Legea nr. 356/2018 privind unele măsuri sancționatorii în domeniul radiocomunicațiilor

YO2RB
Mesaje: 42
Membru din: Mie Dec 06, 2017 9:29 pm
Contact:

Re: Legea nr. 356/2018 privind unele măsuri sancționatorii în domeniul radiocomunicațiilor

Mesajde YO2RB » Mar Ian 08, 2019 6:09 pm

Lamuririle privind situatiile cand trebuie inregistrate QSO-urile sunt binevenite dar fondul problemei ramane. Ideia de a inregistra un QSO pentru supraveghere (in anumite cazuri) e absurda, profund nedemocratica si ridicola in lumea libera. De acea nu trebuie sa pierdem nici o ocazia de a protesta, individual sau in grup (preferabil in grup). Recomand ignorarea prevederilor nedemocratice si de preferat atacarea lor la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (de data asta curtea respectiva ar putea juca si un rol pozitiv). Desigur ar trebui parcursi niste pasi juridici la nivel de Federatie.

yo4hgx
Mesaje: 315
Membru din: Sâm Iun 12, 2010 3:02 am
Contact:

Re: Legea nr. 356/2018 privind unele măsuri sancționatorii în domeniul radiocomunicațiilor

Mesajde yo4hgx » Mar Ian 08, 2019 11:40 pm

Acum, ca s-au mai potolit spiritele, inainte de a ataca la CEDO "idei profund nedemocratice", poate totusi reusiti sa treceti peste aroganta lui YO8RAA si sa extrageti informatia din postul sau, destul de interesanta as spune eu... si anume ca noua lege defineste doar pedepsele pentru niste fapte sau situatii deja reglementate in Regulamentul Serviciului de Radioamator, publicat pe site-ul oficial al ANCOM-ului inca din 2017... si care probabil, inainte de a intra in vigoare a fost supus dezbaterii publice pentru 2 ani... caz in care ar cam fi perfect legala si mai ales democratica. Nu sustin ca este o lege buna ci atrag doar atentia asupra aspectului legal al protestelor si atacurilor in instanta... ca tot se pune problema interpretarii ca in instanta.

YO2MNU
Mesaje: 7
Membru din: Joi Dec 15, 2016 11:45 pm
Contact:

Re: Legea nr. 356/2018 privind unele măsuri sancționatorii în domeniul radiocomunicațiilor

Mesajde YO2MNU » Mie Ian 09, 2019 12:10 am

yo4hgx scrie:...situatii deja reglementate in Regulamentul Serviciului de Radioamator, publicat pe site-ul oficial al ANCOM-ului inca din 2017... si care probabil, inainte de a intra in vigoare a fost supus dezbaterii publice pentru 2 ani... caz in care ar cam fi perfect legala si mai ales democratica. ...


intreb si eu, sunt situatii (poate nu multe) cand la aceeasi adresa sunt 2 radioamatori, tata-fiu (sau fiica), sot-sotie. acum care pe care inregistreaza audio? sau vor fi obligati, ca sa scape de inregistrare, sa aiba fiecare statia proprie, inclusiv antena.

am cautat, pentru ca aveam salvat pe undeva proiectul de regulament "transparenta decizionala" si l-am gasit. este fara anexa 4 si obligatia inregistrarilor audio...

nu am nimic impotriva ca sa fim monitorizati de ancom (sau altii), dar ca sa fim obligati de a ne inregistra singuri...

din pacate legea este extrem de ambigua, iar dreptul, sau jurisprudenta sau cum dracu se cheama nu sunt stiinte exacte.
Fişiere ataşate
proiect_decizie_ancom_serviciul_amator_consultare1469104769.pdf
(208.83 KiB) Descărcat de 231 ori

YO2RB
Mesaje: 42
Membru din: Mie Dec 06, 2017 9:29 pm
Contact:

Re: Legea nr. 356/2018 privind unele măsuri sancționatorii în domeniul radiocomunicațiilor

Mesajde YO2RB » Mie Ian 09, 2019 8:36 am

Bun, ne-am lamurit si cum e cu metodele democartice si larga deschidere (larga precum in cantecul cu Larga Larga) manifestata in cazul de fata. Daca mai reusim sa-ntelegem ca libertatea se obtine greu si se pierde repede poate intelegem ca trebuie sa reactionam organizat, inainte de a deveni subiect de bancuri pentru comunitatea radioamatoriceasca din intreaga lume. E clar ca acest subiect ar trebui abordat organizat de toate cluburile de radioamatori din Romania, in frunte cu Federatia si se poate merge de la proteste pana la actiuni in instanta, actiuni in care sa fie abordate si constitutionalitatea unor astfel de prevederi.

YO3FZS
Mesaje: 80
Membru din: Joi Iul 01, 2010 5:41 pm
Contact:

Re: Legea nr. 356/2018 privind unele măsuri sancționatorii în domeniul radiocomunicațiilor

Mesajde YO3FZS » Mie Ian 09, 2019 11:19 am

yo4hgx scrie:Acum, ca s-au mai potolit spiritele, inainte de a ataca la CEDO "idei profund nedemocratice", poate totusi reusiti sa treceti peste aroganta lui YO8RAA si sa extrageti informatia din postul sau, destul de interesanta as spune eu... si anume ca noua lege defineste doar pedepsele pentru niste fapte sau situatii deja reglementate in Regulamentul Serviciului de Radioamator, publicat pe site-ul oficial al ANCOM-ului inca din 2017... si care probabil, inainte de a intra in vigoare a fost supus dezbaterii publice pentru 2 ani... caz in care ar cam fi perfect legala si mai ales democratica. Nu sustin ca este o lege buna ci atrag doar atentia asupra aspectului legal al protestelor si atacurilor in instanta... ca tot se pune problema interpretarii ca in instanta.


Foarte corect.
Intradevar, "noutatea" inregistrarilor era din http://www.ancom.org.ro/uploads/links_files/DECIZIA_ANCOM_245_2017_PRIVIND_REGLEMENTAREA_SERVICIULUI_DE_AMATOR_(002).pdf
... adica si mai de demult, din 2017.

Nu numai in cazul regulamentului s-a intamplat asta, dar inclusiv in cazul reglementarii in discutie:
http://www.cdep.ro/proiecte/2018/400/30/2/em545.pdf, unde la Sectiunea a 6-a se observa clar si scris negru pe alb ca:


Imagine


Adica... proiectul a fost pus in discutie publica pe sait la 4 ianuarie 2018 si de fapt nenorocirea s-a produs haaat...cu un an in urma, iar de atunci nu am fost in stare nici sa o observam si nici sa aflam de ea si sa ne exprimam parerea despre ea!
Deci nu mai este vorba de un singur caz, ci de doua cazuri de somnolenta din partea nostra si cascat ochii aiurea, si nu este vorba de un an ci de doi ani intarziere in sesizarea a ceea ce se intampla, si deja intrebarea pe care ar trebui sa ne-o punem in aceasta situatie ar fi "noi ce-am facut in acesti ani, unde am fost?".

Neobservarea la momentul necesar a acestor modificari este o situatie destul de trista, fapt demonstrat chiar de ceea ce se discuta aici, iar concluzia este una singura: trebuie sa fim mult mai atenti la ceea ce se intampla in jurul nostru si care ne poate afecta direct, ba in acest caz ambele modificari chiar ni se adreseaza in modul cel mai direct posibil iar noi nici macar nu am bagat de seama timp de aproape doi ani.

Daca ne gandim bine, relatia radioamatori-ANCOM de-a lungul anilor a fost chiar ok inclusiv in ceea ce priveste chiar si probleme dincolo de regulamente (examene pentru certificare, acordarea de indicative speciale, schimbari de indicative, etc.) deci daca la momentele respective ale punerii in discutie publica am fi fost mai atenti in aceasta directie sesizandu-ne, poate ca am fi gasit intelegere pentru doleantele noastre, ori macar ni s-ar fi explicat ce si cum. Acum, dupa unul si respectiv aproape doi ani de la adoptarea si intrarea in vigoare, este cam dificil sa mai credem ca s-ar mai putea schimba ceva chiar in acest moment, este cam greu de crezut ca cineva situat acolo unde trebuie s-ar grabi sa mai intocmeasca acum chiar la intrarea in vigoare a noilor prevederi cand vorba aceea inca nu s-a uscat cerneala pe acte, inca un nou proiect care din nou ar trebui pus in dezbatere publica, din nou trecut prin Parlament (si care ar dura mult) cu motivatia de aceasta data ca "este necesara revenirea de la anularea modificarii schimbarii anterioare deoarece radioamatorii nu au fost atenti la punerea in discutia publica a precedentei modificari desi au avut o groaza de timp la dispozitie, pentru ca au fost mahmuri dupa revelionul din 2018 din lipsa de zeama de varza"...
Ceea ce s-ar putea intampla insa mai repede si ne-ar fi de deja folos in urma discutiilor cu cei in cauza, ar fi obtinerea neaplicarii de facto a prevederii respective pana la aparitia oportunitatii anularii ei daca gasim intelegere, pentru ca pana la urma ANCOM este institutia fata de care ne raportam, intai si intai cu organismul de control discutam si nu cu vreun procuror sau judecator, si de la acest organism de control singurul abilitat ar porni aplicarea eventualelor sanctiuni prevazute in noile reglementari pentru ca acestea nu ar putea rezulta decat in urma unui control ANCOM. Iar in aceasta privinta, spus direct si cu toata sinceritatea, din 2017 de la intrarea in vigoare a noului Regulament, de cate ori ati fost controlati de ANCOM in privinta existentei respectivelor inregistrari audio (sau macar in alte probleme), sau ca sa fiu si mai direct... de cate ori ati fost controlati in ultimii 10...20 ani in privinta a... orice?... intelegeti ce vreau sa spun?

