Despre concursuri - experienta personala si operare DE YO3HEX

Rezultate, regulamente, tehnici de operare...
YO3HEX
Mesaje: 83
Membru din: Lun Aug 30, 2021 10:08 pm
Contact:

Despre concursuri - experienta personala si operare DE YO3HEX

Mesajde YO3HEX » Mar Mar 21, 2023 12:12 pm

Ziua buna tuturor,

M-am gandit in aceasta mica postare, sa imi impartasesc experienta (nu foarte vasta) vis a vis de concursurile de radioamatori si o sa incerc sa o fac cat mai succint posibil ... cu liniuta de la capat in mod ingineresc.

Motivul pentru care am zis sa scriu acest mic post este urmatorul: aseara YO3CWT mi-a trimis un foarte interesant clip video, in care un operator cu o vasta experienta (undeva la 50 de ani de radioamatoris) impartasea din experienta lui si cumva m-am regasit foarte mult in 90% din lucurile pe care le spunea.

Elementele pe care o sa le scriu sunt cumva venite din experienta acumulata ca auto-didact in zona de concurs si cumva sunt ... de bun simt daca stai sa le analizezi putin mai mult. Ceea ce am aflat este ca ... nu exista o reteta universala si nici un pocal sfant care sa te faca sa ai performanta. Totul tine pur si simplu de tine.

Dar mai intai sa ma prezint (ca in cazul in care debitez prea multe prostii sa stiti de ce).
Sunt YO3HEX (asa cum se poate observa) un radioamator care a fost autorizat pe 06/06/2021 in Bucuresti, dupa sustinerea examenului de radioamator (pe care l-am si picat odata pe motiv de ... protectia muncii ...)

Primul transceiver a fost un Kenwood TS 570D care a stat mai mult degeaba dupa care am trecut la ICOM7300 si o antena verticala Hustler 4BTV - cam astea au fost echipamentele mele pentru aprox 1 an de zile timp in care am lucrat un numar destul de mare de QSOuri in SSB si cateva concursuri cu niste rezultate decente pentru vremea respectiva (am incurcat seriale ... am incurcat indicative si tot tacamul) - acela a fost momentul in care mi-am dat seama ca imi plac concursurile.

Din pacate, stand la bloc (ca orice bucurestean care se respecta) posibilitatea de a avea niste antene serioase era scazuta, faptul ca operam doar cu 100W ... iarasi nu era neaparat un avantaj, dar totusi imi placeau concursurile. Asa ca, la recomandarea lui YO3HJV si lui YO9WF (cu care ... am si fost de altfel sub aceiasi palarie la YO9KPP) m-am apucat de telegrafie - am lasat totul deoparte, tot ce insemna operare in SSB, am scos microfonul de la transceiver si m-am apucat sa invat telegrafie - proces care a durat vreo .. 6 luni. Am ajuns de la 0wpm al 35wpm in regim de antrenament. Dar cum socoteala din targ nu prea se potriveste cu aia de acasa, in primul concurs de telegraf in care am intrat ... sa spunem ca mai bine nu intram - m-am simtit atat de demoralizat, am facut varza din tot ce a insemnat acel concurs... aveam impresia (atentie mare cand ai impresia) ca puteam sa decodez la ureche in mare parte tot traficul de concurs ... ehhh nu a fost asa si in acel moment mi-am dat seama ca trebuie sa schimb ceva ...si am schimbat. Si acum cateva impresii personale despre cum sa inveti telegraf:

1. Nu exista o reteta magica
2. Vrei sa inveti telegraf? Citeste punctul 1 dupa care pune mana si foloseste unul dintre siturile care pun la dispozitie acest lucru (eu am folosit http://www.lcwo.net - o resursa excelenta pentru invatare)
3. Nu incepe la viteza mica, de fapt nu incepe la o viteza mai mica de 15WPM (de preferinta sa incepi pe la 18WPM) pentru ca o sa fi tentat sa numeri ceea ce iti va face un mare rau.
4. rezerva in fiecare zi, de preferinta macar 30min pentru a invata - in cazul meu aveam pe ambele telefoane un soft gratuit pentru invatare ...eram in RATB bagam 10 min, eram in avion bagam 10 min
5. Urechea muzicala ajuta dar NU o sa faca treaba in locul tau (stiti treaba cu talentul? poti sa ai talent cu carul, daca nu muncesti, unul care nu are talent dar are vointa o sa te bata la fundul gol)
6. Consistenta ... in fiecare zi, nu recomand sa faceti ca mine - 3h pe zi timp de vreo 6 luni - este putin suicid in afacerea asta, insa la mine a fost o motivatie personala.

Acum sa ne intoarcem la ...cheile noastre.

Intre timp, am participat foarte mult in concursuri de orice natura... concursuri mici, concursuri mari, concursuri de 1h sau de 2h ...orice pica si eram disponibil era bun.

Intre timp m-am documentat destul de mult despre ceea ce pot sa fac, avand in vedere ca sunt o statie low power cu posibilitati limitate de antene, pentru a imi imbunatatii modul de operare si de ce nu scorul.

Si uite asa am ajuns la concluzia ca SO2R este un mod de a face asta si de ce nu o noua aptitudine pe care o pot castiga.
Am inceput sa ma documentez si am ajuns la concluzia (avand in vedere cunostintele pe care le am) ca pot sa imi proiectez si sa imi construiesc singur ce am nevoie pentru a opera in acest mod.
Si am facut-o.
In acest moment, statia mea de concurs se compune din urmatoarele:

2 x Icom 7300 (nu este cea mai ascutita unealta din sopron in materie de concursuri dar m-am obisnuit cu el)
2 x FliterMax 3 de la Array solutions (filtre bandpass)
1 x Interfata SO2R proiectata si realizata de mine
2 x decodoare de banda proiectate si realizate de mine
2 x surse in comutatie 20A continuu si 30A la varf
2 x antene verticale multiband ( 80 40 20 15 10)
1 x inverted V pentru banda de 20m
3 x moxon pentru 20 15 10 (in asteptare sa le ridic)
1 x laptop pe care ruleaza DXLog si N1MM (DXLog il folosesc mult mai des in ultima perioada, deoarece imi ofera o mai mare libertate de configurare) // impreuna cu DXLog rulez doua SDRuri cate unul pentru fiecare transceiver care sunt conectate la doua CWSkimmer care mai departe imi populeaza BandMap-ul din DXLog cu statiile care se aud in acel moment in QTHul meu (totul este automatizat si totul este sincronizat)

Genul acest ade operare are cateva particularitati si nu este neparat usor de folosit ... dar, practica este totul, cu cat operezi mai mult cu atat o sa devii mai bun - si asta este foarte foarte clar.

Acum vis a vis de cateva idei despre strategia de concurs - cumva generale (poate la unele concursuri de 24h sau mai putin nu se aplica, insa sunt niste chestii de bun simt zic eu de care merita sa tinem cont)

1. Anunta-ti familia cu cel putin 2 saptamani inainte - avand in vedere ca sunt tatal a doi copii este bine sa se stie cu ceva timp inainte ca ai de gand sa operezi - pentru mine punctul acesta este foarte important

2. Verifica statia si functionarea corespunzatoare a programelor folosite, NU FACE NICI UN UPDATE de sistem de operare sau de program de logare inainte concursului - NU O FACE PUNCT pentru ca exista posibilitatea sa nu mai functioneze nimic - am facut schimbari de genul cu 40 de minute inainte de concurs si m-am trezit cu 30 de minute inainte de concurs ca nimic nu mai functiona, ca am reusit sa troznesc o siguranta de la un transceiver si a trebuit sa fac totul pe repede inainte ca sa rezolv problemele (nu e usor)

3. Verifica echipamentul de rezerva daca ai unul - e bine sa mai dai drumul la transceiverul ala pe care il ai pus in dulap macar sa vezi ca functioneaza corespunzator.

4. Ia cel putin o sursa de rezeva - mie mi-a pocnit sursa in weekend si a trebuit sa abandonez ... pentru ca nu am avut o sursa de rezeva - da, acum am doua de rezerva.

5. Verifica regulamentul concursului in care urmeaza sa participi - este benefic si sa iti reimprospatezi memoria si sa vezi daca ceva s-a schimbat - nu o sa faci asta? o sa faci ca mine, o sa intrii in concurs si o sa te intrebi de ce mama lui Dzeu iti trimit aia M dupa fiecare control... daca citeam regulamentul, nu ma mai miram

6. Cu cel putin o saptamana inainte incepe o sesiune de 30min de antrenament - sau macar stai in benzi 30 de min pe zi ca sa te obisnuiesti cu zgomotul de banda, schimbarea conditiilor de propagare - totusi nu renunta la antrenament (in cazul telegrafiei) macar 30 de min pe zi.

7. Sesiunea de antrenament fa-o macar cu 10-15% mai dificila (dpdv viteza) decat viteza la care doresti sa operezi in concurs - este important ca atunci cand vrei sa operezi in concurs la un 35WPM ... creierul tau sa considere acest lucru ca fiind foarte confortabil pentru ca, ai bagat la 40WPM cu o saptamana inainte

8. In perioada de concurs incerc sa opresc cam tot ce am prin casa care poate sa produca interferente - nu prea multe dar partea de iluminat cu led este total oprita.

9. Daca esti o statie LP cu posibilitati limitate dpdv antena pregateste-te moral sa fi dat de colo colo de statiile mai mari - nu este nici o problema, este loc pentru toata lumea sub soare si daca nu ai loc in primii 30KHz ... du-te mai sus este mai liber, mai putin QRM si o sa ai avantajul de a putea opera intr-o zona mult mai linistita - stai linistit, daca facu RUN lumea o sa te gaseasca.

10. Seteaza-ti un scop, nu cu 3 ore inainte ci de preferinta macar cu o saptamana inainte - vreau sa lucrez minim 200 de QSOuri ... sau vreau sa lucrez predominant o anumita zona geografica ... sau vreau sa fac scor mai mare decat YO3XX (o gluma interna) - in fine... ati prins ideea, un scop iti plaseaza psihicul intr-un mod foarte interesant.

11. NU PIERDE TIMP SA LUCREZI UN DX RAR - daca tot esti in concurs nu pierde timpul - intoarce-te peste 10-15 min s-ar putea sa il lucrezi usor din prima sau a doua strigare - ca regula generala ... daca nu iti raspunde din max a 3a strigare pleaca - un DX rar valoreaza la fel de mult dpdv scor ca orice alt multiplicator - merita sa pierzi statii si timp ca sa lucrezi un multiplicator in timpul in care poate lucrai 5 statii? Raspunsul este ... NU

12. Cheama (RUN) atunci cand benzile sunt deschise - adu-ti aminte esti o statie cu putere redusa si niste antene nu stralucite.

13. Daca raspunzi la apelul unei statii care face RUN, nu ii raspunde pe frecventa lui .. raspunde-i cu cativa zeci de HZ mai jos sau mai sus (vezi cum ii place) - unii asculta jos ... altii asculta sus

14. Daca conditiile sunt proaste pentru tine ... conditiile sunt proaste pentru toti - asa ca nu te descuraja, pune mana si opereaza - 10 QSOuri in traista sunt mai bune decat 0 QSOuri in traista

15. Spiritul si modul in care iti configurezi mintea conteaza foarte mult - americaonul zice: Think Big and have a hunter's attitude - daca o sa ai o gandire de statie mica o sa fi tratat ca atare - nu trebuie sa exagerezi... dar nici sa renunti.

16. Nu ai ce cauta langa o statie mare sa faci RUN ... daca a venit unul mare langa tine, muta-te , este sigurul lucru destept pe care poti sa il faci - nu pierde timpul cu tunul langa tine.

17. Taie cafeaua ... de preferinta cu cateva zile inainte

18. Odihneste-te cu cateva zile inainte si inainmte de concurs daca ai posibilitatea rezerva cel putin 3 ore de somn - lipsa de som este dusmanul si a celor mai buni - daca vezi ca nu mai poti mai bine bagi 3 ore de somn si te intorci sa operezi proaspat si cu mintea limpede, decat sa tragi de tine sai sa faci greseli care pot aduce si penalizari.

19. Fa putina miscare cu o saptamana inainte de concurs ... daca nu poti, macar ai grija si mergi 30min prin jurul blocului - ajuta foarte mult si la fizic si la psihic.

20. Daca poti, stai fara cafea la inceputul concursului, atata timp cat creierul iti permite acest lucru.

21. NU AVEA INCREDERE IN CLUSTERE - mereu decodeaza cu urechea si confirma ca este acea statie care a fost anuntata.

22. Daca nu ai posibilitatea sa lucrezi macar in 4 benzi din cele 6 de concurs, mai bine lucreaza single band acolo unde regulamentul permite asta - esti mai avantajat.

Ehhh... si cam atat din partea mea. Ca sa ne intelegem - nici pe departe nu este o lista exaustiva, dar sunt cateva puncte care pentru mine sunt importante si incerc sa le pun in practica in orice concurs.

Mai mult decat atat ... nu sunt nici pe departe asa de experimentat ca alti radioamatori din YO - asa ca daca considerati ca am spus vreo prostie, va rog nu ezitati sa ma corectati...pana la urma :) impartirea informatie ii face pe toti mai puternici, nu doar pe cei care impart sau cei care primesc.

In speranta ca nu am fost prea plictisitor - va doresc la cat mai multe rezultate frumoase in concursuri si la cat mai multe legaturi - si nu uitati nu poti castiga daca nu participi.

73 DE YO3HEX (DeX)

YO8BDW
Mesaje: 49
Membru din: Lun Feb 10, 2014 1:59 pm
Contact:

Re: Despre concursuri - experienta personala si operare DE YO3HEX

Mesajde YO8BDW » Mar Mar 21, 2023 1:36 pm

Felicitari pentru articol si mai ales pentru starea de spirit in care va aflati. Nu spun gratuit acest lucru caci peste 2 ani implinesc si eu acea varsta a radioamatorului american. Din cate imi aduc aminte eu,sunteti a treia persoana ( dupa YO9RIJ, YO2LDC cu referire la concurs reprezentativa IARU) care a scris despre strategia si tactica de concurs,lucruri pe care pot sa le confirm , 100 % valabile.
Faceti parte dintr-o categorie foarte rara a celor care le place cu adevarat concursul, s-au pregatit singuri pentru aceasta, fara sa fi fost telegrafisti de performanta ( ati amintit YO9WF dar toti de calibrul lui au cam acelasi parcurs) inscrisi in cluburi de traditie si purtati cu valul de club de la juniorat pana la veterani. Dupa aprecierea mea ati ales o varianta foarte buna sa ramaneti la categoria LP dar cu rezultate maxime. Atata vreme cat nu ai spatiu in afara, ( sa nu uitam banii pentru pilon (oane), PA etc..) acces la statie remote, pentru un locuitor de oras mare este solutia sa faca concurs. Aveti varsta si starea de spirit care va determina sa faceti performanta, lucru din ce in ce mai rar in radioamatorismul romanesc. Succes in continuare !

YO8CDQ
Mesaje: 23
Membru din: Lun Iun 21, 2010 2:00 am
Contact:

Re: Despre concursuri - experienta personala si operare DE YO3HEX

Mesajde YO8CDQ » Mar Mar 21, 2023 2:45 pm

Ca un telegrafist veteran, nu pot sa stau deoparte fara sa mai adaug cate ceva din experienta mea. In perioada 1982-1985 am operat cu un TX+ RX separat. Tx-ul era pe 3 benzi 3,5-7-14 MHz si moduri de lucru CW+DSB. RX-ul era un receptor universal de productie franceza de la 100KHz la 29,5 MHz cu o singura schimbare de frecventa dar cu filtre de banda LC. Cu acest echipament am lucrat cativa ani. Foarte greu a fost sa lucrezi la doua maini cu cele doua aparate. M-am chinuit si cu toate greutatile am lucrat in concursuri interne si internationale, obtinand rezultate frumoase in clasamente interne si internationale. Mi-am mai indulcit necazul prin 1982 cand lucrand cu indicativul YO8KOH, am primit din S.U.A un transceiver HW101, trimis de colegul nostru YO8BPS (N2NDV), Preda Cristian. Primind acest TRX, s-au schimbat lucrurile, acum invarteam doar un singur buton. Acum sa revin la colegul nostru YO3HEX, care a abordat acest subiect. Vreau sa fac o completare despre " RUN ", este bine si cu run-ul asta, dar nu poti sa mergi " langa " cu el in timp ce alaturi se perinda alte statii cu putere mica, care sunt bune si ele si care conteaza ca " umplutura " la numarul de QSO-uri. Trebuie sa baleiezi banda cca 15 minute, pentru ca sunt multe statii care lucreaza la categoria multi-band si trebuie sa le prinzi si pe acestea. Cat priveste acordul pe o statie este bine sa-l chemi un pic mai sus (mai subtire la ton), te va lua imediat. Fac exceptie statiile care fac " RUN " si care au bagat filtrul ingust de CW. Acum cateva cuvinte despre viteza de lucru in concurs si aici sunt unele aspecte. Daca faci " RUN " automat la viteza mare i-ti va raspunde o statie cam tot la aceeasi viteza si s-ar putea sa nu prinzi indicativul si atunci... QRZ+ QRS sorry. Ar mai fi de spus si despre Cluster, acolo apar statii noi pe care le aud doar ce care stau in zone adiacente. Am avut ocazia de multe ori cu TRX-uri bune si cu antene directive si nu auzeam. Capitolul concursuri este mare dar ma opresc aici, poate mai sunt colegi care mai au de adaugat cate ceva. 73' Petrica

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Despre concursuri - experienta personala si operare DE YO3HEX

Mesajde 4x1ad » Mar Mar 21, 2023 3:43 pm

@YO3HEX: Foarte frumos. Multe realizari in mai putin de 2 ani de la autorizare. Ai invatat si lucruri pe care altii abia daca le-au prins in decenii. Este clar ca microbul radioamatorismului te-a prins tare. Daca ai investit timp si eforturi in invatarea telegrafiei (rara avis), inseamna ca ambitia ti-a deschis o poarta spre un progres pe directia performantelor adevarate in competitii internationale majore.
Doar cateva observatii, in caz ca vizezi o crestere permanenta (de la an la an) in realizari. Stiu ca este foarte usor de spus, insa orice efort vei depune in continuare se va izbi de problema antenelor. Cunosc limitarile radioamatorului urban tipic, insa nu ajuta. Trebuie sa te gandesti la solutii creative (poate chiar radicale) pentru ca antenele pot reprezenta chiar si 95% din ponderea statiei in performanta globala. Antenele tale actuale sunt putin peste entry level, cu randamente de radiatie f.modeste, chiar daca altii nu au nici macar atat. Poti sa ai cea mai buna dotare in echipamente, sa cunosti strategiile si tacticile de concurs avansate, sa intelegi mecanismele propagarii… daca nu ai antene adecvate este ca in orice lant in care veriga cea mai slaba conditioneaza rezistenta totala.

De asemeni, dupa faza imbunatatirii antenelor la un nivel mai competitiv, IC-7300 ar fi potrivit ca rezerva, chiar daca este tare dragut si poseda un raport bun pret/performanta, nu este totusi transceiverul adecvat pentru competitiile majore. Exista un numar de transceivere (chiar si 2nd hand), nu foarte scumpe si care au receptoare care nu se ineaca in CQ WW.

Eu iti urez mult succes sa poti ridica stacheta de la an la an in acelasi ritm ca pana acum.
73s de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

P.S.: iti sugerez sa citesti un vechi articol de-al meu, sa vezi ce compromisuri am fost in stare sa fac cu cei 36 de vecinii de bloc ca sa pot umple acoperisul cu 4 piloni, 4 antene Yagi, cateva verticale si sarme cu duiumul. Pe atunci inca nu existau sistemele remote de astazi.

https://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=749
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

YO3HEX
Mesaje: 83
Membru din: Lun Aug 30, 2021 10:08 pm
Contact:

Re: Despre concursuri - experienta personala si operare DE YO3HEX

Mesajde YO3HEX » Mar Mar 21, 2023 4:20 pm

YO8BDW scrie:Felicitari pentru articol si mai ales pentru starea de spirit in care va aflati. Nu spun gratuit acest lucru caci peste 2 ani implinesc si eu acea varsta a radioamatorului american. Din cate imi aduc aminte eu,sunteti a treia persoana ( dupa YO9RIJ, YO2LDC cu referire la concurs reprezentativa IARU) care a scris despre strategia si tactica de concurs,lucruri pe care pot sa le confirm , 100 % valabile.
Faceti parte dintr-o categorie foarte rara a celor care le place cu adevarat concursul, s-au pregatit singuri pentru aceasta, fara sa fi fost telegrafisti de performanta ( ati amintit YO9WF dar toti de calibrul lui au cam acelasi parcurs) inscrisi in cluburi de traditie si purtati cu valul de club de la juniorat pana la veterani. Dupa aprecierea mea ati ales o varianta foarte buna sa ramaneti la categoria LP dar cu rezultate maxime. Atata vreme cat nu ai spatiu in afara, ( sa nu uitam banii pentru pilon (oane), PA etc..) acces la statie remote, pentru un locuitor de oras mare este solutia sa faca concurs. Aveti varsta si starea de spirit care va determina sa faceti performanta, lucru din ce in ce mai rar in radioamatorismul romanesc. Succes in continuare !


Cu multumiri pentru cuvintele frumoase - da, din pacate la bloc nu este neaparat loc de performanta ... dar sunt unul dintre fericitii care au macar cateva antene pe bloc si poate in curand si cele 3 moxoane pentru 20 15 10 - statii remote din pacate nu am unde dar sper sa ne ajute Cel de sus ca in curand sa ne mutam la casa in afara Bucurestiului si in momentul acela sa imi pun macar doua directive pentru 20 15 10 si niste filare pentru 40 80 160 ... o sa vedem in viitor.

YO8CDQ scrie:Ca un telegrafist veteran, nu pot sa stau deoparte fara sa mai adaug cate ceva din experienta mea. In perioada 1982-1985 am operat cu un TX+ RX separat. Tx-ul era pe 3 benzi 3,5-7-14 MHz si moduri de lucru CW+DSB. RX-ul era un receptor universal de productie franceza de la 100KHz la 29,5 MHz cu o singura schimbare de frecventa dar cu filtre de banda LC. Cu acest echipament am lucrat cativa ani. Foarte greu a fost sa lucrezi la doua maini cu cele doua aparate. M-am chinuit si cu toate greutatile am lucrat in concursuri interne si internationale, obtinand rezultate frumoase in clasamente interne si internationale. Mi-am mai indulcit necazul prin 1982 cand lucrand cu indicativul YO8KOH, am primit din S.U.A un transceiver HW101, trimis de colegul nostru YO8BPS (N2NDV), Preda Cristian. Primind acest TRX, s-au schimbat lucrurile, acum invarteam doar un singur buton. Acum sa revin la colegul nostru YO3HEX, care a abordat acest subiect. Vreau sa fac o completare despre " RUN ", este bine si cu run-ul asta, dar nu poti sa mergi " langa " cu el in timp ce alaturi se perinda alte statii cu putere mica, care sunt bune si ele si care conteaza ca " umplutura " la numarul de QSO-uri. Trebuie sa baleiezi banda cca 15 minute, pentru ca sunt multe statii care lucreaza la categoria multi-band si trebuie sa le prinzi si pe acestea. Cat priveste acordul pe o statie este bine sa-l chemi un pic mai sus (mai subtire la ton), te va lua imediat. Fac exceptie statiile care fac " RUN " si care au bagat filtrul ingust de CW. Acum cateva cuvinte despre viteza de lucru in concurs si aici sunt unele aspecte. Daca faci " RUN " automat la viteza mare i-ti va raspunde o statie cam tot la aceeasi viteza si s-ar putea sa nu prinzi indicativul si atunci... QRZ+ QRS sorry. Ar mai fi de spus si despre Cluster, acolo apar statii noi pe care le aud doar ce care stau in zone adiacente. Am avut ocazia de multe ori cu TRX-uri bune si cu antene directive si nu auzeam. Capitolul concursuri este mare dar ma opresc aici, poate mai sunt colegi care mai au de adaugat cate ceva. 73' Petrica


In general fac run la 35WPM - este o viteza la care ma simt stapan pe mine - o viteza care nu este nici prea mica pentru a te tine in loc, dar nici prea mare pentru a descuraja raspunsul unor statii mai incete.
Vis a vis de baleierea benzii - tocmai de aceea lucrez cu doua transceivere o banda de run o banda de SnP - daca RUN nu merge bine in acea banda schimb sau fac din cele doua statii statii de SnP - avand tot timpul loggerul sincronizat cu ce se aude doar ma duc pe respectivul spot care imi vine din Skimmere si il lucrez sau il marchez si il lucrez mai tarziu.
Cand obosesc foarte tare ies la vanatoare cu ambele statii (doua tastaturi) si mai scot si de acolo cate ceva :)
Dar da, aveti dreptate - sunt multe de discutat si eu mai am multe de invatat, insa sunt fericit ca cel putin pana acum panta a fost una ascendenta din punct de vedere clasament, punctaj si abilitati de operare.

4x1ad scrie:@YO3HEX: Foarte frumos. Multe realizari in mai putin de 2 ani de la autorizare. Ai invatat si lucruri pe care altii abia daca le-au prins in decenii. Este clar ca microbul radioamatorismului te-a prins tare. Daca ai investit timp si eforturi in invatarea telegrafiei (rara avis), inseamna ca ambitia ti-a deschis o poarta spre un progres pe directia performantelor adevarate in competitii internationale majore.
Doar cateva observatii, in caz ca vizezi o crestere permanenta (de la an la an) in realizari. Stiu ca este foarte usor de spus, insa orice efort vei depune in continuare se va izbi de problema antenelor. Cunosc limitarile radioamatorului urban tipic, insa nu ajuta. Trebuie sa te gandesti la solutii creative (poate chiar radicale) pentru ca antenele pot reprezenta chiar si 95% din ponderea statiei in performanta globala. Antenele tale actuale sunt putin peste entry level, cu randamente de radiatie f.modeste, chiar daca altii nu au nici macar atat. Poti sa ai cea mai buna dotare in echipamente, sa cunosti strategiile si tacticile de concurs avansate, sa intelegi mecanismele propagarii… daca nu ai antene adecvate este ca in orice lant in care veriga cea mai slaba conditioneaza rezistenta totala.

De asemeni, dupa faza imbunatatirii antenelor la un nivel mai competitiv, IC-7300 ar fi potrivit ca rezerva, chiar daca este tare dragut si poseda un raport bun pret/performanta, nu este totusi transceiverul adecvat pentru competitiile majore. Exista un numar de transceivere (chiar si 2nd hand), nu foarte scumpe si care au receptoare care nu se ineaca in CQ WW.

Eu iti urez mult succes sa poti ridica stacheta de la an la an in acelasi ritm ca pana acum.
73s de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

P.S.: iti sugerez sa citesti un vechi articol de-al meu, sa vezi ce compromisuri am fost in stare sa fac cu cei 36 de vecinii de bloc ca sa pot umple acoperisul cu 4 piloni, 4 antene Yagi, cateva verticale si sarme cu duiumul. Pe atunci inca nu existau sistemele remote de astazi.

https://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=749


Multumesc frumos - o sa imi iau timp sa il citesc in liniste.
Deja am inceput sa ma lovesc de problema antenelor, insa sper ca in urmatoarea luna sa urc 3 x moxon pe bloc.
Pana acum, antenele nu m-au dezamagit, dar parca merge putin gain si directivitate, lucru pe care nu il am acum.
Vis a vis de transceivere, 7300 nu imi pare ca se poticneste (am filtre bandpass la intrarea fiecarui transceiver) insa clar exista optiuni mai bune ... insa si mai scumpe si parca nu imi vine sa bag mana in buzunar acum pentru un Flex de ex care pana la urma tot un SDR este :)
Insa, urmeaza in viitorul apropiat (sa ajung in orasul de bastina Pucioasa) sa iau un Elecraft K3S ceea ce ma astept sa fie o imbunatatire, cel putin pe statia de RUN...
Si eu fac parte din comitetul blocului, dar din pacate nu am posibilitatea sa instalezi piloni zabreliti :) si chiar daca tot blocul ar fi de acord ... cred ca o mare problema la momentul acesta ar fi din cauza primariei - avantajul este totusi ca sunt la ultimul etaj, la aprox 27M deasupra solului asa ca un beam usor pus pe un pilon cu trepied si ancorat clar poate sa fie o solutie momentan pe vest ca este mai greu cu rotitul :)
Dar nah ... sunt compromisuri pe care trebuie sa le fac si nu uit faptul ca sunt dintre cei fericiti in bucuresti care au antene pe bloc fara o foarte mare zarva.

73 DE YO3HEX

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 1007
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: Despre concursuri - experienta personala si operare DE YO3HEX

Mesajde n2yo » Mar Mar 21, 2023 6:18 pm

Felicitari pentru activitate si pentru postare!

As vrea doar sa intaresc cele spuse de Morel 4X1AD, anume ca aportul unei antene directive pe unde scurte la succesul participarii in concursuri este foarte important. Selectivitatea semnalelor pe anumite directii introduce o noua variabila in procesul de operare, aduce mai multe puncte in log, te tine ocupat mai mult timp si global sporeste satisfactia participarii in concurs. Am locuit si eu in Bucuresti, stiu constrangerile de la bloc, dar daca ai posibilitatea la tara sa pui ceva rotativ pe un pilon, nu vei mai dori niciodata sa te bizui pe o antena verticala.

Cu privire la antrenament, iti pot recomanda cu incredere participarea in sesiunile CWT din fiecare zi de miercuri: https://cwops.org/cwops-tests/ Sunt 4 sesiuni a cate o ora in care poate participa oricine, membru sau nemembru CW-Ops. E adevarat, cei mai multi participanti sunt in W, dar observ o participare din ce mai numeroasa din EU, iar avand in vedere imbunatarirea propagarii pe benzile superioare, cred ca se pot face numeroase legaturi si din YO cu doar 100W. Scopul este sa te intreci cu tine insuti si sa exersezi tehnicile de operare SO2R. Pe mine m-a ajutat foarte mult si desi nu pot fi prezent la toate cele 4 sesiuni, intru in fiecare weekend low power macar la una.
Ar mai fi si altele de comentat la cele relatate de tine, dar cam atat deocamdata.

73 de Ciprian N2YO

YO3HEX
Mesaje: 83
Membru din: Lun Aug 30, 2021 10:08 pm
Contact:

Re: Despre concursuri - experienta personala si operare DE YO3HEX

Mesajde YO3HEX » Mar Mar 21, 2023 6:28 pm

n2yo scrie:Felicitari pentru activitate si pentru postare!

As vrea doar sa intaresc cele spuse de Morel 4X1AD, anume ca aportul unei antene directive pe unde scurte la succesul participarii in concursuri este foarte important. Selectivitatea semnalelor pe anumite directii introduce o noua variabila in procesul de operare, aduce mai multe puncte in log, te tine ocupat mai mult timp si global sporeste satisfactia participarii in concurs. Am locuit si eu in Bucuresti, stiu constrangerile de la bloc, dar daca ai posibilitatea la tara sa pui ceva rotativ pe un pilon, nu vei mai dori niciodata sa te bizui pe o antena verticala.

Cu privire la antrenament, iti pot recomanda cu incredere participarea in sesiunile CWT din fiecare zi de miercuri: https://cwops.org/cwops-tests/ Sunt 4 sesiuni a cate o ora in care poate participa oricine, membru sau nemembru CW-Ops. E adevarat, cei mai multi participanti sunt in W, dar observ o participare din ce mai numeroasa din EU, iar avand in vedere imbunatarirea propagarii pe benzile superioare, cred ca se pot face numeroase legaturi si din YO cu doar 100W. Scopul este sa te intreci cu tine insuti si sa exersezi tehnicile de operare SO2R. Pe mine m-a ajutat foarte mult si desi nu pot fi prezent la toate cele 4 sesiuni, intru in fiecare weekend low power macar la una.
Ar mai fi si altele de comentat la cele relatate de tine, dar cam atat deocamdata.

73 de Ciprian N2YO


Aud CWT si in YO cu statii din EU - din pacate in 95% din timp nu sunt disponibil pt genul asta de sesiuni, dar cred ca am intrat de 2 sau de 3 ori ca sa testez apa.
Ehh sunt multi care viseaza la un beam, din pacate tara mea este destul de departe de bucuresti si trambaleala cu echipamentele face lucrul si mai dificil...iar doua directive nu am loc de ele si mai ramne de acoperit partea de 80 si 40 dar eu sper ca acest lucru sa se rezolve in curand ... ramane de vazut.
Pana atunci, lucrez cu acelasi entuziasm si intr.un concurs in care fac 150 de legaturi si in unul in care fac peste 600, dar la momentul asta simt ca antenele sunt un factor care ma tin...hai sa nu zic in loc, dar pun niste probleme.

yo6fgz
Mesaje: 7
Membru din: Mie Mar 07, 2012 7:34 pm
Contact:

Re: Despre concursuri - experienta personala si operare DE YO3HEX

Mesajde yo6fgz » Mar Mar 21, 2023 6:33 pm

Un articol excelent,felicitari si sa ne auzim in concursuri.

73,Arpi

YO3HEX
Mesaje: 83
Membru din: Lun Aug 30, 2021 10:08 pm
Contact:

Re: Despre concursuri - experienta personala si operare DE YO3HEX

Mesajde YO3HEX » Mar Mar 21, 2023 6:36 pm

yo6fgz scrie:Un articol excelent,felicitari si sa ne auzim in concursuri.

73,Arpi

Iti multumesc frumos Arpi - da da cu mare drag :) te am acolo in 40m in log :D

73 Dex / YO3HEX

yo3xx
Mesaje: 23
Membru din: Dum Iul 20, 2014 10:01 am
Contact:

Re: Despre concursuri - experienta personala si operare DE YO3HEX

Mesajde yo3xx » Mie Mar 22, 2023 12:45 pm

Felicitari pentru articol si ma alatur celor care apreciaza faptul ca ai luat-o "de la 0" de unul singur, precum si rezultatele la care ai ajuns!
Pana la "vila cu piscina" la care visezi, hai cu instalarea Moxoanelor, clar e un pas inainte fata de verticale. Daca ai nevoie de ajutor la instalare, chiar si de cineva care sa-ti tina berea sau aparatul de filmat, da un semn!

73 si spor la depasit YO3XX-ul hi!
Mircea


Înapoi la “Concursuri de radioamatori”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 17 vizitatori