DE CE CB-ul??

Activitati de club, adunari generale, diplome, indicative speciale...
yo5amf
Mesaje: 34
Membru din: Dum Iun 20, 2010 10:12 am
Contact:

Re: DE CE CB-ul??

Mesajde yo5amf » Sâm Mar 05, 2011 3:57 pm

Intrebarea pusa la topic - "de ce CB-ul?" - asteapta raspunsuri! Intrebarea si raspunsul dat, este un DIALOG! Deci, sa nu uitam, ca vrem sa purtam un dialog. Un dialog civilizat. Din raspunsurile de pana acum, pot trage o constatare: unii discuta despre un lucru, pe care nu-l cunosc suficient si din start problema este catalogata cu respingere, ba chiar cu repulsie. Dar, ce avem de impartzit noi HAM-ii, cu cei pe care le numim "CIBISTI" ? Problema pusa in topic seamana ca si cum cei de la Asociatia vanatorilor si pescarilor ar pune in discutie : "de ce pescuitul" si de ce nu "vanatoarea"? Dupa mine este o problema falsa.
Eu am luat legatura cu lumea CB prin anii 1990-91. Din 1966 sunt HAM autorizat, deci la mine a fost pe invers. Am inceput sa activez banda CB , ca 233AF01, dupa un stagiu de radioamator. As dori sa punctez cateva aspecte......:
- CB-ul a aparut in 1947 cand banda CB a fost atribuita pentru utilizare libera, fara nici o restrictie.
-In Romania , inainte de '89 nu a existat nici o activitate in banda CB.
-Confundam utilizatorii CB si banda CB, cu canalul 22 si cu soferii (nu numai TIR-isti)
-Ne dam mari si tari fata de cibisti, fara sa fim solicitazi de ei, in probleme de trafic, utilizare statzii etc, fara sa stim ca si la "ei " exista mari performeri in traficul DX, constructori desavarsitzi . Nu stim, ca si la "ei" exista trafic radio in SSTV, in moduri digitale, ca au DX cluster, ....si chiar am auzit si trafic in CW.
- faptul, ca la noi 99% CB-ist , inseamna TIR-isti, iar, ca in unele zone ale tzarii se foloseste un limbaj, ca la usa cortului, nu ne indreptatzeste sa tragem din start concluzii, ca totzi sunt la fel. In zona Oradea se poate asculta CH22, chiar cu copilul si nevasta in masina si chiar itzi face placere sa fii martor la spiritul de intrajutorare in traficul rutier. "Nucleul dur" trebuie izolat si educat si selectzia naturala va functziona si in CH22.
- In RO, au aparut o serie de forumuri pe internet , unde se dezbat cu simti de raspundere, in mod civilizat traficul CB, comportamentul adecvat, etc, deci se incearca sa se faca o educatie la utilizatori. (opel club, dacia club, 4x4 ,etc) , unde se schimba informatzii utile cu privire la statzii, antene etc.
- deci, noi cu cca 20 de ani de experientza in CB, care s-a raspandit la noi in proportzii mari in ultimii 3-4 ani, ne gasim aici, pe un site de radioamator, sa infieram acest hobby, ce se numeste CB radio....pe cand, in Europa, din 1947 exista oficial aceasta activitate. Exista ECBF (European Citizend Band Federation ), unde dupa cunostintele mele RO nu este reprezentata. Punem punctul pe I cu reteaua de urgentza....cand in unele tzari (Frantza, Italia, etc.) exista un voluntariat activ si eficient pe canalele CH9 si CH19, ce cuprinde: Politzia, Pompierii, Salvarea. Nu cunoastem faptul, ca exista o serie de reviste CB, concursuri CB, expeditzii CB, QSL-uri , cluburi cu renume cu o bogata activitate de peste 30-35 de ani. Exista intilniri "simpozioane" unde participa totzi cu familiile, unde nu exista o atmosfera "fatzoasa"....
Iata cateva argumente reale (poate necunoscute de unii dintre noi), care ma face sa accept , fara sa ma revolt, un altfel de hobby ce se numeste CB RADIO. Accept si din motivul, ca CB-ul este o pepiniera pentru radioamatorism, cu conditzia sa-l primim cu prietenie si simpatie pe cel ce se intereseaza de hobby-ul nostru.
73/dx Alex

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: DE CE CB-ul??

Mesajde YO4BKM » Sâm Mar 05, 2011 5:50 pm

Buna seara!
Am cunoscut fenomenul CB in DL prin anii 1975, eu eram deja YO7BKM, mai tarziu am devenit YO4BKM. Existau utilizatori de CB incepand de la 10---12 ani in sus. M-a surprins indarjirea cu care construiau PA-uri, antene, pasiunea cu care faceau trafic, mai dadeam cate o mana de ajutor gazdei la care stateam si care era CB-ist.
Si la noi era folosita pe atunci banda de 11 m, dar in special la telecomanda (aero si navomodele) insa cu o birocratie foarte incalcita si fara logica (cum sa aprobi ceva ce nu are nevoie de aprobare?), se organizau totusi concursuri de modele teleghidate. Stiu ca o mai foloseam la radiotelefoane cand arbitram intreceri de vanatoare de vulpi. Multi o experimentau clandestin, mai erau prinsi, mai dadeau cate un extemporal, dar nu stiu sa se fi aplicat sanctiuni.
Cat priveste impresiile de azi, consider ca dispretul fata de CB este o prostie. Poate ca nu convine lipsa concursurilor aducatoare de titluri sportive, poate ca nu convine puterea prea mica, poate ca nu convine ca trebuie mai multa atentie si politete dat fiind ca cei mai multi sunt amatorii amarorilor. Sau nu place unora numai asa, de moft sau din frustrare, cand nu au alte ocazii sa arate cat de mari sunt. Sa fie asta un alt fel de rasism? 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!


yo3ies
Mesaje: 100
Membru din: Dum Iun 20, 2010 9:48 pm
Contact:

Re: DE CE CB-ul??

Mesajde yo3ies » Sâm Mar 05, 2011 7:22 pm

Pentru simplul fapt ca lasand la o parte Bucurestiul Brasovul Constanta unde casesti trafic in VHF UHF(or mai fi si alte zone urbane mari) si fiind adeptul ca prin statia radio ar trebuii sa vorbesti si altceva decat indicativ, echipament, antena 59 73 (asa cum decurg 99% din qso-urile din HF) am ajuns un utilizator al benzilor de 2m, 70 cm, CB in banda normala FM (apropo nu am nici macar permis de conducere asa ca sa nu va aud cu neamul lui manivela) cat si dx in 27.555 si culmea am lucrat in 27.555 Brazilia, Papua Noua Guinee iar in acelasi timp in 28 Mhz era o liniste mormantala, din cate stiu eu radiomatorismul ar trebuii a mai insemne si altceva decat 59 73 un qsl trimis un qsl primit si ura si la gara am mai lucrat o tara. Toata lumea a ridicat in slavi scurtele unde seara prin 3700 khz mai auzi ceva romanasi dar care multi nu ar trebuii sa se simta jigniti de sintagma de CROCODILI (animalul cu gura mare si urechi mici) caci butonul ala de RF GAIN e facut nu sa stea la maxim ci spre minim, ne laudam cu dx-uri si alte celea si ma trezesc ca incerc cu 5w (QRP) sa vorbesc seara in 3700 si nici urma de pauza au macar sa bage in seama un semnal de 56 57 (culmea mi-a rapuns un bulgar de udeva de pe langa calafat si de aici stiu cu cat ajungeam la el), in CB lasand la o parte ch 22 unde e traficul radio asa haotic si murdar la gura sa vedeti ce liniste si ce disciplina e in alte canale unde cand se aude un dx sau o statie mai slaba se face liniste se respecta un BREACK si chiar daca intr-o seara se mai incing spiritele (deh poate mai intervine si bachus pe acolo) exista o dicplina cat de cat bazata doar pe respect reciproc, la radioamatori am auzit bachus operand la statie asa ca nu e doar un fenomen cb. Se pare ca multi radioamatori au uitat ce inseamna spiritul HAM RADIO si ca radioamatorismul se rezuma la 59 73 si discutii doar cu vechea gasca si daca apare unul nou 59 73 si rf gain mai sus