Pe de alta parte, fiind vorba despre o constrangere ce in fapt reprezinta -asa cum s-a subliniat mai sus- o restrangere a libertatilor noastre, deja este deranjant, mai ales ca nu pare sa existe o justificare convigatoare, ca dovada pentru asta fiind faptul ca este ceva specific Ro, o tara mereu surprinzatoare.
Apoi, pur si simplu ne incurca in activitate cel putin pe unii dintre noi. Faptul ca de exemplu eu (ca si majoritatea noastra) sunt(em) in situatia in care respectivele constrangeri se aplica doar altora (statiilor de club, etc.) si nu mie (noua) personal, nu ma face sa ma simt mai fericit, si de aceea problema ar trebui sa ramana in agenda noastra... pana la urma colegii nostri care conduc cluburile sau opereaza remote numai de asa ceva nu aveau nevoie (nu neaparat de teama sanctiunii cat de stresul si complicatiile si chiar costurile implicate de respectarea ei), si parca ma vad acum in situatia lor incercand de exemplu sa conving pe cineva sa devina radioamator (ori sa iasa in trafic) cu indemnuri de felul "radioamatorismul este o pasiune foarte interesanta mai ales daca nu uiti sa pornesti de fiecare data inregistrarea audio pentru ca tot ce comunici va fi inregistrat pentru aputea fi ascultat si verificat iar astfel la un eventual control vom evita si o amenda de 2500 lei"... nu prea cred ca auzind astfel de indemnuri vreun tanar ar mai lasa din mana laptopul sau smartfonul pentru statia radio...


73 & HNY!

Traian

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1044
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: Legea nr. 356/2018 privind unele măsuri sancționatorii în domeniul radiocomunicațiilor

Mesajde YO6EX » Mie Ian 09, 2019 12:49 pm

Primul lucru care ar trebui sa-l intreprinda cineva cu pricepere juridica, sa atace articolul respectiv la CCR, ca fiind neconstitutional si care incalca drepturile omului. Inregistrand continutul convorbirilor cu corespondentul fara acordul acestuia cred ca este o fapta ilegala. Radioamatorul este o persoana privata si nu juridica.
Daca am avea acces la acordul de cooperare/colaborare al ANCOM cu sri, poate am afla cine a avut aceasta idee.

YO2RB
Mesaje: 42
Membru din: Mie Dec 06, 2017 9:29 pm
Contact:

Re: Legea nr. 356/2018 privind unele măsuri sancționatorii în domeniul radiocomunicațiilor

Mesajde YO2RB » Mie Ian 09, 2019 1:34 pm

Sigur ar fi interesant sa aflam idiotul (persoana plina de idei) care a nascut aceasta ideie, dar pe cai oficiale nu cred ca-l vom afla. Pe cai neoficiale il vom afla si ii recomand sa-si achizitioneze un frigider cat mai incapator.

yo5ajr
Mesaje: 730
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Legea nr. 356/2018 privind unele măsuri sancționatorii în domeniul radiocomunicațiilor

Mesajde yo5ajr » Mie Ian 09, 2019 2:36 pm

In acest subiect nu au ce cauta bascalii, glume proaste, si alte devieri de grotesc uman. La urma urmei cu totii suntem "vizati" intr-un context nu prea democratic, poate nu prea constitutional etc. Tacerea mea a acumulat "laicuri" telefonice dar acum cand a trecut pericolul ca PC - ul meu sa pun pe buturuga de taiat lemne - va aduc in aminte ca exista legi ca de ex. "Codul de procedura Penala privind Interceptarile si inregistrarile Audio - Video" in Romania. Apoi daca cititi aceste Legi, va lamuriti ca exista o contradictie intre legea sus amintita si legea 356/2018 pentru radioamatori. Mai mult de atat - conotatia acesteui Lege "nefericita" are conotatie internationala pentru ca noi radioamatorii "ne avand frontiere", comunicam si cu alte tari, la nr. chiar nelimitat! Miroase a incalcarii democratiei si a propriilor Legi, miroase a discriminare. ANCOM dupa stiinta mea are suport logistic tehnic bine pus la punct pentru a supraveghea spatiul de comunicatii radio din Romania dar acum in noua lege apare o impunere tehnica, eludarea lui fiind supus si la sanctiunii banesti. Da - radioamatorii de a lungul anilor au fost in relatii cele mai bune cu ANCOM dar aparitia acestui lege eu cred ca a fost "initiat" de altii de cat ANCOM. Nu putem sa pretindem ca noi - fie care sa cauta dreptatea dar avem pretentia ca FRR - ARR - SRR si de ce nu chiar si MTS sa se autosesizeze (avocatul poporului cam doarme) si in deplina transparenta sa lamureasca aceasta lege 356/2018 care frizeaza si unul din cele 10 porunci al radioamatorilor - "radioamatorii sunt patrioti". Si nu o sleahta de derbedei antisociali. Cu respect 73 de Miki

yo7fb
Mesaje: 98
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 12:44 pm
Contact:

Re: Legea nr. 356/2018 privind unele măsuri sancționatorii în domeniul radiocomunicațiilor

Mesajde yo7fb » Mie Ian 09, 2019 4:23 pm

YO6EX scrie:Primul lucru care ar trebui sa-l intreprinda cineva cu pricepere juridica, sa atace articolul respectiv la CCR, ca fiind neconstitutional si care incalca drepturile omului. Inregistrand continutul convorbirilor cu corespondentul fara acordul acestuia cred ca este o fapta ilegala. Radioamatorul este o persoana privata si nu juridica.
Daca am avea acces la acordul de cooperare/colaborare al ANCOM cu sri, poate am afla cine a avut aceasta idee.

Felicitari!!! Se pare ca nu sunt singurul care impartaseste acasta idee, acum citiva ani s-a incercat trecerea unei asa zise legi" big brother",legea nu a trecut oficial da " lucratori" din domeniu nu au renuntat la ideea de supercontrol,deh! metehne vechii!
Nea Sica un " like" mare pt postare.
73 de yo7fb, Marius.

YO8RAA
Mesaje: 448
Membru din: Mie Sep 21, 2011 8:30 am
Contact:

Re: Legea nr. 356/2018 privind unele măsuri sancționatorii în domeniul radiocomunicațiilor

Mesajde YO8RAA » Mie Ian 09, 2019 11:45 pm

YO6EX scrie:Primul lucru care ar trebui sa-l intreprinda cineva cu pricepere juridica, sa atace articolul respectiv la CCR, ca fiind neconstitutional si care incalca drepturile omului. Inregistrand continutul convorbirilor cu corespondentul fara acordul acestuia cred ca este o fapta ilegala. Radioamatorul este o persoana privata si nu juridica.
Daca am avea acces la acordul de cooperare/colaborare al ANCOM cu sri, poate am afla cine a avut aceasta idee.

CONTROLUL CONSTITUŢIONALITĂŢII LEGILOR ÎNAINTE DE PROMULGARE a fost ratat si nici nu era in puterea noastra.
https://www.ccr.ro/Controlul-constituionalitii-legilor-nainte-de-promulgare

SOLUŢIONAREA EXCEPŢIEI DE NECONSTITUŢIONALITATE a unui articol care considerati ca este neconstitutional odata legea promulgata nu o puteti face decat daca aveti un proces pe rol si la termenul de judecata, in sedinta publica, sa invocati exceptia de neconstitutionaliate.
Este inadmisibila sesizarea directa a Curtii Constitutionale in sensul de a merge si a depune acolo exceptia dorita.
https://www.ccr.ro/Soluionarea-excepiei-de-neconstituionalitate

Exista solutii dar nu cred ca aici este locul unde pot fi aratate. Daca cineva chiar este dispus sa se razboiasca cu aceasta lege...telefonul meu este public iar explicatia gratis daca imi dovedeste ca vrea sa faca ceva.
Exista in treaba asta si un „călcâi a lui Ahile“ dar si cateva metode de a evita absurditatea cu inregistrtarea audio.

In corul postacilor "specialisti" in injurii si acuzatii am sesizat doua exceptii ca au vazut nu aroganta ci directia spre care trebuie facute cercetari. Cei doi sunt YO4HGX si YO7FZS. Felicitari!

Pentru cei 3-4 care au sarit la beregata nu le dau nici un raspuns pentru simplu motiv ca nu-i bag in seama.
Totusi pentru ca suntem in perioada sarbatorilor de iarna le fac cadou motto-urile lui Ion Pribeagu si le dau si un sfat gratis.
Sfatul este ...burta pe regulament.

Citez fara nici o aluzie catre cineva anume :
- Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligenţa. Inteligenţa are limitele ei, pe când prostia, nu!
- Nu te certa niciodată cu un prost. Te aduce la nivelul lui şi te bate cu experienţa. Şi apoi, mai are şi mintea odihnită…

Cu prostul care n-are şcoală
Te lupţi puţin şi-ai câştigat.
Dar duci o luptă colosală
Cu prostul care are şcoală!
Mai nou poate s-un masterat "

citat adaptat dupa Ion Pribeagu


Înapoi la “Legislatie in domeniul radioamatorismului”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori