Practici vechi si noi

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Practici vechi si noi

Mesajde YO4BKM » Sâm Mar 03, 2018 10:08 am

@YO3FHM, am schimbat topicul să ne încadrăm în reglementări. Aici îți voi răspunde la chestiile legate de radio, celelalte sunt mult prea personale și prefer să-ți trimit detalii personal, nu că m-ar deranja, dar poate că nu interesează pe mulți.
Corectarea frecvenței la cristale. Cele folosite de mine prin anii '70-'80 având frecvența destul de joasă sunt destul de robuste, atașez foto. Învățasem din cărți și reviste cum se pot „trage” cristalele cîteva sute de Hz prin îngroșarea (cu o mină moale de grafit) sau subțierea (ștergere cu o gumă dură) stratului de argint de pe fețele lor. Cei mai bătrâni ca mine (atunci, eu eram boboc) aveau experiența unor intervenții mai dure, decapau stratul de argint cu acid azotic apoi șlefuiau cristalul folosind pulbere de diamant și o placă groasă de sticlă tip cristal. Puneau o picătură de ulei pe placă, presărau puțină pulbere apoi frecau cristalul numai pe o singură față, cealaltă era folosită ca referință pentru verificarea paralelismului, deci a uniformității grosimii. Argintau apoi cristalul pe cale chimică cu soluții coloidale de argint. Eu nu am experimentat astfel de tehnică, nici nu aveam tot ce trebuie, dar am folosit îngroșarea sau subțierea stratului de argint. Sigur scade factorul de calitate, nu știu cu cât, nu am putut măsura dar generatorul SSB astfel construit (cu care am lucrat prin anii '80) era mai bun decât un SSB cu defazaj la care se foloseau rezistențe și condensatori cu valori foarte precise, greu de procurat, dacă nu se respectau valorile nu ieșea nimic bun. Ar fi existat și kit-uri de defazare petru canalul de audio, cel puțina așa se știa pe atunci, dar eu unul nu am găsit, am văzut doar în poze.
În privința compensatorului fazic, dacă adresa de e-mail de pe forum este corectă îți voi trimite articolul lui YO8CRZ cu schemă și comentarii, este fezabilă.
La țară sursele de zgomot erau cablul TV și atelierele schelei de petrol aflată la câțiva km. Cablul a dispărut, activitatea schelei s-a redus, acum este liniște. Dar nu sunt chiar privilegiat, localitatea este pe o vale, dealurile sunt înalte și apropiate, chiar și undele scurte ies mai greu de aici. Ca imagine închipuie-ți un sat cu cca 300 de gospodării întins pe cca 6 km numai de o parte și alta a șoselei, în spatele caselor se înalță dealurile.
73!
Fişiere ataşate
Cristale ajustate.jpg
Un cristal „ras” cu guma, altul „îngroșat” cu creionul
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo4bxx
Mesaje: 44
Membru din: Mar Aug 31, 2010 4:49 pm
Contact:

Re: Practici vechi si noi

Mesajde yo4bxx » Sâm Mar 03, 2018 6:24 pm

@YO4BKM, aveti multa dreptate. Poza imi aminteste de anii 80 cand lucram civil la UM. Participam la multe casari de statii radio si odata s-au casat 15-20 de statii RM31T. Fiecare statie avea cam 33 cuarturi de frecventa diferita si prin mixari se obtineau frecventele de lucru intre 2 si 6MHz. Am ales cristalele cu frecventa de 8.750KHz (apropiata de 9.000). Am luat legatura cu Radu YO4HW (Dumnezeu sa-l odihneasca) si mi-a spus ce sa fac. In primul drum care l-am avut la Bucuresti m-am intalnit cu Dl. Pasalega YO3JE, i-am dat cred 12 sau 14 cuarturi si in doua saptamani: Victorie!!! La un pret modic, aveam doua filtre SSB pe 8.750KHz si diagramele respective! De la Dl. Pasalega am aflat cum a prelucrat cristalele cu guma sau cu creionul in functie de necesitate petru a obtine decalajele respective necesare filtrului. Cine isi mai aminteste de perioada respectiva stie cat de greu se putea obtine un filtru SSB de 9.000KHz. Eu facusem statia in DSB si cum am ajuns acasa am montat filtrul respectiv si am inceput sa emit pentru prima data in SSB! Multumesc Domnule Pasalega pentru acele momente de bucurie! Al doilea filtru l-am dat unui radioamator constatean Leonard, dar nu-i mai stiu indicativul.
La serviciu am aplicat aceasta metoda de prelucrare a cuarturilor si am experimentat cu diverse cuarturi si in adevar, crestea frecventa atunci cand se folosea guma si invers cand se adauga grafitul de la un creion cu mina moale. Dar neavand un vobler nu mi-am permis sa fac un filtru SSB. Ce amintiri frumoase…
Cata munca pentru a face un transceiver! Amintirile sunt frumoase si raman amintiri, acum cand de cativa ani lucrez cu un FT897D si am toate benzile si facilitatile pe care nici nu le visam in anii 80!
Am uitat sa spun ca la casarea acelor statii RM31T a fost si un militar in termen, un bun telegrafist al Unitatii care mi-a spus ca e si el radioamator din Tulcea cu indicativul YO4CAH Dan (Iordan Tausan) si am ramas prieteni. Salut Dan si pe aceasta cale, nu numai in concursuri!
@YO4BKM, Domnule Oproescu, despre cuarturi am multe amintiri, va multumesc, astazi mi-ati dat prilejul sa le retraiesc...
Mi-a facut placere sa scriu amicilor YO. YO4BXX Cornel

Avatar utilizator
YO9CHO
Mesaje: 936
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:44 am
Contact:

Re: Practici vechi si noi

Mesajde YO9CHO » Dum Mar 04, 2018 10:47 pm

YO4BKM scrie:
am făcut [...] inclusiv filtrele SSB cu cristale pe 2,2 MHz (în îndepărtata tinerețe am găsit 5 bucăți rusești, în carcasă de bachelită, cod 1736, aproape identice și le-am „tras” cu guma și creionul)
YO3FHM scrie:
Buna dimineata,
Interesant, am mai intalnit cateva descrieri de genul asta. Mie personal, mi se pare o interventie extrem de dura asupra cristalului. Nu exista riscul spargerii? Dar factorul de calitate, nu e afectat si el?


Si eu am prins perioada "tunarii" rezonatoarelor de cuartz. Ce vremuri ! :) Perioada in care un rezonator era inchis in ..."aer". :o
Imagine

Pana la o anumita frecventa, se mai putea utiliza guma si creionul, grosimea crystalului asigurand stabilitatea mecanica. Rezultatele? sa fim seriosi, fiecare aprecia la "ureche" rezultatele...Dar, era singura solutie la acea vreme. :|

Am vazut in vanzare destule "recuperari" a cristalelor (culmea , chiar si CALIBRATOARE! :o , in carcase de ebonita cu acces la atmosfera inconjuratoare.) La o masurare moderna, pentru ele exista doar doua solutii: Muzeu sau cosul de gunoi. De ce?
Simplu, in astfel de rezonatoare , nici unul din parametrii asteptati nu poate fi regasit..:

1. Imbatranirea(fuga fata de frecventa nominala inscriptionata este imensa dupa 1...40 de ani...) atunci cand cristalul a fost expus la "proceduri radioamatoricesti" sau in atmosfera normala.
Imbatranirea depinde de :
-Masa electrozilor depusi (masa se modifica din cauza oxidarii in atmosfera, umiditatii etc.)
-Stresul mecanic datorat suportului (stresul afecteasa variatia frecventei nominale in temperatura cat si datorita relaxarii mecanice)
2. Factorul de calitate , afectat de adaugarea grafitului(metoda creionului)
-Zgomotul de faza al oscilatoarelor creste cu scaderea factorului de calitate dar si datorita zgomotului de tip flicker dat de particulele (grafit, oxid de argint sau aluminu, etc) ce afecteaza masa electrozilor.

Cristalele moderne, Imagine

Inchise in N2 (Azot sau vacuum-pentru a evita oxidarea), cu dimensiuni de sub 2x2.5mm (!) Cam greu ar mai fi controlabile prin metodele "legendare" de alta data. :)
Imagine
Dar, astfel de metode au dus la necesarele salturi calitative de astazi.

P.S. Pentru cei interesati, cate ceva despre efectul electrozilor intr-un document de pe vremea cand se modifica frecventa cu , creionul (1989) : http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a215199.pdf

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Practici vechi si noi

Mesajde YO4BKM » Lun Mar 05, 2018 8:31 am

Buna dimineata,
Desi am si acum cristalele pe care le „aranjam” pe vremuri, nu m-am mai preocupat să le măsor caracteristicile. Le țin ca pe obiecte de colecție și ... ca să le fac câte o poză.
TNX YO9CHO pentru detalii, când ai arătat efectele atmosferei prin oxidare, umiditate etc mi-a venit în minte spusele unui bătrân ceasornicar din satul copilăriei mele, îi ascultam poveștile (și nu numai povești) când mă trimitea tata cu vreun ceas la reparat. Ceasul cu pricina trecuse prin mai multe mâini și cineva îngreunase cu puțin cositor rotița balansierului (de fapt oscilatorul ceasului care trebuia să fie un oscilator de precizie) să o aducă în parametri, probabil că îi schimbase „părul” (resortul spiral, foarte fin) și avea altă constantă elastică. Bătrânul ceasornicar s-a enervat pe această intervenție a nu știu cui care adăugase cositor (erau practic niște pete foarte subțiri de cositor) și mi-a explicat ceva ce abia înțelegeam atunci că, fiind higroscopic, cositorul modifică mersul ceasului după cum este vremea, când mai repede, când mai încet.
Cât privește cristalele (continui să le numesc așa), principial ele vibrează mecanic (precum balansierul ceasornicului) și frecvența este invers proporțională cu dimensiunile sale. Pe frecvențe foarte ridicate rezonează în grosime și se extrage electric una din armonicile impare ale frecvenței de bază, armonica este favorizată printr-o tăiere specială a cristalului. Mai am încă niște cristale pe frecvența de 72,xxxx MHz (armonica a cincea, oscilau și pe fundamentală dacă oscilatorul era acordat electric pe aceasta) cumpărate din DL prin anii '70 când am avut o ocazie să merg pe acolo și eram „bolnav” de UUS, așa mi-am putut schimba TX-ul cu VFO cu unul „pe cristal”.
Așa cum a arătat YO9CHO există riscul spargerii, la frecvențe peste 8---10 MHz devin foarte subțiri. Cineva mi-a dat cu mult timp în urmă niște filtre pe 10,7 MHz casate din RTP-urile cu MF și, având multe cristale la dispoziție, am încercat câteva să văd cât rezistă mecanic, manevrate cu grijă încă se poate lucra pe ele, dar se și sparg. Metoda s-a demodat însă. O, tempora...
73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 9 vizitatori