Un nou competitor pe piata de antene

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Un nou competitor pe piata de antene

Mesajde 4x1ad » Sâm Apr 11, 2015 3:26 pm

Un nou competitor pe piata de antene de performanta: JK Antennas (W3JK). Materialele si mecanica fac o impresie excelenta, evident vin la un anumit pret. Design-ul se bazeaza pe antene monoband full size (fara trapuri) si yagi monoband multiple intercalate pe acelasi boom cu o singura linie de alimentare. Doar pentru 40 si 30m se folosesc bobine de prelungire masive din tub de aluminiu de 6mm diametru. Pentru cultura generala, merita rasfoit web-site-ul lor . Pe Facebook, unde se gasesc si majoritatea pozelor de modele si clipuri de la instalari diverse, pot fi gasiti sub numele : JK Antennas .
Face impresia unui producator serios, care va ameninta puternic hegemonia indiscutabila a firmei Optibeam. Restul concurentilor de pe piata de ham antennas, StepIR, Innova (fostul Force12), MFJ (Hy-Gain si Cushcraft), UtraBeam si inca 2-3 pigmei, par a se plasa la ani-lumina de Optibeam si JK. Am senzatia ca piata americana, care cumpara cu retinere antene produse in afara SUA, se va orienta rapid sa inlocuiasca firma Optibeam.
Desi sunt pe piata doar din ianuarie 2014, au deja o linie foarte diversificata de produse si presupun ca vor scoate curand noi modele multiband cu care sa concureze modelele foarte populare de Optibeam. Exista si modele mai ieftine, insa majoritatea sunt scumpe precum Optibeam-urile. Toate produsele par foarte solide. Un singur lucru nu prea mi-a placut: folosirea de izolatori din fiberglass masiv la bobinele de lungire, intr-o epoca cu materiale plastice mult mai solide.
Oricum, orice aparitie a unui nou jucator pe piata este benefica. Mai trezeste pe unii din somn, mai ameninta monopoluri si hegemonii si, in ultima instanta, duce poate si la ceva reduceri de preturi.

http://jkantennas.com/index.html

73 si un Paste fericit tuturor,
Morel, 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

YO8RNI
Mesaje: 145
Membru din: Sâm Noi 06, 2010 7:23 am
Contact:

Re: Un nou competitor pe piata de antene

Mesajde YO8RNI » Dum Apr 12, 2015 7:26 am

Am rasfoit cateva ore linkul si pagina de pe FB, multumesc Morel, nu auzisem de ei, poate ar trebui sa fiu o prezenta mai activa pe FB :lol:
Foarte interesante detaliile "culese" din fotografiile de pe facebook si ,mai ales, de pe site-ul lor, de la "gallery".Si pozele cu montarea pilonului Luso cu toate etapele mi-au placut....
Nu am studiat prea mult ceilalti producatori de antene enumerati de tine, insa pe la OB nu trece zi fara sa nu arunc o privire :lol: Asa ca am putut face comparatii "on the fly" sa zic asa 8-)
Intr-adevar, calitatea e prezenta peste tot , inclusiv la pret :mrgreen: , iar solutiile constructive sunt destul de diferite de cele de la OB, parte si datorita folosirii unui boom cu sectiune rotunda fata de boomul patrat folosit de OB.Sincer, la capitolul asta mi se pare mult mai practic si rezistent cel din urma.Si elementele sunt construite putin diferit, ei sustin chiar ca elementele de la antenele de 40m nu au nevoie de ancore de sustinere decat in cazuri extreme, eu privesc cu neincredere asta, cred ca sunt mai conservator,hi!
Zilele trecute au fost niste vanturi mai puternice pe la noi - s-a lasat cu copaci rupti si acoperisuri smulse,etc-si am studiat putin cum se comporta cele doua antene mari de la mine.OB aproape nu se clintea in vant,cel putin boomul era de neclintit, doar elementele de 40m aratau ca bate vantul, pe cand LZ2-40 se misca binisor, inclusiv boomul , si era coborat pilonul, antena era la 6-7m de sol.Bine ,LZ nu e neaparat o referinta, dar e binisor construita si ea.Sigur, de rezistat rezista ambele, una e insa mai rigida iar cealalta e mai elastica.
Revenind la JK, mie mi s-a parut cam mare "burta" facuta de elementele lungi, se poate vedea in cateva poze.In mod clar la vanturi puternice antenele sunt mult mai elastice fata de OB.Sunt curios de solutiile pe care o sa le adopte la beamurile de 80m.
Ce mi-a placut insa teribil au fost acele piese de prindere a boomului pe mast sau a elementelor pe boom, mult mai faine decat colierele folosite de OB.
Am sesizat ca duo-banderele au doar un singur cablu de alimentare, fata de OB care are doua, inca nu stiu cum e mai bine in practica, tind sa cred ca doua coaxiale sunt un avantaj in anumite situatii.
Din pacate, daca americanii sunt clar avantajati de aparitia unui producator serios autohton,pentru noi sunt cam scumpe datorita taxelor, am facut niste calcule, doar cu tva si transportul corespunzator deja preturile devin mai mari decat OB....Nu stiu daca mai platesti si ceva taxe vamale.Poate doar sa le aduci pe vapor prin diversi intermediari ce asigura transport din state sa fie avantajos.Sigur, asta inseamna vreo 2-3 luni pe putin,hi!
Oricum, asa cum spuneai, e bine cand apare un competitor serios pe piata, daca nu or sa scada preturile macar sa nu se mareasca :lol:

Hristos a inviat!
Sarbatori fericite tuturor!
Bob

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Un nou competitor pe piata de antene

Mesajde 4x1ad » Dum Apr 12, 2015 2:09 pm

@YO8RNI: Bob, am dat linkul doar din motive de documentare tehnica despre noile aparitii pe piata. Nu i-am semnalat imediat cand au aparut acum 17 luni pentru ca am asteptat sa vad daca nu cumva sunt din genul "n-a zburat decat o vara".
Apropo, ai vazut multe boom-uri precum acesta de la JK Antennas din imaginea atasata ? E bine de stiut ca la antene masive cu boom-uri lungi, un profil patrat creste suprafata opusa la vant fata de boom-ul rotund. Aceasta conteaza cand vorbim de antenele moderne cu multi elementi monoband intercalati. Dupa cum vezi, fiecare metoda cu avantaje si dezavantaje. In ceea ce priveste ancorarea cu kevlar a elementelor lungi, exista o precizare despre folosirea lui in zonele cu zapada/gheata. Ai vazut-o ? Iar in ceea ce priveste "burta" elementelor, nu mi s-a parut mai mare ca la Optibeam.
In ceea ce priveste dualbander-ele lui Tom, mi se pare ca doar un singur model foloseste doua coaxiale separate. Pentru multi-multi sau SO2R, acest fapt constituie un avantaj daca folosesti diplexer. Pentru cine nu vrea 2 coaxiale, poate plasa un comutator remote simplu sub rotor, astazi exista kit-uri ieftine sau si mai bine, home-made telealimentat DC prin inima coaxialului, pentru a economisi si cablul de comanda remote.
In ceea ce priveste comparatia intre LZA si Optibeam, nu esti prea fair, diferenta de pret intre ele este de vreo 4-500%. Atat calitatea materialelor cat si fiabilitatea sistemului vin la un anumit pret, no free lunches.
Cine pritoceste 1-2 ani un proiect de piloni si antene mari, poate astepta inca 2-3 luni livrarea ieftina pe vapor. Problema reala este cresterea uriasa a dolarului care se apropie de Euro.

73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
Fişiere ataşate
jk boom.jpg
Boom JK Antennas
jk boom.jpg (46.62 KiB) Vizualizat de 6758 ori
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

YO8RNI
Mesaje: 145
Membru din: Sâm Noi 06, 2010 7:23 am
Contact:

Re: Un nou competitor pe piata de antene

Mesajde YO8RNI » Lun Apr 13, 2015 6:04 am

Morel, cand am zis ca am stat cateva ore si m-am uitat la antenele lor nu am glumit ;) Am vazut tot ce scriu ei pe site si mai ales imagini precum cea postata de tine.
Precizarea lor e sa se foloseasca ancorare pentru elemente lungi in conditii de "heavy icing"....Ma rog, nu e important asta, sunt convins ca sunt niste calcule la baza afirmatiilor lor si sunt convins ca s-au si verificat deja, doar ca eu , daca asa lua o antena de la ei, as lua si kitul de ancore suplimentar.As dormi mai linistit.Plus ca nu-mi prea plac vulturii plesuvi :mrgreen: Or arata bine prin America, da la noi nu prea se incadreaza in peisaj :lol:
E adevarat insa in ceea ce priveste suprafata expusa la vant, de altfel majoritatea modelelor oarecum similare de la OB au suprafata expusa la vant simtitor mai mare , partial si datorita boomului in general mai lung cu citiva metri, dar in mod clar si datorita sectiunii patrate.Insa de la un nivel incolo oricum iti trebuie rotoare gen Prosistel care pornesc,daca lasam deoparte gama entry level, de la 3,9mp in sus, adica fix cat un full size 4 el in 40m la OB, care e o antena uriasa.Pilonul oricum trebuie gandit in prespectiva, deci serios :lol: .Asa ca ce mi-e 2mp ce mi-e 3mp :lol:
OB are majoritatea duobanderelor,mai ales cele in benzile clasice, alimentate cu doua coaxiale, ba chiar e si un tribander cu trei coaxiale,e un avantaj asta, mai ales ca , asa cum spuneai, de la doua coaxiale poti pleca usor cu unul singur daca nu ai nevoie de ele, invers nu prea merge :P
Una peste alta, o alternativa care merita studiata si luata in calcul la pritocit, tnx!
Bob

yo9bgr
Mesaje: 16
Membru din: Mie Iun 23, 2010 4:29 pm
Contact:

Re: Un nou competitor pe piata de antene

Mesajde yo9bgr » Lun Apr 13, 2015 11:07 am

Ar si fost cazul sa se nasca si o astfel de conceptie despre antenele pentru radioamator.
Conceptul de lucru bine construit - fara economie si cu solutii *imprumutate* de la profesionistii domeniului se cocea inca de pe vremea cand Tom a lansat provocarea si in sfarsit cineva a primit stafeta !
Optibeam a creat o platforma dincolo de care mai urmeaza ceva si acel ceva este antena fara compromisuri si cu performante adevarate ! Iata ca cineva a inteles acesta provocare si a prmit sa dezvolte posibilitatile antenelor fool size si al materialelor scumpe si performante.
Desigur Morel asa apare dar caracteristicle electrice recomanda fibra de sticla si caracteristicile mecanice sunt deosebite fata de materialele compozite.
Mai remarc ca acest tip de antene impun stalpi si tratarea serioasa si profesionala al stalpilor ! Asadar in una din discutiile mele pe banda de 20 m un coleg american imi marturisea ca stalpul lui de 24 m intaltime a fost proiectat si executat de o firma specializata din Nevada care a facut maximum de rabat pentru radioamatori astfel ca el a putut intra in posesia unui stalp fabricat din materiale inoxidabile si cu sudurile certificate UL (echivalentul EC) fara DE CARE AUTORITATEA LOCALA nu a aprobat montarea lui pe proprietatea privata a radioamatorului respectiv.
Interesant nu? oare catre ce tinde pasiunea nostra daca autoritatile impun astfel de reguli ale jocului ?
Sunt multe de discutat pe marginea solutiilor adoptate, dar ceea ce este de remarcat de mine este ca solutiile nu aduc nimic nou sub soare dacat respectarea draconica a principilor fizice si electrice ale domeniului dus catre profesionalism.
Concluzia mea dupa ce am trecut prim multe proiecte si experimantari - domeniul amatorismului se ingusteaza pentru cei ce ...iubesc PERFORMANTA !
Asa incat comparatia LZ cu OPTIBEAM las-o celor ce nu pot intelege legile lui OHM si comenteaza diagramele lui Kapp !!!
73!
YO9BGR
www.yomagazin.ro owner
www.ifroar.org members

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Un nou competitor pe piata de antene

Mesajde 4x1ad » Lun Apr 13, 2015 12:47 pm

@YO8RNI: Bob, mea culpa, am inteles ca discutam de doua serii diferite de antene. Eu vorbeam de modelele asa-zise dualbander (monobanduri intercalate cu linii comune de alimentare/fazare - adica OB4030, OB6-2W, OB4-2W, OB7-2W si OB9-2W), iar tu te refereai la seria asa-ziselor duo-monobanduri (monobanduri duble sau triple intercalate dar cu linii de fazare/alimentare complet separate, doar boom-ul comun -adica OB4020, OB1510, OB1210 si OB804020). Diferenta e semantica, dar si de conceptie de functionare/proiectare.
In rest, noi sa fim sanatosi si sa reusim sa punem destui bani deoparte pentru proiecte de piloni si antene mari :D .

73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo7lfv
Mesaje: 32
Membru din: Mar Iul 13, 2010 10:37 pm
Contact:

Re: Un nou competitor pe piata de antene

Mesajde yo7lfv » Lun Apr 13, 2015 6:38 pm

Un alt competitor pe care il urmaresc destul de des in ultimul timp este MOMOBEAM , http://www.momobeam.eu/ .
Nu sunt un cunoscator al antenelor am pe casa un LZ12-4 si merge ok . Nu am putut astepta ani de zile sa strang bani pentru un Optibeam .
73! Robert yo7lfv / yp7p

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Un nou competitor pe piata de antene

Mesajde 4x1ad » Lun Apr 13, 2015 9:35 pm

@YO7LFV: eu nu i-am sezizat decat in urma cu cateva saptamani si nu stiu cat de bune sunt antenele lor. De aceea nu vreau sa ma pronunt doar pe baza catorva informatii minimale si poze de pe site-ul lor. O sa le vada YO8RNI la Friedrichshaffen in iunie si o sa ne povesteasca si noua.
Ti-am vazut antenele pe blog si ti-am citit toate pataniile. Ai locatie buna, profita de ea la maximum. Apropo, de ce antena LZA-12-4 nu figureaza pe nici un site ?
Eu am o parere in general buna despre antenele LZA. Au un raport cost/performanta foarte bun si sunt la indemna pentru hamii YO, cheltuielile de transport fiind aproape zero si fara complicatii. Este adevarat ca antenele Optibeam sunt cele mai bune la ora actuala, insa calitatea germana are pretul ei, pe care nu toata lumea doreste sau il poate plati.
Succes,
73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo7lfv
Mesaje: 32
Membru din: Mar Iul 13, 2010 10:37 pm
Contact:

Re: Un nou competitor pe piata de antene

Mesajde yo7lfv » Mar Apr 14, 2015 8:18 am

Legat de MOMOBEAM nici eu nu stiu cat sunt de bune antenele lor dar pe Facebook sunt activi , au antenele la D4C , au diversitate de antene.
Morel antena mea este una facuta la comanda , nu o au in momenclator .
Asa am cerut-o , doream mult o directiva si 2 elemente in 40m era un vis pentru mine .
Daca asa avea materiale m-as apuca cu yo7bga sa-mi fac antene si eu vreau sa cred foarte competitive .
73! Robert yo7lfv / yp7p

yo3irm
Mesaje: 54
Membru din: Mar Apr 14, 2015 9:50 am
Contact:

Re: Un nou competitor pe piata de antene

Mesajde yo3irm » Mar Apr 14, 2015 10:20 am

Ce parere aveti despre cei de la http://dxavenue.com/en/
Reviewurile sunt ok iar calitatea componentelor pare buna.
Sunt cateva antene interesante acolo iar preturile sunt relativ ok.


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori