Remote....yes? - Remote no?

Rezultate, regulamente, tehnici de operare...
yo5ajr
Mesaje: 730
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Remote....yes? - Remote no?

Mesajde yo5ajr » Mie Ian 15, 2020 11:38 am

As deschide un subiect care oarecum este trecuta in tacere. In majoritate regulamentelor scrie:
"The radios and antennas must be in physical contact with each other and within 500 meters."
Daca analizam adanc aceasta impunere, constatam ca multi, foarte multi azi, nu se incadreaza in aceasta impunere. Tehnologiile au avansat si printre metodele mai "neortodoxe" si folosirea legaturilor - in special al receptiilor se uzeza la greu de diferite SDR - uri "remote" pentru RX. Este adevarat ca la un contest, de ex "OCEANIA' sau "JA Contest" este un mod "neortodox" cand de ex. din buricul unei capitala lucrezi in snur YB sau JA, in 160m, folosind un SDR din afara tarii tale prin net de buna calitate. Nu mai lungesc - "prietenii stiu" despre ce este vorba. Gasesc oportun de a porni un demers la IARU - ARRL ca regulamentele sa fie putin modificate de impunerea a 500m max. a antenelor fata de locatia proprie.
Propun ca acel text prohibitiv sa se modifice cu stergerea a "500m legaturi fizice" la - " Permisiune de a folosi cel putin pentru RX, metoda "Remote" dar punctul RX sa nu depaseasca granitele tarii tale."
Desigur, subiectul necesita o dezbatere larga - de ex. includerea in acest sistem si TX Remote, dupa care entitatea noastra de ex FRR care este membru IARU, sa faca demersuri justificate in aceasta tema.
Sper la o paricipare larga din YO in aceasta tema cu rugamintea sa evitati ridiculizarile fata de ori ce parere - lucru care nu ar carecteriza seriozitatea in aceasta pasiune comuna.
73 de yo5ajr Miki

yo7sr
Mesaje: 47
Membru din: Mar Sep 28, 2010 8:02 am
Contact:

Re: Remote....yes? - Remote no?

Mesajde yo7sr » Mie Ian 15, 2020 12:48 pm

Buna ziua,

La CQ160 a fost redactat un nou regulament incepand cu 2020. Va extrag cateva linii din el cu referire la subiectul abordat:

"For Single Operator Assisted Only: The use of one and only one remote receiver located within 100 kilometers of the main transmitter site is permitted, in addition to the receiver at the transmitter site. WebSDRs are OK, but must be located within the 100-KM limit. The rule is designed to accommodate new technology, and for those who experience high noise levels at the transmitting site. Anyone found using a remote receiver outside the limit will be subject to disqualification.

For all categories: The main site is defined as all transmitters, receivers, and antennas must be located on the same contiguous property. If the property is not contiguous, then all equipment must fall within a 1500-meter radius. All antennas must be connected by wires to the main station. This rule applies to all entrants."

73
Stefan YO7SR

yo8cln
Mesaje: 960
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:32 am
Contact:

Re: Remote....yes? - Remote no?

Mesajde yo8cln » Mie Ian 15, 2020 1:14 pm

"All antennas must be connected by wires to the main station"...Mi se pare foarte corect. Cit despre WebSDR , pe o raza de 100 de km ar fi avantajos daca ar exista si sa aiba antene performante. Un avantaj ar fi pentru cei care stau in zone cu zgomot si au o locatie linistita in raza de 100 km unde pot sa monteze antene de receptie si propriul WebSDR. Ramine problema calitatii conexiunii la net. Eu am incercat sa fac legaturi remote dar lumea se plingea ca raspund cu intirziere deci exclus in concursuri !
73 ! de yo8cln.

yo5ajr
Mesaje: 730
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Remote....yes? - Remote no?

Mesajde yo5ajr » Mie Ian 15, 2020 11:08 pm

Nu sunt eu cel mai competent sa spun ca - da, se poate face si conteste, delay - ul reducand si la 0.1 sec. Mai este si legatura punct la punct pe frecvente de 2.5 Ghz de ex, solutia care nu necesita furnizor de net. Ghita - daca vrei....poti, doar ce trebuie reglementata onest si nu salbatic sau smechereste.
73 de Miki

Avatar utilizator
yo9rij
Mesaje: 425
Membru din: Vin Dec 28, 2012 6:36 pm
Contact:

Re: Remote....yes? - Remote no?

Mesajde yo9rij » Joi Ian 16, 2020 9:19 am

Adjustari ale regulamentelor de concurs se fac pentru a raspunde realitatilor de operare si mai rar pentru a dezavua lipsa de fair play a unor operatori. Realitatea ne arata ca oricat am dori sa avem 100% operatori care sa respecte regulamentul de concurs tot vor fi cativa "mai cu mot" care vor fura startul. Nu poti obliga pe cineva sa fie corect pentru ca nu ai la dispozitie mijloacele tehnice si umane, ca sa nu spun legislative, care sa aplice "ad literam" regulamentul de concurs. Din acest motiv, consider ca "competitiile" in HF/VHF/... si titlurile sportive obtinute in astfel de evenimente nu sunt decat o facatura si sunt lipsite de fundament stiintific si sportiv. Faptul ca in radioamatorism are loc toata lumea, face ca astfel de situatii, jenante pentru cei vizati, sa fie totusi trecute cu vederea sau asimilate. Dorinta acerba de a fi pe locul intai, oricum si oriunde nu poate fi estompata de nici o reglementare, oricat de ingenioasa ar fi ea.
Miki, eu vad subiectul deschis ca pe o "bataie de obraz" (daca acestia au) pentru acei operatori care au uitat de ce sunt radioamatori!
Despre posibilitatile tehnice de a lucra "Remote" este inutil sa vorbesc pentru ca solutii sunt doar ca ar fi bine ca pentru acei radioamatori care nu au spatiu pentru antene in vecinatatea locuintei dar au spatiul in entitatea DXCC in care opereaza sa initieze o modificare de regulament sau mai bine spus o adaugare a unei categorii sau a mai multora care sa ofere participantilor o incadrare mai precisa si in acord cu realitatea de operare. Pe scurt, de exemplu: Categorie SOSB REMOTE DXCC sau SOSB REMOTE World Wide.
73! de YO9RIJ/YP9J Petrica

yo8rqp
Mesaje: 233
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:57 am
Contact:

Re: Remote....yes? - Remote no?

Mesajde yo8rqp » Joi Ian 16, 2020 9:58 am

9RIJ, bine punctat. Din toate punctele de vedere!

yo5ajr
Mesaje: 730
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Remote....yes? - Remote no?

Mesajde yo5ajr » Joi Ian 16, 2020 11:55 am

Petrica a atins adancimi si inaltimi aproape extreme, si ne da de gandit. Vin acum cu o idee extrema -
Imaginam ca organizez cu taxa de participare 5 - 10 Eu, un contest pe 160m in CW, in luna August, doar SOSB, fara cluburi, in care miza este si el extrema. Singura regula ca nu exista nici-o regula. Primul loc 50 mii Eu, si pana la ultimul din "Top Ten sa ajunga la 1000 de Eu. Fara nici - un regulament. Puteri pana la stele, metode de ori ce fel, ca la luptele din custi, practicat in cateva tari mari, "democratice". Faceti un efort de imaginatie, cam cum ar decurge un asemenea contest. Socant....nu-i asa? Un fel de "Dog fight". :lol:
73 de Miki

YO8RAA
Mesaje: 448
Membru din: Mie Sep 21, 2011 8:30 am
Contact:

Re: Remote....yes? - Remote no?

Mesajde YO8RAA » Joi Ian 16, 2020 12:33 pm

Petrica-yo8rij
Ai nota 10+ din partea mea pentru curajul de a arata ce inseamna "concurs" in radioamatorism - "Din
acest motiv, consider ca "competitiile" in HF/VHF/... si titlurile sportive obtinute in astfel de
evenimente nu sunt decat o facatura si sunt lipsite de fundament stiintific si sportiv
.".
Ceea ce unii tin mortis sa numeasca "concurs" eu numesc ACTIVITATE RADIO PROGRAMATA. Dar pentru ca din orisice activitate umana se poate obtine avantaje...au aparut "baietii destepti" din radioamatorism care au inventat concursuri radio. As dori sa cunosc si eu o persoana care s-a facut radioamator din dorinta de a "concura" sau de a participa la "concursuri". :o

Il felicit si pe Miki-yo5ajr pentru perseverenta de a ridica la fileu chestiuni la care toata lumea
cunoaste raspunsul dar nimeni nu are curajul sa raspunda raspicat.
Draga Miki poate revii cu intrebari mai pe "interesul national", hi :mrgreen: ... de exemplu ceva legat de
clasamente YODX Club sau clasamente leaderboard din clublog unde pe primele locuri gasesti statii
care rup benzile in CW cu toate ca ei nu stiu sa transmita nici macar o litera sau nici nu au antene
sau aparatura. Stiu ca problema e "delicata" dar...totusi exista si ia amploare. Mai nou rup DX-urile si in FT8 fara a avea soft instalat sau interfata la statie.
Acolo sa vezi "fair play" radioamatoricesc...hi. :lol:

73 Mircea YO8RAA

YO2VG
Mesaje: 44
Membru din: Vin Iul 28, 2017 11:53 pm
Contact:

Re: Remote....yes? - Remote no?

Mesajde YO2VG » Lun Ian 27, 2020 1:05 am

Salutare tuturor,
Remotele este o noțiune care se aude tot mai des pe buzele radioamatorilor. Și are evident multe înțelesuri. Unii înțeleg prin remote a se delecta ascultând ,,peste internet” un radio pe AM sau emisiuni în benzile radio. Alții ascultă pe receptoare de net (faimoasele websdr) emisiunile diverselor expediții în cele mai îndepărtate locații. Alții, mai practici, ascultă DX-urile și expedițiile pe websdr și emit cu TX-ul propriu, bucurându-se de un semi-NewOne (că doar legătura e pe jumătate făcută). Alții fac eforturi deosebite în a dezvolta o stație full-remote, de care să dispună ori de câte ori vrea, din orice locație a pământului. Iar cei mai atipici, sunt cei dezvoltă o stație remote pentru a face bani serioși din traficul ei. Ar mai fi și cei care își propun să dezvolte o stație de concurs serioasă, la care operatorul să nu mai fie prezent fizic acolo, ci să stea frumos la casa lui făcând traficul de pe un laptop, să zicem. Remotele este un mod totuși atipic de a face hamradio. Depinde de preferințele fiecăruia și de gustul pe care îl aștepți de la un trafic radio neconvențional. Oricum ar fi catalogat, remotele ia amploare și asta e de bucurat, în condițiile în care rândul nostru s-a subțiat vizibil în epoca google și FB.
P.S.
De pe stația mea de remote, de câteva minute au fost sparte toate recordurile YO în CQWW160m contest:1426qso-uri, 35 state, 80 DXCC, 937.595 puncte.

Concluzie: fiecare face ceea ce crede că-l reprezintă.

73! Și să ne auzim cât mai des în benzi....chiar remote.
Vali, YO2LC

yo8cln
Mesaje: 960
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:32 am
Contact:

Re: Remote....yes? - Remote no?

Mesajde yo8cln » Lun Ian 27, 2020 12:33 pm

Faina realizare , Vali ! Felicitari !
Eu dupa ce am reusit sa ridicam verticala de 26.7 m si sa-i pun citeva contragreutati si o bobina
(astea toate la temp. care nu au depasit -5 grade ziua ) , am refacut setarile de la RCForb (neavind
niciun client pt. ww la locatie) , nu m-am putut bucura de "realizari " din cauza unor dureri la limita suportabilitatii la articulatia umarului sting... Asa ca ramine pe altadata... 73 ! de yo8cln.


Înapoi la “Concursuri de radioamatori”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori