Antena magnetica: impresii de la utilizatori?

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 550
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Antena magnetica: impresii de la utilizatori?

Mesajde yo3fhm » Dum Feb 25, 2018 10:16 am

Buna dimineata !

As dori sa solicit din partea colegilor care au testat sau care lucreaza cu astfel de antene magnetice, impresiile lor de trafic. Daca se poate, exprimate "chirurgical", fara inflorituri. Ce performante au obtinut in raport cu antele traditionale (tip dipol sau verticale, nu includ aici directivele, ptr ca nu ar avea sens) si mai ales, aspecte legate de reducerea zgomotului.

Ma preocupa de ceva timp perspectiva utilizarii unei antene magnetice in ideea de a mai scapa de zgomotul electric generat local de surse diverse.

Am si realizat una, fara pretentii, am testat-o ieri si am observat ca este directiva, ca orientand-o am reusit sa izolez foarte mult zgomotul de semnalul util; totusi, conditiile meteo au fost neprielnice si n-am putut sa fac o multime de alte teste pe care mi le-as fi dorit. In trecere (doar pentru cei care ar intreba), am incercat o bucla cu o singura spira realizata din teava de cupru cu diametrul de 12mm imbracata cu material termoizolant, cu cuplaj prin bucla Faraday. Bucla mare are diametrul de 67cm, iar bucla de cuplaj a avut initial diametrul de aprox. 1/5 din cea mare, respectiv 14cm. Cu dimensiunile acestea, conform calculatoarelor online, bucla ar fi potrivita pentru frecvente incepand de la 14MHz in sus. Pentru acord, am folosit analizorul VNWA3-E, cu ajutorul caruia am constatat ca nu puteam obtine o adaptare corecta cu bucla respectiva, asa ca am marit diametrul, observand imbunatatirea adaptarii. Mai mult decat atat, am modificat geometria spirei de cuplaj, obtinand o adaptare foarte buna in conditiile in care am mulat conductorul spirei pe o lungime mai mare a buclei mari (aprox. 30cm), iar forma obtinuta a fost de tip elipsoidal. SWR-ul obtinut a fost de 1:1.2 la 14MHz, pe o banda de aprox. 15kHz . Condensatorul de acord e un variabil obisnuit cu demultiplicare, intrucat ma interesa deocamdata doar utilizarea antenei la receptie.

La testarea in practica, dupa cum spuneam, am observat efectul de reducere a zgomotului, dar nivelul de semnal a fost cu mult sub cel oferit de verticala 12AVQ. Testul l-am desfasurat acasa la tatal meu, intr-o curte inconjurata de alte cladiri. Chiar si cand am scos afara antena magnetica, nu am obtinut cresteri notabile ale semnalului RF livrat, aspect care m-a cam descurajat.

Am trecut in revista o parte dintre indicativele YO care fie au publicat articole, fie au postat pe forum informatii despre antenele magnetice. In speranta ca materialele respective vor fi utile si altor radioamatori, imi permit sa fac aici un mic rezumat, fara a avea pretentia ca este exclusiv sau ca cei mentionati sunt singurii care au avut preocupari in acest sens. Sunt sigur ca mai exista multi!

ARTICOLE
YO4UQ - Cristian Colonati:
Proiectarea şi calculul antenelor magnetice
Analiza programelor de proiectare pentru antenele magnetice
Directivitatea şi polarizarea antenelor magnetice
Dimensionarea antenelor magnetice folosite multiband
Adaptarea fină a unei antene magnetice alimentată printr-un cuplaj inductiv cu buclă Faraday
Alimentarea antenelor magnetice
Vizualizarea dinamică a evoluţiei SWR la o antenă magnetică multiband
Câmpul electromagnetic al antenelor magnetice de unde scurte
YO4AUP - Gheorghe Andrei Radulescu: Unde amplasati antena magnetica?
YO3GGX - Dan Toma: Antenă portabilă tip Buclă Magnetică (Magnetic Loop)

POSTARI PE FORUM
YO4HGX - Marian: Antena Magnetica
4X1AD - Morel: Studiu despre o antena Loop multiband
YO8TFF - Florin: Antena loop magnetica
YO9-125: Antena magnetic loop si tuner

Cam acestea sunt materialele pe care le-am descoperit aici, pe radioamator.ro .
Poate exista si altele si le-am sarit din greseala, in acest caz imi cer scuze. Daca altcineva mai poate adauga alte link-uri, il rog s-o faca.

Repet, ideea postarii mele este de a cere celor care au experimentat antene bucla magnetice, sa imi ofere impresii despre functionarea lor, pe cat posibil comparativ cu rezultatele obtinute de la antene clasice (dipol, verticale, etc.) si in special impresii legate de efectul de reducere a zgomotului electric.

In speranta ca vor aparea raspunsuri din mai multe surse, multumesc anticipat tuturor si le urez un week-end cat mai placut !

Cezar YO3FHM
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM

yo5tc
Mesaje: 80
Membru din: Dum Oct 27, 2013 3:36 pm
Contact:

Re: Antena magnetica: impresii de la utilizatori?

Mesajde yo5tc » Dum Feb 25, 2018 2:14 pm

As lua in studiu si articolele lui Owenduffy.net si ale lui W8JI.com mi se par documentate chiar daca pot contine erori. Nu am testat astfel de antene in urma acelor articole. Din cate tin minte, nu se compara cu dipolii in lambda/2 si am luat mana de pe cutit inca de la inceput.
Conditiile mele sunt diferite, desi ma aflu la aprox 1000m de releul Feleacu, am o atmosfera radio linistita comparativ cu colegii din Cluj.

Gelu

Avatar utilizator
yo4lhr
Mesaje: 92
Membru din: Lun Mar 14, 2011 8:05 pm
Contact:

Re: Antena magnetica: impresii de la utilizatori?

Mesajde yo4lhr » Dum Feb 25, 2018 4:14 pm

Salut
Eu am testat mai multe forme si materiale. In final, am luat o platbanda de aluminiu de 2m lungime si 1cm latime din care a iesit o spira de forma octogonala (ca de, daca nu te chinuiesti se cheama ca traiesti degeaba, HIHI) dar nu am folosit partea cu spira Faraday.
Rezultate cu mult mai bune am obtinut cu adaptare gama (cred ca asa se cheama; tot o spira de 5 ori mai mica decat spira principala; conectata la antenna impreuna cu tresa cablului coaxial).
Am folosit antena doar in polarizare verticala pentru a fi cat de cat directiva, la cca. 1,5m fata de sol (nu e necesar mai mult). Ca si SWR, aproape 1 la accord dar, numai 25-35kHz. Nu am folosit niciodata aceasta antena in regim multiband. In 24MHz si 21 MHz rezultate modeste.
Ca si rezultate (si doar in banda de 10m) : toata Europa, Asia Mica, nordul Africii si, cand a fost propagare buna, America de Sud, Japonia. Am auzit chiar si ZL dar … 8W nu au fost suficienti. Marele avantaj al meu a fost locatia. Oricum, rezultatele obtinute cu aceasta antenna au fost comparabile cu un LW de 15m amplasat la cca. 3-4m fata de sol si alimentat printr-un Un-Un, dar mgn-loop cu mult mai “linistita”. Am folosit antena doar in exterior, casa avand atat de multa armatura metalica incat era cam un pic de cusca Faraday.
Toate cele bune de Nic – YO4LHR

PS – am folosit la un moment dat 2 antene in banda de 2m pentru lucru pe repetorul de la Galati (cand era functional); dar, din graba/neatentie si vrand sa mai reglez eu un pic antenna de emisie, am atins-o de mi-au lucit ochii :shock: ; asa ca mare atentie …. HI
orice sarma este o antena, dar sa nu exageram

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 550
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: Antena magnetica: impresii de la utilizatori?

Mesajde yo3fhm » Dum Feb 25, 2018 9:58 pm

@YO5TC, YO4LHR:
Buna seara si multumesc pentru raspunsuri si detalii !
Sunt sigur ca vor fi utile si altora.

Cred ca am uitat sa mai adaug niste detalii care m-ar fi interesat.

1) Degajarea antenei
Poate mentiona cineva care au fost rezultatele utilizarii unei antene magnetice la inaltimi diferite?
As vrea sa inteleg daca degajarea acestei antene ajuta la imbunatatirea conditiilor de receptie (asa cum se intampla de altfel, cu oricare alta antena). Ma astept ca raspunsul sa fie afirmativ, dar mi-ar fi utile confirmari directe din partea unor utilizatori.

2) Diferentele de semnal util
Poate preciza cineva care au fost efectiv diferentele de semnal util la receptionarea aceluiasi semnal, intre o antena obisnuita (filara, dipol, verticala, etc.) si o antena magnetica?

Intre timp, am mai cautat unele materiale si as mai putea adauga:

"Aproape totul despre antena magnetica, o antena mica si eficienta"
Cristian Colonati YO4UQ, articol publicat in revista "Radiocomunicatii si Radioamatorism" nr. 6/1997

"Antena magnetica pentru 160m si 80m"
Ioan Branga (ex) YO2BEH - actual YO2RR, articol publicat in revista "Radiocomunicatii si Radioamatorism" nr. 5/2001

Si inca o chestie interesanta si care ar trebui luata in calcul: partea care se leaga de sanatatea umana prin prisma expunerii la radiatii electromagnetice. La problema asta nu m-am gandit, pentru ca eu sunt interesat de experimentarea acestui tip de antena mai mult pentru receptie.
Dar am primit un mail de la un cunoscut care mi-a ridicat aceasta minge la fileu, si asupra careia as vrea sa solicit parerea oricarui radioamator care a experimentat cu astfel de antene magnetice:

" Nu am folosit niciodata, fiind interzise, din motive de protectie a operatorului, acest tip de antene la unitatile din tara sau statiile romanesti din cadrul ambasadelor. [...] nici la jandarmerie, IGSU/ISJ sau statiile M.A.I. din inspectorate nu se folosesc aceste antene. [...] Radioamatorii instaleaza aceste antene pe balcoane sau cat mai aproape de statie. Sanatate curata ! [...] Nu am vazut acest tip de antena la unitati militare sau cladiri specifice. Anumite autospeciale radio folosesc acest tip de antene, ca rezerva, dar trebuie sa avem in vedere protectia gen cusca care este asigurata de constructia cabinei radio. In aceste perioadede lucru radio soferul paraseste cabina.
Radioamatorii cunosc efectul nociv al acestei antene, dar experimenteaza si lucreaza perioade foarte scurte de timp. Trebuie avut in vedere ca aceasta antena afecteaza atat pe membrii familiei cat si pe vecini, persoane radiate in necunostinta de cauza.
"

Sincer, nu am idee cat de bine cunosc colegii radioamatori "efectul nociv al acestei antene".
Asadar, ii invit pe cei care au argumente in acest sens, sa le prezinte daca doresc, spre binele tuturor.

Cat despre statii romanesti, ambasade, jandarmerie, IGSU si MAI, presupun ca nu folosesc acest tip de antena cel putin din ratiuni strict tehnice. Ambasadele cel putin folosesc mai multe benzi si ar fi dificil ca operatorii sa se apuce de acordat antenele magnetice de fiecare data cand trebuie sa asigure legaturi radio. In plus, sa nu uitam ca de obicei, transmisiile ambasadelor sunt la distante mari - ori antena magnetica nu e proiectata special pentru sustinerea unor astfel de legaturi in conditii de fiabilitate a canalului radio. Idem si pentru celelalte structuri...

Cam atat deocamdata, raman pe receptia altor comentarii, idei, sugestii, interventii... din partea celor care vor dori sa o faca.

Toate cele bune,
Cezar YO3FHM
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM

yo2loj
Mesaje: 343
Membru din: Dum Iul 30, 2017 7:06 pm
Contact:

Re: Antena magnetica: impresii de la utilizatori?

Mesajde yo2loj » Lun Feb 26, 2018 9:11 am

Cezar, as pune doar o singura intrebare:
Poti gasi un articol pertinent intr-o publicatie recunoscuta in care exista descris un caz de imbolnavire datorita expunerii la "radiatii electromagnetice" (un termen gresit de altfel) la nivele de expunere comparabile cu cele date de o antena de emisie elimentata la cateva sute de W in domeniul US? Nu vorbesc de idioti care se uita in ghiduri de unda si apoi se mira ca au orbit.
Nu de alta dar aceste "griji" la angajatii organele statului apar de obicei in scopul obtinerii de foloase (spor de antena) si nu au nici o legatura cu realitatea.
In US, lungimea de unda este mai mare decat marimea corpului uman, iar curentii indusi sunt mici, ceea ce face ca efectele sa fie neglijabile. In plus, in natura, fiintele vii sunt permanent expuse la asemenea unde electromagnetice, ceea ce a dus inevitabil la o rezistenta naturala fata de ele.


Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Antena magnetica: impresii de la utilizatori?

Mesajde YO4BKM » Lun Feb 26, 2018 10:39 am

Buna dimineata,
Pentru că tot se discută despre antenele magnetice, semnalez o nepotrivire. Este vorba de articolul aflat la https://www.nonstopsystems.com/radio/fr ... agloop.htm unde în figura 2 se arată rezistența de radiație a unei astfel de antene, atât grafic cât și analitic. Am verificat formulele (ultima, care are dimensiunile în sistemul metric) și am aflat că valorile calculate nu corespund cu cele din diagramă și nici cu ce rezultă din formulele folosite de mine. Iată două exemple pentru o antenă cu o singură spiră:

Lungime de undă=20m; diametru spiră=0,63m; raport circumferință/lungime de undă=0,1; din grafic rezultă o rezistență de 0,017 Ohm, din formulă 0,0001 ohm. Din calculele mele rezultă 0,014 ohm.

Lungime de undă=20m; diametru spiră=2,5 m; raport circumferință/lungime de undă=0,4; din grafic rezultă o rezistență de 3,6 Ohm, din formulă 0,025 ohm. Din calculele mele rezultă 3,56 ohm.

În concluzie, valorile din grafic sunt apropiate de cele pe care le obțin cu o formulă proprie, pe când cele care rezultă din formula dată de articol nu corespund nici cu graficul din articol, nici cu cele calculate de mine.
În articol nu se arată explicit ce înseamnă aria buclei, mai ales dacă antena este multispiră. În acest caz aria unei spire trebuie înmulțită cu numărul de spire, așa se prezintă lucrurile în modelele mele analitice. În mod asemănător trebuie considerat și raportul dintre circumferință și lungimea de undă, trebuie luată în calcul circumferința tuturor spirelor. În rest articolul este foarte util printr-o sumedenie de explicații și detalii constructive.
Am programat formulele pe care le folosesc eu, atât pentru rezistența de radiație cât și pentru rezistența de pierderi (de care nu se vorbește în articol) și atașez o pagină ecran cu rezultatele pe care le obțin, respectiv randamentul (de care articolul nu amintește, pentru acesta trebuie cunoscută rezistența de pierderi) și rezistența de radiație. Aceasta din urmă este în scală logaritmică datorită intervalului foarte mare de valori, de la fracțiuni de miime la sute sau mii de ohm.
73!
Fişiere ataşate
Parametrii antenelor magnetice.png
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo4hgx
Mesaje: 315
Membru din: Sâm Iun 12, 2010 3:02 am
Contact:

Re: Antena magnetica: impresii de la utilizatori?

Mesajde yo4hgx » Lun Feb 26, 2018 12:15 pm

@yo4bkm - Nu prea inteleg de ce ati facut graficele pentru dimensiuni asa de mari, nu era vorba ca la circumferinte de peste 1/4WL antena magnetica isi pierde caracteristicile "magnetice"... de ce discutam spre exemplu de diametre de peste 1.6m (circumferinta 5m, respectiv aproximativ 1/4WL) pentru 20m?

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Antena magnetica: impresii de la utilizatori?

Mesajde YO4BKM » Lun Feb 26, 2018 2:06 pm

@YO4HGX, poate că acum voi reuși să fiu mai clar. Dacă cercetezi printre altele https://en.wikipedia.org/wiki/Loop_antenna vei afla că antenele de care discutăm pot cuprinde o lungime de undă în circumferința lor, acestea sunt rezonante. Dacă circumferința lor este mai mică decât o lungime de undă au nevoie de un condensator pentru a deveni rezonante, acestea sunt buclele scurtate,smaller loops, cu circumferința între 0,05---0,3 lungimi de undă. Circumferința sub 0,01 lungimi de undă se folosește numai la recepție, randamentul lor energetic este dezastruos.
Antena pe care am analizat-o în postarea anterioară are maximum de circumferință de o jumătate de lungime de undă, nu știu de unde ai înțeles că valoarea maximă a circumferinței este de un sfert de lungime de undă. Asta ar fi prima problemă. A doua problemă, respectiv de ce am pus în grafice și diametre mai mari, se explică parțial pe ce am arătat aici mai sus (nu este o limită la 1/4 WL) și, mai ales, pentru că în grafice apar toate lungimile de undă, de la 160 m la 10 m. Pentru banda de 160 m un diametru de 5 m este prea putin, dar pot fi construite antene multispiră.
Ceea ce am vrut să arăt nu este legat de aceste limitări, ci de faptul că literatura prezintă lucruri eronate (după înțelesul meu) și tocmai în acest sens am pus chestiunea, poate că nu am înțeles bine și are altcineva alte explicații. Este o meteahnă veche a mea, să nu iau drept corect nimic până nu verific și se pare că formulele nu sunt corecte. Poate mai apar și alte opinii legate de ele.
73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Antena magnetica: impresii de la utilizatori?

Mesajde YO4BKM » Lun Feb 26, 2018 2:53 pm

Buna ziua,
Revin acum cu un alt aspect legat de antenele magnetice. Este vorba de
yo3fhm scrie: Nu am folosit niciodata, fiind interzise, din motive de protectie a operatorului, acest tip de antene la unitatile din tara sau statiile romanesti din cadrul ambasadelor. [...] nici la jandarmerie, IGSU/ISJ sau statiile M.A.I. din inspectorate nu se folosesc aceste antene. [...] Radioamatorii instaleaza aceste antene pe balcoane sau cat mai aproape de statie. Sanatate curata ! [...] Nu am vazut acest tip de antena la unitati militare sau cladiri specifice. Anumite autospeciale radio folosesc acest tip de antene, ca rezerva, dar trebuie sa avem in vedere protectia gen cusca care este asigurata de constructia cabinei radio. In aceste perioadede lucru radio soferul paraseste cabina.
Radioamatorii cunosc efectul nociv al acestei antene, dar experimenteaza si lucreaza perioade foarte scurte de timp. Trebuie avut in vedere ca aceasta antena afecteaza atat pe membrii familiei cat si pe vecini, persoane radiate in necunostinta de cauza.

Iată ce consider eu. Antena magnetică generează (excită) în mod direct componenta magnetică a undei electromagnetice, pe când o antenă zisă „electrică” generează în mod direct componenta electrică a acestei unde. Numai că, după cum arată ecuațiile lui Maxwell, dar și practica, componenta generată induce imediat în mediu și componenta reciprocă (fiecare o generează pe cealaltă și invers). Dacă unda generată de antena magnetică nu ar avea și componentă electrică nu ar mai putea fi recepționată de o antenă „electrică” și nici invers. Cele două componente sunt egale din punct de vedere energetic și m-am convins de asta când am dezvoltat algoritmii pe care i-am folosit la calculul impedanțelor de radiație la antenele „electrice”, trecând prin vârful creionului întreaga teorie. Aici, în formulele de calcul se folosește printre altele și formula care dă toată puterea radiată și care se împarte la doi pentru a afla impedanța radiației numai prin componenta electrică. Un mers de calcul asemănător se aplică și la calcularea impedanței de radiație la antenele magnetice.
În concluzie, orice antenă produce în mediu unde de câmp electric și magnetic cu puteri egale care, însumate, dau puterea totală de excitare a lor, deci ce se spune că este dăunător la antenele magnetice poate fi valabil și la antenele „electrice”. Sau invers, dacă antenele „electrice” sunt „suportate” de ființele din apropiere, la fel ar trebui să stea lucrurile și cu antenele magnetice. Mai sunt convins și că antenele „electrice” sunt la fel de periculoase la puteri mari, ceea ce trebuie să se întâmple și la antenele magnetice.
Există totuși o deosebire între cele două tipuri de antene, produsă de o normă convențională: polarizarea verticală sau orizontală a unei unde este dată de planul în care se află componenta electrică, indiferent de tipul antenei. Dacă o antenă magnetică produce componenta magnetică în plan vertical, unde este totuși considerată că are polarizare orizontală deoarece cele două componente există în plane perpendiculare.
73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 9 vizitatori