Noul Charlie (repetor UHF)

Trafic prin satelit, Echolink, repetoare, EME, meteor scatter, CW, SSB, AM, FM...
yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Noul Charlie (repetor UHF)

Mesajde yo3hjv » Vin Iul 30, 2010 2:40 pm

Dragilor, in ultima jumatate de an, repetoarele de la locatia "traditionala" au suferit o serie de disfunctionalitati care au generat numeroase interventii pentru remediere.
Locatia este una relativ OK pentru un repetor destinat acoperirii partii sudice a Romaniei.
Din nefericire, topologia terenului nu este cea mai fericita pentru scopul declarat, in sensul ca locatia actuala este una generatoare de "umbre" radioelectrice pronuntate, in special in zona Bucurestiului care, si asa este defavorizat ca urmare a aglomerarii urbane.
In mod traditional, un repetor destinat acoperirii unei zone foarte largi este utilizat pentru stabilirea de legaturi radio intre statii in mod direct, adica de la statie la statie, in perechea de frevente disponibile pe respectivul repetor.
Utilitatea repetorului nu este data numai de aria de acoperire ci si de accesibilitatea sa, apreciata in functie de echipamentul minim necesar pentru a-l utiliza cu succes.
Un repetor la mare inaltime, asa cum a fost gandit cel de la "euliana" sufera de o serie de inconveniente cum ar fi:
-absenta completa a elementelor de siguranta impotriva efractiei si vandalismului;
-dificultati in asigurarea protectiei la descarcarile electrice naturale (traznet);
-dificultati in accesul la sit;
-acoperire neuniforma a zonei de serviciu (este situat intr=o zona de depresiune pe Platoul Bucegilor).
Ca avantaj se poate mentiona:
-gratuitatea curentului electric;
-gratuitatea locatiei.

Iata harta de acoperire pentru actuala locatie:
Imagine

Totusi, trebuie sa retineti ca fiecare disfunctionalitate a necesitat interventii cu un cost mediu de aproximativ 200 de lei! Cum, in anul 2010 au fost aproximativ 5 astfel de interventii (una dintre ele constand in inlocuirea unei statii furate!), putem spune ca s-au cheltuit aproximativ 1.000 lei. Estima de cost nu include si timpul celor care au muncit pentru readucerea in functiune a repetoarelor.
Monitorizarea a aratat ca, in medie, repetoarele "Charlie" au fost folosite de la inceputul anului aproximativ 2 ore pe zi de radioamatori din YO3, YO7, YO9 si, ocazional, YO6 si YO4, atat in trafic direct cat si prin Echolink.
In prezent, atat repetorul de VHF cat si cel de UHF sunt in repaus din lipsa resurselor de a interveni la sit si de a le repune in functiune.

Va propun o relocare, cel putin a sectiunii de UHF a repetorului si dotarea acestuia cu un digipeater APRS, intr-o locatie care prezinta "plusuri" la toate capitolele, dar cu un mare minus, la capitolul "gratuitatea curentului electric" si a locatiei.

Acoperirea din noua locatie:
Imagine

Problema majora este ridicata de necesitatea de a achita periodic si la timp factura de energie electrica precum si (eventuala) chirie a locatiei. De ce "eventuala"? Pentru ca, in urma discutiilor, sper sa putem oferi publicitate pe site-urile noastre in locul platii efective; locatia apartinand unei societati comerciale, aceasta este tinuta de realizarea unei incasari, fie ea si simbolice, cu titlu de chirie.

Anul trecut am incercat o negociere cu Primaria Sinaia, negociere care s-a "rupt" la un moment dat, din motive necunoscute mie. Era vorba de amplasamentul de la Refugiul Salvamont.
Din fericire, nu este singurul si nici ultimul...
Inainte insa de a demara discutiile cu agentul economic, as vrea sa stiu daca exista un suport real din partea radioamatorilor din sudul Romaniei si, mai ales, daca acest sprijin se poate materializa in sustinerea cheltuielilor de functionare ale acestui repetor!

De asemeni, modul de utilizare a unui repetor cu UpTime de peste 99% (va fi dotat si cu sursa de backup) poate suferi o schimbare in sensul cresterii densitatii de trafic prin utilizarea ca nod de interconectare pentru statii crossband care sa conecteze anumite zone defavorizate radio, in simplex VHF cu alte zone asemanatoare.
Tinta este de a asigura o acoperire mai mult decat satisfacatoare a arterelor rutiere principale din sudul Romaniei precum si zonele urbane, cu implicatii mai ales in situatii de urgenta.

Simularea a fost efectuata cu urmatoarea ipoteza:

Putere de emisie: 25W
Antena omnidirectionala cu castig de 2dbi, adica aproximativ un dipol L/2. Se observa ca, in majoritatea zonei de serviciu, sudul Romaniei, campul generat este de peste 1uV...
Acum 4-5 ani, au fost facute unele probe cu un repetor intr-o locatie apropiata si rezultatele practice confirma simularea prezentata.

Echipamentele ar fi disponibile (statiile, sursa, controller Zetron cu phone patch, antena si duplexor). Pentru digipeaterul APRS exista statie, antena si TNC2.
Ce ziceti, punem un repetor de top in sudul YO? ;D

Acest forum nu permite resize la imaginile aflate in topic-ul original de aici: http://www.radioamator.eu/index.php?topic=2652.0.
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Noul Charlie (repetor UHF)

Mesajde yo3hjv » Mie Aug 04, 2010 12:05 am

Evident, pauza! Sau, cum se spunea pe la scoala, numai maini pe sus!
Revenind la subiect, cred ca trebuie sa se inteleaga ca nu sunt posibile repetoare performante si cu 100% uptime decat in conditiile in care exista un interes din partea celor care il folosesc si nu numai...
Discutand cu unii si cu altii, am ajuns la concluzia ca s-ar prefera o solutie de genul "merge si asa", un fel de carpaceala.
Nimeni nu ar da insa inapoi de la a avea super-repetoare care sa se deschida de oriunde, de preferabil din portabil, cu conditia ca de respectivele echipamente sa se ocupe intotdeauna "altii".
E corect? E posibil? La ambele raspunsul este "NU".
Una din solutiile propuse a fost ca aceste repetoare sa fie in stand by si sa fie activate pe baza unui cod doar de catre cei care sustin functionarea acestora.
Desigur, in cazul in care, in cursul unui QSO astfel initiat intervine si o alta statie, i se va raspunde, dar, dupa ce QSO-ul initial a luat sfarsit iar formulele de politete cu statia care intervine au fost epuizate, repetorul va fi din nou trecut in standby.
E legal? Da. E regulamentar? Nu incalca nimic din regulament! Dar, cu certitudine, va deveni lejer frustrant.
O a doua solutie, sugerata intr-un QSO cu George Pataki a fost de atrimite, mai in gluma, mai in serios, facturi ( desigur in gluma) celor care ocupa frecventa in mod curent. Poate se vor sesiza si vor intelege...
Ramane de vazut!
In orice caz, noi (S.R.R.), vom avea instalat in aceasta toamna un astfel de repetor.
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

yo9bxc
Mesaje: 21
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 7:10 am
Contact:

Re: Noul Charlie (repetor UHF)

Mesajde yo9bxc » Mie Aug 04, 2010 2:42 pm

... adica un repetor "privat" ... mi se pare corect ... sau nu !
Asta va fi solutia viitorului pentru cei care utilizeaza fara sa-i intereseze .. eforturi, costuri si ... sa ne auzim sanatosi !
73's
yo9bxc
P.S. Multi nu-si platesc intretinerea ... credeti ca-si vor plati factura de la repetor ?? ... tare curios sunt care este calea juridica..

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1044
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: Noul Charlie (repetor UHF)

Mesajde YO6EX » Mie Aug 04, 2010 8:23 pm

Nu sunt mirat de loc de "avalanşa" de răspunsuri favorabile...
Asta este cartea de vizită a multor repetorişti YO...

Îmi amintesc foarte bine de tăcerea lăsată prin jud. Sibiu, cînd am cerut celor care foloseau repetorul R7 de la Păltiniş-Onceşti, cîţi-va lei pentru acoperirea cheltuielilor...
Lei adunaţi cu chiu cu vai în aproape un an!
Şi nu de la toţi utilizatorii...

În Statele Unite, există asociaţii de radioamatori, pentru exploatarea repetoarelor (Repeater Association), unde membrii platesc o cotizaţie din care se face plata utilităţilor.

Nu văd decat o singură rezolvare: acces permis doar pentru cei care achită o cotizaţie.
Pentru restul acces restricţionat.

Avatar utilizator
YO9CHO
Mesaje: 936
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:44 am
Contact:

Re: Noul Charlie (repetor UHF)

Mesajde YO9CHO » Mie Aug 04, 2010 10:05 pm

Propunerea lui Adrian mi se pare de bun simt.Atata timp cat Federatia nu poate sustine un astfel de proiect, si de ce sa nu sa fim realisti, vremurile sunt dure, aceasta devine o solutie.
Ideea ar fi daca Transilvania ar putea fi legata de Muntenia si Moldova.Aici deja , devine interesant!
Daca ar exista si ATV, utilizabil curent sau in caz de catastrofa(imaginati-va statii mobile ATV care pot trimite imagini de la locul faptei, cred ca si ISU ar fi in fine interesat de colaborare) , ar fi ideal.Sa vedem insa ce se intampla cu intentiile si pana unde merg ele.
73! Tuturor cu sufletul alaturi de o veche pasiune!

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Noul Charlie (repetor UHF)

Mesajde yo3hjv » Joi Aug 05, 2010 3:15 pm

Florentin, nu am expertiza in ATV, astfel incat nu stiu ce implica un astfel de repetor. Chiar daca ar exista, ma indoiesc de interesul IGSU, intrucat ei au implementata TETRA care face si TV, daca este nevoie de asa ceva.
Da, o sa fie restrictionat, in cele din urma, iar "exercitiul financiar" aferent repetorului (repetoarelor) va fi prezentat pe pagina oficiala a Societatii Romane a Radioamatorilor, asa cum este prezentat si exercitiul bugetar pe anul trecut. Transparent.
Nu se poate trimite o factura utilizatorilor decat daca gestul este " la misto", dar restrictionarea este posibila.
Deja strangem echipamentele si ne-am apucat de studiat problema confectionarii antenelor (se vor face din tevi zdravene de Al, cu sudura) intrucat vor sta intr-un mediu foarte ostil si trebuie sa reziste.
Repetorul UHF instalat la sfarsitul lunii trecute in Bucuresti a fost, daca vreti, o demonstratie a ceea ce se poate face in echipa.
Aveti istoria aici: http://www.radioamator.eu/index.php?topic=2582.msg12691#msg12691
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

YO3FTI
Mesaje: 10
Membru din: Mie Aug 18, 2010 11:52 am
Contact:

Re: Noul Charlie (repetor UHF)

Mesajde YO3FTI » Mar Oct 12, 2010 9:59 pm

Buna seara.
Operatiunea "Hopa sus" a fost un succes! Repetorul "Charlie" UHF (438.825, shift
-7,6 MHz) este in pozitie si functioneaza excelent!
Se poate deschide la nivel de portabila din Bucuresti si cu 500mW cu portabila
din balcon (HI).
Repetorul este rezultatul colaborarii dintre Societatea Romana a
Radioamatorilor, Matra Systems, LCCOM si Radixim SRL-Brasov.
Montajul a fost realizat de YO3FKJ, YO3HJV si YO3IHG.
Repetorul este prevazut cu sursa de rezerva si cu un Digipeater APRS si Packet
radio (144.800 MHz - 10W/TNC II).
Repetorul este destinat asigurarii de legaturi radio in sudul Romaniei.
Va invitam sa il folositi...
73 de YO3HJV

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Noul Charlie (repetor UHF)

Mesajde yo3hjv » Joi Oct 14, 2010 11:59 am

Odata cu repetorul de voce in UHF, a fost pornit si un Digipeater pentru Packet si APRS in 144.800 MHz. Acesta are 10W iar informatia este preluata de IGATE YO3GWM-5 si LZ0BGR.
Azi a preluat excelent semnalul de la YO6FTV pe tot drumul de la Brasov la Ploiesti: http://bit.ly/9rGBFF
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

yo5fmt
Mesaje: 137
Membru din: Mie Iul 07, 2010 11:18 pm
Contact:

Re: Noul Charlie (repetor UHF)

Mesajde yo5fmt » Vin Oct 15, 2010 10:26 pm

Daca batranul Charlie era menit sa lege sudul de nord si invers...cel nou vad ca e doar pentru sud. Cel putin in Cluj sub nici o forma nu se aude.
Ii dorim viata lunga si sa va serveasca cat mai mult!
Pentru cei interesati din Ardeal si Banat, pe Vladeasa functioneaza de doua luni in conditii excelente YO5V pe frecventa de 438,975-shift7,6 si pentru legaturi zonale YO5A pe 439,425 din locatia in care este si repetorul pe doi metri de langa Cluj. Pe cel de pe Vladeasa l-am auzit saptamana trecuta de pe autostrada de deasupra Wienei!

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Noul Charlie (repetor UHF)

Mesajde yo3hjv » Sâm Oct 16, 2010 2:47 pm

YO5FMT> Lucram la un dispozitiv de interconectare a repetoarelor. Deocamdata si-a exprimat dorinta de a participa la proiect YO3FKJ, administratorul repetorului de pe Postavarul. "grupul" este deschis si initiativa se adreseaza celor care doresc o astfel de interconectare.
Am planificat pentru primavara 2011 demararea actiunii. Cum spunea si Horia (YO3FKJ), pentru astfel de initiative este nevoie sa lasam un pic orgoliile de grup si sa intelegem necesitatea stabilirii unor proceduri comune. Altfel, repetoarele vor ramane doar "locale".
Din pacate, nu exista locatii care sa permita acoperirea N-S in conditii de portabil si este nevoie de astfel de repetoare pentru a creste atractivitatea pentru tinerii radioamatori posesori doar de statii portabile. My two cents...
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor


Înapoi la “Moduri si modalitati de lucru”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori