Impamantare antena la bloc

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
Avatar utilizator
yo7mr
Mesaje: 146
Membru din: Joi Oct 21, 2010 8:14 am
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde yo7mr » Dum Mar 20, 2016 4:49 pm

Paratraznetul se construieste si este obligatoriu numai pe cladirea cea mai inalta din zona respectiva si trebuie realizat cu mare simt de raspundere racordat la o priza de pamant de foarte buna calitate.
Tot ce sa gaseste sub conul sau de protectie este protejat.

Pentru alte cladiri, o retea de platbanda pe coama acoperisului, racordata la priza de pamant poate fi o protectie suficienta.

Pentru protectia operatorului, regula obligatorie = indiferent de inaltimea de instalare a antenei, trebuie prevazuta legatura la pamant.

Eclatoarele montate pe cabluri sunt o protectie suplimentara a echipamentelor insa pentru operator tot traseul este important.

in practica telecomunicatiior profesionale, la cablurile coaxiale de coborare, inainte de a intra in compartimentul cu echipamente, se indeparteaza mantaua de materialul negru protector pana se ajunge la tresa metalica si se monteaza cabluri suficient de groase ce sunt racordate la cel mai apropiat traseu de impamantare, aceste cabluri avand intotdeauna treseu descendent - coborator, niciodata indeptare in sus - deci numai in sensul de scurgere...

Nimeni, nu va putea cunoaste traseul unui fulger, desigur acesta poate sa ricoseze insa noi trebuie sa ne luam masuri de prevedere
Chiar daca nu suntem " beneficiarii " unei lovituri directe, putem sa reducem riscurile unor efecte secundare care pot fi fatale pentru operator, eliberarea cablului de la antena in exterior fiind la indemana si binevenita chiar daca nu suntem acasa. Deci operatiunile " indoor " sunt mai sigure ;)
oricum, prudenta si atentia maxima sunt binevenite....
Va doresc mult noroc ! - cu prietenie, Marian
- Star Trek : space ! ... the last frontier ...
- Ham Radio : space ! ... the first frontier ...
- La toți ni-i greu ! ... dar nu la toți la fel ...

yo3idg
Mesaje: 9
Membru din: Sâm Mar 19, 2016 12:15 pm
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde yo3idg » Dum Mar 20, 2016 11:08 pm

Nu pot lasa cablurile sa atarne la fereastra deoarece intrarea cablurilor in casa nu se face pe acolo.

In spatele blocului meu este o zona de case si cladiri cu regim de inaltime mic, multe din perioada interbelica, asa ca e ultima cladire inalta din zona, si tocmai de pe asta s-au gandit sa fure paratrasnetul.

Repet inca o data intrebarea:
Cunoasteti pe cineva abilitat in astfel de probleme?

Avatar utilizator
yo3gfh
Mesaje: 143
Membru din: Mie Mar 05, 2014 10:32 am
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde yo3gfh » Dum Mar 20, 2016 11:30 pm

Salut,

La un moment dat, asociatia de proprietari din blocul incare locuiesc a facut o adresa catre furnizorul de energie electrica in vederea verificarii tablourilor de distributie (foarte vechi) din scarile blocului. Nu stiu daca si protectia la descarcari tine tot de ei (daca nu, atunci de primarie) dar probabil va trebui sa faceti si voi o hartzoaga catre "otoritati".

73,
Adrian


YO5PQQ
Mesaje: 299
Membru din: Sâm Mai 30, 2020 2:07 pm
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde YO5PQQ » Lun Mar 21, 2016 7:23 am

Ce-i dupa contor tine de abonat.
Electrica va va indrepta catre firmele sau persoanele autorizate ANRE in acest sens. Pe site ANRE exista o baza de date cu acestea.
Dupa ce alegeti una, ramane sa va intrebati daca citirile de rezistente de pamant sunt corecte :).

YO6OMD
Mesaje: 88
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 8:24 am
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde YO6OMD » Lun Mar 21, 2016 11:28 am

Priza de pamant si instalatia de paratraznet se pot realiza in regie proprie, insa este recomandat sa apelezi la o firma de instalatii electrice autorizata pentru a avea si "legal stuff" precum si garantia ca instalatia este realizata in parametrii ceruti de normative.
Paratraznetul este cel mai inalt punct, cat de sus, in functie de cate si ce tip de antene doresti sa utilizezi.Preferabil cu minim 3m peste varful antenei cea mai inalta.Daca este apropiat de pilonul antenei, acesta trebuie si el racordat la platbanda pamantarii.
Pe bloc ai nevoie de varf de paratraznet, pilonul de sustinere, centura de pamantare(platbanda zincata pe marginea blocului) si conectarea la priza de pamant care se realizeaza pe fata blocului din platbanda zincata (coborarea pe fata blocului pana la priza de pamant).
Ideal, instatia de pamantare se realizeaza din cablu de cupru cat mai gros, insa practic (datorita costurilor si riscului sa "dispara") se realizeaza din platbanda zincata de fier.
Toate elementele necesare realizarii instalatiei de pamantare si paratraznet se gasesc disponibile la magazinele electrice sau supermarket-urile cu profil de constructii.
Priza de pamant trebuie realizata cu 5-6 tarusi pentru a asigura o rezistenta cat mai mica.Pentru info erau imagini pe sit-ul SRR sau direct cu cei care au realizat montajul.
Daca ai izolatie pe bloc sau intentionezi in viitor sa montezi atunci ai nevoie de suport izolator care sa aiba 15-20cm de la fata blocului si pe care sa fie montata platbanda de pamantare.
Fixarea se realizeaza prin dibluri speciale de metal care au bara cap conic pe interior si o teava pe exterior si este filetata la capatul exterior iar prin montarea unei piulite bara deformeaza teava si se fixeaza solid in beton.
Pe acestea se monteaza izolatori electrici dedicati pentru priza de pamant sub forma de butoias din plastic cu 2 piulite ingropate.Cu suruburi se monteaza platbanda pe izolator. Iar in casa poti monta pe 2 izolatori o bucata de platbanda de cupru unde sa asiguri conectarea aparatelor si platbanda se conecteaza cu un cablu de cupru de 16-25mm2 sau platbanda de fier galvanizat la priza de pamant.Atasat si o poza.
Pentru realizarea paratraznetului si a prizei de pamant este necesar sa angajezi o firma de constructii electrice, iar daca ei nu ofera, atunci si o firma de alpinism utilitar care sa realizeze montarea platbandei de pamantare pe fata blocului de la terasa pana jos la parter.
Daca ai noroc si mai exista platbanda de la vechea pamantare atunci ai scapat de faza asta.

Pentru priza de pamant ai nevoie de un loc unde sa poti sapa santul unde sa montezi tarusii.Daca reusesti sa convingi si pe cei de la parter sa contribuie si sa se conecteze la priza de pamant ai scapat de o parte din cheltuieli.
Rezistenta prizei de pamant este ideal sub 4 ohmi, dar in functie de sol poate sa difere foarte mult.Pentru a ajunge la valori mici se mai adauga bentonita, sare, teava sau tabla de cupru etc.In functie de solul gasit la momentul realizarii se pot realiza si corectiile necesare.
Masurarea prizei de pamant se poate realiza de firma de instalatii electrice si suplimentar ( in Bucuresti este posibil sa gasesti un radioamator care are tangente cu instalatiile electrice sau are pe cineva care dispune de un aparat de masura prize de pamant) inca o masuratoare pentru a vedea daca valoarea difera.Este recomandat ca o data pe an sa se realizeze o nou masuratoare.
Iar in perioadele secetoase de vara cand exista posibilitatea de a aparea furtuni si descarcari electrice, priza de pamant sa fie udata.
Fişiere ataşate
bara pamantare.jpg
bara pamantare.jpg (14.54 KiB) Vizualizat de 7363 ori

YO8TFF
Mesaje: 230
Membru din: Vin Ian 10, 2014 10:43 pm
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde YO8TFF » Lun Mar 21, 2016 1:38 pm

yo5fmt scrie:Nu invitati fulgerul in antena care este montata pe bloc sau casa! Orice impamantare a acesteia va fi ca o invitatie pentru descarcarile atmosferice. Impamantarea aceea ca la carte se poate face doar la antenele montate pe sol. O protectie a statiei se poate face cu eclatoare dedicate, montate pe cablul de coborare, care descarca tensiunile periculoase. Din pacate foarte putine blocuri de locuinte au protectie antifulger corect executata......... Asa ca verificati bine aceste sisteme si daca nu exista o instalatie corecta la care sa va cuplati antena mai bine nu faceti nici o impamantare.


Mare dreptate ai draga @yo5fmt.
Sunt total de acord, mai bine fara a lega antena la pamant si mutand astfel pamantul virtual in varful antenei noastre ridicata cat mai sus si cat mai aproape de fulger. Oricum unda electromagnetica va distruge multe electronice din jur, intr-o postare mai veche am vazut la un radioamator cum a strapuns racordul flexibil de aragaz tensiunea si curentul aparut in urma undei electromagnetice.
Impamantarea se face separat de ceea ce se doreste a proteja si nici atunci nu este sigur, deoarece daca va trebui sa incasam un fulger il vom incasa chiar daca stam intre 4 paratrasnete.

73, Florin

yo3idg
Mesaje: 9
Membru din: Sâm Mar 19, 2016 12:15 pm
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde yo3idg » Mar Mar 22, 2016 8:56 am

YO8TFF scrie:mai bine fara a lega antena la pamant si mutand astfel pamantul virtual in varful antenei noastre ridicata cat mai sus si cat mai aproape de fulger


O idee "foarte buna":
http://www.nydailynews.com/news/nationa ... -1.2179293

yo5fmt
Mesaje: 137
Membru din: Mie Iul 07, 2010 11:18 pm
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde yo5fmt » Mar Mar 22, 2016 10:12 am

Descarcarea numita traznet se produce din cauza diferentelor de potential. Avionul frecandu-se de aer in zbor se incarca electrostatic cu un oarecare potential care fiind diferit de incarcarea atmosferica normal ca va atrage si va facilita descarcarea! Asa ca exemplul dat de tine nu sta in picioare! Dar bineinteles ca traznetul cade unde ii convine....si ii convine de minune sa "dea" in zonele cu potential cat mai diferit....asa ca foarte probabil va alege antena care se inalta spre el si care aduce mai aproape necesarul de potential opus! Pentru aparatele noastre prezinta pericol mai iminent incarcarea electrostatica a antenelor, pentru care asa zisele descarcatoare pe cablu prezinta o necesitate. Oricum, daca descarcarea unui traznet se va produce in imediata apropiere a antenei poti sa te apuci de strans bani pentru alte aparate in shack :mrgreen: ! Sa nu avem parte de asa ceva niciodata in activitatea noastra! Stiu doar un singur caz cand antena de amator a fost direct lovita de un traznet, parca descris chiar aici pe forum. Zeul Jupiter sa va ocoleasca antenele dragilor!!!

yo8cgr
Mesaje: 46
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 5:59 am
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde yo8cgr » Mie Mar 23, 2016 7:22 am

Cea mai buna alegere contra descarcarilor,este scoaterea antenei de la transceiver si cuplarea ei la nulul de retea, daca nu exista priza de pamant. Totodata cu scoaterea antenei este si decuplarea de la priza de curent si cel mai important, decuplarea aparaturii (transceiver, calculator) de la reteaua de internet. La mine am decuplat reteaua electrica si antena, dar nu a ajutat. Descarcarea s-a facut prin reteaua de cablu - internet. Mari pagube nu s-au facut, decat transceiver, calculatoare, televizoare, aparatura de la UPC.
Deci ca o concluzie - DECUPLATI TOATE APARATELE DE LA PRIZA, ANTENA SI CABLU - INTERNET (Cine este legat prin firma UPC). Cei de la UPC si-au inlocuit aparatura lor trasnita, iar restul am rezolvat pe cont propriu. Nu a fost vina lor de ceea ce s-a intamplat (desi ei nu au sisteme de decuplare la amplificatoare contra tensiunii marite). Raspunsul lor - din cauza unui glob electromagneti sau intamplat toate. Dar sa nu ne lasam batuti. Curaj in continuare. Aparatura se repara sau se inlocuieste. Viata este mai importanta. NU LUCRATI LA STATIE PE TIMP DE FURTUNA. Sunt multi ce se vor bucura ca nu mai puteti lucra din cauza aparaturii defecte.

Cu stima
YO8CGR - Eugen


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori