APRS in YO

Trafic prin satelit, Echolink, repetoare, EME, meteor scatter, CW, SSB, AM, FM...
yo5puv
Mesaje: 135
Membru din: Vin Mai 22, 2015 9:59 pm
Contact:

Re: APRS in YO

Mesajde yo5puv » Lun Oct 12, 2020 5:11 pm

yo8ssh scrie: Eram in August in muntii Rodnei la peste 2000m si cu greu am "varat" un pachet in reteaua YO.
YO5ER-10 /1 Pct la 33KM
UR0DUI-1 /2 Pct LA 75KM
UR4SWG-15 /15 Pct la 58 KM
UR4SWG-14 /3 Pct LA 93 KM
Am fost pe cresta si varf in jur de 2,5 ore. Concluzia despre reteaua noastra APRS o trageti singuri.
Norocul cu reteaua APRS din Ukraina e ca nu au multe digipeatere si e mai linistita. Deocamdata.


Sincer, eu nu vad absolut nici o problema aici.
Cum am am scris YO5ER a avut probleme pe partea radio de la inceputul anului.
Daca te uiti vei vedea ca pachetul ala receptionat de la tine a fost singurul pt YO5ER in toata luna august. ;)
UR4SWG-15 si UR4SWG-14 au si functie de Igate.
In momentul in care erai in aria de acoperire a lui UR4SWG-15 e normal ca practic el sa raporteze in internet toate pozitiiile tale.
Cel mai probabil te-a auzit si te-a retransmis si YO8CLN-2 (aflat probabil la 80 - 90km).
Dar pachetele transmise prin el au ajuns in APRS-IS mai tarziu si au fost marcate duplicate.
Daca UR4SWG-15 si UR4SWG-14 ar fi fost nefunctionale, ai fi ajuns pe internet prin YO8CLN-2 si Igate-ul la care era acesta conectat atunci.

73, Emil

yo8ssh
Mesaje: 27
Membru din: Joi Mai 31, 2012 8:19 pm
Contact:

Re: APRS in YO

Mesajde yo8ssh » Lun Oct 12, 2020 6:30 pm

Pentru YO5PUV

Intradevar, nu a fost nicio problema deoarece a functionat reteaua ucraineana. Pe 19 Septembrie am fost pe Vf. Zimbru la 1200m alt si 23 Km distanta de YO8CLN-2. Am stat 2 ore acolo. Nu am reusit sa trimit niciun pachet atunci. Tot atunci am depistat ca YO5ER tine frecventa blocata cate 2-3 minute. Am mai sesizat acest fenomen cand eram in Rodnei dar nu puteam identifica sursa semnalului.
Apropo, am si raportare ramasa pe statie de la YO5PUV-9 prin YO8CLN-2.
Poate fi o problema ca unele digipeatere sunt "surde" din cauza traficului iar altele raman pe emisie si blocheaza frecventa ?

yo7fws
Mesaje: 136
Membru din: Lun Mai 14, 2012 9:49 am
Contact:

Re: APRS in YO

Mesajde yo7fws » Lun Oct 12, 2020 6:43 pm

YO8SDE scrie:Costi (@yo7fws) pentru a vedea exact ce receptioneaza si transmite un digipeater trebuie conexiune la fata locului, daca stie el(digipeaterul) sa raporteze intr-o consola. Daca exista conexiune la internet, mai bine il transformi in I-Gate. Nu toate pachetele receptionate de un digipeater sunt si repetate, toate expira la un moment dat. Pe internet(APRS-IS) vedem doar pachete care au trecut prin acel Digipeater si au ajuns primele pe internet, dar e posibil sa nu fie pachetul norocos, pe o alta cale un I-Gate sa fi scos din RF acel pachet mult mai repede.

Sunt si cateva I-Gate-uri la inaltime si e un lucru foarte bun si felicitari adminitratorilor care pot asigura conexiune la internet acolo, dar nu peste tot e posibil si atunci trebuie sa pastram DigiPeaterele.


Salut

Multumesc mult pentru raspuns. Pe mine ma intereseaza vizualizarea in timp real a mesajelor pentru a stabilii unde si pe ce directie exista propagare radio. Exista un site care, teoretic, face asa ceva, respectiv acesta:
http://aprs.mennolink.org/
Sincer, nu imi pare ca functioneaza foarte bine, dar nici ca nu ar functiona. Am incercat sa 'depanez' mesajele cheie, dar nu am reusit. Dar daca acesta are acces prin internet la mesajele transmise de probabil iGate APRS, inseamna ca oricine poate avea in anumite conditii acces. Ma gindeam sa arunc o privire, sa inteleg si apoi sa incerc previziuni.
Am incercat sa ascult traficul radio. Nicio sansa. In primul rind nu inteleg cine transmite si ce transmite. Doi, daca semnalul nu este 59+++, nu se decodeaza nimic. O gramada de trame, clare, nu sint decodate. Receptia am facut-o pe un calculator, soft din internet si statia proprie.
Si acum, fara sa va supar, o parere personala. La mine n-a prins chestia cu APRS. Nu am inteles: de ce si pentru ce? Mi se pare cel mai complicat si primitiv mod de comunicare. MS-DOS pe linga Windows, hi! Nu exista niciun program care sa filtreze tot ce se receptioneaza (asta il face complicat) si care sa arate doar mesajul, fara antet si date tehnice, care iti este destinat. Sa fie ceva gen 'messenger'. Am dat inpoi si mi-am vazut de treaba.
Va respect pasiunea pentru asa ceva si va urez sa ajungeti impreuna la consens.

Costi

YO8SDE
Mesaje: 127
Membru din: Mie Aug 04, 2010 2:59 pm
Contact:

Re: APRS in YO

Mesajde YO8SDE » Lun Oct 12, 2020 7:29 pm

@Sebi (YO8SSH) teoretic ar trebui sa il ia YO8M-2 si apoi prin YO8SDE-10 sa ajunga pe internet, daca , YO6KNE-2 receptioneaza primul pachet digipitat de YO8A-2, atunci APRS-IS face drop/ignora pachetului introdus de YO8SDE-10, el existand deja in retea fiind adus de YO6KNE-2 care e si I-Gate.

@Costi (YO7FWS) site-ul e foarte bun si bineinteles sa bazeaza pe datele care ajung in reteua de internet a Aprs-ului, APRS-IS. Dai zoom in si apar zone de acoperire pentr I-Gate-uri. Daca e propagare in 2m zona se duce si pana in Turcia pentru cele din YO8.
Legat de programe sunt mai multe variante ca in toate cele, exista configurari si nivele de reglat/setat si in statie. Iarasi depinde si de TNC-ul folosit: daca e unul hardware sau un program pe PC.

Eu prin intermediul APRS-ului cer si primesc prognoza meteo, trimit si primesc mesaje SMS din/in reteaua GSM, trimis si receptionat e-mailuri, pe langa trimis pozitia si starea. Bineinteles prin intermediul infrastructurii existente. Si pot face lucrul acesta cu o portabila, nu depind de disponibilitate unui corespondent care sa aiba statia deschisa pe aceeasi frecventa si sa fim in raza de actiune. Ca si Sebi (YO8SSH) il folosesc pe munte unde GSM-ul nu functioneaza si repetoarele poate nu le deschid sau le deschid si nu raspunde nimeni sau deschid prea multe pe aceeasi frecventa. Fiecare zona cu particularitatile sale.
Cine este Windows-ul daca APRS-ul este MS-DOS? As vrea si eu sa il instalez/testez.

LE: Am uitat sa scriu ca tot prin APRS ma sincronizez/comunic cu ceilalti activatori si in zone in care nu avem repetor intre noi sau mai aflu in ce frecvente mai sunt unii prieteni si la ce distanta, fac QSY acolo si comunic cu ei.

yo5puv
Mesaje: 135
Membru din: Vin Mai 22, 2015 9:59 pm
Contact:

Re: APRS in YO

Mesajde yo5puv » Lun Oct 12, 2020 8:45 pm

yo8ssh scrie:Tot atunci am depistat ca YO5ER tine frecventa blocata cate 2-3 minute. Am mai sesizat acest fenomen cand eram in Rodnei dar nu puteam identifica sursa semnalului.
Poate fi o problema ca unele digipeatere sunt "surde" din cauza traficului iar altele raman pe emisie si blocheaza frecventa ?


Da, cu YO5ER a fost o situatie mai deosebita, ceva problema tehnica acolo.
Transmitea minute in sir doar purtatoarea si intr-adevar tinea frecventa blocata chiar si aici in Cluj. Imi imaginez ca acolo mai aproape de Bistrita era si mai rau.
S-a "rezolvat" dupa un telefon la Septy care am inteles ca a dezactivat remote partea radio.
Eu sper sa depaneze sistemul si sa repuna in functie YO5ER-10. Pe vremea cand mergea bine (anul trecut) avea acoperire foarte buna pe tot Podisul Transilvan.

73, Emil

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: APRS in YO

Mesajde yo3hjv » Mar Oct 13, 2020 12:28 pm

Si prin Bucuresti este un device APRS care are doar purtatoare, fara modulatie.

Asadar, iata ce am inteles, ca exemplu:

Un pachet care pleaca cu PATH WIDE 2-x este repetat de atatea digipeater-e din categoria 2 cat este valoarea lui "x". In mod corespunzator, WIDE1-x este repetat de digi din categoria 1 de "x" ori. Corect?
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

yo8ssh
Mesaje: 27
Membru din: Joi Mai 31, 2012 8:19 pm
Contact:

Re: APRS in YO

Mesajde yo8ssh » Mar Oct 13, 2020 2:12 pm

Pt. Adrian

Corect.

DIGI LEVE1 trebuie sa asigure o zona locala iar DIGI LEVEL2 zone mai extinse. Din Path hotarasti tu ca si utilizator cat de departe trimiti informatia, Doar WIDE1-1 daca vrei sa trimiti local si WIDE1-1,WIDE2-1 pentru o zona mai mare.

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: APRS in YO

Mesajde yo3hjv » Mar Oct 13, 2020 2:56 pm

yo8ssh scrie:Pt. Adrian

Corect.

DIGI LEVE1 trebuie sa asigure o zona locala iar DIGI LEVEL2 zone mai extinse. Din Path hotarasti tu ca si utilizator cat de departe trimiti informatia, Doar WIDE1-1 daca vrei sa trimiti local si WIDE1-1,WIDE2-1 pentru o zona mai mare.


Iar daca avem digipeater-e de tip FILL IN, ar fi bine sa fie WIDE1 iar PATH la trx sa fie setat WIDE1-2, da? Ca sa retransmita FILL IN o data si sa preaia si un DIGI LEVEL 1 si sa retransmita o singura data, da?

In sfarsit am inteles si eu chestiunea, in special datorita folosirii in explicatie a conceptului de "LEVEL". Mersi!
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

yo8ssh
Mesaje: 27
Membru din: Joi Mai 31, 2012 8:19 pm
Contact:

Re: APRS in YO

Mesajde yo8ssh » Mie Oct 14, 2020 12:26 pm

Propunere de optimizare a retelei APRS YO

Pornind de la experienta acumulata de-a lungul anilor vin cu cateva propuneri pentru optimizarea si dezvoltarea retelei APRS YO.

1. Dezvoltarea retelei de DIGI-peatere pe 2 Nivele:
LEVEL1 - Digipeatere ce servesc comunitati de radioamatori cu caracter local.
LEVEL2 - Digipeatere ce deservesc zone mari din teritoriul YO localizate pe varfurile de munte din arcul muntilor Carpati.
In acest fel, utilizatorul poate sa-si controleze mai bine zona de adresabilitate a pachetelor pe care le emite prin folosirea corecta a PATH-ului:
No PATH - nu foloseste reteau de digipeatere
WIDE1-1 - trama este repetata doar de DIGI de nivel LEVEL1
WIDE2-2 - trama este repetata doar de DIGI de nivel LEVEL2
WIDE1-1, WIDE2-1 - trama este repetata de un DIGI de nivel LEVEL1 dupa care de un DIGI de nivel LEVEL2

Pana vom putea configura o astfel de retea, sunt cateva masuri care le putem lua pentru limitarea traficului nefolositor si eliberarea retelei.

1. Nu mai montam niciun DIGI LEVEL1 pe varfuri de munte.
2. Digipeaterele actuale sa fie setate sa emita balizele proprii fara PATH (oricum sunt la inaltimi de unde sunt auzite pe distante considerabile).
3. Digipeaterele care au posibilitatea de filtrare a traficului sa foloseasca aceasta functie pentru a elimina traficul inutil in retea.
4. Folosirea intervalelor de raportare (balize si telemetrie) rezonabile. 15 minute cred ca e un timp rezonabil.

YO8SSH

yo3ixw
Mesaje: 18
Membru din: Vin Noi 20, 2015 12:26 pm
Contact:

Re: APRS in YO

Mesajde yo3ixw » Joi Oct 15, 2020 12:08 am

Oarecum in afara discutiei , anunt ca astazi s-a instalat un digipeater in centrul Bucurestiului la peste 90 m asl , intr-o pozitie dominanta care conform la multe simulari o sa acopere intregral Bucuresti si zona adiacenta . Avand in verdere ca sunt destule I-Gate-uri in zona , nu se pune problema de integrare in reataua APRS
Multumiri ... ! 73
Bogdan YO3IXW


Înapoi la “Moduri si modalitati de lucru”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 10 vizitatori