Avatar utilizator
yo2msp
Mesaje: 40
Membru din: Sâm Dec 11, 2010 2:51 pm
Contact:

Re: CB-ul un excrement al radioamatorismului

Mesajde yo2msp » Dum Mar 06, 2011 12:28 pm

Liviu-YO4FNG scrie:CB -ul este un excrement al radioamatorismului. Un partz mai bine zis dar ca sa-mi pastrez decenta pot afirma ca este un gainatz al radioamatorismului. Nu vad ce sa caute pe un site consacrat radioamatorismului si de aceea salut si respect decizia administratorului acestui site, ca la rubrica vanzari secta de CB are tarcul ei separat. Ne sufocasera de tot. Nu am nimic special de comentat fata de cei care provin din randurile CB-istilor sau a celor care cocheteaza si cu CB-ul, toata stima si consideratia pentru ei, dar grupa mica este separata de grupa mare de la gradinita incoace.


Un adevarat exemplu de toleranta si ham-spirit :shock:
Ciudat cum, afirmatiile dumneavoastra de mai sus va pun nitel cam la acelasi nivel cu cei din ch22 pe care ii desconsiderati, cu atata superioritate. :)
O zi faina!

Avatar utilizator
yo4fng
Mesaje: 103
Membru din: Sâm Iul 24, 2010 11:20 pm
Contact:

CB-ul este un surogat de radio

Mesajde yo4fng » Dum Mar 06, 2011 2:19 pm

De la revolutie incoace am invatat ca trebuie sa spunem adevarul, oricare ar fi el! In opinia mea asta e adevarul! Si nu mi-e frica de bau bau sau de latratori! Daca dvs nu va convine, daca altora nu convine, sunt pareri care efectiv nu ma intereseaza. CB-ul este un surogat de radio, un nechezol cu 50% amestec cu naut si nu are ce cauta pe un site de radioamatorism.

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1044
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: DE CE CB-ul??

Mesajde YO6EX » Dum Mar 06, 2011 2:28 pm

Ei bine, gluma este glumă;
dar sa vorbim serios despre CB - Citizen Band:
Ecartul de frecvenţe împărţit în canale, este atribuit în (aproape) toate ţările, pentru uz UTILITAR.
Adică aparatură ieftină, fără taxe de autorizare, fără obligaţia obţinerii unui certificat de operator, destinată a fi în ajutorul unor utilizatori, fără caracter comercial.
Adică: transportatori auto, barcagii, agricultori, în interiorul unor intreprinderi pentru comunicaţii locale etc. (taximetria are caracter comercial).

Utilizatorii de aparatura CB nu au dreptul să modifice echipamentele (inclusiv puterea de emisie): trcv, antene, auxiliare etc.
reparaţiile pot fi făcute numai de persoane autorizate.
Utilizatorii de echipamente CB nu au dreptul să construiască sau să modifice transceivere, unităţi de măsură, antene, etc. ci să folosească numai aparatura de fabrică, omologată în ţara respectivă.

Faptul că unii utilizatori CB fac un altfel de trafic, nu înseamnă că fac radioamatorism.

Toate acestea îi deosebesc de radioamatori, care pot obţine o licenţă numai în urma unui examen, pot utiliza aparatură inclusiv făcută de mîna proprie etc.

Adică diferenţa între a merge cu trotineta sau cu automobilul.

Avînd în vedere ca acest sait se numeşte radioamator.ro (dedicat radioamatorismului românesc)
încercările unor CB-işti de a ne băga pe gât problemele lor (sau să facă propagandă anti+radioamatorism) este inadecvată şi dă naştere unor comentarii acide la adresa lor.

CB-iştii au la dispoziţie saiturile lor, forumuirile lor, unde se pot exprima în deplină libertate.
Chiar recent pe acest sait au fost anunţate două apariţii de saituri speciale pentru cb-işti.

Cine crede că nu se poate încadra în exigenţele radioamatorismului, poate rămîne numai CB-ist, şi nu se va supăra nimeni.

Şi încă o observaţie:
denumirea de "crocodil" în radioamatorism înseamnă cu totul altceva decît cred CB-iştii.
(Încă o dovadă că sunt înafara înţelegerii spiritului de radioamator).
Se ştiu ei care sunt aceia.

yo3ies
Mesaje: 100
Membru din: Dum Iun 20, 2010 9:48 pm
Contact:

Re: DE CE CB-ul??

Mesajde yo3ies » Dum Mar 06, 2011 3:34 pm

Mie mi se pare ca yo4fng e chiar prea virulent, aparatura CB are deja rubrica separata pe site si desi ne cunoastem personal si sper sa nu se supere dar ceea ce a scris el despre CB ar putea sa spuna cineva despre EME si acel cineva sa fie radioamator. Eu spun ca toleranta trebuie promovata si chiar ca trebuie sa incurajam CB-ul si sa toleram prezenta lor pe site-ul nostru pentru ca nu vad altfel cum vom promova radioamtorismul catre tinerii care cauta o alternativa de comunicare, daca ei cautand CB dau si de radioamatori si astfel putem avea tineri in randurile noastre, iar pentru mine Crocodilii sunt acei radioamatori la care daca s-metrul nu arata s9 s9 + multi decibeli nici macar nu te baga in seama si le spun "Crocodili - guri mari urechi mici", chiar il rog pe domnul Liviu yo4fng cum poate sa atraga mai usor spre radioamatorism pe cineva care n a vazut o statie in viata lui, sau pe acel om care a folosit CB-ul si ar vrea sa auda si alti corespondenti decat tagma lui manivela, explicatii unui profan cum sta treaba cu antenele, cu cablurile de 50 ohmi, cu pierderile si cu multimea de bani bagati in aparatura. Mie unul mi se pare mai usor sa ii explic ce si cum e cu radioamatorismul unui utilizator de CB decat unuia care cand se uita la o statie de emisie receptie imi da o replica de genul ce dr...cu cari aia dupa tine mai bine iti mai iei un telefon mobil cu nu stiu ce camera sau sa calculeze banii cheltuiti de mie pe statii in lazi de bere. Consider ca pentru cei cu capul pe umeri CB-ul e poarta de intrare in Radioamatorism pentru ca radioamatorismul n are mediatizare si fata de CB cei mai multi oameni nu intelg cu ce se mananca radioamatorismul, si cand o sa va loviti de o replica de genul: "Aham esti radioamator adica ai post de radio pirat" atunci sa va vad

yo4hgx
Mesaje: 315
Membru din: Sâm Iun 12, 2010 3:02 am
Contact:

Re: DE CE CB-ul??

Mesajde yo4hgx » Dum Mar 06, 2011 3:48 pm

O singura nelamurire am... ce inseamna dom'le "crocodil" ? Tot aud termenul de vreo 20 ani si niciodata n'am stiut explicatia "stiintifica". E de bine? E de rau?...

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1044
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: DE CE CB-ul??

Mesajde YO6EX » Dum Mar 06, 2011 3:54 pm

yo4hgx scrie:O singura nelamurire am... ce inseamna dom'le "crocodil" ? Tot aud termenul de vreo 20 ani si niciodata n'am stiut explicatia "stiintifica". E de bine? E de rau?...


De exemplu
YO3AC, YO3RF, YO4HW, etc. dacă ai auzit de ei, au fost crocodili în radioamatorism.


Înapoi la “Cluburi si asociatii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 12 vizitatori