Fenomene electrice nedorite

Discutii despre surse, probleme, defecte, remedieri...
YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Fenomene electrice nedorite

Mesajde YO3AOE » Sâm Noi 29, 2014 7:30 am

Da,multam! pentru lamurire,destul de ciudata si mai ales subtila treaba-hi!,sincer sa fiu n-o stiam!, omul cit traieste invata.Intr-adevar,nu m-am "jucat"-hi! prea mult cu operationale,n-am avut de ce,altfel asi fi dat peste aceasta specificitate.Totusi,fenomenul fiind independent de banda de frecvente utilizata,deci fiind comun tuturora,pina la urma pare a fi determinat de o detectie parazitara nedorita a intoarcerii de r.f.,care undeva in cipul lui 7812 determina schimbarea unor puncte de functionare,fapt care confirma alegatia ca "ciudate si necunoscute sint caile ascunse ale radiofrecventei"-hi!.Oricum,din cite am putut observa,fenomenul nu afecteaza-cel putin nu intr-un mod vizibil-observabil-buna functionare a adaptorului automat de antene,si pina la urma acest lucru este cel mai important-hi!.73!,Nelu

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 550
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: Fenomene electrice nedorite

Mesajde yo3fhm » Sâm Noi 29, 2014 9:56 am

In toata socoteala, chiar daca aparent nu va afecteaza buna functionare a AT-ului, pana la urma va ramane observatia ca LED-ul clipeste, si vreti sa stiti de ce.
yo3aoe scrie:consumul adaptorului automat de antene,el este intr-adevar extrem de variabil, in functie directa de numarul mediu de relee actionate simultan la un moment dat
Asa cum a zis VA3FGR, va puteti confrunta cu oscilatii ale montajului in functie de variatia curentului tras de sarcina de la iesire; verificati condensatorii de decuplare, pe iesire uzual sunt 0.1uF conform specurilor (mai jos aveti extras din datasheet-ul Fairchild):
Imagine

Chiar daca fenomenul nu afecteaza functionarea AT-ului, in cazul in care stabilizatorul oscileaza, s-ar putea ca la un moment dat sa se distruga. Daca nu alimentati cu o dioda de protectie AT-ul, nu cred ca ati vrea sa ramaneti fara el. Faptul ca dvs. ati testat stabilizatorul pe o sarcina fixa, va ajuta sa vedeti eventual riplul pe iesire, dar nu reprezinta un test relevant pentru investigarea posibilitatii aparitiei autooscilatiilor; ar fi nevoie de un test dinamic si investigarea cu osciloscopul. Credeti ca merita?
yo3aoe scrie:deci sigur este o patrundere de r.f. spre ea
Ati incercat sa vedeti daca fenomenul respectiv se mentine si la puteri mai mici ? Stiu ca aveti o statie FT50, aceea stie sa coboare puterea cand AT-ul lucreaza. Incercati sa faceti testul cu FT50, sa vedeti ce iese pe putere mica, si astfel va veti convinge daca RF-ul va deranjeaza sau nu.
yo3aoe scrie:traseele de r.f. din adaptor sint-desi blank groase-filare si destul de lungi ca sa radieze cit de cit in jur in interior,desi la lungimile de unda vehiculate nu ar trebui sa conteze
Pentru AT, nu cred ca ar conta, dar s-ar putea sa conteze chiar pentru amplificatorul de eroare din 7812... vedeti mai sus chestia cu autooscilatiile. Eu n-as plasa pe iesirea lui 7812 capacitate mai mare de 1uF, sau as pune mai curand doua capacitoare, unul de 0.1uF si doar la nevoie, unul de 1uF in derivatie.

Pentru simplificarea investigatiei, eu as folosi temporar o alta sursa mai puternica. Am inteles ca nu va place ideea de a folosi una in comutatie, dar ptr test, sunt sigur ca va fi demonstrativa. Sau un acumulator de 12V, sau alta sursa liniara de putere mai mare, de al carei comportament sa fiti sigur.

Spor la treaba si week-end placut!
73! de Cezar
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Fenomene electrice nedorite

Mesajde YO3AOE » Sâm Noi 29, 2014 12:37 pm

Da,buna! ideea de a face testul la puterea cea mai mica disponibila din statia TS-50S,sint doar vreo 10-12W,chiar uitasem ca am posibilitatea asta-hi!.Ca un indiciu suplimentar dar-zic eu-suficient de relevant,cind faceam testele pe o sarcina artificiala buna de 50 de Ohmi cu un R.U.S. foarte mic,deci cind practic aproape ca nu aveam deloc unde reflectate fenomenul nu aparea,aparea doar cind testam pe una dintre antene.Variatia tensiunii nu este chiar asa de mare,practic l.e.d.-ul nu clipeste,ci doar intensitatea lui luminoasa fluctueaza usor,desi la un asemenea grad de stabilizare nu ar fi permis acest lucru decit in cazul "amestecului"-hi! unei intoarceri de r.f..Ramine de vazut,dar ceva mai incolo,fiindca deocamdata ma "distrez"-hi! cu o mica gripa,care imi cam taie tot elanul lucrativ-hi! 73!,Nelu

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 714
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Fenomene electrice nedorite

Mesajde yo3gh » Sâm Noi 29, 2014 7:45 pm

Off topic , il salut cu placere pe Gabi VA3FGR, ex YO3FGR , ai aceleasi interventii la obiect cu acelasi simt teroretic pe care il aveai si acum 25 de ani ! :))) Ce determinanta a fost pasiunea, chiar daca domeniul RF este meseria ta . Sa fii iubit !


Înapoi la “Surse de alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori