Arta conversatiei

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
yo2dno
Mesaje: 338
Membru din: Lun Iun 21, 2010 11:59 pm
Contact:

Re: Arta conversatiei

Mesajde yo2dno » Sâm Apr 09, 2011 12:38 pm

De evitat (din "Vademecum") stupizeniile gen : emiceptor (transceiver), RTLX (rtty), TVBL (sstv), BP (cb), care parca vin de la armata sovietica...

YO3FEW
Mesaje: 120
Membru din: Mar Iun 29, 2010 11:26 pm
Contact:

Re: Arta conversatiei

Mesajde YO3FEW » Sâm Apr 09, 2011 2:46 pm

Prima data multumesc pt precizari. O sa reiau cartile indicate....
yo2dno scrie:De evitat (din "Vademecum") stupizeniile gen : emiceptor (transceiver), RTLX (rtty), TVBL (sstv), BP (cb), care parca vin de la armata sovietica...

Indiferent daca autorul se va supara pe mine, recunosc ca (si eu) am ras cu pofta de aberatiile alea. Chiar si in montaje piesele erau notate cu VT1, VD, care aratau extrem de clar originea inspiratiei.
Atunci m-am si intrebat de ce ce nu a schimbat in T, D sa nu mai puta a copiere mecanica si grosolana, fara urma de interventie personala?
Dar de DEL, dioda electroluminiscenta, ce parere aveti?

yo2dno
Mesaje: 338
Membru din: Lun Iun 21, 2010 11:59 pm
Contact:

Re: Arta conversatiei

Mesajde yo2dno » Sâm Apr 09, 2011 2:56 pm

to yo3few

Exact asta am remarcat si eu atunci. Ca termenii care nu trebuiau tradusi i-a macelarit, in schimb a lasat schemele ruseste. Ei, nu-i nimic, e si asta un motiv care ne face sa ne amintim de lucrarea respectiva...

yo8rqp
Mesaje: 233
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:57 am
Contact:

Re: Arta conversatiei

Mesajde yo8rqp » Sâm Apr 09, 2011 3:43 pm

"Vademecum pentru radioamatori"este o carte de capatai pt mine,care m-a inspirat foarte mult.Nu m-au interesat termenii folositi ci esenta lucrarii.Una deosebita,dupa parerea mea,tinand cont in ce timpuri a aparut(de unde si "influentele amintite).

yo2dno
Mesaje: 338
Membru din: Lun Iun 21, 2010 11:59 pm
Contact:

Re: Arta conversatiei

Mesajde yo2dno » Sâm Apr 09, 2011 4:26 pm

to yo3rqp

Asa este. Eu am aflat ce si cum din predecesoarea ei, Traficul radioamatorului, Vademecum fiind oarecum o reeditare a "Traficului", doar ca acolo termenii aia ciudati lipseau. E bine ca tu ai stiut sa ocolesti balariile, ce te faci insa cu cei care au preluat cite ceva din ele ? Am auzit destul de des folosindu-se "radio-pachet" in loc de "packet-radio". Sigur, e acelasi lucru, dar de ce sa te simti dator sa schimonosesti niste expresii intrate in singe in varianta originala ? Dar ce-i al omului e-al omului, informatiile din lucrari ne-au fost si ne mai sint inca de folos.

yo5amf
Mesaje: 34
Membru din: Dum Iun 20, 2010 10:12 am
Contact:

Re: Arta conversatiei

Mesajde yo5amf » Sâm Apr 09, 2011 4:59 pm

Evolutzia in orice domeniu pune lucrurile pe fagas...Pe perioada respectiva "indicatziile pretzioase" produceau in multe domenii stupiditatzi. Imi aduc aminte, ca si in limbajul de electronica au fost incercari de a fi introduse la prescurtarile dispozitivelor electronice; in loc de FET = TEC , UJT = TUJ, etc, dar nu prea aveau priza si incet cu incetul, aceste incercari au disparut. Traducerile termenilor consacratzi din lb. engleza nu-si au rostul. Pentru un specialist in electronica sau in informatica zilelor noastre mai ales, un text, care cuprinde astfel de prescurtari ar deveni greoi.
Fiecare epoca are limbajul ei. In zilele trecute am rasfoit niste brosuri medicale din anii 1930- 33. M-am amuzat copios asupra limbajului practicat...
73/Alex

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Arta conversatiei

Mesajde YO4BKM » Sâm Apr 09, 2011 5:26 pm

Am o carte cu titlul "TELEGRAFIA FARA FIR IN ARMATA" tiparita in 1914 de cpt. Stoenescu din arma geniu (inca nu aveam radisti militari, desi transmisionisti militari pe fir aveam, geniul a dat in lume primii radisti militari si primii aviatori militari). Se prezinta aparatele de emisie-receptie cu scantei, fara tuburi electronice, de semiconductori nici vorba. Ca noutate apare dioda cu vid dar numita "valva" si abia la sfarsitul cartii deoarece in tara inca nu patrunsese. Alte expresii din carte: "regularea aparaturii", "sintonarea antenei" (pentru acord, adaptare), "sleirea bateriilor" (pentru epuizare, descarcare etc), "trasura cu aparate" (in loc de vehicul cu aparate), "morsa" (aparatul de receptie telegrafica pe banda de hartie, acum cateva decenii in urma le mai vedeam prin gari). La bibliografie figureaza cateva manuale cu nume asemanator in limba franceza. Cu toate acestea, autorul face o precizare absolut maiastra in cuvantul introductiv, anume "nimic copiat, dupa cum nimic nu este inventat de autor". Atunci, din ce notiuni a fost scrisa cartea?
Revenind la politica denumirilor tehnice, nu numai romanii au recurs la nationalizarea termenilor. Nemtii nu spun nici azi "televiziune" ci "Fernsehen", nu "color" ci "Farb", pentru radioemisie folosesc vechiul "Funken" care vine de la "Funke-scanteie" si multe altele. Fiind obligat sa consult literatura straina in multe limbi am constatat acelasi lucru si in limba rusa sau franceza. Important este insa sa se poata intelege, restul conteaza mai putin pentru noi. 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
YO7CKQ
Mesaje: 183
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 6:59 am
Contact:

Despre "scari" ......

Mesajde YO7CKQ » Sâm Apr 09, 2011 6:37 pm

Desi am niste prieteni in vizita, nu am putut sa nu remarc o reclama noua pe Realitatea TV. La berea Ursus: ' nu poti sa urci pe o scara cu miinile in buzunar"
-----------------------------------------------------------
YO7CKQ
Sorin-David NIMARA

Master of Sport, #6690
#206 member of YO DX Club

yo7ckq@gmail.com


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori