Protectie la descarcari electrice

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
YO5RXM
Mesaje: 24
Membru din: Joi Mar 24, 2016 11:42 am
Contact:

Protectie la descarcari electrice

Mesajde YO5RXM » Joi Apr 19, 2018 2:13 pm

Salut,
As avea o intrebare pentru cine ma poate ajuta. M-am apucat sa instalez o verticala pentru 40m si am studiat mult care ar fi cele mai bune variante de protectie la descarcari electrice si sarcini electrostatice. Din cate am observat, echipamentele de la PolyPhaser si Array Solution sunt cele mai bune si, cel mai important, izoleaza si componenta de curent continuu (DC Block) la o banda de trecere rezonabila pentru HF si fara pierderi mari.
Problema e ca sunt disponibile doar din State, costul de transport + taxe este enorm. Stiti sa fie ceva distribuitori sau magazine in Europa care sa ofere acele produse sau produse similare? V-ati mai lovit de problema asta, si daca da ce solutii ati adoptat?
Multumesc mult pentru sfaturi, 73 si toate cele bune!

YO8CDQ
Mesaje: 23
Membru din: Lun Iun 21, 2010 2:00 am
Contact:

Re: Protectie la descarcari electrice

Mesajde YO8CDQ » Joi Apr 19, 2018 3:53 pm

Nu exista nici o protectie. La o descarcare directa, adios transceiver, adios cablu de 50 ohmi si tot traseul antenei.

YO9IRF
Mesaje: 328
Membru din: Sâm Iul 21, 2012 4:43 pm
Contact:

Re: Protectie la descarcari electrice

Mesajde YO9IRF » Joi Apr 19, 2018 6:02 pm

YO8CDQ scrie:Nu exista nici o protectie. La o descarcare directa, adios transceiver, adios cablu de 50 ohmi si tot traseul antenei.


Eronat.

In primul rand, exista mai multe situatii care pot deteriora electrostatic echipamentul.

1. [frecvent] Acumulare de sarcini electrostatice in antena. Asta se intampla cu orice antena expusa ce nu are o cale de scurgere a sarcinii catre pamant. Potentialul poate ajunge usor la mii de volti, suficient pentru a distruge frontend-ul unui receptor.

2. [foarte rar] Descarcare electrica in proximitate. Chiar si daca loveste la o distanta de zeci de metri, pulsul electromagnetic creat de o lovitura de fulger poate induce curenti si tensiuni mari in antena si/sau conductoare. Pana la punctul in care acestea se pot topi.

3. [extrem de rar] Lovitura directa in antena. Un fulger poate ajunge la un curent de cateva zeci de mii de Amperi. Cu toate acestea, exista solutii pentru a proteja echipamentul si in astfel de cazuri. Ba chiar, echipamentele de telecomunicatii amplasate pe varfuri de munte uneori continua sa functioneze fara probleme si dupa lovituri directe.

Un sistem de impamantare corect impune:
- conectarea tresei cablurilor (coaxial, control rotor etc) la pilon la ambele capete (si sus si jos). La capatul de jos al pilonului se foloseste si eclator (Polyphaser, etc) pentru cabluri. la capatul de sus se poate folosi un rezistor intre firul central si tresa coaxialului, pentru a nu permite acumularea statica.
- impamantarea serioasa a pilonului la baza (depinde de sol, dar un minim ar fi 8 tarusi de 2m cu 4m distanta intre ei)
- (de preferat) ingroparea cablurilor pe traseul intre pilon si intrarea in casa
- Single Point Ground la intrarea in casa (placa groasa de cupru), care necesita impamantare separata si la care se leaga toate tresele cablurilor care vin din exterior. In punctul asta, firele ce poarta semnal se leaga la SPG prin MOV-uri iar centralul coaxialului se protejeaza prin eclator.
- echipamentele din shack ar fi de preferat sa fie legate la SPG deasemenea, prin fire separate, groase.

Imagine

In functie de cat de mare e riscul (antena mai sus, mai expusa), investitia in impamantare creste. Un eclator Polyphaser nici nu mai e asa important la cost comparativ cu restul lucrarii.

O zi buna,
Razvan M0HZH / YO9IRF.

YO5RXM
Mesaje: 24
Membru din: Joi Mar 24, 2016 11:42 am
Contact:

Re: Protectie la descarcari electrice

Mesajde YO5RXM » Joi Apr 19, 2018 6:20 pm

Confirm cele spuse de Razvan, cam asta e si planul meu, placa de radiale este conectata la impamantare separata. Prin aceasta placa leg la impamantare si tresa cablului coaxial.
Motivul pentru care caut in mod specific acele modele de eclatoare (DC Block) este ca acestea protejeaza transceiverul si de sarcinile acumulate in antena prin frecarea cu aerul sau in cazul descarcarilor de proximitate, care sunt mult mai frecvente decat o lovitura directa, deoarece au un sunt (sau o rezistenta) intre intrarea de antena si impamantare si izoleaza iesirea catre transceiver printr-un condensator. Dar, in acelasi timp au si pastila de descarcare in gaz care preia o parte din socul unei lovituri directe.
De asemenea sistemul de protectie, in cazul meu, mai presupune inca un eclator, de data asta doar cu descarcare in gaz, la intrarea in casa, cu priza de pamant separata si placa de impamantare din "shack", care si aceasta este legata la o alta impamantare. Evident, antena se leaga la aceasta placa in cazul unei furtuni. Nu folosesc impamantarea retelei de 220V nicaieri in acest lant.
Investitia este mare, intr-adevar dar nu se compara cu posibilitatea distrugerii echipamentelor radio sau chiar a intregii instalatii electrice.
Asa ca ramane intrebarea, unde gasim astfel de eclatoare in Europa? Ca in RO sunt destul de sigur ca sunt imposibil de gasit...

YO9IRF
Mesaje: 328
Membru din: Sâm Iul 21, 2012 4:43 pm
Contact:

Re: Protectie la descarcari electrice

Mesajde YO9IRF » Joi Apr 19, 2018 6:52 pm

La o cautare rapida am gasit cateva pe aici, nu ce iti trebuie tie, din pacate.

https://www.hamradio.co.uk/accessories- ... -pc-34.php

Sau asa, din Ungaria:

https://www.anico-hamshop.eu/polyphaser_is_vu50hn

Daca gasesti ce iti trebuie in UK si nu trimit in Romania, il poti comanda pe adresa mea si ti-l aduc eu (vin in tara weekend-ul viitor).

Razvan.

Avatar utilizator
yo6rk
Site Admin
Mesaje: 363
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:42 pm
Contact:

Re: Protectie la descarcari electrice

Mesajde yo6rk » Joi Apr 19, 2018 7:32 pm

YO9IRF scrie:
Un sistem de impamantare corect impune:
- conectarea tresei cablurilor (coaxial, control rotor etc) la pilon la ambele capete (si sus si jos).


O mica completare am: pe pilon, orice cablu (cu tresa) se impamanteaza INAINTE de schimbarea directiei cu 90 grade. Daca lungimea pe pilon depaseste 30m, se mai face o impamantare intermediara.

Cele mai multe cabluri bubuite pe care le-am vazut, au fost cele unde nu s-a respectat regula impamantarii inainte de schimbarea traseului de cablu, am simtit pe pielea mea cum un rest de vre-o 10m de cablu, izolat de pilon, s-a descarcat prin mine cand l-am atins.
Regula de baza este ca atunci cand se strica vremea si vine ploaie/furtuna (in special vara), nu ai ce cauta pe pilon!

Toate bune si cat mai putine evenimente neplacute!

73's!
73's de Marius - yo6rk
ex. yo8rku

YO2AA
Mesaje: 42
Membru din: Mar Iul 10, 2018 12:32 pm
Contact:

Re: Protectie la descarcari electrice

Mesajde YO2AA » Joi Apr 19, 2018 7:45 pm

http://qrznow.com/home-brew-lightning-d ... tor-video/

Ceva foarte interesant de urmărit în ceea ce privește o protecție la descărcările electrice ale antenelor.
Ex YO2LRB

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 714
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Protectie la descarcari electrice

Mesajde yo3gh » Joi Apr 19, 2018 11:07 pm

yo8rku scrie:

pe pilon, orice cablu (cu tresa) se impamanteaza INAINTE de schimbarea directiei cu 90 grade. Daca lungimea pe pilon depaseste 30m, se mai face o impamantare intermediara


Cat de adevarat ...

YO5RXM
Mesaje: 24
Membru din: Joi Mar 24, 2016 11:42 am
Contact:

Re: Protectie la descarcari electrice

Mesajde YO5RXM » Mar Apr 24, 2018 6:34 pm

Va multumesc mult de tot, am ales pana la urma o solutie "de compromis", un soc RF la baza antenei de 2,5mH si un eclator "clasic" cu descarcare in gaz pe placa SGP la intrarea in casa. Aceste eclatoare sunt mai usor de gasit in EU si mai accesibile la pret.
73 si o vara fara "evenimente" neplacute!

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Protectie la descarcari electrice

Mesajde YO3AOE » Lun Apr 30, 2018 3:16 pm

Descarcatoare de tipul CA-35R (de 350 Vc.c.) de la firma Proxel se gasesc si se pot cumpara (cu 180 de lei/buc.) de la magazinul firmei LCCOM Bucuresti,dar se pot si construi (mai exact doar ansambla) si in regim home-made la mai putin de un sfert de pret fata de cel de mai sus,folosind urmatoarele componente: un adaptor monobloc 1 x UHF tata + 2 x UHF mama teflon (cod CAD 3132;12,14 lei/buc.),un adaptor UHF mama + UHF mama (cod CAD 2123;5,21 lei/buc.),un conector (mufa) UHF tata twist-on pentru cablu RG-213 (cod CUHF 23V;7,15 lei/buc.),toate de la magazinul firmei CHARMA CONECT Bucuresti,si un descarcator de supratensiune (eclator cu gaz) de tipul SAL-350 (de 350 Vc.c.;2,58 lei/buc.) de la magazinul firmei AD-Electrocom Bucuresti,care(acesta ultimul) va fi montat-lipit-in interiorul mufei mama UHF de mai sus.Succes! si 73!,Nelu


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori