Interviu cu Doug Wheelock, KF5BOC

Talciocuri, targuri, simpozioane, alte evenimente...
Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 1007
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Interviu cu Doug Wheelock, KF5BOC

Mesajde n2yo » Sâm Mai 14, 2011 8:46 am

In perioada 20-22 mai 2011 are loc targul radioamatoricesc Hamvention la Dayton, in statul Ohio din Statele Unite. In acest an invitat special este col. Doug Wheelock, KF5BOC, astronaut NASA. Pe durata activtatilor de la Hamvention, KF5BOC va impartasi din experientele ca radioamator la bordul Statiei Spatiale Internationale.

D-nul Wheelock a acceptat cu amabilitate sa raspunda unui interviu oferit in exclusivitate cititorilor de la Radioamator.ro. Interviul va avea loc la data de 20 mai 2011, ora 16:00 DST in imediata vecintate a standului ARRL de la Hara Arena din Dayton si va dura aproximativ 30 de minute.

Pana la data de 20 mai se primesc intrebari din partea cititorilor Radioamator.ro. Dintre acestea se va face o selectie si cele mai interesante vor fi adresate d-lui Wheelock pentru acest interviu. Intrebarile trebuie sa provina de la radioamatori YO si pot fi transmise prin intermediul acestui Forum. De asemenea, puteti sa trimiteti aceste intrebari si prin email la adresa n2yo@radioamator.ro. Intrebarile transmise trebuie sa se refere la activitatea de radioamator in spatiu. Intrebari de genul "Cum se vede Pamantul din spatiu?" sau "Cum se foloseste toaleta de la bordul Statiei Spatiale?" nu sunt acceptabile.

Iata in continuare cateva informatii privind interlocutorul dumneavoastra, d-nul Doug Wheelock, KF5BOC.

KF5BOC a petrecut 163 de zile in spatiu, dintre care timp de sapte saptamani a fost comandant al misiunii spatiale. El s-a intors pe Pamant in luna noiembrie 2010. De-a lungul activitatii sale de la bordul Statiei Spatiale el, impreuna cu astronauta Shannon Walker, KD5DXB au participat in programul ARISS (Amateur Radio on the International Space Station). Impreuna acestia au realizat 22 de conferinte radio tip QSO intre Statia Spatiala si diverse scoli. Pe durata misiunii sale in spatiu d-nul Wheelock a solicitat oficial cresterea numarului de QSO-uri cu scoli de la unul pe saptamana la doua pe saptamana.

In timpul sau liber d-nul Wheelock (care a descris radioamatorismul ca un mod distractiv de a sta conectat cu Pamanantul) a pus in log o serie de QSO-uri facute intre NA1SS si radioamatori de pe tot intinsul Globului, surprinzand si incantand comunitatea de radioamatori. S-au realizat mai mult de 20 de legaturi pe zi, ceea ce a redus aproape la zero stocul de carti de confirmare QSL.

Va invit sa urmariti o scurta inregistrare video pe care KF7ETX a facut-o in timpul legaturii sale cu NA1SS, la microfon fiind Doug KF5BOC.

De asemenea Doug KF5BOC a facut propria sa inregistrare video pe Youtube in care a descris echipamentul ham radio de la bordul Statiei Spatiale Internationale si a facut cateva QSO-uri.

73s de Ciprian N2YO
Fişiere ataşate
wheelock.jpg
Doug Wheelock, KF5BOC
wheelock.jpg (29.79 KiB) Vizualizat de 9192 ori

yo5amf
Mesaje: 34
Membru din: Dum Iun 20, 2010 10:12 am
Contact:

Re: Interviu cu Doug Wheelock, KF5BOC

Mesajde yo5amf » Sâm Mai 14, 2011 11:12 am

intrebare: daca au fost testate de pe bordul statiei orbitale comunicatii HF de amator ? (Cred ca este interesanta "propagarea" de ex pe 7MHz de pe o statie orbitala , ce se misca cu viteza mare, cum si ce reflexii se produc oare de pe ionosfera?.... desigur e o problema mare antena , dar receptii se putea face...)

yo3iew
Mesaje: 5
Membru din: Mar Iul 27, 2010 2:01 am
Contact:

Re: Interviu cu Doug Wheelock, KF5BOC

Mesajde yo3iew » Mar Mai 17, 2011 12:33 pm

Intrebarea mea ar fi asa, ce fel de antena folosesc pentru comunicatii VHF/UHF de amator la bordul statiei spatiale ?

yo4btb
Mesaje: 75
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:49 am
Contact:

Re: Interviu cu Doug Wheelock, KF5BOC

Mesajde yo4btb » Joi Mai 19, 2011 8:57 pm

As dori sa stiu daca exista vreo posibilitate/adresa de a vedea logul statiei spatiale, atat pentru indicativul rus cat si pentru cel american.Salutari.YO4BTB,Virgil.

Avatar utilizator
YO2MBA
Mesaje: 25
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 3:13 am
Contact:

Re: Interviu cu Doug Wheelock, KF5BOC

Mesajde YO2MBA » Vin Mai 20, 2011 5:45 am

Încep cu o întrebare simplă. Am citit că în spaţiu curgerea timpului nu ar mai fi la fel de omogenă ca pe pământ, sateliţii din reţeaua GPS având nevoie de o resincronizare a ceasurilor la fiecare câteva luni. Adevărat că aceşti sateliţi sunt la o altitudine de ~20.000 km (12.550 mile) în timp ce ISS (International Space Station) se află la doar câteva sute, dar întreb dacă s-au constatat anomalii deosebite ale propagării undelor radio în spaţiu. Îmi cer scuze dacă informaţiile de care dispun sunt incorecte.

Să trecem mai departe. Deşi suntem cu toţii mândri de realizările noastre în domeniul exploatării spaţiului, dacă privim detaşat lucrurile cred că putem fi de acord că practic suntem în epoca de piatră a aventurii noastre spaţiale. Într-un univers în care distanţele se măsoară în mii şi milioane de ani lumină, noi facem plimbări de câteva sute de km, iar deplasările la distanţe de aproximativ o secundă lumină distanţă (misiunile Apollo) au reprezentat un efort deosebit, motivat la vremea lui mai mult politic.

Undele radio ne-au fost alături în tot acest timp, obişnuindu-ne cu omniprezenţa comunicării practic instantanee. Dar cu tehnologia actuală, care oricât de avansată ni s-ar părea, este de fapt deosebit de primitivă (să ne amintim că şi la inventarea arcului şi a săgeţii, împăratul Chinei a fost informat că s-a ajuns la maximum posibil de dezvoltare în domeniul tehnologiei militare), explorarea unui sistem solar vecin sau a celui mai apropiat sistem solar terraformabil ar însemna un zbor de durata mai multor generaţii. Iar pe asemenea distanţe comunicarea radio încetează să mai fie practică, devenind complet inutilă când este vorba despre situaţii de criză, când secundele contează. Cred că pe o navă care se deplasează chiar şi “doar” până la Marte, va fi necesar ca să existe la bord o arhivă digitală a cunoştinţelor omenirii şi un puternic motor de căutare, ceva gen Google şi/sau noul Watson de la IBM, pentru a reduce la minim riscurile generate de întârzierile mari în comunicaţie în caz de urgenţe şi totodată pentru a asigura echipajului un mod plăcut de a-şi petrece timpul (ştim cât de neplăcut devine când o pagină de internet se încarcă cu întârzieri de câteva secunde, nici nu vreau să-mi imaginez cum ar fi cu întârzieri de minute/ore/zile), comunicarea cu Terra reducându-se mai mult la cele necesare. Am citit că NASA a dezvoltat o versiune a protocolului TCP/IP în care confirmările pachetelor vin la ore sau chiar zile distanţă, dar cu cunoştinţele actuale din domeniul fizicii nu putem face nimic pentru reducerea timpului de propagare pe distanţe lungi. Cum vede Doug comunicaţiile în cazul unei ipotetice misiuni spre alte planete? Baza rămân undele radio sau sunt poate ar fi mai practic un sistem de comunicaţii laser între navă şi un satelit şi link radio între satelit şi Terra? Radioamatorismul în cadrul unei asemenea context ar fi cred o revenire a entuziasmului de acum un secol, când răbdarea, perseverenţa şi echipamentul customizat ar fi baza iar satisfacţiile pe măsură.

Sunt convins că dl. col. Doug Wheelock este are cunoştinţă despre teoria coardelor (string theory), care pare să reuşească explicarea universului de la nivel micro, cuantic, până la nivel macro. Însă una dintre lucrurile cu care vine această teorie este faptul că se pare că trăim într-un univers cu 11 dimensiuni. Noi trăim într-un spaţiu în care percepem 3 dimensiuni fizice (4 dacă considerăm şi timpul) şi cred că este peste puterea noastră de înţelegere cum ar arăta un spaţiu cu mai multe dimensiuni, dar cred că putem încerca să ne imaginăm cum arată o lume bidimensională, o lume plată „ca o foaie de hârtie”. Implicit ne putem imagina cum într-o lume bidimensională orice distanţă se poate reduce la zero prin curbarea corespunzătoare a suprafeţei. Nu ştiu însă dacă presupunând că trăim în acea lume bidimensională, ne-am putea imagina un mecanism prin care să realizăm acest lucru din interiorul ei. Dacă am reuşi, probabil am înţelege cum putem aplica acelaşi principiu în spaţiul nostru tridimensional şi automat călătoriile în spaţiu ar trece la un alt nivel. Sau dacă nu călătoriile fizice, pentru început măcar transmiterea de informaţii pe distanţe lungi. Pe de altă parte poate nici nu ar fi nevoie de asemenea călătorii pentru a descoperi noi civilizaţii. Ele pot fi mai aproape decât credem într-o lume multidimensională, doar că suntem incapabili să percepem existenţa ei. Probabil că aceasta ar putea fi următoarea piatră de hotar a experimentatorilor din telecomunicaţii, descoperirea unui modalităţi de comunicare interdimensională, pe principii la fel de revoluţionare cum au fost şi undele radio la vremea lor. Ce părere aveţi de această ipotetică direcţie de experimentare în domeniul comunicaţiilor?

Avatar utilizator
YO7CKQ
Mesaje: 184
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 6:59 am
Contact:

Re: Interviu cu Doug Wheelock, KF5BOC

Mesajde YO7CKQ » Vin Mai 20, 2011 5:55 am

Am citeva intrebari pentru KF5BOC:

1. Ce activitati care au legatura cu radioamatorii sint programate pentru 2011?
2. Daca ar putea fi prezentate pe scurt, trei experimente derulate la bordul statiei care au avut un impact semnificativ pentru stiinta si tehnologia actuala ?
3. Ce calitati personale ar fi importante pentru un aspirant la un loc de astronaut la bordul statiei ?
4. Care este cea mai solicitanta activitate in cursul unei misiuni pentru un astronaut ?
5. Cum crede dl. Wheelock ca va arata statia spatiala peste 15 ani si ce va insemna atunci pentru stiinta si tehnologia paminteana ?

73s Sorin
-----------------------------------------------------------
YO7CKQ
Sorin-David NIMARA

Master of Sport, #6690
#206 member of YO DX Club

yo7ckq@gmail.com

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 1007
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: Interviu cu Doug Wheelock, KF5BOC

Mesajde n2yo » Lun Mai 23, 2011 9:51 am

Multumesc tuturor pentru intrebarile transmise. Am selectat dintre acestea in asa fel incat sa fie din domeniul de activitate al lui Doug Wheelock si interviul inregistrat sa nu depaseasca 30 de minute. Totul s-a desfasurat conform planului. Interviul va fi publicat in curand. Pana atunci, am inclus doua poze.

73s de Ciprian N2YO
Fişiere ataşate
Interviu-cu-doug-wheelock2.jpg
Interviu-cu-doug-wheelock2.jpg (39.63 KiB) Vizualizat de 8300 ori
Interviu-cu-doug-wheelock1.jpg
Interviu-cu-doug-wheelock1.jpg (43.73 KiB) Vizualizat de 8300 ori

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Interviu cu Doug Wheelock, KF5BOC

Mesajde 4x1ad » Lun Mai 23, 2011 12:06 pm

Asteptam cu interes publicarea interviului.Pana atunci ne bucuram sa vedem un astronaut american imbracat intr-un T-shirt pe care scrie radioamator.ro . Nice ideea.
73
Morel
4X1AD

n2yo scrie:Multumesc tuturor pentru intrebarile transmise. Am selectat dintre acestea in asa fel incat sa fie din domeniul de activitate al lui Doug Wheelock si interviul inregistrat sa nu depaseasca 30 de minute. Totul s-a desfasurat conform planului. Interviul va fi publicat in curand. Pana atunci, am inclus doua poze.

73s de Ciprian N2YO
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 1007
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: Interviu cu Doug Wheelock, KF5BOC

Mesajde n2yo » Lun Mai 23, 2011 9:21 pm

Asta-i nimic. Sa vedeti presedintele ARRL intr-un astfel de tricou!

73s de Ciprian N2YO

Avatar utilizator
yo3gjc
Mesaje: 18
Membru din: Lun Iun 14, 2010 3:05 am
Contact:

Re: Interviu cu Doug Wheelock, KF5BOC

Mesajde yo3gjc » Mar Mai 24, 2011 1:41 am

imi pare rau ca am ratat ocazia de a pune si eu o intrebare...ma intreb un contest de la bordul ISS cum ar fi fost? Sa zicem un CQWW in SSB? Poate in anii viitori am putea indrazni sa vedem o echipa de contest in HF avand in vedere ca turismul spatial incepe sa capete amploare. ISS ar fi cotata ca tara separata in contest? :-))


Înapoi la “Evenimente”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori