Ajutor - Comanda electronica a inductantelor

Circuite electronice, echipamente home made, aparatura de masura si control, scheme...
yo8rxp
Mesaje: 78
Membru din: Joi Aug 08, 2019 9:38 am
Contact:

Ajutor - Comanda electronica a inductantelor

Mesajde yo8rxp » Mie Iun 09, 2021 12:49 pm

Salut tuturor.
Caz: comutarea electronica a 2 inductante pentru antena flip Est / Vest 2x Delta Loop parasitic array.
Detalii: Dat fiind ca o antena directiva aduce un beneficiu pentru vanatoarea DX, in concursuri aduce un dezavantaj si anume nevoia de comutare manuala din intrerupator fapt ce duce la pierderea de QSO-uri respectiv puncte.
Ce doresc este un sistem de comutare electronica a 2 inductante la o viteza relativ mare in asa fel incat sa beneficiez de directivitatea / castigul antenei simultan pe cele 2 directii. Aceasta viteza va fi determinata experimental insa comutarea nu trebuie sa fie facuta cu relee caci pe RX va introduce zgomote suplimentare.
Ce probleme de switch-mode va aduce aceasta comutare rapida inca nu stiu dar am nevoie de un punct de pornire pentru experimentari. Sistemul de comutare va fi utilizat doar la RX insa inductanta nu trebuie sa fie conectata la GND sub nici o forma , pentru TX voi face cumva bypass si lock cu relee de putere.
Prin inserarea unei inductante in antena parazita va determina lungirea artificiala si comportarea ca reflector pentru o directie, comutarea inversa intre sursa si inductanta va schimba directia.
Antena in cauza este functionala cu relee si detaliata pe website-ul meu insa nu am testat diode sau alte fet-uri asa ca orice sfat este bine venit.
Cu multumiri, Gabriel

yo3hbn
Mesaje: 18
Membru din: Lun Mai 30, 2011 6:47 pm
Contact:

Re: Ajutor - Comanda electronica a inductantelor

Mesajde yo3hbn » Mie Iun 09, 2021 10:35 pm

Cel mai simplu ar fi cu diode 1N4148, 1 dioda (D1) pentru antena 1, 2 diode inseriate (D2+D3) pentru antena 2, actionate de un generator dinte de ferastrau cu U= 0,75V cc (deschide dioda 1), respectiv U=1,5Vcc (deschide diodele inseriate 2+3). Problema e ca ramane deschisa si D1 (antena 1), care ar trebui blocata cumva, nu prin punere direct la masa prin tranzistor (R=0) deschis de acelasi semnal U=1,5Vcc, ci prin punere la masa prin tranzistor + o rezistenta, suficient de mare cat pe dioda 1 tensiunea continua sa ajunga sub pragul de deschidere (sub aprox 0,7Vcc). Depinde care e rezistenta minima a liniei de antena fata de masa, pe care v-o permite restul montajului...
Puteti tatona pe MicroCap inainte sa puneti letconul in priza.
Succes!

YO3ITI
Mesaje: 307
Membru din: Vin Dec 11, 2020 9:09 pm
Contact:

Re: Ajutor - Comanda electronica a inductantelor

Mesajde YO3ITI » Mie Iun 09, 2021 10:52 pm

yo8rxp scrie:Salut tuturor.
...
Antena in cauza este functionala cu relee si detaliata pe website-ul meu insa nu am testat diode sau alte fet-uri asa ca orice sfat este bine venit.
Cu multumiri, Gabriel


Salut.
Fiica ta este extrem de talentată la desen. Din păcate secțiunea de sub fluturi nu este vizibilă.

73 M

yo8rxp
Mesaje: 78
Membru din: Joi Aug 08, 2019 9:38 am
Contact:

Re: Ajutor - Comanda electronica a inductantelor

Mesajde yo8rxp » Joi Iun 10, 2021 7:31 am

Salut M si mersi pentru comment.
Cu diode nu stiu ce sa zic, voi studia mai multe tipuri dar mai mult as fi tentat sa abordez o solutie cu NMOS cu R ON cat mai mica . Comanda cred ca o voi face cu PWM sa zicem un factor 50% va insemna bidirectional si din potentiometru gen balans voi face tranzitia intre Est <->Est + Vest <-> Vest.
Ce va fi nostim si inca nu stiu la ce sa ma astept e ca nu cumva toata jmekeria sa nu devina mixer de RF si catre TCVR sa am produse gen 7 mhz +- F pwm.
Sunt referinte pe net despre patente pentru inductante controlate digital dar nimic practic practic .
Am mai gasit aici https://www.scielo.br/j/aabc/a/VhdbGnK6fJvbXNw8gZ8HYnj/?format=pdf&lang=en ceva documentatie insa oarecum offtopic.
Oarecum o alta solutie ar fi controlul digital a unor rezistente pentru modificarea velocitatii in antene RX precum Bev , k9ay si altele, poate reusesc sa adaptez ceva la 2 x delta.
73 si succese !

4x1ad
Mesaje: 448
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Ajutor - Comanda electronica a inductantelor

Mesajde 4x1ad » Joi Iun 10, 2021 12:04 pm

@YO8RXP: folosirea diodelor pentru comutatie in circuitele RF de intrare din receptoare a fost abandonata de industrie de vreo 20 de ani cand au aparut studiul si recomandarile lui Ulrich Rohde DJ2LR / N1UL (Rohde & Schwartz) asupra efectelor secundare nedorite. De atunci s-a trecut la folosirea releelor mecanice, metoda mai scumpa dar care nu produce intermodulatii suplimentare si alte produse nedorite care afecteaza negativ performanta dinamica a receptorului. As zice ca orice tip de semiconductor folosit pentru comutare in circuitele RX de intrare sau direct in antena, nu va fi suficient de linear pentru acest gen de aplicatii.

73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo8rxp
Mesaje: 78
Membru din: Joi Aug 08, 2019 9:38 am
Contact:

Re: Ajutor - Comanda electronica a inductantelor

Mesajde yo8rxp » Joi Iun 10, 2021 12:49 pm

Buna ziua Morel
Intradevar nici eu nu sunt adeptul diodelor insa ma uit la mixerele H-mode cu integrate FST3125 poate ma inspir de acolo.
Pe masura ce tot caut articole pe net ideea mea incepe sa se cam desumfle direct proportional asa ca voi renunta temporar si voi cauta alte solutii pentru eficienta in concursurile din 40 metri.
Cu stima, Gabriel

yo3hbn
Mesaje: 18
Membru din: Lun Mai 30, 2011 6:47 pm
Contact:

Re: Ajutor - Comanda electronica a inductantelor

Mesajde yo3hbn » Joi Iun 10, 2021 2:57 pm

DR OM,

Nu te lasa descurajat. Incearca mai intai. E o diferenta intre ``standardele industriale`` si ceea ce facem noi, radioamatorii. Si in fond, placerea cea mai mare e sa experimentezi, sa incerci - vei vedea!

73! T

yo8rxp
Mesaje: 78
Membru din: Joi Aug 08, 2019 9:38 am
Contact:

Re: Ajutor - Comanda electronica a inductantelor

Mesajde yo8rxp » Joi Iun 10, 2021 3:34 pm

Buna ziua Tudor si multumesc mult.
Ce e drept e ca umblu dupa "cai verzi pe pereti" ,dar de regula nu ma las descurajat prea repede
asa ca oarece teste tot voi face.
Bascularea rapida Est Vest a unui delta loop array aka pseudo TimeSlots e oarecum bizara insa intr-un fel sau altul voi trage niste concluzii. Ideea insa imi place in continuare.
Cu stima si multe 73 , Gabriel

YO9FZS
Mesaje: 76
Membru din: Joi Iul 01, 2010 5:41 pm
Contact:

Re: Ajutor - Comanda electronica a inductantelor

Mesajde YO9FZS » Joi Iun 10, 2021 5:08 pm

C
yo8rxp scrie:[...] mai mult as fi tentat sa abordez o solutie cu NMOS cu R ON cat mai mica . Comanda cred ca o voi face cu PWM sa zicem un factor 50% va insemna bidirectional si din potentiometru gen balans voi face tranzitia intre Est <->Est + Vest <-> Vest.


PWM-ul acela pe mine personal nu ma convinge datorita mai multor motive, dintre care cel mai solid ar fi sensibilitatea electronicii respective (conectata direct in circuitul antenei) la descarcarile atmosferice si la semnalele RF mari ce pot fi induse prin proximitate in cazul emisiei -chiar si numai accidentale- cu o alta antena din apropiere.
Apropo'... cam la ce frecventa a semnalului de comanda PWM te-ai gandit?

Daca totusi scopul de fapt acolo este reglajul valorii unei impedante inductive, atunci oare nu ar merge acolo niste bobine cu miez a carui permeabilitate sa poata fi controlata prin aplicarea unui camp magnetic static extern care sa deplaseze punctul static de functionare pe curba sa B-H, si putandu-se realiza astfel cea mai simpla comanda/reglaj posibil (adica in DC folosind un electromagnet), cu cel mai simplu circuit posibil si mai ales astfel eliminand si o maaare problema, respectiv eliminand necesitatea contactului electric direct al circuitului de comanda cu elementii antenei?


GL & 73!

Traian, YO9FZS


P.S. felicitari pentru munca la QRO-ul acela... Succes!

yo8rxp
Mesaje: 78
Membru din: Joi Aug 08, 2019 9:38 am
Contact:

Re: Ajutor - Comanda electronica a inductantelor

Mesajde yo8rxp » Joi Iun 10, 2021 6:44 pm

Salut Traian, multumesc de chemare, 599 ++ FB.
Adevarat ca RF indus va cauza probleme dar macar de un test RX si tot as fi fost multumit.
Inductanta necesara pentru 2 x Delta array este de fix 1 uH 6 spire pe un T94-6, ideea cu modificarea inductantei cu camp magnetic e super faina dar trebuie sa vad daca se preteaza in conditiile date.
PWM freq inca nu stiu, merg si eu teoria digital sampling cu minim 2 x frecventa audio , sa zicem undeva intre 1 si 10 khz dar inca nu stiu ce probleme de chopping si/sau modulatie de timp/faza vor aparea.
Actualmente antena pe o directie are coaxialul pe un element si 1 uH pe al doilea, respect invers pentru directia opusa comutabil din casa cu comutator. Antena merge incredibil la DX in 40 metri, rejectia spate este relativ mare (18-20 dB ) dar inconvenientul este in contest unde de multe ori cu antena pe JA abia auzeam daca ma striga DL cu oarece putere deci pierd legaturi si puncte/multiplicatori / devine obositor sa comut est/vest manual mereu pe RX intre apeluri sa vad daca e cineva pe directia opusa.

PS galeriile foto de pe site-ul meu au fost toate offline din cauza unui plugin, dar au fost reparate in aceasta seara.
73 si succes ! Gabriel


Înapoi la “Constructii electronice”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori