Reducerea interferentelor cu Diversity

Discutii tehnice, teoretice si practice, pe tema SDR
yo3wl
Mesaje: 33
Membru din: Dum Sep 28, 2014 3:23 pm
Contact:

Reducerea interferentelor cu Diversity

Mesajde yo3wl » Joi Feb 13, 2020 12:21 am

Buna seara,
dupa ce m-am jucat timp indelungat cu placile SDR de la HPSDR (Mercury/Penelope,Metis) si de la Hermes am considerat ca un singur receptor nu-mi satisface dorintele si am trecut la constructia unui SDR cu doua receptoare independente (doua ADC-uri separate).
Am construit Odyssey 2 proiectat de David Fainitski (N7DDC) care nu numai ca raspunde prompt la toate solicitarile pe Email, a facut proiectul OPEN! Tot respectul meu!
Pentru a-mi satisfacele dorintele ;) am inceput cu prima dorinta, functia Diversity! Intrucat placa Hermes nu are decat un receptor nu avem cum sa-mi satisfac aceasta dorinta!
Functia Diversity este o technica de reducere a zgomotelor care vin dintr-o anumita directie. Reducerea zgomotului se face cu ajutorul a doua antene cuplate la cele doua receptore care dupa digitalizarea semnalului se aplica corectiile de faza si de amplitudine pentru a anula acest zgomot.
Pentru a intelege mai bine cum functioneaza acesta technica am facut doua inregistrari :
https://www.youtube.com/watch?v=2ichrLZN7JI&t=87s
https://www.youtube.com/watch?v=MU7ovLN9g04&t=17s
Pentru test am folosit ca antena principala (RX1) o verticala de 10m cu 4 radiale iar antena secundara (RX2) este un dipol de 2x20m.
Mentionez ca in urma modernizarii luminatului stradal cu LED am primit :cry: bonus 2 puncte S!...dar aceasta functie ma ajutat sa scap de acest "bonus"! :) :) :)

73,
Christian

PS: a doua dorinta urmeaza cand o sa ma timp suficient de teste!
Cine cumpara ieftin, cumpara de doua ori!

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 550
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: Reducerea interferentelor cu Diversity

Mesajde yo3fhm » Joi Feb 13, 2020 7:04 am

Salut Christian,
Felicitari pentru perseverenta de a realiza Odissey2 in varianta pe care ne-ai expus-o si de asemenea, pentru rabdarea pe care ai avut-o ca sa inregistrezi cele doua clipuri demo pe care le-ai postat !
Si bineinteles, ma bucur pentru faptul ca ai reusit sa gasesti o cale de a mai scapa de zgomotele inconjuratoare. Nu e o solutie ieftina si nici usor de implementat, dar e functionala si asta e foarte important de vazut si ... de studiat.

Subiectul zgomotului e foarte controversat si reprezinta o problema care ne afecteaza din ce in ce mai mult. Din nefericire, prolifereaza inclusiv in zonele indepartate de marile aglomeratii urbane, asadar cred ca ar trebui o sectiune separata pe forum pentru postari referitoare la tratamentul problemelor datorate zgomotului (in general si in particular).

Succes pe mai departe , ar fi interesant de vazut pana unde poti merge cu sistemul pe care l-ai adoptat!

73 si toate bune,
Cezar YO3FHM
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 714
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Reducerea interferentelor cu Diversity

Mesajde yo3gh » Joi Feb 13, 2020 7:39 am

Super Cristian, ;) , asa este zgomotele devin un mare challenge acum. Am si eu, pe unele le-am dedectat dar raman multe, cred ca in imobil si la magazinele foarte apropiate au aparut alarme care nu sunt profesionale, alimentatoarele lor cred ca sunt varza, dar nu am cu cine sa conversez din pacate :(
Numai bine

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Reducerea interferentelor cu Diversity

Mesajde 4x1ad » Joi Feb 13, 2020 9:10 am

@YO3IUL: experiment foarte relevant si util. Metoda nu este noua insa in era SDR poate fi implementata mult mai eficient. Reducerea zgomotului depinde de corelarea unui mare numar de setari si situatii (cum se vede si videoclipurile tale).
Cazul cel mai putin dificil este in situatia existentei unei singure surse de zgomot stabil. Pentru ca-ti place sa experimentezi, ti-as sugera ca ANT 1 sa fie definita ca antena normala de receptie iar ANT 2 sa mearga la o cutie de comutare externa cu care sa poata fi aleasa antena de noise pick-up optima dintre 3-4 antene de receptie diferite. Antenele de noise-pick-up pot fi 3-4 diverse antene filare mici si joase care pot asigura un nivel mai mare al semnalului local perturbator, in detrimentul semnalului statiei monitorizate. Eu am folosit doi dipoli perpendiculari de 2x2m, un Random Wire de 6m la 45˚ si un mic vertical de 2m inaltime cu 3 radiale. Toate foarte joase (1m fata de acoperisul/planseul de beton al blocului) astfel ca semnalul monitorizat sa fie cat mai slab in antenele de zgomot. Cu cat sunt mai apropiate antenele de zgomot de sursa perturbatoare, cu atat mai spectaculos este rezultatul la setarea phasing-ului .
Diversitatea poate fi utila si in reducerea QSB-ului insa in epoca actuala, zgomotele de la iluminatul public si sursele in comutatie sunt preponderente.

Succes.
73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

YO3FZS
Mesaje: 80
Membru din: Joi Iul 01, 2010 5:41 pm
Contact:

Re: Reducerea interferentelor cu Diversity

Mesajde YO3FZS » Joi Feb 13, 2020 9:26 am

yo3iul scrie:Am construit Odyssey 2 proiectat de David Fainitski (N7DDC) care nu numai ca raspunde prompt la toate solicitarile pe Email, a facut proiectul OPEN! Tot respectul meu!


Felicitari pentru realizare.
In urma cu ceva vreme am vrut si eu sa fac SDR-ul acesta, insa la intrebarea mea adresata lui N7DDC despre scheme, acesta mi-a raspuns atunci ca schemele proiectului nu ar fi disponibile.
S-a schimbat intre timp ceva, adica acest "OPEN" cumva include azi si schemele respective?

TNX & 73!

Traian

yo3wl
Mesaje: 33
Membru din: Dum Sep 28, 2014 3:23 pm
Contact:

Re: Reducerea interferentelor cu Diversity

Mesajde yo3wl » Joi Feb 13, 2020 12:33 pm

@Morel, multumesc pentru recomandari. Desigur ca urmeaza o serie de experiente!
Dupa cum ai si observat, fosesc dipol de 2x20m pentru o receptie maxima a zgomotului perturbator ( initial aceasta antena o foloseam ca antena principala).
Conform teoriei ( s-a adeverit si practic) , nivelul semnalului perturbator receptionat pe ANT2 trebuie sa fie mai mare sau cel putin egal cu semnalul perturbator primit pe antena principala. In aceste conditii m-am gandit sa fac o antena cu un castig mai mare pe ANT2 iar dipolul sa-l folosesc ca si antena primara (ANT1).
Analizand recomandarile tale, mi-ai dat sugestii! Acum ramane de testat ( exact cum tu ai zis) mai multe antene pe directii diferite.
Tot odata m-am gandit sa achizitionez un pilon telescopic de fibra de 26m de la Spiderbeam care sa-l folosesc pe ANT1 . Dar si aici , ca antena sa fie eficienta, ma lovesc de problema radialelor!..dar asta este de viitor!
Pana acolo voi incerca variantele cu posibilitatile care le detin momentan.

@yo9fsz/ Traian , schemele nu exista. Fisierul "lay" este disponibil care te ajuta sa faci depanarea daca este cazul. Oricum schema este clasica si daca consulti fisele tehnice de calog ale integratelor o sa constati ca s-au folosit schemele de test din documentatie. In principiu schemele sunt asemanatoare cu Anan 100D, 200D.
Este adevarat ca la punerea in functiune am avut multe probleme ( generate de mine :( ) , dar fisierul lay a fost mai mult decat suficient.
Dar dupa cum ai constatat, realizarea acestui proiect necesita un bagaj bogat de cunostiinte ( nu este cazul tau).
73, Christian
Cine cumpara ieftin, cumpara de doua ori!

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Reducerea interferentelor cu Diversity

Mesajde 4x1ad » Joi Feb 13, 2020 4:25 pm

@YO3IUL : eu as zice ca o antena cu gain marit pe ANT #2 nu va avea o contributie benefica deoarece va receptiona si QRM-ul benzii si alte surse de zgomot mai indepartate. Antena #2 ar trebui sa aiba un gain foarte redus pentru semnale indepartate si fiind foarte joasa si apropiata la cativa metri sau zeci de metri de sursa perturbatoare va injecta un semnal perturbator mai puternic in RX 2.
Doar experimentele vor dovedi oportunitatea unei metode sau a alteia. Eu am facut un lucru asemanator in urma cu ceva timp pentru un prieten necajit de zgomote locale dar care avea un Flex 6600M. Din pacate, nu am avut suficient timp la dispozitie pentru experimentari largite dar rezultatele initiale au fost bune in SSB si mai modeste in CW, inclusiv piatra de incercare - banda de 160m. In FT8 n-a fost nevoie, ca se descurca binisor si singur in harmalaie.
Succes mult si astept cu interes alte videoclipuri.

73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo8rby
Mesaje: 14
Membru din: Mar Aug 11, 2015 11:03 pm
Contact:

Re: Reducerea interferentelor cu Diversity

Mesajde yo8rby » Joi Feb 13, 2020 7:17 pm

Interesant ....Foloseam sistemul DIVERSITY acum vreo 10 ani pentru a imbunatati receptia FPV in 5.8 G mai ales.Nu prea ma mai intereseaza sistemul deoarece era folosit mai mult pentru distante foarte mari de 30 la 80/100 de km.Cred ca merita sa te uiti si la aplicatia asta de DIVERSISTY sa-ti faci o idee in plus .

yo3wl
Mesaje: 33
Membru din: Dum Sep 28, 2014 3:23 pm
Contact:

Re: Reducerea interferentelor cu Diversity

Mesajde yo3wl » Sâm Feb 22, 2020 8:12 pm

Buna seara,
cu toate ca in ultimul timp nu reusesc sa aloc prea mult timp pentru radio, am reusit sa construiesc/modific doua antene pentru testele de Diversity.
Dupa mai multe teste facute am reusit sa ajung la o varianta formata din doua antene. Dar asta nu este tot!...in functie de nivelul zgomotului este nevoie sa intercalez un preamplificator de 14db ca sa ajut RX2.
Ca si antene pentru RX2, folosesc o verticala de 10m cu 4 radiale de 20m si un LongWire de 40m lungime (este agatata prin pomii din gradina!).
In functie de ore (cred ca aici este si efectul umiditatii) , eficienta este diferita de la o antena la alta.
Am facut doua filmulete care le-am facut ieri pe seara/noapte aici:
https://youtu.be/GLPzjPjHfsE
https://youtu.be/7fXVgxM3J_0

In continuare vreau sa folosesc o antena mult mai mica +14db . Dar asta ramane de testat!

Un sfarsit de saptamana placut!
73, Christian
Cine cumpara ieftin, cumpara de doua ori!


Înapoi la “SDR - Software Defined Radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori