Comunicatiile la distanta pe alte planete

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde yo3hjv » Dum Apr 11, 2021 1:28 pm

YO4BKM scrie: Nu si in viata stiintifica unde hotararile nu se stabilesc cu majoritate de voturi care se dau sentimental.


Probabil esti deconectat de la noile curente Tavi...
Se lucreaza din greu la desfiintarea acestui principiu vetust si completamente gresit, tipic pentru vechea lume, dominata de rasism si discriminare.
Mai sus m-am exprimat ironic la adresa noului curent, ca sa fie clar, dar fenomenul este real si pune in fata rigorii stiintifice alte criterii, bazate in general pe o "corectitudine politica" gresit inteleasa.
E unul din motivele pentru care imi mentin si sustin concluzia cu privire la directia lumii.
cunoasterea a fost externalizata catre Wikipedia si Google, opere de arta se elimina din patrimoniul cultural, la fel si muzica zisa "clasica", universitatile isi aleg conducatorii pe criterii de culoare a pielii sau de convingeri ce nu tin seama de biologie, Magna Charta a devenit o piedica in fata "afirmarii identitare", cursantii sunt incurajati sa isi reclame profesorii care practica conservatorismul realitatii stiintifice.
"Pamantul plat" are enorm de multi adepti, pentru o multime de oameni tehnologia 5G prajeste creierii si destul de multi cred ca vaccinul contra carcalacului le baga pe vena niste cipuri... Ingrijorator de multi!
73
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde yo3hjv » Lun Apr 12, 2021 8:17 am

Sa mergem, zic, sa colonizam planete!
remove child.jpg
remove child.jpg (68.12 KiB) Vizualizat de 3991 ori
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde YO4BKM » Lun Apr 12, 2021 2:39 pm

Sute de milioane de oameni folosesc telefonul, dar o parte infima stie cum functioneaza. Nihil novi sub sole ... de cand e lumea:
-Se obisnuia ca in aceleasi sedinte ale Societatii Regale in care Isaac Newton (1642-1727) prezenta descoperirile sale din fizica, membrii Societatii (pe care a si condus-o o vreme) sa se dea egala atentie si altor prezentari ca, de exemplu, "Cum sa vomiti usor", consemnate in procesele verbale de sedinta.
-In 1790 membrii Academiei Franceze - printre care si savantul Lavoisier - afirmau ca "din punct de vedere fizic, caderea pietrelor din cer nu este posibila", meteoritii si meteorii erau pietre aruncate de vulcani.
-Academia Franceza respinge in 1902 proiectul de avion al lui Traian Vuia cu motivarea ca "aparatele de zbor mai grele decat aerul nu pot zbura".

Prostia a existat si va mai exista, ce impresioneaza este ca, desi nu a proliferat in mod deosebit, sindromul drobului de sare sau efectul Dunning-Kruger au existat inainte de a fi "inventate" iar tehnicile moderne o fac tot mai cunoscuta asa cum este, cum a fost si cum va mai fi, alimentand cel mai ieftin mod de distractie prin bascalie, vechi si el tot de cand lumea pentru multi ...

Avem loc cu totii sub acelasi Soare care ne incalzeste pe toti la fel, chiar daca nu toti inteleg cum o face. Dar asta nu schimba cu nimic mersul omenirii care a descoperit doar in trei secole cum "lucreaza" Universul, s-a ridicat in aer cu aparate mai grele ca aerul si a pus piciorul pe Luna.
73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde yo3hjv » Lun Apr 12, 2021 11:35 pm

Tavi, poate ca ai dreptate dar niciodata ca pana acum prostia nu a avut o asemena expunere publica, o tribuna de la care sa isi proclame suprematia prin numar si propriile "adevaruri".
Pe vremuri era mai sfioasa, se tragea prin colturi, era constienta de propriile limitari. Azi e trecuta datorita "dublei gandiri" in categoria fenomenelor ocrotite, speciale, unice si prolifereaza. Se dovedeste ca puterea adevarului este doar o legenda.
La Oxford apar voci care cer "decolonizarea" muzicii clasice din perioada sclavagista, Shakespeare e considerat un rasist, in unele universitati se numesc decani si rectori pe criterii de culoare in detrimentul realizarilor stiintifice et caetera.

In vremurile citate, inventatori se straduiau sa depaseasca bariera "droberilor" (licenta poetica) cu realizari de marca, acum se propun ineptii care strang bani profitand de naivitate. Paradigma e diferita. Respingerea de atunci nu era aducatoare de profit si nu avea la baza interese financiare, promovarea ineptiilor astazi aduce multi, multi bani.

Si nu duce subiectul spre cei care nu stiu cum functioneaza un gadget pentru ca nu despre ei e vorba ci despre cei care pretind ca stiu si afirma cu tarie ca e prin taina Sfantului Duh (metafora).
O saptamana buna, 73.
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

yo2cfs
Mesaje: 54
Membru din: Dum Ian 24, 2016 1:45 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde yo2cfs » Mar Apr 13, 2021 1:28 pm

Prostia este la fel de comuna ca raceala, ma rog, totul este sa nu evolueze in Covid...
Nu este nici mai multa nici mai putina ca in trecut doar mult mai vizibila, desteptii le`au dat prostilor "microfonul" si o tribuna de la care sa se lanseze.
Despre calatoria cosmica nu putem spune decit un singur lucru, momentan toate ouale sint intr-un singur cos, Pamintul.
Pun un link spre o carte interesanta dar in acelasi timp acolo gasiti o biblioteca intreaga de carti tehnice utile si interesante.
https://www.technicalbookspdf.com/download/?file=15390
Sint absolut convins ca vom ajunge pe alte planete, din pacate sint la fel de convins ca n-o sa prind acel moment.

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde YO4BKM » Mar Apr 13, 2021 4:08 pm

yo3hjv scrie:In vremurile citate, inventatori se straduiau sa depaseasca bariera "droberilor" (licenta poetica) cu realizari de marca, acum se propun ineptii care strang bani profitand de naivitate.
Niciodata un inventator sau un om de stiinta nu va strange bani profitand de naivitatea altora si vad ca pe o jignire intentia de a pune pe oamenii de stiinta in aceeasi oala cu escrocii, chiar daca adevaratii inventatori se imbogatesc cinstit pe seama creatiei lor asa cum au aratat ca este posibil incepand cu Edison, Marconi si multi altii pana la noi. Cum bine zice YO2CFS (apropó, chiar daca nici eu nu cred ca apuc sa vad o misiune permenenta pe Luna, nu inseamna ca nu va fi destul de curand), prostia este mereu aceeasi ca si raceala ... sezoniera, d.p.d.v. statistic este o coanstanta sociala. In asta sta marea confuzie.
yo3hjv scrie:Se dovedeste ca puterea adevarului este doar o legenda.
Puterea adevarului nu este o legenda, adevarul exista in lumea stiintifica unde trebuie dovedit cu eforturi mari tocmai ca adevarul care a invins toate barierele sa poata sta neclintit si pentru care lumea stiintifica este pregatita sa faca fata in cazuri de disidente, nu ca in cazul "adevarurilor" scoase din palarie.
yo3hjv scrie:Tavi, poate ca ai dreptate dar niciodata ca pana acum prostia nu a avut o asemena expunere publica, o tribuna de la care sa isi proclame suprematia prin numar si propriile "adevaruri".
O parere particulara, sigur impartasita si de altii, in contextul in care devin tot mai vizibili (asta nu inseamna ca sunt mai multi ca de obicei) cei care nu au facut niciodata in viata lor o inventie omologata si confirmata de autoritatile competente dar "se bat pe burta" cu stiinta lor despre inventii. Devin tot mai vizibili si pentru ca speculatiile lor se produc pe taram sentimental, sunt usor intelese si vin in intampinarea multor asteptari, dar nu trebuie sa le port eu de grija celor naivi si pacaliti.
Crede-ma ca sunt la curent cu toate curentele gen "a la Oxford", nu este ceva nou si pun probleme doar politicienilor, au mai fost vremuri cand arta, stiinta, chiar si matematica aveau caracter de clasa, da, nu glumesc, am doua carti de istorie a matematicii scrise de un "savant" de pe vremea lui Stalin unde matematica a devenit cu adevarat "libera" abia sub puterea sovietelor, restul era un instrument in mana "oamenilor rai", cu "argumente" la "tot pasul". Asa ca pe mine ma lasa rece, chiar daca vor mai prolifera, vor pieri repede pe scena istoriei asa cum au mai pierit pentru ca nu se bazeaza pe niste principii care sa le dea valoare. Iar decanii de facultate nu trebuie sa fie savanti ci buni administratori care sa poata intelege lumea stiintifica. Ca unii cred altceva, este o eroare, un savant nu poate administra un anumit domeniu si risca sa se decredibilizeze pentru ca sigur va face prostii. Si exemple sunt multe, vezi ce a facut N.Iorga cand a fost seful guvernului, nu neaparat scrierile ironice contra lui, ci efectiv in plina criza economica.
In DL am vazut altceva, acolo este o echipa compusa din decan, un predecan (cel care a fost decan in mandatul anaterior) si prodecan (cel care va prelua mandatul succeisv). La altii este altfel, dar in niciun caz nu un savant renumit, am atasat o poza de la Darmstadt unde am fost profesor invitat un semestru in 1992, si atunci era la fel.

Deci, cum se vor realiza comunicatiile la distanta pe suprafata Lunii? Cu repetoare, ori cu sateliti? Frecvente, sisteme de modulare, polarizare, putere etc. Pentru ca fara aportul undelor radio nu se poate comunica nici macar "la doi pasi", la ultima misiune de explorare pe Luna (Apoolo 17, 13 dec. 1972) distanta maxima dintre Eugene Cernan (care a condus vehiculul lunar) si Harrison Schmitt a fost de cca 7.6 km. Greu, daca nu imposibil de parcurs pe jos.
In poza atasata (credit Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.p ... d=17739003) este aratata o constructie tipica a vehiculelor lunare. Pe vehicul se vad mai multe echipamente gen antene, stiu ca legatura cu Pamantul se facea direct, nu prin intermediul modulului orbital prin care nu se putea asigura un contact permanent, dar se mai mentinea si contact radio intre cei doi cosmonauti aflati pe Luna sau intre ei si modulul orbital, sigur cu ajutorul echipamentelor de pe costumele spatiale sau de pe "paianjen". Vehiculul lui Apollo 17 mai avea o antena in plus (ca o antena verticala cu patru contragreutati orizontale) pentru masurarea proprietatilor electrice ale suprafetei lunare.
73!
Fişiere ataşate
Decan.png
Decanii din DL
Lunar_Rover_diagram.png
Vehiculul lunar
Lunar_Rover_diagram.png (36.63 KiB) Vizualizat de 3588 ori
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
yo3gfh
Mesaje: 143
Membru din: Mie Mar 05, 2014 10:32 am
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde yo3gfh » Mar Apr 13, 2021 7:44 pm

YO4BKM scrie:Niciodata un inventator sau un om de stiinta nu va strange bani profitand de naivitatea altora si vad ca pe o jignire intentia de a pune pe oamenii de stiinta in aceeasi oala cu escrocii, chiar daca adevaratii inventatori se imbogatesc cinstit pe seama creatiei lor asa cum au aratat ca este posibil incepand cu Edison, Marconi si multi altii pana la noi.


Fara a vrea sa starnesc vreo polemica minimizand meritele celor doi, totusi nu cred ca Edison si Marconi sunt cele mai bune exemple de "imbogatire cinstita"... Marconi n-ar fi facut mare branza fara eforturile lui Hertz, Branly si Tesla, iar Edison n-a recunoscut niciodata avantajele distributiei bazate pe CA (imaginata tot de Tesla), incercand prin orice mijloace sa discrediteze ideea. Tesla a murit singur si sarac...

yo3luo
Mesaje: 82
Membru din: Lun Ian 23, 2012 10:11 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde yo3luo » Mie Apr 14, 2021 11:00 am

YO4BKM scrie:
yo3hjv scrie:...................

Deci, cum se vor realiza comunicatiile la distanta pe suprafata Lunii? Cu repetoare, ori cu sateliti? .......................
In poza atasata (credit Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.p ... d=17739003) este aratata o constructie tipica a vehiculelor lunare. Pe vehicul se vad mai multe echipamente gen antene, stiu ca legatura cu Pamantul se facea direct, nu prin intermediul modulului orbital prin care nu se putea asigura un contact permanent, dar se mai mentinea si contact radio intre cei doi cosmonauti aflati pe Luna sau intre ei si modulul orbital, sigur cu ajutorul echipamentelor de pe costumele spatiale sau de pe "paianjen". Vehiculul lui Apollo 17 mai avea o antena in plus (ca o antena verticala cu patru contragreutati orizontale) pentru masurarea proprietatilor electrice ale suprafetei lunare.
73!

Pai se pare ca problema comunicatiilor pe Luna sau de acolo spre Terra este lamurita de mai bine de o jumatate de secol!
Dar, asa cum spuneam, mai sint inca multi bani de cheltuit!

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde YO4BKM » Mie Apr 14, 2021 12:07 pm

@YO3GFH, am ezitat destul de mult cand am ales cele doua exemple pentru ca sunt cel putin contoversate, dar am avut si motive sa le prezint tocmai pentru ca le cunosc foarte bine biografiile.
Edison a realizat primul centru de cerectare stiintifica privat care s-a finantat numai din beneficiile inventiilor si cercetarilor efectuate (peste 1000 de brevete), amintesc telegrafia duplex si cvadruplex, fonograful, instalatia de iluminat alcatuita din bec, intrerupatorr pe perete, prize, generator, linii de transport, cercetari in gasirea unei plante indigene producatoare de latex pentru anvelopele unei industrii in ascensiune, microfonul cu carbune, filmul animat ("cartile de joc" ale lui Edison). Nu toate finalizate cu succes, dar suficient de multe incat sa fie avantajos ce facea. Ce s-a numit "razboiul curentilor" purtat intre el si N. Tesla este de fapt o disputa generata de concurenta, castigata de George Westinghouse prin construirea centralelor electrice de la Niagara, proiectate de Tesla (care a fost bine platit de Westinghouse), in niciun caz un motiv de a fi sanactionat ca a castigat bani necinstiti. Prin anii '60 incepuse din nou in lumea fizicienilor reevaluarea avantajelor curentului continuu (pentru ca ele exista) sustinuta de cercetarile incurajatoare privind supraconductibilitatea, dar lasata in asteptare.
Marconi s-a folosit de descoperirile lui Hertz, Branly, a fost chiar la concurenta cu Tesla dar ... mai este ceva. Ideea ca undele radio - ca solutie ale ecuatiilor lui Maxwell- pot transporta energie la distanta a incoltit in mintea mai multor fizicieni care se loveau insa de problema detectarii lor. Hertz a folosit ca detector o bucla acordata pe frecventa unui emitator cu scantei iar bucla avea la capete doua bile metalice cu distanta reglabila printr-un surub micrometric intre care tensiunea indusa producea descarcari electrice. Asa a putut face atat proba practica ca se transporta energie dar a si evidentiat cateva proprietati precum trecerea prin pereti din lemn, reflexia, interferenta. Paralel cu el, chiar cu cateva luni mai devreme, Branly facea si el experimente in urma carora a observat acelasi lucru, ca undele radio transporta energie. Dupa care a plecat intr-o vacanta pe timpul verii urmand sa publice descoperirea sa la revenire, numai ca cercetarile lui Hertz fusesera deja publicate. I-a ramas sa pubilce detectorul la care lucrase, folosit mai apoi de Marconi si Popov, nu mult timp deoarece apar detectorul cu galena apoi dioda cu vid. Simpla publicare nu conferea niciun drept de proprietate ci doar stabileste o ordine a aparitiei inventiilor. Marconi (italiano-englez) a imbinat tot ce se stia completand cu antenele acordate la emisie si receptie (antena Marconi), introducand mai apoi circuitele acordate si adaptarea antenei (sintonizarea) fapt ce i-a permis sa "treaca" peste Canalul Manecii in 1899 apoi Atlanticul in 1901. Nu a impiedicat pe nimeni sa faca acelasi lucru.
Tesla a fost, de departe, cea mai stralucita minte in domeniu. Dar fie din necunoasterea vietii lui, fie din neintelegerea inventiilor pe care le-a facut, au aparut multe legende, speculatii facute de media dornica de "publicity" din care se si intretine.
@YO7LUO, nu stiam ca problema comunicatiilor pe Luna a fost deja rezolvata. TNX pentru informatie! Pentru ca eu stiu doar atat: studiul privind particularitatile comunicatiilor radio pe suprafata Lunii, facut in 1964 (TNX YO3ITI) la cererea JPL si despre care am amintit in acest topic, se refera la frecvente de la 1 kHz la 10 MHz folosind antene joase, nu tine cont de relieful Lunii iar natura solului nu era cunoscuta. Misiunile Apollo au adus informatii suplimentare despre sol si alte particularitati la fata locului. In desenul cu vehiculul lunar nu apare nimic care sa arate folosirea lungimilor de unda mai mari de 30 m. Deci, intre timp au mai fost facute evaluari privind modul de comunicare, de care s-au folosit exploratorii misiunilor Apollo a caror arie de comunicare a fost limitata la maximum 7.6 km.
yo7luo scrie:Dar, asa cum spuneam, mai sint inca multi bani de cheltuit!
Daca tot ai stiinta ca mai sunt multi bani de cheltuit (eu nu am aceasta informatie), de ce nu te folosesti de acest lucru si sa ciupesti un colt din tortul oferit? Ca doar stim cate ceva despre radio, in orice caz ceva mai mult decat multa lume. Si daca acest lucru nu este posibil deoarece sacul de bani este doar pentru "ei", macar sa avem motiv concret sa ne indignam de aceasta destrabalare. Dar credeam ca aici discutam pe elemente concrete, cu trimitere la surse etc.
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo2cfs
Mesaje: 54
Membru din: Dum Ian 24, 2016 1:45 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde yo2cfs » Mie Apr 14, 2021 4:53 pm

7,6Km seamana fix a LOS intre 2 puncte mai inalte decit un om, probabil antena de pe modul este mai sus de 2,5m.
Distanta orizontului pe Luna de la o inaltime de 2m este de aprox 2,6Km.
La un turn de 50m cam 12Km deci cam greu cu repetoare terestre pe luna, pe Marte ceva mai bine dar tot mica.
Lipsa atmosferei duce la atenuari reduse si predictibile deci nu ar fi nevoie de rezerve de putere mari.
Deci pe acolo va fi limita comunicatiilor directe, nici macar sa ridici un balon de avarie n`ai posibilitatea pe acolo...


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 12 vizitatori