Fenomene electrice nedorite

Discutii despre surse, probleme, defecte, remedieri...
YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Fenomene electrice nedorite

Mesajde YO3AOE » Vin Noi 28, 2014 10:45 am

Aveam nevoie de o sursa de alimentare exterioara de 12-13,8Vc.c./1-2A pentru alimentarea unui adaptor automat de antene de tipul AT-100Pro II de la firma LDG.Ca sa evit-pe cit posibil-hi!-sursele de alimentare in comutatie,care pot provoca mari probleme-in sensul de perturbatii-in special in gama de unde scurte,mi-am cumparat un asa-zis adaptor A.C.-A.C.,de fapt mai exact un mini-transformatoras de retea 230Va.c./16Va.c./1A,montat intr-o cutiuta cu stecher atasat.Spatiul interior mi-a permis sa montez in el o mica punte redresoare de genul 1PM,filtrajul necesar si un circuit integrat stabilizator de tensiune continua pozitiva de tipul 7812 in capsula TO-220,pus-montat la rindul lui pe o bucatica de tabla din aluminiu pe post de radiator si urmat si el de un capacitor electrolitic potrivit,si cu un control vizual extern al tensiunii pe un l.e.d. rosu.La testele de "anduranta"-hi! cu sarcina rezistiva blocul s-a comportat foarte bine,incalzindu-se in limite normale-rezonabile,fara nici un fel de probleme deosebite.In schimb,la cuplarea lui cu adaptorul automat de antene mai sus mentionat,chiar in timpul fazei de adaptare optima automata,am observat pe l.e.d.-ul de control vizual o fluctuatie aparent aleatorie a tensiunii de iesire.Dupa observatii mai atente si amanuntite,am constatat ca scaderea cea mai pronuntata a tensiunii se produce cind adaptorul de antene se afla inca departe de punctul de optim de R.U.S. minim,tinzind sa revina catre normal pe masura ce adaptarea se imbunatatea,de unde am tras concluzia ca fenomenul se datoreaza patrunderii de r.f. parazitara in/spre alimentator,patrundere care-probabil-afecteaza regimul de lucru al lui 7812.Pentru contracararea fenomenului nedorit,pentru inceput am pus pe cablul de alimentare-ecranat!-cite un manson de ferita atit imediat la iesirea alimentatorului cit si imediat linga jack-ul tata de cuplare.Fenomenul s-a mai diminuat,dar aproape imperceptibil, fapt care m-a determinat sa recurg la masuri mai radicale,astfel ca am montat atit in alimentator cit si in adaptor-pe/la iesire,respectiv pe/la intrare cite un filtru PI format dintr-un mic soc r.f. pe bastonas din ferita incadrat cu cite un capacitor electrolitic cu tantal. Fenomenul nedorit s-a diminuat considerabil, dar inca persista,cam ce s-ar mai putea face?

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Fenomene electrice nedorite

Mesajde yo3hjv » Vin Noi 28, 2014 11:17 am

2 condensatori de 10 nF direct pe pinii 7812, de la intrare si de la iesire catre masa.
E posibil si ca traful sa nu furnizeze tensiunea de 15 V DC in sarcina, cand comuta releele. LM7812 necesita o tensiune de alimentare mai mare cu aproximativ 3V pentru a functiona corect.
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

Avatar utilizator
YO7CKQ
Mesaje: 183
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 6:59 am
Contact:

Re: Fenomene electrice nedorite

Mesajde YO7CKQ » Vin Noi 28, 2014 12:52 pm

Salutare!

Aprob favorabil recomandarile facute de Adrian ! :D

Eu cred ca transformatorul care este listat ca fiind de 1 amper este proiectat marginal, ca multe alte produse de pe piata. Adica Amperul debitat de el este un altfel de Amper, mai mic ca cel etalon :mrgreen: In procesul de acord curentul consumat variza semnificativ, cu o frecventa de ordinul zecilor de Hz, functie de numarul de relee anclansat. Si in mod sigur si logica de control de control consuma ceva in plus, intrind apoi in sleep.

Referitor la fenomenele de RFI eu stiu ca pe alimentarea de CC astfel de AT automate au instalat un filtru de mod comun impotriva perturbatiei conduse ( soc RF in serie pe alimentare si grupuri de condensatori in paralel cu sarcina ).

Si sa nu uitam ca dupa realizarea "acordului" SWR ramine la fel de mare la portul de antena si doar la portul TRX ajunge undeva la <1.3 . Daca fenomenul este RFI ar trebui sa se repete si dupa acord, la virfuri de modulatie.

Probabil ca o sursa de alimentare de 2 amperi ar rezolva problema in regimul tranzitoriu.

73s Sorin
-----------------------------------------------------------
YO7CKQ
Sorin-David NIMARA

Master of Sport, #6690
#206 member of YO DX Club

yo7ckq@gmail.com

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Fenomene electrice nedorite

Mesajde YO3AOE » Vin Noi 28, 2014 1:35 pm

Dupa cum am mai spus-scris mai sus,inainte de a cupla sursa la adaptorul de antene,am tinut-o in probe-teste pe o sarcina rezistiva constanta care o solicita permanent timp de citeva ore bune la un curent constant de circa 0,5A,deci cam la nivelul mediu-sau chiar usor sub-al consumului adaptorului de antene,care consum nici macar nu este continuu,ci doar strict pe perioada reprizei de adaptare, dat fiind tipul releelor-polarizate-utilizate de producator.Lectia cu capacitoarele de decuplare puse scurt si direct pe bornele de intrare-iesire ale lui 7812 si toate cele asemanatoare o stiu de multa vreme,nici nu mai folosesc asemenea surse fara a le pune automat-din reflex-hi! asa ceva.Ar fi fost bun un filtru ceva mai complex,dar nu mai este loc de asa ceva decit undeva in afara,eventual pus in serie chiar pe cablu,sa vedem.73!,Nelu

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Fenomene electrice nedorite

Mesajde YO3AOE » Vin Noi 28, 2014 1:57 pm

Salut! Sorine,ma bucur ca mai apari,probabil ca ai fost ceva mai ocupat.Da,ai dreptate,stiu bine si lectia asta cu sub-dimensionarea,e o moda curenta dar-pentru cine n-o stie-paguboasa-hi!,cind am comandat obiectul am cerut unul de/pentru la doi amperi,asa ca merge foarte bine la un amper-hi!. In ceea ce priveste consumul adaptorului automat de antene,el este intr-adevar extrem de variabil, in functie directa de numarul mediu de relee actionate simultan la un moment dat,dar-cel putin dupa spusele producatorului-dupa oprirea fazei de cautare a R.U.S. optim obtenabil,releele ramase activate-nu mai consuma,fiind polarizate,deci ramine in consum continuu doar micro-controller-ul si unele circuite aferente lui,deci oricum ceva nesemnificativ de ordinul a zeci de mA.Sursa am probat-o/testat-o in fel si chip,cu sarcina pur rezistiva merge foarte bine,deci sigur este o patrundere de r.f. spre ea,mai ales ca traseele de r.f. din adaptor sint-desi blank groase-filare si destul de lungi ca sa radieze cit de cit in jur in interior,desi la lungimile de unda vehiculate nu ar trebui sa conteze,dar iata ca totusi conteaza-hi!.Cu stima,Nelu-YO3AOE

YO4SI
Mesaje: 405
Membru din: Mie Oct 12, 2011 2:03 am
Contact:

Re: Fenomene electrice nedorite

Mesajde YO4SI » Sâm Noi 29, 2014 12:18 am

Buna seara Nelu ! Ne-am luptat mereu cu intoarcerile de RF in statie. Vechea intrebare : "la tine frige shasiul cand atingi cu dosul palmei ?" deja sunt de domeniul trecutului. Dezechilibrul antenei face ca o parte a energiei RF sa se-ntoarca si sa dea necazuri. Deci concluzia este ca in loc sa ne luptam cu ea, sa facem tot ce putem ca ea sa nu existe. Mai mult ca sigur ca e greu de adaptat si echilibrat antena. Dar putem foarte bine sa folosim un pamant artificial. Sunt fericitul posesor al unui Artificial Ground MFJ-931, care imi "sterge" RF-ul de pe shasie si mi-l trimite in acel fir contragreutate. Ba chiar am scos afara aceasta sarma si am simtit ca aiureala mea de antena FD4 functioneaza mai bine in 14, 7 si 3,5. In fond acest "pamant artificial" nu este altceva decat o bobina in serie cu un condensator, ambele variabile. Rolul lor este ca sa lungeasca sau sa scurteze firul contragreutatii la unul sau mai multi lambda pe patru, ca sa "suga" RF-ul de pe shasiu.
Sa incercam deci sa nu ne mai luptam cu "dusmanul" ci mai bine sa nu-l avem ! Succes !
Mircea = yo4si.

va3fgr
Mesaje: 19
Membru din: Joi Ian 05, 2012 6:44 am
Contact:

Re: Fenomene electrice nedorite

Mesajde va3fgr » Sâm Noi 29, 2014 1:04 am

"urmat si el de un capacitor electrolitic potrivit"

Unele stabilizatoare devin instabile daca li se ataseaza o capacitate prea mare la iesire. Foaia de catalog recomanda 0.1uF. Dvs. cat ati pus? O schema desenata ar fi foarte utila.
==========
Ex. YO3FGR

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Fenomene electrice nedorite

Mesajde YO3AOE » Sâm Noi 29, 2014 1:26 am

Buna seara! Mircea si multam pentru interventie.Da,auzisem si stiam-pur teoretic-hi!-despre acest sistem de pamintare artificiala,mai bine zis simulata,dar nu intilnisem inca pe nimeni care sa-l foloseasca.Din fericire,desi aici unde locuiesc nu am mai deloc conditii de instalare pentru antene,in schimb am o oarecare posibilitate de a-mi face o pamintare cit de cit onorabila,dar-sincer sa fiu!-pina acum am neglijat acest aspect.Nu o sa pot face mai mult decit de a bate in pamint vreo doua-trei tronsoane de teava de cupru dur,dar cred ca va fi suficient. Am mai avut asa ceva pe vremuri, dar micile capete de tevi din cupru care mai ieseau putin din sol ca sa am unde ma lega de ele cu un cablu litat groscior au tentat un tuciuriu-hi! de pe la serviciul de salubritate sau de aiurea,le-a lovit si indoit cu piciorul de citeva ori pina s-au rupt si dus a fost,prinde orbul si scoate-i ochii-hi!.M-am scirbit asa de tare acesta fapta,ca de citiva ani buni pina acum nici ca am mai facut ceva in acest sens,dar se pare ca a venit timpul,mai ales ca prapadeniile astea de asa-zise antene insailate pe care abia am reusit sa mi le incropesc merg toate ca vai de lume,si o pamintare cit de cit buna in mod sigur ca va ameliora situatia,deci va trebui sa contrabalansez antenele proaste cu o pamintare onorabila, se pare ca nu am nici o alta solutie.Probabil ca in acel moment voi scapa si de intoarcerile astea de r.f. despre care spuneam-scriam,care nu sint totusi prea mari la cei maxim 100W-P.E.P. cu care lucrez curent. 73!,Nelu

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Fenomene electrice nedorite

Mesajde YO3AOE » Sâm Noi 29, 2014 1:38 am

Pt. YO3FGR.Sincer sa fiu,nu mai stiu exact ce valoare are capacitorul electrolitic de la iesirea lui 7812,dar in mod sigur nu este de valoare prea mare,dat fiind spatiul extrem de limitat de care dispuneam acolo,dar oricum este in mod sigur cu tantal,tip care are si o inductanta interna foarte mica.Sincer sa fiu,nu-mi pot da seama cum-in ce fel-o capacitate mare la iesire poate duce la instabilitate,mie mi se parea ca chiar dimpotriva!,adica nu inteleg "mecanismul"-hi! prin care se poate produce asa ceva...Cu stima,Nelu-YO3AOE

va3fgr
Mesaje: 19
Membru din: Joi Ian 05, 2012 6:44 am
Contact:

Re: Fenomene electrice nedorite

Mesajde va3fgr » Sâm Noi 29, 2014 3:19 am

Mecanismul este destul de neintuitiv ptr cineva care nu opereaza frecvent cu notiunile. Analiza si compensarea se face cu ajutorul diagramelor Bode. O cautare pe gogu cu "ao stability with capacitive load" aduce destul de multe linkuri.

In esenta este vorba de un defazaj suplimentar care apare ca urmare a sarcinii capacitive si care la o frecventa suficient de mare transforma reactia negativa in reactie pozitiva. Daca la frecventa respectiva catigul pe bucla este supraunitar, amplificatorul oscileaza.
==========
Ex. YO3FGR


Înapoi la “Surse de alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori