Antena FISHING POLE

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
YO4DEQ
Mesaje: 49
Membru din: Dum Oct 25, 2015 7:58 pm
Contact:

Antena FISHING POLE

Mesajde YO4DEQ » Vin Iul 19, 2019 10:43 am

Daca cineva din YO a construit si foloseste o asemenea antena m-ar interesa detaliile tehnice pentru gama 14-28 Mhz (eventual si 10Mhz). As prefera ceva fara radiale datorita faptului ca sunt limitat cu spatiul, stau la bloc. Am gasit pe internet cate ceva , dar as dori de la un radioamator YO, info care foloseste o asemenea antena. Apreciez orice raspuns aici sau pe adresa de e-mail ; yo4dea@yahoo.com. Cu multumiri Peter

yo3ict
Mesaje: 191
Membru din: Joi Iul 28, 2011 12:05 pm
Contact:

Re: Antena FISHING POLE

Mesajde yo3ict » Vin Iul 19, 2019 12:46 pm

Fara radiale, mai bine pui un rezistor, ca tot aia e...

Vezi niste poze aici https://www.qrz.com/db/yo3ict cu un sistem controlat remote pe care il folosesc cu rezultate satisfacatoare.
YO3ICT Balloon Program - Ajuta-ne sa tinem proiectul in viata! http://yo3ict.uus.ro

Avatar utilizator
yo8tot
Mesaje: 58
Membru din: Mar Mai 28, 2013 12:20 pm
Contact:

Re: Antena FISHING POLE

Mesajde yo8tot » Vin Iul 19, 2019 12:49 pm

Eu am o antena monobanda (14MHz) de genul asta cam de 7 ani. Este instalata pe un acoperis de tabla. Prin undita am bagat un fir de cupru masiv de ~2mm diametru si lung de 5,5m. Avantajul unui fir gros este ca nu trebuie agatat de varful unditei si culiseaza usor. Il pot scoate si introduce la loc pe la capatul de jos al unditei fara sa o demontez.
Pentru acord am inceput sa tai din partea de jos a firului bucati mici pana cand am obtinut la baza antenei un SWR minim, cam 1.1. La capatul a 8 metri de RG58 SWR-ul se pastreaza.
In ultimul an nu am mai folosit antena si acum vad ca frecventa de rezonanta s-a mutat pe la 14.8MHz. Probabil s-a modificat ceva sus pe bloc. Nu am verificat.

Imagine


Avatar utilizator
yo6rk
Site Admin
Mesaje: 363
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:42 pm
Contact:

Re: Antena FISHING POLE

Mesajde yo6rk » Vin Iul 19, 2019 6:12 pm

OFFtopic:
Topicul a fost mutat in "Discutii cu subiecte tehnice > Antene". Nu avea ce sa caute in Mica Publicitate > Comentarii referitoare la tranzactii! YO4DEQ, putina atentie nu strica!

ONtopic:
Edy (yo3ict) poti da un link ceva despre tunerul automat? E o solutie faina!

Multam!
73's de Marius - yo6rk
ex. yo8rku

Avatar utilizator
YO7CKQ
Mesaje: 183
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 6:59 am
Contact:

Re: Antena FISHING POLE

Mesajde YO7CKQ » Vin Iul 19, 2019 6:19 pm

Salut Peter

Alaturi de contributiile colegilor, te rog sa citesti:

O simpla cautare pe Googe vis a vis de subiect te va conduce la numeroase articole. Imi permit sa fac o scurta sistematizare. Fish pole poate fi realizat cu radiantul vertical (pe un bat de undita) sau un simplu fir suspendat. Pe scurt, exista optiunile:

- radiant rezonant L/4 ( L=lambda, lungimea de unda), este monoband si necesita RF ground din radiale rezonante ( de preferat ) L/4. Nu are nevoie de dispozitiv de adaptare la baza
- radiant rezonant L/2 ( EFHW = End Feed Half Wave), este multiband, frecventa cea mai de jos unde este rezonant L/2 dar si pe armonicile pare. Necesita dispozitiv de adaptare 50/3000 ohmi. Solutia cea mai simpla un UNUN de banda larga 1/64. RF ground necesar este minimal, de cele mai multe ori este suficienta o lungime de cablu coaxial de 5-7 metri. Daca este ajustata corect lungimea radiantului nu este necesar un AT in transceiver. Este util sa montezi la capat, catre transceiver, un soc de mod comun. Reduce zgomotul si minimizeaza fenomenele de RFI.
- radiant aperiodic. Este multiband (in niste limite), "aperiodic" adica nu rezoneaza in nici o banda. Are nevoie la baza de un UNUN de banda larga 1/9. Este nevoie sa alegi o "lungime potrivita" pentru a obtine un SWR scazut; transceiverul trebuie sa aibe AT. Sistemul trebuie sa aibe un RF ground minimal, cel putin o contragreutate la baza (se pune in balcon). Dar merge doar cu cablul coaxial, suficient de lung, care din nou trebuie sa aibe la capat un soc de mod comun.

Te rog sa citesti cu atentie un material de calitate, de la Balun Designs USA, o firma care are un feed-back foarte bun de la cumparatori:

https://www.balundesigns.com/content/Wi ... 0ununs.pdf

Desigur, daca specialistii in simulari vor face o analiza, va fi un dezastru in termeni de eficienta si diagrama de radiatie.

Variantele de mai sus trebuie folosite doar atunci cind alte solutii nu sint viabile. Sau, daca esti interesat de lucrul din portabil din amplasamente improvizate.

