Noul Elecraft K4

Documentatii, modificari, programari, analize comparative, masuratori...
yo5ajr
Mesaje: 730
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Noul Elecraft K4

Mesajde yo5ajr » Sâm Mai 18, 2019 11:20 pm

Pana vom vedea toate caracteristicile - imi place spatele - perifericele, mai ales la antene RX. As compara cu TS990. Sa vedem daca diferenta de cca.2000 de $ va fi mai ademenitor la K4. "Nu exista doamne urate" - doar gusturile noastre difera...hi. 73 de Miki

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Noul Elecraft K4

Mesajde 4x1ad » Dum Mai 19, 2019 5:34 am

Este absolut legitim ca pentru o caciula de bani sa pretinzi si un aspect cat mai estetic. Eu unul, stiind ca nu exista si nici nu va exista vreodata vreun transceiver perfect care (indiferent de pret) sa raspunda tuturor gusturilor si exigentelor, ma multumesc sa-mi stabilesc o scara de prioritati in evaluarea unui echipament. De obicei, pe primul loc vine calitatea receptorului, abilitatile in lupta cu diversele perturbatii, numarul de functii complexe utile vs. functii decorative sau complet inutile, flexibilitatea si ergonomia pentru aplicatii specifice. Apoi vine fiabilitatea si istoria tehnica a echipamentului/producatorului si doar daca mai ramane loc ma uit si la frumusetea butoanelor, schema de culori a display-ului, daca tabla este indoita perfect la colturi si capul suruburilor ingropat.
Familia K3 nu mai trebuie aparata sau dovedita. Elecraft a vandut o cantitate foarte mare de K3 in diverse configuratii si numarul de transceivere aflat in posesia unor operatori si echipe de top, utilizarea lor fiind foarte vizibila in numeroase DXpeditii majore si in WRTC din ultimul deceniu. Flexibilitatea conceptiei modulare si a unor principii de design intalnite la K3 se vor regasi si la familia K4 care vine sa implementeze tehnologia SDR stand-alone cu posibile ameliorari fata de modelele actuale prin utilizarea de tehnici hibride.
Nu ne place vopseaua de pe tabla capacului ? Din fericire, exista competitori la care plasticul si tabla arata mai sexy. Avem de unde alege. ICOM, Yaesu, Kenwood, FlexRadio...

In viitorul apropiat, tare m-as bucura sa citesc comentarii despre utilitatea de BPF-uri analogice inainte de un receptor Direct Sampling SDR; efectivitatea adaugarii a inca unui modul ADC optional; performanta diversitatii spatiale la receptoare SDR DS vs. SDR/hibrid sau oportunitatea plasarii unei superheterodine cu doua schimbari in fata ADC-ului.

73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"


YO9IRF
Mesaje: 328
Membru din: Sâm Iul 21, 2012 4:43 pm
Contact:

Re: Noul Elecraft K4

Mesajde YO9IRF » Mar Mai 21, 2019 2:58 pm

Excelent punctat Morel, si foarte util si interviul video cu WA6HHQ.

Elecraft ofera in K4 HD aceeasi solutie "hibrida" ca si Yaesu in FT-DX101 pentru a obtine performanta suplimentara la Blocking Dynamic Range: un SDR direct-sampling in spatele unui mixer si filtru roofing. Desi din punct de vedere al performantei e de dorit ca intreaga procesare a semnalului sa se faca in domeniul digital, factorul limitator e performanta ADC-ului in prezenta unui semnal extrem de puternic. Asa ca solutia la care s-a ajuns e folosirea in lantul de receptie a unui numar limitat de etaje in domeniul analogic urmate de un ADC performant.

Aceasta solutie isi atinge scopul doar daca mixerul dinaintea ADC-ului e foarte bun si nu deterioreaza semnificativ semnalul. Alegerea care i-a permis lui K3 (precum si KX3, KX2) sa aiba performantele care l-au consacrat e folosirea unui mixer cu comutatoare analogice (lectura relevanta), ce ofera performanta net superioara fata de mixerele active gen AD831, mixerele quad FET sau chiar dublu-balansate cu diode (ce inca mai sunt folosite in echipamente noi, de buget). Presupun ca asta e solutia folosita si de K4 HD (si FT-DX101) pentru primul mixer. Ca o paranteza, intre timp au aparut solutii de mixere si mai performante dar foarte complexe (detalii), implementate comercial doar in chip-uri destinate receptoarelor FM (ex: STA710, TDA7786M etc) pentru moment; le astept si in radioamatorism peste vreo 20 ani :).

Unul din avantajele folosirii unei schimbari de frecventa inaintea ADC-ului e ca ADC-ul nu va mai trebui sa aiba un sampling rate foarte crescut pentru a putea acoperi frecventele pana la banda de 6m. De la Shannon-Nyquist citire, performanta se deterioreaza cand te propii de 1/2 din frecventa de sampling, asa ca pentru a acoperi pana la 54MHz ADC-ul trebuie sa faca sampling pe la 120+MHz. Majoritatea SDR-urilor direct sampling de pe piata au ADC-uri la 122.88MHz sau 125MHz, dar pretului unuia cu rezolutie de 16 biti e de pe la US$70 in sus, chiar si in cantitati mari. Facand sampling la o frecventa intermediara mai redusa se pot folosi ADC-uri mai lente, ce pot obtine si o rezolutie mai buna (deci o gama dinamica mai buna) la un pret mai accesibil.

Nu stiu de Elecraft dar Yaesu foloseste LTC2387-18, un ADC pe 18 biti cu maximul de scala la 8.192Vpp; desi valoarea pare foarte mare pentru un semnal din antena, trebuie tinut minte ca IC-7300 ce in anumite situatii poate fi dus in ADC overload are capul de scala la 1.5Vpp. Ce e interesant e ca frecventa intermediara la FT-DX101 e de 9MHz dar ADC-ul face sampling la doar 15Msps, punand astfel semnalul peste limita Nyquist. Cu alte cuvinte, ADC-ul face sampling alias-ului semnalului original, cu o deteriorare (minora) a performantei si cu necesitatea filtrarii suplimentare. Nu stiu cat e decizie comerciala si cat inginereasca, dar am vazut cu Yaesu s-au zgarcit la solutii tehnice si mai ridicole asa ca nu ma mai mira nimic :).

Sunt curios sa vad ce e mai exact in K4.

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Noul Elecraft K4

Mesajde 4x1ad » Mar Mai 21, 2019 8:37 pm

@YO9IRF: in perceptia mea, toti producatorii cunoscuti au ajuns la cateva consensuri in ceea ce priveste transceiverele de top pentru HF/50MHz:

1. au inteles in sfarsit in ultimii ani cat de mare este impactul zgomotului de faza si au trecut la oscilatoare de mare puritate spectrala. Sper ca asa o sa se intample si cu mixerele unde mai dainuiesc design-uri neperformante nepotrivite erei tehnologice actuale. Eu as folosi mixerele folosite de R&S. Bani ar fi daca s-ar renunta la unele briz-briz-urile si functiile pe cat de spectaculoase pe atat de inutile dar care mobilizeaza resurse importante in R&D.
2. Nu vei vinde suficient daca te vei focusa doar pe transceiverele care folosesc ca interfata man-to-machine exclusiv mouse-ul, claviatura si monitorul. Butoanele, butonasele, scalele, beculetele si comutatoarele sunt in ADN-ul majoritatii radioamatorilor. De aceea atat ANAN cat si FlexRadio s-au orientat rapid si au adaugat console cu butoane in stil pseudo-clasic.
3. greu sa mai vinzi transceivere de top fara panadapter/panoramic scope/bandscope/spectrum scope
4. prezenta a doua sau mai multe receptoare nu mai este un lux doar pentru o miime din radioamatori

ICOM, FlexRadio si ANAN propun un design full SDR. Elecraft si Yaesu pariaza pe SDR Hybrid in timp ce Kenwood mai batraneste, gandeste tot in termeni fully analog. Sunt foarte curios ce performante vor ramane dupa ce va trece euforia de marketing pompos si poze frumos colorate insotite de afirmatii ditirambice bune pentru cei mai usor impresionabili. Ce model oare va castiga inima publicului larg si se va vinde precum FT1000MP, K3 sau IC7300 ? Greu de zis. Vom sti mai multe cand vor apare si manualele pentru FTDX101DMP si K4
Ce se va gasi anul acesta pe piata pana la craciun, ofera satisfactie pentru toate grupurile de varste din radioamatorism care-si pot permite echipamente cu pret in jurul lui $3k pentru configuratiile de baza. Dar si restul vor beneficia prin scaderea preturilor la second hand dar si trecerea de tehnologie mai noua si la versiuni mai simple si mai putin costisitoare.

73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

YO9IRF
Mesaje: 328
Membru din: Sâm Iul 21, 2012 4:43 pm
Contact:

Re: Noul Elecraft K4

Mesajde YO9IRF » Mie Mai 22, 2019 1:10 pm

Cred ca au realizat importanta zgomotului de faza al oscilatoarelor pentru ca performanta RMDR si BDR s-a imbunatatit atat de mult incat zgomotul de faza sa devina factorul limitator. In paralel, oscilatoarele de mare puritate au devenit mai raspandite / accesibile.

In cursa asta pentru performanta receptoarelor si ce bine arata cifrele in QST sau in tabelul lui Rob Sherwood, lumea tinde sa uite un lucru: problema reala si pragmatica in ziua de azi e de fapt puritatea emisiei. La receptoare vorbim de cifre peste 100dB la 2kHz, dar emitatoarele (cu unele exceptii) inca se zbat la -25 ... -30dBc IMD3 la emisie, si asta inainte de amplificatoare. In prea multe cazuri, nu semnalul puternic de la 2kHz distanta perturba receptia ci emisia nedorita de la emitatorul care transmite semnalul ala, ce cade in banda receptorului nostru. Si e aproape imposibil sa elimini perturbatia aia la receptor, oricat de buni ar fi algoritmii de NB / NR.


Înapoi la “Echipamente radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 10 vizitatori