YO DX HF 2019

Rezultate, regulamente, tehnici de operare...
Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

YO DX HF 2019

Mesajde YO4BKM » Mar Aug 20, 2019 10:44 am

Desi intrebarea saptamanii se refera la YO DX HF 2019 si au aparut comentarii, prefer sa scriu aici deoarece am mai multe de aratat. In primul rand am votat “NU” dar nu pentru ca la acel moment acesata optiune detinea majoritatea. Motive ar fi multe. In primul rand un regulament extrem de incalcit, cu precizari ambigue si chiar contradictorii. In al doilea rand deoarece ma simt deranjat de discriminarea introdusa in contra Legii educatiei fizice si sportului 69/2000 si nu ma simt in stare ca, prin participarea mea, sa validez astfel de abateri de la lege.
Acum doi ani am participat la YO DX HF dupa regulamentul de atunci, mai simplu si mai clar, fara discriminari intre cei legitimati la FRR si ceilalti. Nu am avut pretentii la trofee, interesul a fost decat legaturi noi, care s-au si realizat si mi-au adus destule satisfactii.
Arat mai jos ce am gasit neinteles in regulamentul YO DX HF.

Categoriile sunt definite astfel
V. Categorii
Pentru stații din Romania:
1. SO-AB-CW-LP (categorie OPEN)
2. SO-AB-CW-HP (categorie OPEN)
3. SO-AB-SSB-LP (categorie OPEN)
4. SO-AB-SSB-HP (categorie OPEN)
5. SO – stații operate de radioamatorii cu vârsta de cel mult 18 ani împliniți în anul concursului (radioamatori legitimați la FRR)
E1. SO – stații operate de radioamatorii cu vârsta de cel mult 18 ani împliniți în anul concursului (categorie OPEN)
1. SO-AB-Mixt-LP (radioamatori legitimați la FRR)
F1. SO-AB-Mixt-LP (categorie OPEN)
1. SO-AB-Mixt-HP (radioamatori legitimați la FRR)
G1. SO-AB-Mixt-HP (categorie OPEN)
1. SO-SB-Mixt (3,5; 7; 14; 21; 28 MHz, indiferent puterea) (categorie OPEN)
2. MO-AB-Mixt (se acceptă maximum 2 operatori, legitimați la același club) (radioamatori legitimați la FRR)
I1 MO-AB-Mixt (se acceptă maximum 2 operatori) – categorie OPEN
La categoriile OPEN pot participa toți radioamatorii români indiferent dacă sunt afiliați sau nu la vreo asociație națională sau club. Titlurile de Campioni Naționali, se vor acorda numai radioamatorilor legitimați la FRR.

Dar care apar altfel la precizarea premiilor:
XIII. Diplome și premii
Pentru stațiile din România
Se acordă titlul de Campion Național , tricou și medalie la următoarele categorii: E, F, G, I, cu condiția clasării a minim 6 participanți pe categorie.
În funcție de sponsori, se vor acorda plachete sau cupe, câștigătorilor categoriilor: A, B, C, D, E1, F1, G1,I1, H;

Unde sunt explicate categoriile E, F, G, I? Sau A, B, C, D, H? Unde apare categoria H? Este ceva la anexa 1, dar tot neclar.

Cum se poate traduce codificarea categoriilor precum:
F1. SO-AB-Mixt-LP (categorie OPEN)
1. SO-AB-Mixt-HP (radioamatori legitimați la FRR) ?
Daca F ar insemna SO-AB-Mixt-LP OPEN, inseamna ca, prin adaugarea cifrei 1 devine F1 SO-AB-Mixt-LP legitimat la FRR? Daca F1 inseamna SO-AB-Mixt-LP legitimat la FRR (adica o categorie F cu un 1 adaugat), de ce nu primeste titlul de Campion National?

Exista anexa 1, dar este de incredere? Deoarece in anexa se arata ca:
H. SO-SB-Mixt (3,5; 7; 14; 21; 28 MHz, indiferent puterea) – categorie OPEN
Cu toate ca la cap. XIII (diploma si premii) acelasi lucru se prezinta sub forma G1.

La calegoriile MO poate fi si un singur operator? Pentru ca la cap. V. Categorii se arata
I1 MO-AB-Mixt (se acceptă maximum 2 operatori) – categorie OPEN

Dar, in anexa 1 se arata altceva
I. MO-AB-Mixt (maximum 2 operatori, legitimați la același club) (radioamatori legitimați la FRR). Din nou incurcatura produsa de acel misterios “1” adaugat la litera categoriei, cum se poate afla care este OPEN si care este legitimate la FRR?

FRR este o structura pur sportiva care, conform art. 7 din propriul statut adoptat anul trecut, functioneaza in concordanta cu Legea 69/2000 modificata ulterior
(https://www.fro.ro/sites/default/files/ ... -07-23.pdf). Cu toate acestea, la YO DX HF nu este recunoscut statutul de sportiv cu drepturi depline conferit de aceasta lege astfel:
Art. 13
(1) Prin sportul de performanţă se urmăreşte valorificarea aptitudinilor individului într-un sistem organizat de selecţie, pregătire şi competiţie, având ca scop ameliorarea rezultatelor sportive, realizarea de recorduri şi obţinerea victoriei.
(2) Sportivii de performanţă sunt persoanele care practică sistematic şi organizat sportul şi participă în competiţii cu scopul de a obţine victoria asupra partenerului, pentru autodepăşire sau record.
(3) Pentru a participa la competiţiile sportive oficiale locale sau naţionale un sportiv de performanţă trebuie să fie legitimat la un club sportiv.
Art. 14
(1) În condiţiile legii şi în conformitate cu prevederile cuprinse în statutele şi regulamentele federaţiilor sportive naţionale şi internaţionale, sportivii de performanţă pot fi:
a) amatori;
b) profesionişti.


Desi toti radioamatorii legitimati la cluburi afiliate sunt sportivi de performanta, nu este recunoscuta acesata calitate. Si mai este posibil un fapt absurd: ca la o competitie sportiva cei care intra in clasamentele oficiale si primesc trofeele de campion sa acumuleze puncte intrecandu-se cu competitori care nu sunt recunoscuti a avea calitatea de sportivi cu drepturi egale. Printre acestia numarandu-se atat radioamatori YO fara legitimatie FRR, dar si toti radioamatorii straini, nelegitimati la FRR si, mai mult, nu au legitimatie ori statut de sportivi nici la ei in tara. Intr-un campionat se intrec sportivi de valoare egala, oricare din ei avand posibilitatea de a castiga. Ce ar fi ca la un campionat de fotbal, de sah, de box etc echipe sau sportivi legitmati in prima liga ar aduna puncte jucand oricate meciuri ar putea cu echipe din campionatele scolare, locale, judetene etc?
In totala contradictie se afla conditile de participare la YO VHF-UHF-SHF 2019 unde se arata in regulament:
Participanți: La Campionatele Naționale în UUS pot participa toți radioamatorii români cu autorizație valabilă la momentul campionatului, membri în structurile afiliate la FRR.
Sa fie in US altfel de sportivi fata de cei din UUS? Aceeasi lege, doua interpretari complet opuse.

Conform legii, toti radioamatorii legitimati la orice club sportiv afiliat la FRR, care practica sistematic si organizat sportul prin participarea la cupe, campionate etc sunt sportivi de performanta cu dreptul de a participa la competitiile sportive oficiale. Simpla legitimare la FRR nu aduce criterii spulimentare de performanta sportiva si, daca FRR doreste sa organizeze un adevarat campionat, trebuie sa impuna criterii valorice si nu birocratice pentru cei care vor avea dreptul sa participe la campionatele nationale iar intrecerile internationale sa fie asemenea celorlalte, fara trofee sportive, din moment ce nu toti participantii sunt sportivi, FRR este singura structuranationala membra IARU, fara ca IARU sa aibe competente sportive. Adica, sa se respecte articolul II din regulament:
II. Scopuri si obiective
Creșterea nivelului de competitivitate şi performanță între radioamatorii români, în contextul unei competiții deschise participării internaționale.
Promovarea radioamatorismului românesc la nivel internațional.

Nu se arata aici nimic despre desemnarea de campioni.
72!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo5ld
Mesaje: 62
Membru din: Vin Oct 29, 2010 11:46 pm
Contact:

Re: YO DX HF 2019

Mesajde yo5ld » Mar Aug 20, 2019 11:39 am

Problema majora este "sponsorizarea" cu bani a castigatorilor categoriilor "FRR". Bani nu putini, din care se mai opresc si la FRR, si la cluburi, si ajung numai o parte la cei care au lucrat in concurs.. FRR nu are interesul ca la categoriile "sponsorizate" sa participe cat mai multi participanti.. Banii sa ajunga unde trebuie. Oare ar merge introdusa regula cu minim 15-20 de participanti pe categorie ca sa fie decernat titlul de campion?

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: YO DX HF 2019

Mesajde YO4BKM » Mar Aug 20, 2019 3:32 pm

YO5LD, ai dreptate, pentru a face fata cu brio unui campionat trebuie bani. Dar iata ce cred eu: indiferent cati participa la campionat, numarul de trofee prezumate nu creste cu numarul de participanti, categoriile de participare sunt definite cu mult ianinte de inceperea competitiei. Las la o parte prevederea "daca vor exista fonduri si pentru etc etc", prezenta si la campionatele IARU, ARRL etc. Dar problema este una de principiu: de ce sportivii legitimati nu sunt la fel de egali in drepturi si nu la toate competitiile? Dupa regulamente sunt egali la UUS, RTTY, dar nu si la US unde acum doi ani erau egali, acum nu mai sunt.
Oare banii pentru trofee provin doar din taxa de legitimare la FRR? Se poate aduna mai mult pentru premiere - dar si pentru FRR - facand alta schema: toti radioamatorii legitimati la cluburi platesc o cotizatie la club, stabilita de conducerea clubului la fiecare inceput de an functie de necesitatile pe anul in curs si aprobata in AG a clubului; in aceste necesitati este inclusa si suma pe care clubul sa o verse la FRR in calitatea sa de club afiliat, deci membru FRR; cand FRR isi face bugetul anual si ia in considerare, printre alte venituri, cat trebuie sa verse fiecare club in bugetul FRR, sa ia in considerare si o suma care sa revina pe radioamator, asta se cheama "finantare per capita", cunoscand foarte precis cati radioamatori sunt legitimati la cluburi (obligatie cuprinsa in Legea 69/2000) si pe care o va comunica fiecarui club functie de membrii legitimati ai clubului. Va rezulta o suma suplimentara care nu va fi mai mare ca taxa "voluntara" si ilegala de legitimare la FRR deoarece o vor plati toti radioamatorii respectand legea, nu doar "voluntarii" care, din cate am observat, nici nu participa toti la competitii. Taxa de legitimare la FRR acum nu este excesiv de mare, se ridica pentru un an la nu mai mult decat tigarile pe 1-2 saptamani pentru fumatori, dar este vorba de o problema de principiu care, respectata conform legii, creaza prezumptia ca se procedeaza corect, eu unul refuz sa ma legitimez la FRR pentru ca este ilegal, daca ar fi legal as plati cat mi s-ar cere.
In felul acesta toti sportivii legitimati la cluburi vor avea dreptul sa participe la campionate iar FRR va primi bani de la membrii sai legali, adica cluburile, nu in conditii de abatere, de la persoane fizice.
S-ar putea obiecta ca cluburile au greutati cu colectarea cotizatiei fara sa mai includa si banii "per capita", lucru pe care il observ si eu, dar un club bine organizat poate sa-si rezolve problema, totul tine de managerii si de managementul acestuia. Clubul brailean, din care fac parte, are multi pensionari cu venituri modeste, dar plateste chirie de multi ani pentru sediul sau, face si achizitie de echipamente, face si serviciul de QSL pentru cateva judete, participa la competitii, organizeaza competitii, fara sa aibe nicio finantare de la vreun buget public decat din cotizatii, cei 2% si cateva surse atrase.
73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
yo9rij
Mesaje: 425
Membru din: Vin Dec 28, 2012 6:36 pm
Contact:

Re: YO DX HF 2019

Mesajde yo9rij » Mie Aug 21, 2019 9:19 am

Odata cu instalarea noii echipe de manageri, dupa ce in prealabil a fost servita o portie zdravana de promisiuni electorale invelite in ciocolata s-a pus batista pe tambal peste toate! :lol: "Somn linistit tuturor! FNI vegheaza!" parca asa suna o reclama din trecut! Sa nu uitam ca istoria se repeta! 73! de YO9RIJ Petrica

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: YO DX HF 2019

Mesajde yo3hjv » Sâm Aug 24, 2019 1:36 am

Eu am si mai multe nelamuriri avand in vedere ca nu sunt un impatimit al concursurilor, ba chiar as spune ca ar fi al treilea concurs la care as dori sa particip...

Pe langa nedumeririle cu instalarea N1MM, pe care le-am depasit lecturand instructiuni in limba engleza, ca in romana nu s-a invrednicit nimenea, pe langa chestiunea cu categoriile, a caror lecturare m-a facut sa cred ca sunt analfabet functional, chestiune depasita prin decizia de a participa cu checklog, m-am lovit de o alta problema, aproape majora, m-as hazarda sa o clasific...

Anume, indicativul meu este YO3HJV. Deci, Bucuresti.
Numai ca, pe autorizatie am SI adresa din Prahova, de unde chiar intentionam sa lucrez.
Acum ma intreb precum "cetateanul turmentat", eu ce trimit? PH sau BU???

Textul regulamentului nu ma ajuta sa ma lamuresc...

"Stațiile din România vor transmite RS(T) + prescurtarea județului sau BU pentru stațiile din București."

Dar poate ca vad eu lururile prea complicat si ele sunt, in realitate, simple... Eu sunt "statie din Bucuresti" dar intr-un "judet din Romania"...

Deci, PH sau BU?

Pana la urma cred ca imi fac de lucru altceva si las "Creșterea nivelului de competitivitate şi performanță între radioamatorii români, în contextul unei competiții deschise participării internaționale. Promovarea radioamatorismului românesc la nivel internațional." pe seama altora mai experimentati in concursuri.
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 1006
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: YO DX HF 2019

Mesajde n2yo » Sâm Aug 24, 2019 6:34 am

Se transmite prescurtarea judetului in care operatorul realizeaza legaturile din concurs, deci din cate inteleg ar trebui transmis PH.

Succes si sper sa ne auzim.

73 de Ciprian N2YO

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: YO DX HF 2019

Mesajde YO4BKM » Sâm Aug 24, 2019 9:12 am

Da, conform regulament YO3HJV transmite PH. Dar pot apare probleme care, pentru Checklog nu ar conta prea mult, dar apar.
Si eu sunt autorizat in BR dar lucrez numai din al doilea amplasament, o comuna din BZ, din motive de ... urbanism incompatibil cu antenele. Pe cand participam la acest concurs, ultima data acum 2 ani, am avut ceva probleme din controversa BR-BZ. Multi competitori straini sunt echipati cu aplicatii de editare log on-line care contin, printre alte fisiere si un fisier gen "callbook" cu indicativele valabile din toata lumea. Deoarece judetele BR si BZ incepeau cu litera B, multi preluau BR, mai ales in conditii de QRM, QSB, deoarece indicativul meu nu era insotit de sufixul /P si treceau mai departe, am vazut asta in multe legaturi nevalidate. Cand unii erau mai insistenti si erau dispusi sa piarda ceva timp pentru lamurire ma intrebau daca nu au copiat gresit BZ, la ei apara ca sunt din BR. Eu reveneam si le explicam ca ma aflu in al doilea apmlasament autorizat, BZ si ca nu trebuie sa transmit /P, era OK. Dupa cateva astfel de intamplari am inceput sa transmit mereu, dupa control, ca sunt in al doilea amplasament autorizat si ca BZ este corect. Chiar si statii din YO in cupe locale imi semnalau nedumerirea creata de BZ in comparatie cu BR si le dateam aceleasi explicatii.
Am participat anul acesta la cateva concursuri in RTTY, de fapt la toate pentru care s-a facut anunt pe Radiooamator.ro. Am avut surpriza ca, desi era concurs, statii straine (A6, JY, OE, DL etc) sa-mi raspunda la apel cu "hello Oproescu", dar asta se intampla si in traficul "de placere" unde am timp sa arat ce "nickname" folosesc.
Urmarind clasemantele cupelor YO care erau insotite si de evaluarea logurilor am vazut ca apar si la altiia stfel de confuzii, deseori au aparut la YO3APJ cand opera din PH iar in logul partenerului aparea BU.
Succes YO3HJV si sper ca acesata prima confruntare de anvergura sa fie de bun augur!
73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: YO DX HF 2019

Mesajde yo3hjv » Sâm Aug 24, 2019 11:40 am

OK, multumesc pentru lamuriri!
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

yo3gcl
Mesaje: 58
Membru din: Vin Feb 11, 2011 10:28 pm
Contact:

Re: YO DX HF 2019

Mesajde yo3gcl » Sâm Aug 24, 2019 2:01 pm

Succes tuturor participantilor YO!

YO4SI
Mesaje: 405
Membru din: Mie Oct 12, 2011 2:03 am
Contact:

Re: YO DX HF 2019

Mesajde YO4SI » Dum Aug 25, 2019 3:19 pm

Mi-am facut damblaua. Pardon, placerea. Au fost deschise benzile de 21 si 28 MHz. Priviti :
Band Mode QSOs Pts DXC
3.5 CW 44 196 20
3.5 LSB 2 8 1
7 CW 98 404 23
7 LSB 5 28 1
14 CW 165 804 32
14 USB 9 36 2
21 CW 126 528 30
21 USB 4 16 0
28 CW 88 360 23
28 USB 3 16 1
Total Both 544 2396 133
Score: 318,668

Am dormit si am mancat normal. N1MM spune ca am lucrat 11 ore si 33 minute.
Poate pentru cei peste 70 de ani sa se introduca si categoria 12 ore ? 73s !


Înapoi la “Concursuri de radioamatori”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 12 vizitatori