Detectare interferente echograf medical

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
yo4hgx
Mesaje: 315
Membru din: Sâm Iun 12, 2010 3:02 am
Contact:

Detectare interferente echograf medical

Mesajde yo4hgx » Sâm Mar 14, 2015 2:17 am

Stie cineva o firma, persoana autorizata sau particulara de preferat in Bucuresti, care sa posede echipamentul si experienta necesare depistarii si corectarii interferentelor ce perturba functionarea unui echograf medical?

Concret, este vorba de un echograf medical model General Electric Vivid7 a carui imagine, in anumite conditii apare difuza pe monitor. Fenomenul este prezent aproape exclusiv cand se foloseste sonda General Electric M3S cu frecventa de lucru intre 1.5 si 4 Mhz si mai putin sau deloc cand se foloseste sonda Philips S8-3 cu frecventa 8-3 Mhz. Din discutiile purtate si testele de la distanta, cel mai probabil este vorba despre EMI generat de sistemul de iluminare al cladirii - vreo 2 mii de proiectoare cu LED-uri cu sursa incorporata (probabil chinezarii).

Multumesc anticipat,
73 de YO4HGX

yo5ajr
Mesaje: 730
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Detectare interferente echograf medical

Mesajde yo5ajr » Sâm Mar 14, 2015 6:14 am

Am avut si eu "impact" in acest domeniu. Singura modalitate - depistarea surselor (normal ar fi sa faca ANCOM) dupa care constati ca sursele de perturbare nu corespund normelor CE Eu si sesizat la OPC si ANCOM. Aceste surse perturbatoare intra in tara cu nemiluita fara verificarea loturilor daca corespund normelor Eu - e o afacere care incalca reglementarile dar.....banul e ochiul dracului...
:(((( 73 de Miki

Avatar utilizator
YO7CKQ
Mesaje: 183
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 6:59 am
Contact:

Re: Detectare interferente echograf medical

Mesajde YO7CKQ » Sâm Mar 14, 2015 6:55 am

@YO4HGX

Buna dimineata
Nu am nici un fel de expertiza in domeniul ecografelor. Totusi, pentru a verifica cele scrise de tine poti sa faci minime masuratori. Cu un radio portabil ( FT817/KX3 ) pus pe AM si o antena minimala ( o sirma de 1 metru ) poti explora site-ul in care este instalat ecograful.

Poti verifica daca intre 1.5-4 MHz este o crestere notabila a zgomotului si destul de usor poti sa gasesti si sursa. Prin pornirea/oprirea sectorizata a iluminatului.

Este important de stiut si cum ajung aceste perturbatii la ecograf: prin conductie ( prin reteaua de alimentare ) sau prin radiatie. In primul caz ar fi simpla instalarea unui filtru EMI de retea eficient in banda respectiva. In al doilea caz insa......pare necesara un fel de ecranare a incintei in care lucreaza ecograful. Oricum mai ieftin dacit sa inlocuiesti iluminatul!

Si eu cred ca lampile cu LED vor fi o mare problema dupa ce casele oamenilor si orasele se vor umple de ele. Cred ca in 5 ani nu vor mai exista lampi cu filament!
73s Sorin
-----------------------------------------------------------
YO7CKQ
Sorin-David NIMARA

Master of Sport, #6690
#206 member of YO DX Club

yo7ckq@gmail.com

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1044
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: Detectare interferente echograf medical

Mesajde YO6EX » Sâm Mar 14, 2015 8:56 am

Depistarea sigura, dar si inlaturarea sursei se poate face numai de ANCOM care are un serviciu specializat in domeniul perturbatiilor radio-electrice.
La Constanta exista un centru ANCOM.

73
YO6EX

yo4hgx
Mesaje: 315
Membru din: Sâm Iun 12, 2010 3:02 am
Contact:

Re: Detectare interferente echograf medical

Mesajde yo4hgx » Sâm Mar 14, 2015 6:26 pm

Multumesc pentru raspunsuri!

Se pare insa ca este nevoie de cateva precizari suplimentare.
In ceea ce ma priveste nu ma pot implica direct in nici un fel deoarece nu sunt in tara, tocmai de aceea am intrebat despre disponibilitatea cuiva din Bucuresti sau imprejurimi.

Sursa perturbatiilor o constituie cel mai probabil iluminatul intern cu LED-uri al cladirii deoarece aparatul functioneaza corect la subsol, cu toate luminile stinse sau la alimentarea dintr-un UPS deconectat de la retea. Aproape ca nu exista dubii aici, cel putin asta este concluzia mea, insa ar fi binevenita o confirmare, respectiv o analiza la fata locului cu un osciloscop, analizor de spectru, receptor in AM, etc. pentru a determina cu precizie sursa si modul de propagare al perturbatiilor. Si bineinteles, functie de rezulatate, gasirea unei solutii practice.

Repet asadar intrebarea initiala, stie cineva o firma de profil sau o persoana particulara ce poseda echipamentul si experienta necesare investigarii (si ulterior eliminarii) la fata locului a sursei de interferente ce perturba functionarea corecta a unui ecograf medical?

73 de YO4HGX (PY land)

YO2MMO
Mesaje: 19
Membru din: Mar Ian 03, 2012 2:59 pm
Contact:

Re: Detectare interferente echograf medical

Mesajde YO2MMO » Dum Mar 15, 2015 7:57 pm

Buna seara!
Va multumesc din suflet OM YO4HGX pentru topicul deschis! Mi-ati facut un bine cum nici nu va imaginati! Sa ma explic: azi dimineata, la cafea, am citit mesajul dvs. si raspunsurile pertinente la acest mesaj. Dupa lectura, la ceva vreme, realizez ca eu, in sufragerie, care este la aprox. 4 metri de shack, am 6 spoturi cu LED-uri. Tisnesc la transceiver si o rog pe sotia mea sa stinga si sa aprinda spoturile, eu fiind pe receptie undeva prin banda de 15 metri. Nici o schimbare, QRM-ul constant. Moment in care sotia ma intreaba ce vreau eu sa fac. Ii expun succint continutul acestui topic la care ea ( total atehnica, decum cu abilitati in radio) imi spune: mai, dar tu ai deasupra radioului un spot cu LED, de ce nu incerci si cu ala? Intr-adevar, deasupra radioului am o lampa cu "git" flexibil care, initial avea un spot cu halogen. Cu ceva vreme in urma, sa zicem ca de vreo 8 luni, am inlocuit spotulcu halogen cu unul cu LED. Miracol! Prin simpla actionare a intrerupatorului, am obtinut un rezultat pe care cred ca nici un DSP nu reusea sa-l obtina! Concluzie: desi rezultatele mentionate au fost obtinute in benzile superioare, cred ca solutia la problema dvs. este inlocuirea corpurilor de iluminat cu LED, alimentate direct la 220 V, cu unele incandescente. Si ma refer in special la cele aflate in imediata apropiere a ecografului!

YO3FEW
Mesaje: 120
Membru din: Mar Iun 29, 2010 11:26 pm
Contact:

Re: Detectare interferente echograf medical

Mesajde YO3FEW » Dum Mar 15, 2015 8:21 pm

Scuze pt off topic
YO2MMO
Poveste dumitale imi aminteste de ce citeam intr-o revista,"Depanatorule" acum disparuta, la "Rubrica patitului". Faze adevarate....pline de umor....
Nu cred ca e foarte greu sa imi imaginez ce reactii ai avut dupa aia..
Si da, (pt ca ) si eu am trecut prin faze asemanatoare...
Frumos de povestit dupa, deoarece in timpul desfasurari gandesti (si eventual vorbesti) altfel...
Morala
Ridica o bere in sanatatea lui YO4HGX
73* de YO3FEW

yo5fmt
Mesaje: 137
Membru din: Mie Iul 07, 2010 11:18 pm
Contact:

Re: Detectare interferente echograf medical

Mesajde yo5fmt » Dum Mar 15, 2015 10:23 pm

Nu toate becurile cu led provoaca astfel de zgomote. Am un astfel de bec care lumineaza shackul dar nu am constatat nici o crestere a nivelului de zgomot in nici o banda. Nu zic nu...poate in afara benzilor pe undeva....dar nici masuratorul de camp sensibil nu mi-a aratat nimic. In schimb am avut asemenea "revelatii" cu receptorul de cablu...daca il scoteam din priza (deci nu oprit din buton sau telecomanda ca asa zgomotul ramanea invariabil) disparea zgomotul de 59+ provocat mai ales in benzile joase! Am montat pe prelungitorul respectiv, ce alimenta coltul de audiovizual, un filtru preluat dintr-o sursa veche de calculator in serie cu un filtru de retea de pe un cuptor cu microunde dezafectat si am scapat de zgomot! Deci se propaga pe reteaua de alimentare.

YO3FEW
Mesaje: 120
Membru din: Mar Iun 29, 2010 11:26 pm
Contact:

Re: Detectare interferente echograf medical

Mesajde YO3FEW » Mar Mar 17, 2015 8:43 pm

Acum cateva zile am patit o chestie draguta. M-am suit in masina si hai sa imi pun GPS-ul ca sa ma duca la job, hi, hi, pe drumul clasic, pe care il stiu la nivel de groapa in asfalt.
Si cum mergeam eu intru in pasajul Obor. Dupa doar cativa metri imi "moare" radioul care era in FM. Imi zic ca e curios. In general dura mai mult.
Dar cum eram in coloana, adica mai mergeam 2m mai stateam un minut, m-am jucat, mutand pe cateva posturi..Slabe, cu fasit, care mureau dupa alti 2m...
OK, ies din pasaj si semnalul revine, dar parca cam greu. Ma uit la volumul de la radio, era la 12, normal, asa ca dau mai tare si imi vad de drum, atent doar la trafic...
Cand ajung la QRL se nimereste ca sa scot alimentatorul de la GPS primul, ca doar nu avea rost sa il las sa imi consume bateria inutil.
Asa ca radioul imi BUBUIE imediat..Si (abia) atunci imi pica fisa. Iau montajul cu mine, ii pun oscul si vad un jeg de cam aproape 250mVvv.
Asta deoarece fabricantul nu pusese nimic dupa iesire integratului....
Asa ca am zis rapid ceva de PI, l-am facut si si am coborat la doar 50mVvv, fara sa ma stresez prea mult, cu ce aveam prin cutia cu maimute, mic cat sa intre in "bricheta" originala.
Consumul oricum e redus si scade...
In noile conditii si radioul meu era OK. Iar pe drumul de intoarcere, am fost extrem de atent sa am alimentatorul infipt, ca sa ma joc baga-l scoate-l..
Asa ca mi-am adus aminte de celebrele sursele de PC marca"no name", care in loc de bobina pe faza si nul aveau cate in strap.
Prin 1990 toamna am bagat un semnal in cateva.
Cu bobina de pe la 100 Hz si ceva incepea sa taie, pe la 1KHz semnalul era macelarit, iar mai sus, adio mama...
Cu strap..presupun nu are rost sa mai comentez...

yo3gdi
Mesaje: 28
Membru din: Lun Iul 19, 2010 10:09 pm
Contact:

Re: Detectare interferente echograf medical

Mesajde yo3gdi » Mar Mar 17, 2015 9:36 pm

Puteti lua legatura cu mine, vezi www.matra-systems.ro , acolo gasiti datele de contact, sper sa nu se supere Ciprian.


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 25 vizitatori