Impamantare antena la bloc

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
YO8TFF
Mesaje: 230
Membru din: Vin Ian 10, 2014 10:43 pm
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde YO8TFF » Mie Mar 23, 2016 9:12 am

Pentru protectia la decarcarile electrostatice SDR-ul mcHF a fost prevazut cu bec neon http://www.protehno.ro/lamps/neon/1139250/ . Am sa dotez si celalalt SDR G11 cu un astfel de bec pe intrarea de la antena, din cate stiu este o solutie veche si verificata, dar la care nu am gasit documentare inca.

73, Florin

YO8RZE
Mesaje: 22
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:25 am
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde YO8RZE » Mie Mar 23, 2016 7:23 pm

Becul acela cu neon e bun pentru a descarca acumularile electrostatice in antenele filare, verticale, etc. Nu stiu cat ajuta in cazul unei lovituri in antena sau in apropierea ei. Probabil nu vei mai gasi nici un atom intreg din bec..... :(

YO8TFF
Mesaje: 230
Membru din: Vin Ian 10, 2014 10:43 pm
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde YO8TFF » Mie Mar 23, 2016 9:11 pm

M-am referit numai la descarcarile acumularilor electrostatice, la trasnete directe sau in apropierea antenei nici eu nu cred sa mai gasesc ceva intreg sau functional, nici nu prea are cum la nivelul sutelor de mii de amperi si sutelor milioanelor de volti pe care le poate atinge un trasnet.
Poate fi foarte distrugator un astfel de trasnet http://www.gsp.ro/international/campion ... 24420.html
Si eu zic ca mai bine se scoate mufa de la antena si citim o carte pe perioada furtunii sau mai bine vorbim cu xyl.

73, Florin

yo5ajr
Mesaje: 730
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde yo5ajr » Mie Mar 23, 2016 10:24 pm

De ani buni la intrare (iesire) RF in toate TRX - urile cositoresc un soc de 2.5 mH pentru "pureci electrostatici". La antena inv.L de 160m si la punctul de conectare la antena (pe partea de joasa impedanta) In cazul apropierii furtunii antena strapez la pamantare chiar la baza antenei, intrerupand fizic si cablu 50 de ohmi spre schack, aceste cable si in schack la pamant! In acest an se asteapta o activitate sporita de la Sf.Ilie! Proverbul care zice ca "in urzica nu trazneste", nu mai este valabil! 73 de Miki

YO6OMD
Mesaje: 88
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 8:24 am
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde YO6OMD » Joi Mar 24, 2016 6:25 pm

In spatele blocului meu este o zona de case si cladiri cu regim de inaltime mic, multe din perioada interbelica, asa ca e ultima cladire inalta din zona, si tocmai de pe asta s-au gandit sa fure paratrasnetul.


Mai exista blocuri inalte langa cel unde locuiesti?
Daca este singurul atunci situatia este cam albastra.
Daca sunt mai multe, atunci cauta sa vezi care din ele are paratraznet montat.

Problema nu este protectia transceiverului, montarea la pamantare a cablului coaxial sau al shack-ului, problema majora este ca instalatia de paratraznet este aproape de antena, iar in cazul unei lovituri directe( in catargul paratraznetului) se induce si in instalatia de antena (mai mult daca este conectata la pamantare, mai putin fara pamantare dar prin reteaua electrica si nulul sau) suficient ca echipamentele sa fie distruse.

Pentru o protectie eficienta este preferabil ca antena sa se afle sub "umbrela" paratraznetului care sa preia descarcarile electrice insa antena sa fie suficient de departe pentru a scapa de efectele colaterale.
Cel mai efectiv mod este de a monta un paratraznet este undeva la o distanta de cateva sute de metri fata de antena.Cel putin la 2-3blocuri distanta.
In cel mai rau caz, pe blocul vecin, cu o priza de pamant buna.

yo9bgr
Mesaje: 16
Membru din: Mie Iun 23, 2010 4:29 pm
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde yo9bgr » Vin Mar 25, 2016 9:41 pm

Este clar ca nu este un subiect usor, as putea spune chiar dificil!
Cum am pascut cativa ani din activitatea mea profesionala mai multe
locatii in resedintele de judet am intalnit multe situatii in care radiocomunicatiile se desfasurau in blocuri !
Dificil dar se poate :
- ostilitatea datorita lipsei de educatie este prioritara in astfel de situatii-
Personal am trata-o cu tact si multa competenta in a explica ca nu numai noi suferim in lipsa unei bune impamantari, ci toti locatarii blocului . Oricare din sotiile celor prezenti pot fi electrocutate in lipsa unei impamantari bune , oricare din locatari(copii) pot fi electrocutati la o defectiune de izolatie si atingerea unui aparat care are la corp faza retelei.
Asa ca ... cu rabdare si tact problema poate fi rezolvata insa si mai usor cu sugestia ca ne vom ocupa noi pentru binele comunitatii.
Argumente legale ? Suficiente - Normativul I7/2000, Legislatia protectiei muncii arhicunoscuta de toata lumea, etc.
Rezolvarea ? Orice improvizatie, orice solutie neconforma are menirea de a nu va rezolva problema, ba chiar de a vadistruge echipamentele ... asa incat :
1. Priza de impamantare este obiectiv prioritar pentru orice colectiv !
2. Cum se rezolva veti intreba ?
- majoritatea blocurilor din tara nu au acest capitol corect rezolvat - desigur o sa spuneti indisciplina la construirea blocului, solutii paleative (legarea la structura de armare - diletantism sortit esecului) sau legarea in reteaua distribuitorului de energie - solutie ce nu rezolva problema!
- Simplu : trebuie infiintata si deci alocat resurse si rezolvata .
O priza de impamantare se va executa intodeauna cu munca si cheltuieli dar o data executata rezolva si problema colocatarilor dar si a nostra.
Cel mai important lucru este sa ne informam CE LITOLOGIE( geologie) AVEM la baza blocului ?
Ideala este pamantul negru - cernozion dar si cel argilos,nisipos sau cel mai prost umplutura cu diverse reziduri rezutate din demolari .Atentie la spatiile verzi din jurul blocului !
Cum vom proceda?
In cazul pamanturilor bune este simplu, la pamanturile prost conducatoare este mai dificil dar si aclo sunt solutii - le putem discuta de la caz la caz :
vom sapa un sant de 40 cm lat si tot atat de adanc . In acest sant vom implanta
electrozi de impamantare . Recomand teva de 2 toli DN50 zincata . Cumparati tevi de 6m lungime si taiati-le la 45gr din 3 in trei m. Obtineti astfel electrozi ce vor fi implantati cu un baros in snatul practicat.
Veti cumpara platbanda de otel 40 x 4 mm si o veti suda pe capul tevilor pe 2/3 din coturul tevii galvan. Sudura o vati proteja cu smoala calda si cu acesta platbanda veti intra in bloc la parter dupa ce veti plasa pe perete o intrerupere construita tot din platbanda de aproximativ 15 cm de platbanda ce va scurcircuita cele doua parti si suruburi de M6 (cate doua de fiecare parte) partea ce iese din pamant cu partea ce pleaca la tablou . Acest scurtcircuitor se va desface ori de cate ori veti masura priza de impamantare. Masurarea se va face cu un aparat special si buletinul va trebui pastrat la asociatie . Cadenta masuratorilor statuta tot de norma (I7/2000 este una vara pe timp uscat si una toamna dupa o ploaie ). Atentie in cazul unui inceendiu pompierii asta uramaresc cu prioritate !!!
In judetul Prahova masuratoarea o pot face eu ! ) in rest orice firma de profil electric care are PRAM.
O data cuplata la tabloul electric( exista si aici reguli cunoscute de electricieni auorizati ) veti avea in apartament priza de impamantare la prizele retelei. Daca nu puteti aduce ( va recomand ) o platbanda de jos pana la camera unde aveti statia(platbanda de 25 x 3 ) unde veti realiza pe perete un omega din platbanda ce va gazdui intrarea in statie al antenelor si Lightning protection pentru care va recomand modelul de tip CA23 RP de la Diamond cu cartus de rezerva ce va avea rolul esential de protectie la sarcini electrostatice si totodata de impamantare al echipamentelor dumneavostra .
Eu am cheltuit 234 Lire sterline pentru reparatia unui FT950 dupa un fulger obraznic in anul 2008. Merita efortul sa nu faceti astfel de cheltuieli ... zic eu !
O data rezolvata ecesta problema veti avea o viata mai linistita atat dumneavostra cat si familia (sotia, copii si de ce nu intraga suflare din bloc ).
Daca nu aveti pregatirea respectiva sunt destule firme de profil ce pot fi consultate sau chiar si eu va pot ajuta.
Problema financiara o sa spuneti ? Aici depinde de abilitatile dumneavostra de a va impune vointa comunitatii si de argumentele folosite astfel ca sa puteti antrena banii altora ! Folositi o firma ca autoritate - masuratorile lor si argumentele legale ! Sumele nu sunt mari si suportate de comunitate devin infime prin divizarea lor la numarul de apartamente !
In 22 de cazuri manevrand cu rabdare si cu informatii privind legalitatea si pericolele ce pandesc pe cei din bloc am realizat acest deziderat cu aportul celor din asociatie , Priza de impamantare este o dotare esentiala pentru orice condominion asa ca ...Nu uitati sa pasati pe asta si pe sigurata cel ce locuies acolo ...
Va doresc succes si va pot ajuta deinteresat ,
73! George - YO9BGR
tel 0722249200

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde YO4BKM » Sâm Mar 26, 2016 9:21 am

La blocul unde am QTH-ul de baza (in Braila), vechi de peste 40 de ani, P+7, nu a existat impamantare. A trebuit sa se schimbe cu putin timp in urma echipamentul electric la ascensor (s-a trecut de la dulapul cu relee la cutiuta cu elemente statice de comutatie) si sa fie impusa o impamantare corecta pentru protejarea echipamentului, pentru ca acest lucru sa se rezolve abia acum. Spre nemultumirea unora cu mentalitati vechi, "ce ne trbuie, domnule, sa dam banii pe asa ceva cand a fost bine atatia ani si fara ea?" Si, din motive de cost, impamantarea vizeaza doar ascensorul, nu deserveste toate apartamentele unde instalatiile moderne (centrale termice de apartament, calculatoare, TV cu receptoare de satelit sau de cablu, ca sa nu mai vorbesc de statii de radioamator) sufera mult din lipsa ei. 72!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

YO8TFF
Mesaje: 230
Membru din: Vin Ian 10, 2014 10:43 pm
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde YO8TFF » Sâm Mar 26, 2016 11:17 am

Adevarul că la echipamentele gen mașină de gătit, centrală termică și electrovalvă dacă sunt prevăzute a se monta cu împământare și acest lucru se neglijează acest lucru poate duce la explozii, incendii și chiar electrocutări în întreaga casa.
Lucrez în domeniu gazelor naturale la un distribuitor și furnizor al acestui serviciu și am avut până în prezent evenimente ce se putea termina foarte tragic din cauza lipsei prizei de pământ.
Reluarea furnizării am făcut-o numai după ce consumatorul a prezentat verificarea prizei de pământ.
O autoritatea mi-a transmis că nu este tocmai OK. Așa am aflat că ei gândesc pur juridic și comercial și nu pragmatic - oricum aveam acoperire și juridic prin NTPEE -2008 care zice că în urma unui incendiu se întrerupe furnizarea și se solicită revizia instalației de utilizare.
Mai nou în astfel de cazuri după un astfel de eveniment clientul face cerere la furnizor iar acesta îl notifică în 10 zile să-și facă revizia - noaptea minții. Dacă consumatorul are la cunoștință că instalația lui de utilizare nu prezintă siguranță, de ce să-și riște viața lui și celorlalți încă 10 zile minimum?
Cazurile pe care le-am întâlnit eu ca urmare a faptului că nu s-a respectat introducerea ștecherului cu împământare într-o priză cu împământare funcțională:
- cel puțin 3 instalatori autorizați electrocutați (la schimbarea contoarelor),
- un incendiu la un post de reglare măsurare - CT defectă lipsă împământare,
- topirea branșamentului din polietilenă evident urmată de scăpări de gaze la presiuni considerabile cu posibile infiltrații sub clădiri - mașină de gătit cu aprinzător automat defect lipsă împămăntare,
- electrovalvă în flăcări - montat cabluri în două fire în loc de trei plus lipsă împământare.
Instalațiile de gaze naturale nu au împământare mai ales la sistemele noi unde rețelele subterane sunt din polietilenă iar la cele vechi din oțel sunt flanșe electroizolante ce separă galvanic branșamentul de rețea.
Așa că sunt șanse mari de electrocutări în întreg codomeniul dacă nu se respectă normele.
Cea mai mare/des încălcare a normelor este amplasarea conductoarelor/cablului ce comandă electrovalva pe conducta de gaze - normativul de mai sus interzice a se monta ceva pe conductele de gaze naturale în special cabluri/conductoare electrice. De obicei păcăliții de meseriași folosesc cabluri 2x0,75mmp cu izolație de interior la exterior unde UV și intemperiile distrug izolația imediat.
Cu siguranță că se va întâmpla din nou evenimentele de mai sus deoarece cineva crede că lui nu i se poate întâmpla.

73, Florin

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde YO4BKM » Sâm Mar 26, 2016 1:53 pm

Mai este un aspect, pare banal, dar am vazut cazuri reale chiar la mine in imobil. Daca in termenul de garantie se strica blocul electronic al unei centrale termice de apartament, garantia nu mai este valabila daca centrala termica nu a fost legata si la impamantare sau a fost legata improvizat, cu o izolatie prea mare fata de pamant. Ca sa nu mai vorbesc de deteriorari la aparatura electrocasnica produse de descarcarile atmosferice pe si prin reteaua electrica sau prin alte retele cu cabluri aeriene. Numai ca in YO avem alte urgente de reparat precum spitale, sosele, diguri, o impamantare de imobil mai poate astepta, chiar daca era o obligatie a constructorului. Sau se face in regie proprie, strict pentru apartamentul in cauza, cu cerere, proiect, deviz, autorizatie de constructie etc. 72!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo3idg
Mesaje: 9
Membru din: Sâm Mar 19, 2016 12:15 pm
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde yo3idg » Dum Mar 27, 2016 12:32 am

Update:

Am verificat existenta instalatiei de paratrasnet si a prizei de pamant la blocul meu.

Partea buna este ca se pare ca am priza de pamant separata de nul (cel putin asta zic masuratorile si urmarirea cablurilor pe unde s-au putut urmarii).

Partea proasta este ca nu am gasit conductorul coborator pentru paratrasnet.

E greu sa convingi asociatia. Pana nu o pateste, nu da banul.

Tin sa multumesc lui YO3GSU pentru ajutorul oferit.


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 12 vizitatori