de adaptare si inlocuind-ul cu un inductor variabil-reglabil inseriat cu tronsonul radiant.Am doua asemenea inductoare industriale variabile-reglabile (cursor cu rola pe carcasa ceramica bobinata rotativa) pe care le-asi putea folosi,dar exista doua posibilitati de conectare,astfel:-1) capatul de "sus" al inductorului legat la baza tronsonului radiant,cursorul (rola) inductorului legat(a) la firul central-cald al feeder-ul-ui si capatul de "jos" al inductorului lasat liber-in aer,sau: -2) capatul de "sus" al inductorului legat cu cursorul (rola) si impreuna la baza tronsonului radiant,iar capatul de "jos" al inductorului la masa-tresa feeder-ul-ui si eventual si la pamint.Intrebarea mea este care varianta este preferabila sau mai buna,si de ce?.Cu multumiri! anticipate,Nelu

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: DILEMA TEHNICA

Mesajde YO4BKM » Joi Oct 09, 2014 6:03 pm

Buna, DR OM Nelu,
După părerea mea problema este în altă parte şi nu prea văd rezolvarea ei. Consider că ai constatat un randament slab la emisie din controalele primite, nu din dificultăţi de adaptare a antenei şi pe acest considerent prezint ce urmează.
Nu am aflat la ce înălţime ai fixat antena orizontală, aceasta contează la randament. Funcţie de dimensiuni (diametru, lungime), frecvenţă şi înălţime o antenă prezintă o rezistenţă de radiaţie (care are rolul de consumator activ, transformă energia electrică în energie a undelor de câmp electromagnetic şi nu depinde de locul unde este alimentată antena) şi o reactanţă (consumator reactiv, aşadar conservativ, care întoarce înapoi energia primită) al cărui efect se compensează din adaptorul de antenă minimizând unda întoarsă şi citită la SWR-metru. Mai apare o rezistenţă de pierderi, care transformă energia electrică în căldură. Pentru un randament superior trebuie ca rezistenţa de radiaţie să fie mare şi rezistenţa de pierderi să fie mică. Iată ce am obţinut pentru rezistenţa de radiaţie la o înălţime H=3m, simulând cu un program propiu: la 7MHz sunt 0,15 Ohm, la 14 MHz sunt 7.55 Ohm, la 18 MHz sunt 26 Ohm (creşte cu frecvenţa deoarece se apropie de un dipol de 73 Ohm). La H=5 m înălţime aceste valori sunt 0,4 Ohm, 15 Ohm, 42 Ohm. Rezistenţa de pierderi depinde de dimensiunile antenei, frecvenţă, lungimea cablului de alimentare şi de vecinătăţi, în general este de fracţiuni de Ohm până la câţiva Ohm, maxim 10---12 Ohm. Aşa că, din acest punct de vedere, este explicabil randamentul scăzut, aceasta este comparabilă cu reistenţa de radiaţie. Orice adaptare ai face nu face altceva decât să elimine componentele reactive care la H=3, sunt -357 Ohm, -384 Ohm, -223 ohm, deci reactanţe capacitive care se compensează cu inductanţe. Sunt "n-şpe" moduri de adaptare, oricare din ele este corect dacă ajungi la un SWR este mic. Iar rezistenţa de alimentare este cu totul altceva, care are legătură cu adaptarea antenei, nu intră în bilanţul randamentului. Ca informare, rezistenţa de alimentare este foarte mare, la antena orizontală cu H=3m rezistenţa de alimentare este de 300 Ohm la 7MHz şi de câteva mii la frecvenţe superioare, punând probleme de adaptare.
Dacă vei ridica antena, rezistenţa de radiaţie creşte, dar nu mult, la H=12m ajunge la 1,25 Ohm, 11,3 Ohm, 31 Ohm. Dependenţa de înălţimea nu este proporţională cu înălţimea exprimată în lungimi de undă ci sinusoidală, deci nu se pot face interpolări ale valorilor date de mine.
La antena verticală impedanţele de radiaţie sunt cam la fel de mici, în schimb impedanţa de alimentare este mai mică şi uşor de adaptat. Dar, din câte ştiu, trebuie pusă şi o rezistenţă de cca 600 Ohm/120W ca sarcină terminală care de, ştiu eu cu ce se hrăneşte?
Antenele scurte sunt nişte compromisuri şi nimic altceva.
73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: DILEMA TEHNICA

Mesajde YO3AOE » Joi Oct 09, 2014 9:06 pm

Da,multam pentru mesajul de raspuns,stiam si eu ca este vorba de un compromis,si inca de unul destul de prost-hi!,dar-fiind de fabrica-astea sint antenele si mai ales conditiile de portabil,care-de cele mai multe ori!-lasa mult de dorit,in special la posibilitatile de ridicare-inaltare a antenelor.In general,in portabil eu instalez ambele antene in apropierea cortului,la inaltimea accesibila mie de circa doi metri fata de sol,si le pot cupla la statie la alegere cu ajutorul unui comutator bi-pozitional special conceput-construit,cu pierderi-masurate!-foarte mici,alegind-de obicei-antena care imi ofera o receptie-auditie cit-cea mai buna a unui-aceluiasi-post dat,dar citind rezultatele unora si altora cu antene similare sau echivalente,am realizat ca ori ale mele merg cu mult mai prost,ori respectivii mint de ingheata apele-hi!.Oricum,trebuie sa precizez ca la ambele antene-in cutiile lor de adaptare-am efectuat modificarile realizate si prezentate de Martin-G8JNJ,care este-se vede!-bine pe felie-hi!.M-ar fi interesat totusi care ar fi varianta optima cu acele inductoare variabile-reglabile,daca ai informatia respectiva.Cu stima,Nelu

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1044
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: DILEMA TEHNICA

Mesajde YO6EX » Joi Oct 09, 2014 10:08 pm

Nu am un respect foarte mare pentru antenele fabricate de Diamond...
In expeditiile mele YOFF si ROHIST, utilizez de ani buni antene home made, ieftine si eficiente.
(O undita de 8m cu o sirma in interior)...
La inceput am folosit antena: (montata vertical:)

http://yo6ex.blogspot.ro/2009/08/antena-multiband.html

Desigur cu un Z-match.

De doi ani utilizez:
http://yo6ex.blogspot.ro/2014/02/antena ... iband.html

La aceasta antena Z-match-ul a fost utilizat doar in conditii dificile de instalare, cand a fost nevoie de retusuri pe unele benzi.

Rezultatele sunt foarte bune.
Marturie stau sutele de QSO-uri facute in conditii de pile-up cu 70-80w.

73
YO6EX

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: DILEMA TEHNICA

Mesajde YO3AOE » Vin Oct 10, 2014 12:10 am

Da,am inteles,felicitari! pentru realizari,inainte de a avea-primi cadou-aceste antene, am folosit si eu-fiind si pescar sportiv amator-hi!-vergi-bete de undita de pescuit din fibre de sticla,si parca intr-adevar mergeau ceva mai bine.Fiind pensionar inca din anul 2006,la veniturile mele reduse-modeste fata de fostul salariu,nu-mi puteam permite pretul acestor tipuri antene,dar cum le-am primit cadou de la sora-mea din S.U.A., acum caut sa le optimizez,maximalizindu-le performantele posibile,de aceea m-ar interesa aceste modificari cu inductoare variabile-reglabile la baza.Cu stima,Nelu

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1044
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: DILEMA TEHNICA

Mesajde YO6EX » Vin Oct 10, 2014 7:40 am

Antena verticala merita sa o pui la punct.
Cealalta orizontala nu. Este pierdere de timp. Oricum fiind scurta tot rau va merge.

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: DILEMA TEHNICA

Mesajde yo3hjv » Vin Oct 10, 2014 8:39 am

As incerca sa adaug si ceva contragreutati la acele antene.
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: DILEMA TEHNICA

Mesajde YO3AOE » Vin Oct 10, 2014 9:27 am

Da,m-am gindit si eu la varianta adaugarii unor contragreutati la baza antenei verticale si a uneia filare paralele pe sol la cea orizontala,dar antenele-ambele fiind de banda larga (chipurile de la 2! la 30 MHz),lungimea contragreutatilor este o necunoscuta greu de determinat.In acest sens,pentru la antena verticala telescopica ma gindesc la o singura contragreutate lunga,posata la sol sub baza antenei in forma unei spirale cu pas variabil crescator,dar trebuie experimentat prin tatonari succesive,mai ales neavind aparatura electronica de masura si control necesara.

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: DILEMA TEHNICA

Mesajde yo3hjv » Vin Oct 10, 2014 10:05 pm

SWR ul este de banda larga! Contragreutatile sunt l/4 in frecventa de lucru. Nimic complicat. Ridicate un pic de la sol.
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: DILEMA TEHNICA

Mesajde YO3AOE » Vin Oct 10, 2014 11:43 pm

Sincer sa fiu,n-am auzit pina acuma despre s.w.r. de banda larga,dar omul cit traieste invata-hi!.Nu,ambele tipuri de antene sint date de producator (Diamond) ca avind un s.w.r. relativ constant-uniform (sub 1:2) pentru intreaga gama data (2-30 MHz),dar asta doar datorita faptului ca in interiorul cutiei cilindrice de cuplaj,in cadrul circuitului de adaptare,chiar in paralel pe secundarul auto-transformatorului pe tor din ferita,deci practic-concret in paralel chiar pe bornele antenei,exista pus un grup rezistiv format din sase rezistoare speciale ne-inductive de cite 3,6KOhmi/20W fiecare legate in paralel,deci o valoare totala rezultanta de 600 de Ohmi/120W,care are rostul ca tocmai prin amortizarea puternica a Q-ul-ui antenei sa uniformizeze s.w.r.-ul,pierderile de putere utila la emisie raminind relativ destul de mici sau oricum nesemnificative.In ceea ce priveste contragreutatile,considerind necesar pentru un randament relativ satisfacator un minim de cite trei bucati in L/4 pentru fiecare banda in parte,pentru cele 9 benzi ale noastre ar rezulta un total de 27 de bucati,ceea ce deja ar fi greoi si nelucrativ.Oricum,avind in vedere ca exista mai multe variante posibile,m-ar interesa care ar fi configuratia schematica optima verificata-probata a intercalarii unui inductor variabil-reglabil la baza acestor tipuri de antene,daca stie totusi cineva?.Cu stima,Nelu


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 11 vizitatori