Sint solutii simple care, in ciuda criticilor, totusi functioneaza in practica. Trebuie:
- sa te ajute propagarea :-)
- sa folosesti moduri de lucru "eficiente". Incepind cu CW si RTTY, trecind prin PSK si terminind cu JT/FT

Pina la urma priveste problema ca un teren pe care se pot face multe experimente interesante :-)

Citeva materiale intersante despre EFHW au fost scrise de YO4UQ pe site-ul Comisiei Centrale Tehnice a FRR:
https://tehnic.frr.org.ro/

La final te asigur ca solutia de la punctul 3 functioneaza in practica (cu limitarile de mai sus). Eu am folosit-o adesea in deplasarile peste granite: citeva foto din Italia (lacul Garda) si Teneriffe, in al doilea amplasament din concediu.

73 Sorin

Lago di Garda - Italy  (5).JPG


Lago di Garda - Italy  (2).JPG


Lago di Garda - Italy  (1).JPG


Callao Salvaje - Tenerife   (2).JPG


Callao Salvaje - Tenerife   (1).JPG
-----------------------------------------------------------
YO7CKQ
Sorin-David NIMARA

Master of Sport, #6690
#206 member of YO DX Club

yo7ckq@gmail.com

yo5osf
Mesaje: 58
Membru din: Mie Mai 18, 2011 2:28 pm
Contact:

Re: Antena FISHING POLE

Mesajde yo5osf » Vin Iul 19, 2019 7:37 pm

Inteleg faptul ca esti blochist, ca altfel nu inteleg de ce doresti sa construiesti o astfel de antena. Am incercat sa ma aud cu yo3IHG in 80m, in urma cu cativa ani, pe vremea cand SFI era chiar 210 si nu l-am auzit pe yo3IHG, care are o astfel de antena ( si nu doar el ). O fi buna pentru portabil = decat nimic, dar in rest?
Maine este targ la Mako in HA, sunt plin de toruri sau chiar toruri bobinate pentru antene din acestea. Intreaba pe cineva din Oradea, poate te ajuta cu un astfel de tor.
Daca nu, atunci iti recomand grupul de discutii de pe facebook : https://www.facebook.com/groups/EndFedH ... s/?fref=nf
unde gasesti cele mai nastrusnice idei de antene si toruri pentru o astfel de antena.
Sunt multe firme care comercializeaza direct torul, bobinat, chiar in cutie. Dau un singur exemplu :
https://palomar-engineers.com/tech-supp ... l-antennas
Categoric antena lambda/4 este mai slaba decat 5lambda/8, asa ca ar trebui sa construiesti ceva antena cu trapuri pe la mijloc, dar ca sa construiesti asa ceva iti trebuie industrie si nu joaca la subsolul blocului sau mai stiu eu ce fost strungar pe la vreo fosta uzina comunista = neperformant. Si la 5lambda/ 8 iti trebuiesc radiale, blochistule, deci oricum o intoarcem ajungem la concluzia ca o antena mai buna este antena 5lambda/ 8.
Si dupa ce te joci/ incerci, astept sa intrebi care antena verticala industriala e mai buna pentru traficul radio, pentru a o achizitiona.

73 si trafic mult!

yo5osf
Mesaje: 58
Membru din: Mie Mai 18, 2011 2:28 pm
Contact:

Re: Antena FISHING POLE

Mesajde yo5osf » Vin Iul 19, 2019 7:49 pm

printre materialele video care mi s-au parut mai aproape de realitate

https://www.youtube.com/watch?v=RD2939CcKhM
https://www.youtube.com/watch?v=2M9Aep6DHz8

Numai ca pe propagarea asta, cu SFI 67 ar trebui sa bagi ... mai mult de 2kw intr-o antena ( vezi ca pana si yo3CZW isi vinde amplificatorul ca e propagarea mult prea slaba si nu mai face fatza 2 kw ). Asta inseamna ca ar trebui un tor imens, care ...

Pana la urma cred ca ar trebui o antena verticala industriala si nu o antena pentru portabil. Chiar si o antena verticala fara radiale, daca tot locuiesti la bloc ( nu am gasit alta explicatie pentru care cineva doreste sa construiasca o astfel de antena ).

73 si multa putere, de munca si rabdare pentru a lucra un DX!

yo8rqp
Mesaje: 233
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:57 am
Contact:

Re: Antena FISHING POLE

Mesajde yo8rqp » Vin Iul 19, 2019 11:35 pm

Peter, eu am o astfel de antenă de ani buni. 7m de sârmă dispuse pe un băț de undita, cu un balun 1:9 la bază, construit pe un tor FT-140-43. Antena are un SWR mulțumitor în 7,10,18,21,24.Cu un ZMatch o "trag" și în 14 sau 28.
Performante? Antena este un compromis în lipsă de altceva, este o "ultimă soluție" în lipsă de alte posibilități. Practic, cu ea am lucrat cam ce am auzit în maxim de propagare, în special în CW. Acum, când propagarea este la un minim absolut lucrez DX-uri, dar în FT8, mod de lucru pe care unii nu-l asociază cu radioamatorismul, hi...
Tot pe bețe de undita am antene monoband pentru 7 și 14,antene bazooka verticale, cu radialele aferente.
Eu îți recomand să o încerci. Pentru tor poți folosi și un miez FT-114-43, doar dacă lucrezi cu puteri până în 50w.
Apropo, eu am lucrat în 80m cu 3IHG,el având o asemenea antenă și 5w power. Pentru 80m folosesc un inverted V.
73!


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 19 vizitatori