Radioamatorii si situatiile de urgenta

Talciocuri, targuri, simpozioane, alte evenimente...
yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Radioamatorii si situatiile de urgenta

Mesajde yo3hjv » Mie Apr 17, 2019 10:43 am

Multumim!
Am avut cateva obiective dar cele mai importante au fost:
1. Adaptarea si testarea tehnologiei DMR ca solutie pentru Emcomm;
2. Compatibilitatea RVSU cu organizatiile participante.
3. Testarea solutiilor de link in 5 GHz si a intranetului.

Toate au fost de succes, in special primul punct. Ne-a ajutat sa simplificam activitatile de logare a traficului intrucat serverul a facut inregistrarea automat; la un moment dat am avut o contestare a transmiterii informatiilor si s-a rezolvat "dand banda inapoi" la finalul zilei :-)

S-a intamplat si ceea ce tot anticipam: sistemul TETRA a avut de suferit si una din misiuni, despre care noi am crezut ca face parte din exercitiu a fost, de fapt, una reala. A fost oprita inainte de a mobiliza resursele deoarece s-a rezolvat insa faptul ca ni s-a cerut si aveam capacitatea de a o rezolva a contat.

Partea militara nu a acceptat prezenta noastra in ceea ce stabilisem ca exercitiu "in sandbox" la Munchen cu planificatorii de operatiuni dar si asa, am aratat ca suntem o alternativa reala in astfel de situatii.

Un singur regret bifam la final: nu am luat gratarul cu noi...
Fişiere ataşate
20190412_121503.jpg
20190411_200839.jpg
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Exercitiu in Caras Severin si Hunedoara

Mesajde yo3hjv » Mie Iul 17, 2019 8:10 pm

Dragi prieteni radioamatori, va anunt ca, in baza protocolului incheiat cu DSU, radioamatorii YO sunt solicitati sa participe la un exercitiu cu tematica "incendiu padure" intre 23-27 septembrie.
Exercitiul se va desfasura in doua zone distincte din jud. Caras-Severin si jud. Hunedoara, in zona lacului Poiana Marului si a lacului Cincis.
Misiunile in teren vor include asigurarea radiocomunicatiilor si localizarii pentru:
-cercetare zona cu focare de incendiu; localizare si marcare pe harta centralizatoare;
-cercetare zona cu persoane surprinse de dezastru; marcare locatie, ghidare echipe recuperare;
-localizare aeronava prabusita dupa baliza ELT/EPIRB prin triangulatie radio;
-alte misiuni specifice.
Vom utiliza DMR (voce si pozitie GPS) cu statie Net Control pentru fiecare din cele doua zone de exercitiu.
Pentru participarea la actiune este necesar echipament pentru trasee montane si pentru conditiile climaterice specifice (bocanci, imbracaminte impermeabila) precum si busola magnetica standard.
RVSU va pune la dispozitia participantilor echipamentul radio necesar, inclusiv sistemele repetor.
In cazul in care exista radioamatori care doresc sa participe ori pentru detalii suplimentare, ii rog sa trimita pana cel mai tarziu pe 25 iulie 2019, ora 20:00 un e-mail la yo3hjv@rvsu.ro si/sau yo3ixw@rvsu.ro.
Detalii se pot solicita si pe pagina de FB a RVSU: https://www.facebook.com/RVSU.RO/
YO3HJV

PS
De data asta cred ca luam cu noi un gratar...
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

YO4SI
Mesaje: 405
Membru din: Mie Oct 12, 2011 2:03 am
Contact:

Re: Radioamatorii si situatiile de urgenta

Mesajde YO4SI » Sâm Iul 20, 2019 12:33 am

Dragi prieteni radioamatori ! Fac un apel la dumneavoastra, membri sau nemembri ai echipelor pentru situatiile de urgenta. Sa ne straduim sa invatam sa dam primul ajutor unei persoane prabusita la pamant. Pana soseste echipa de salvare, persoana poate sa-si piarda viata. Deci sa vedem : Respira ? Are rana cu hemoragie externa ? Are fracturi ? Sa incercam sa comunicam cu victima. Sa invatam sa facem respiratie artificiala. Sa invatam sa oprim o hemoragie. Sa invatam sa manevram victima daca are fractura. Nu pot sa dau linkuri pentru asta. Noi am invatat cand eram activi, in instructajele lunare. Mi-a fost de folos. Am salvat o fetita a unei vecine care a intrat cu ea in brate urland ca-i moare fetita. Avea peste 40 de grade si nu ma respiara. Avea doar convulsii. I-am bagat antebratul sub umeri, i s-a deschis gurita si am suflat usor, buzele mele pe buzele ei. Fetita a inceput sa soarba aerul insuflat, m-a prins cu manutele de dupa gat si s-a relaxat, respirand singura. A doua oara mi-am salvat singur viata, cand cu piciorul aproape retezat, am vazut vuind sangele. Am strans deasupra genunchiului si am cerut sa ma lege careva gen garou. Anul acesta, pe 26 martie, mergand la intalnirea de marti cu radioamatorii, m-am impiedicat si am vrut sa evit caderea prin sprint ca un atlet din blocstarturi. Am uitat ca la toamna fac 78 de ani. M-am prabusit. Pentru prima data in viata nu m-am putut ridica. M-a ajutat un tip. Priceput. In final el m-a apucat de mana dreapta si sotia lui de stanga. Am scos un urlet de durere. Aveam fractura. A venit Salvarea. Diagnostic: fractura cu deplasare col chirurgical humerus stang. Pansament Dessault si apoi orteza. Poza am facut-o dupa radiografia la o luna si jumatate. Nici nu stiti ce fericire este sa te poti spala pe fata cu ambele maini ! 73s! Mircea = yo4si.
Fişiere ataşate
Laolunasijumatate.jpg
Cand esti prea increzut, se intampla !
Laolunasijumatate.jpg (81.61 KiB) Vizualizat de 7523 ori

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Radioamatorii si situatiile de urgenta

Mesajde yo3hjv » Sâm Iul 20, 2019 11:18 am

De acord!
Notiuni de prim-ajutor ar trebui sa avem cu totii.
Am facut in scoala dar asta era acum 40 de ani, astazi Crucea Rosie (si nu numai) a initiat astfel de programe in scoli.
Sanatate sa aveti!
73 de Adrian yo3hjv
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Radioamatorii si situatiile de urgenta

Mesajde yo3hjv » Sâm Sep 28, 2019 2:07 pm

În perioada 23– 26 septembrie 2019 RVSU (Radioamatori Voluntari în Situații de Urgență) a participat la exercițiul IGSU ForFirEx 2019.
Exercițiul s-a desfășurat simultan în județele Caraș Severin și Hunedoara și a adus împreună peste 500 de profesioniști și voluntari din diferite arii de expertiză și din 7 județe: pompieri, SMURD, Jandarmeria Montană, Salvamont, IGAv, pădurari, echipe de căutare canină și pasionați de off-road.
RVSU (Radioamatori Voluntari în Situații de Urgență) au fost chemați să participe și au facut-o având un dublu rol; acela de soluție de rezervă pentru comunicațiile din teren și asigurarea comunicării între diversele sisteme de comunicare ale organizațiilor implicate.
Configurația terenului în care s-au desfășurat misiunile exercițiului a fost dificilă și a solicitat din plin atât profesioniștii din cadrul forțelor principale căt și membrii echipelor de voluntari testănd capacitatea acestora de a opera în echipe mixte.
"Este un exerciţiu foarte important pentru că îi învaţă pe oameni cum să lucreze împreună. Aici este un exerciţiu al colaborării. În caz de un incendiu de pădure major trebuie să colaborăm mai multe forţe, împreună, pentru că nicio forţă nu va face faţă singură" a declarat dl. Secretar de Stat Raed Arafat la finalul exercițiului.
RVSU (Radioamatori Voluntari în Situații de Urgență) a acționat cu două echipe formate din câte 7 radioamatori, câte una pentru fiecare din cele două Baze de Operațiuni: Oțelul Roșu (județul Caraș Severin) și Lunca Cernei de Jos (județul Hunedoara).
Folosind tehnologia DMR deja verificată în cadrul altor exerciții pentru comunicații de voce și poziție GPS RVSU a îndeplinit misiunile stabilite de Șefii POA (Punct de Operațiuni Avansate) în fiecare dintre cele două județe potrivit devizei radioamatorilor: Cand nimic nu mai face față, radioamatorii pot comunica.
Au fost prezenți radioamatori din județele Timiș, Cluj, Mureș și București:
Ovidiu YO2LEH (Caransebeș)
Dan YO2LLQ (YO2KQT - Timișoara)
Horatiu YO2LQL (Timișoara)
Adrian YO3HJV (YO3KSR – București)
Doru YO3HTB (YO3KSR – București)
Adrian YO3IGR (YO3KSR – București)
Aurel YO3IBZ (YO3KSR – București)
Vlad YO3IHG (YO3KSR – București)
Octavian YO3IPT (YO3KSR – București)
Bogdan YO3IXW (YO3KSR – București)
Serban YO3SXM (București)
Ioan YO5IP (YO5KIP – TARES Cluj Napoca)
Tudor YO5TPT (YO5KIP – TARES Cluj Napoca)
Costel YO6OSC (Tg. Mures)



YO6OSC-Arafa2t.jpg

Echipa Caras.jpg

20190925_192147.jpg
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

YO4SI
Mesaje: 405
Membru din: Mie Oct 12, 2011 2:03 am
Contact:

Re: Radioamatorii si situatiile de urgenta

Mesajde YO4SI » Mar Oct 01, 2019 10:09 pm

Felicitari pentru efortul depus. Sa fiti mereu foarte buni, dar sa speram ca nu va fi nevoie...
Sunt foarte trist. L-am pierdut cu totii pe Coca Pavlic - YO8SS. RIP ! Infarct...
Sunt trist pentru ca in ultimile minute de viata el s-a aflat intr-o situatie de urgenta. Si numai el putea actiona. Respectiv sa sune la 112. Cardiologia este foarte avansata in vremurile noastre. Dar trebuie sa cunoastem care sunt simptomele premergatoare astuparii totale a acelui vas coronar. Avem semne chiar cu multe zile inainte. Vorbesc din proprie experinta. Am suferit un infarct mare in ianuarie 2001.
Am avut noroc ca am recunoscut despre ce este vorba. Intrebasem un coleg si prieten de liceu care traise experienta unui infarct. El mi-a spus asa: O DURERE CA O ARSURA IN PIEPT INTRE UMERI. TRANSPIRATIE ABUNDENTA. SLABICIUNE MARE. RESPIRATIE GREA. Cand i-am spus sotiei sa cheme Salvarea, nu-i venea sa creada. Era ora 22. Eu m-as fi culcat ca sa ma odihnesc. Cei de la Smurd m-au gasit cu tensiune 7 cu 4 si puls 38. Organismul lupta sa se salveze. M-au luat cu ei. Pana la ora sase dimineata nu se stia daca scap. Inima in suferinta ei se putea opri.... De atunci ma bucur de fiecare clipa. Am invatat ca viata este un miracol. Sa invatam, sa invatam cum functionam ! Sa ajutam pe altii si pe noi insine ! 73s !

YO9GJX
Mesaje: 284
Membru din: Mie Iul 28, 2010 9:33 am
Contact:

Re: Radioamatorii si situatiile de urgenta

Mesajde YO9GJX » Mie Oct 02, 2019 9:52 am

Foarte bună treabă, mai află autoritățile și lumea la ce sunt buni radioamatorii.
Că în ultimul timp s-au limitat doar să ne ia din benzi.
;)

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Radioamatorii si situatiile de urgenta

Mesajde yo3hjv » Mie Oct 02, 2019 10:47 am

Da Mircea,

Si eu am trecut prin asa ceva prin 2014. Din fericire, sotia mea stia simptomele, eu credeam ca e un reflux gastric.
Un stent pus rapid, in primele doua ore de la manifestare apoi inca unul, preventiv la doua luni dupa si totul e in regula. :-) Dar asta e alta gasca in alta traista si a facut "obiectul" unui curs de PA la Crucea Rosie .
In principiu, RVSU este despre furnizarea comunicatiilor de back-up pentru cei care se ocupa direct de interventie.
Noi ii ajutam pe "ei" sa faca ceea ce stiu cu ceea ce stim noi. Nu am inventat apa calda ci doar mergem pe un drum pe care si altii merg si s-a constatat ca este cel corect.

Avand un parteneriat strans cu Crucea Rosie (chiar si un MoU - Protocol de colaborare), putem cere sa organizeze si sesiuni de pregatire tematica pentru cei care doresc.


20191002_104234.jpg
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

YO4SI
Mesaje: 405
Membru din: Mie Oct 12, 2011 2:03 am
Contact:

Re: Radioamatorii si situatiile de urgenta

Mesajde YO4SI » Lun Oct 07, 2019 2:01 pm

Sarutmana si felicitari Doamnei XYL ! Deci suntem egali la stenturi. Hi ! Dar eu am si o cicatrice mare pe miocard de care trebuie sa am grija...
Am vazut la activitatea RVSU in exercitiul la care ati fost chemati - si corturi. Energia electrica in aceste locatii cu ce este asigurata ? Imi imaginez grupuri electrogene si baterii. Dar panouri solare fotovoltaice se folosesc ? Ca rezerva rezervelor ?... De cand cu micutul balon lansat din Romania de YO3ICT, m-a prins flama cu acest fel de a avea energie electrica. Am procurat un panou, cica 7V cu 1,5A si m-am jucat.
Dar gasesc foarte putine date despre aceste surse. Predomina ofertele comerciale. Felicitari pentru articolele despre baterii si stocarea energiei electrice. Foarte, foarte utile !
https://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=173
https://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=178
73s !

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Radioamatorii si situatiile de urgenta

Mesajde yo3hjv » Lun Oct 07, 2019 8:28 pm

Mersi Mircea, ii transmit!

Legat de surse, in bazele de operatiuni se folosesc niste generatoare mari ce pot alimenta si un cartier :-) dar si generatoare mai mici, de circa 2-5 kVA.
In Baza de operatiuni s-a folosit energie electrica din retea pentru ca nu era o problema iar la repetoare s-a folosit un generator al ISU de 2 kVA (sub cort sa nu il ploua). In locatie, ISU mai avea inca un generator, de rezerva, iar noi unul de 1 kVA cu invertor dar pe care l-am tinut tot in rezerva.
La repetor mai era prevazut un acumulator tip Deep Discharge de 60 Ah dar nu l-am mai carat pana sus. erau trei generatoare acolo si 30 secunde nu e o pauza mare...
Nu folosim panouri in actiunile noastre pentru ca sunt completamente improprii situatiilor de urgenta.
Rezerva rezervelor este... inca un generator!
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor


Înapoi la “Evenimente”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 9 vizitatori