Proiectul Tsunami: un amplificator de 15 kW

Circuite electronice, echipamente home made, aparatura de masura si control, scheme...
YO4PX
Mesaje: 515
Membru din: Vin Feb 25, 2011 11:26 am
Contact:

Proiectul Tsunami: un amplificator de 15 kW

Mesajde YO4PX » Sâm Ian 21, 2012 8:28 pm

Karl Brauchle DC9DZ a dedicat trei ani construirii unui amplificator deosebit, care furnizează 15 kilowaţi în SSB, folosind un tub 4CX10000D.
Detalii la
http://yo4px.blogspot.com/2012/01/proiectul-tsunami-un-amplificator-de-15.html
YO4PX
http://yo4px.blogspot.com
Fişiere ataşate
Tsunami 15 kW amplifier.jpg
Tsunami 15 kW amplifier.jpg (74.69 KiB) Vizualizat de 7868 ori

YO3FEW
Mesaje: 120
Membru din: Mar Iun 29, 2010 11:26 pm
Contact:

Re: Proiectul Tsunami: un amplificator de 15 kW

Mesajde YO3FEW » Dum Ian 22, 2012 2:34 pm

Initial, m-am gandit ca, constructor, jos palaria. Dupa care stai nitel.
Sincer, nu am studiat Regulamentele din alte tari. Dar sunt curios unde ai voie sa iesi ca radioamator cu 15KW. Citesc "Burkhard has an official permission of the BNA
for 20 KW on shortwave for broadcast, although not for ham radio."
Mda, ce sa inteleg eu, decat ca in tara aia legile se respecta altfel...

Putin mai jos gasesc "3 Power supply transformers 10000 VA , 1200 VA & 1 VA"
Mda, 15KW in antena inseamna sa zicem un minim 30KW din priza, daca nu mai multr, cand moduleaza bine..
Inteleg ca are instalatie de alimentare speciala, pe 380, pt ca altfel iesi contorul din firida, iar cablurile se vor transforma instantaneu in fum...
Banuiesc si ca omul nu are salariul de lefegiu (la stat), ca mine. Pt ca atunci cand o sa ii vina nota de curent, XYL-ul sa nu ii faca niste QSO-uri tip QRN, modelul "facelet rotisat"..

Altfel nu am vazut pozele cu rezistentele de sarcina pe care a masurat cei 15KW. Curios, cum i-a scapat tocmai asta...Ca alte poze arata superb..
Altfel nu stiam ca Bird-ul aratat poate sa masoare pana la 15KW. Parea doar un model clasic de doar pana la 100W, care poate sa arate doar puterea injectata.
Cand m-am jucat cu formula care zice ce tensiune va apare cand da cu 15KW, ma gandeam ce dioda foloseste ca sa masoare tensiunea in sarcina.
Banuiesc ca are musai o "dizeuaza" care sa mearga pana la cel putin frecventa maxima+ceva deasupra..Si sa reziste la tensiunea inversa..
Sau foloseste un simplu redresor cu EFD108 ?

Mama ce rau si invidios sunt. Daca punea o virgula intre 1 si 5, jur ca nu ma gandem la atatea prostii..

YO4PX
Mesaje: 515
Membru din: Vin Feb 25, 2011 11:26 am
Contact:

Re: Proiectul Tsunami: un amplificator de 15 kW

Mesajde YO4PX » Dum Ian 22, 2012 3:12 pm

Florentin YO3FEW:
Traducere de pe saitul lui Karl DC9DZ:
“DF5XV posedă un amplificator de putere-monstru de la R&S pe nume VK20, cu o greutate de 1,6 tone metrice, care trebuie găzduit într-o mare încăpere şi al cărui output înspăimântor este de 20 kW, chiar şi în RTTY. […] Burkhard deţine o autorizaţie specială de la BNA (Bundesnetzagentur) pentru emisiuni de radiodifuziune pe unde scurte cu puterea de 20 kW, dar nu şi pentru radioamatorism.”
Amplificatorul de 15 kW a fost construit de Karl DC9DZ – nu de DF5XV – ca un răspuns la provocarea tehnică pe care a constituit-o pentru el VK20. El a făcut pariu că va realiza un amplificator de 15 kW cu o dimensiune şi greutate mult mai mică, şi a câştigat pariul – pe multă bere, o navetă de Bitburger ... - după trei ani de muncă. Eu nu cred că Dr. Karl Brauchle îşi va risca autorizaţia şi onoarea pentru a încălca legile ţării sale prin folosirea amplificatorului în benzile de amatori la putere maximă. QSL?


YO3FEW
Mesaje: 120
Membru din: Mar Iun 29, 2010 11:26 pm
Contact:

Re: Proiectul Tsunami: un amplificator de 15 kW

Mesajde YO3FEW » Dum Ian 22, 2012 7:15 pm

Stimate domnule Grunberg
Declar public ca sunt si voi fi ultima persoana care va va contesta traducerea, competenta si experienta in acest domeniu precum si in cel filologic sau/si publicistic.
Cu mult mai slabele puteri intelesesem cam la fel.
Pe de alta parte sunt convins ca dvoastra doar ati preluat si anuntat public ce ati gasit pe linkul descris. Nu sunteti autorul acestuia si nici al celor trecute acolo..
Mi-am exprimat doar indoiala asupra unor masuratori si cifre.
Sunt convins ca oamenii sunt asemanatori. Si la noi in YO si aiurea exista unii care cam forteaza, si poate ca si eu ma numar printre acestia.

Daca am inteles eu bine montajul ar consuma cam 400A pe 380V. O sa ma interesez maine la colegi din dispeceratul energetic cat de usor se poate obtine un bransament temporar de le un distribuitor de energie capabil sa furnizeze o asemenea putere fara sa ii explodeze punctul de transformare si sa i se impuste cablurile subterane. Cred ca ar fi nevoie de un punct local de coborare de la 10KV la 380 sau de niste generatoare multe portabile, de genul masinilor, legate in parale, si sinfazate, adica o intreaga poezie..
Oricum pt alimentarea montajului trebuie niste cabluri, poate chiar bare groase, adica de foarte de multi mm2, ca totusi sunt 400 A..si la curentul asta vrei sa fie cat ai scurte, ca altfel pica pe fire, ca la sursa de PC, hi, hi..

Ca inginer electronist imi pun si problema rezistentelor de sarcina. Banuiesc ca autorul nu a folosit ceva luat din televizoarele Temp, hi, hi. In teorie se pot folosii combinatii serie paralel, dar apar capacitati si inductante parazite, inclusiv fata de radiator.
Daca nu calcuezi si realizezi extrem de atent aceasta "bagatela" risti ca asamblul sa aiba o anumita comportare la 3.5MHz si alta radical diferita la 28MHz.

Pe de alta parte chiar si simpla testarea pe rezistente de sarcina la 15KW, genereaza unele probleme. Pt in lipsa unor ecrane adecvate radiatia va trece si va produce intrerferente detectabile de oficialitati..
Cand am lucrat la Atelierul Radio am vazut cu cata atentie si precautie fusesera facute sarcinile de la complexele de masura ZPFM 2 si 3. Cutie ecranata in cutie super ecranata, o minunatie si frumusete tehnologica. Si nu erau gandite sa suporte puteri nici de 100W..

Sunt convins ca dvoastra, ca radioamator cu experienta, ati vazut ce precautii se iau pt evacuarea caldurii produse la emitatoare. Turbine, simple sau complexe, una sau mai multe, scurgea aerului e studiata, sa fie laminara, nu cu vartejuri, forma, marimea, distanta dintre aripioarelor ventilatorului conteaza, se analizeza, se modeleaza, pe scurt e o nebunie facuta de oameni cu cunostiinte si experienta.
De fapt, sunt convins ca stiti ca si conceperea unui cablaj nu e chiar asa de simpla.
Revenind 15KW produc ceva caldura, care daca nu e bine disipata, risca sa topeasca, sa ia foc izolatia, ...

In concluzie, pana la proba contrarie, eu privesc cam circumspect cifra mentionata de autor.
In plus, ca om cu virtuti si slabiciuni omenesti, nu mi-as pierde vremea sa fac ceva fara utilitate practica, care sa nu poata fi testat si nici folosit vre-o data. Daca cineva vrea o lada de bere, i-o ofer din simpatie. Jur ca am facut cadou multe butoaie de bere (ma rog, de doar 5 l, hi, hi)..
Sa arat o cutie frumos lucrata cu un montaj superb, si sa ma rog de oameni ca sa ma creada ca da cat zic eu, dar fara sa o pot demonstra, e ceva cam departat de ideile mele actuale.
Da, stiu si recunosc, sunt un simplu si banal inginer, si nu dr, -ma rog, exista si doctori in istorie, medicina si multe alte stiinte, nu numai in electronica- .
PS. Acum ceva vreme, in alt forum, cineva arata simularea intr-un program a unei sonde de Inalta Tensiune pt masurarea a doar 30KV. Cand am inceput sa discutam in amanunt despre realizarea practica s-a dovedit ca teoria era cel mai simplu lucru...

YO9HSW
Mesaje: 147
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 1:54 pm
Contact:

Re: Proiectul Tsunami: un amplificator de 15 kW

Mesajde YO9HSW » Dum Ian 22, 2012 8:17 pm

The plate high-voltage transformer of the Tsunami power amplifier is designed for 10 KVA, because for a SSB output power of 15 Kilowatts with an amplifier efficiency of 65 percent and an average voice power of excessive 33 percent (with dreadful contest modulation), the required transformer power amounts to 7.6 KVA (15 KW / 0.65 x 0.33). Thus, a 10 KVA transformer is more than sufficient to conduct comprehensive continuous QSOs in SSB.


BTW, s-a strecurat o mica greseala. Necesarul de curent "tras" din reteaua de 380V nu este de 400A.
400A x 380V = 152000VA (~150 kVA).

YO4PX
Mesaje: 515
Membru din: Vin Feb 25, 2011 11:26 am
Contact:

Re: Proiectul Tsunami: un amplificator de 15 kW

Mesajde YO4PX » Dum Ian 22, 2012 10:11 pm

Stimate D-le ing. Stănescu,
Eu am constatat că aţi înţeles nu "la fel" ci altfel. Aţi confundat proprietarul amplificatorului de 20 kW (Burkhard DF5XV) cu constructorul amplificatorului home made de 15 kW al lui Karl Brauchle DC9DZ, dar nu asta e problema. Aţi mai făcut tot felul de consideraţii şi presupuneri aluzive cu privire la posibila încălcare a legilor de către cei doi, deşi aţi citit că primul are autorizaţie specială pentru emisiuni de radiodifuziune, şi nu aveţi dovezi că cel de al doilea ar fi “forţat” sau ar fi avut vreo intenţie de a forţa legile folosind amplificatorul în benzile de radioamatori la puterea maximă pe care o poate livra cu un input de 100 de waţi.
Este corectă convingerea dv. că eu doar am prezentat articolul, pentru a vă oferi dumneavoastră şi altor constructori din YO un material de studiu şi de făcut comentarii. Cred că totuşi aceste comentarii ar trebui să se limiteze la consideraţii tehnice şi să facă abstracţie de pildă de domeniul în care şi-a obţinut diploma de doctor radioamatorul german. Pentru a adăuga şi o notă de umor, precum şi pentru a preciza "mobilul" demersului lui Karl Brauchle am descris pe baza saitului originar şi împrejurările în care a decis să purceadă la construirea amplificatorului. Aceste amănunte colaterale sunt acum incluse mai pe larg şi în articol. Nu am avut însă intenţia de a vă oferi un prilej de ironii nejustificate. Desigur, dv. sunteţi liber să le faceţi dacă le consideraţi nimerite, umoristice şi totodată utile discuţiei "la obiect". Dacă doriţi să-i oferiţi şi dv. o navetă de bere sau, cine ştie, poate doriţi să intraţi în corespondenţă cu dumnealui pentru a obţine răspunsuri la întrebările de natură tehnică pe care vi le puneţi puteţi face acest lucru luând legătura cu dumnealui la adresa de e-mail karl@dc9dz.de. În acest scop vă stau la dispoziţie cu plăcere în calitate de traducător.
Cu stimă,
YO4PX
http://yo4px.blogspot.com
Ultima oară modificat Lun Ian 23, 2012 9:09 am de către YO4PX, modificat 1 dată în total.

yo5amf
Mesaje: 34
Membru din: Dum Iun 20, 2010 10:12 am
Contact:

Re: Proiectul Tsunami: un amplificator de 15 kW

Mesajde yo5amf » Lun Ian 23, 2012 6:45 am

1.Puterea curentului trifazat (Fizica cl.X)
P=radical din 3 x Ul xIl x cos (fi) , pentru tensiune si curent de linie , sau
P= 3 x uf x If x cos (fi), pentru tensiune si curent de faza

2. Cu Wattmetru BIRD se pot masura si puteri de 15KW ( depinde ce buson "spull" introducem in aparat) Oricum acest buson nu este prevazut cu dioada EFD108....

3. curentul absorbit , va depinde de randament , dar nu va depasi 30A De unde ati scos 400A???

Felicitari autorilor pentru realizarea ingrijita, deasemenea multumiri lui Feri pentru traducere/informare
73's Alex

yo6ul
Mesaje: 11
Membru din: Sâm Ian 01, 2011 4:15 pm
Contact:

Re: Proiectul Tsunami: un amplificator de 15 kW

Mesajde yo6ul » Lun Ian 23, 2012 9:07 am

Asa-i romanul "circotas"!
Numai ca asta este un "neamt" ! Si a facut o lucrare de exceptie, o bijuterie, pe care nici firme specializate nu o pot face mai bine. Ca nu tine reteaua, ca de unde are bani, ca incalca regulamentul ,etc.....e treaba romaneasca , cum am spus. Asta ne arata ca mai sunt oameni pe lumea asta care fac "pariu" cu ei insusi (in primul rind) si pot face lucruri de exceptie care sa uimeasca pe cei din jurul lor.
Felicitari si 73! Relu

YO6OMD
Mesaje: 88
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 8:24 am
Contact:

Re: Proiectul Tsunami: un amplificator de 15 kW

Mesajde YO6OMD » Lun Ian 23, 2012 1:07 pm

Raspunsul este simplu, R&S este Rohde & Schwarz International.
http://www2.rohde-schwarz.com/
Cat despre Ulrich Rohde, radioamatorul, cu putina bunavoita se poate discuta la Politehnica Timisoara unde are cursuri, despre sistemele de masura.
Cat despre partea de alimentare, recent am schimbat un grup electrogen de 35kva cu unul de 60kva, deoarece dintr-o eroare de proiectare, cladirea nu avea conectate si lifturile pe sistemul de urgenta si asa a fost rezolvata problema. :D
Exista si alte grupuri, de 180kva si 250kva care pot alimenta cu succes un asemenea amplificator.
Pentru probe putem aranja la releul de tv de la Paltinis, exista 2 grupuri electrogene, principal si rezerva iar pentru conectare, cativa metri de cablu de cupru ( ca dimensiune intre coax 7/8 si heliax) se mai gasesc.
De ce a fost construit un asemenea amplificator? Pentru ca se poate.
De altfel , a mai fost construit unul asemenator in DL de 20sau 25kW de un grup de radioamatori, stirea este mai veche si nu mai am rabdare acum sa caut link-urile.

Ca exercitiu de imaginatie se poate utiliza amplificatorul in conditii casnice.
Daca se utilizeaza un Optibeam ( sau alta antena { constructie de genul pentru radiodifuziune} pentru aceasta putere) care este montata pe un bloc de 10 etaje, teoretic amplificatorul se poate utiliza la puterea maxima.
Deoarece alimentarea unui bloc este trifazata si cele 3 faze trebuie echilibrate la consum, rezulta undeva la 3,5kw pe apartament si 52kw pe o faza.
Cu alimentarea luata direct din tabloul principal trifazat si amplificatorul la puterea maxima, teoretic pe la ora 02-03 CFR se poate utiliza pentru realizarea unor legaturi, deoarece partea de alimentare poate sustine consumul amplificatorului.
Se face abstractie de alte detalii legate de antena, linii coaxiale etc, doar legat de partea de alimentare.

De altfel, cu un transceiver QRP amplificatorul scoate 750w, perfect utilizabil in benzile de radioamatori, se poate spune "amplificator pe viata".

Se pot realiza si la noi asemenea amplificatoare, insa din pacate nivelul de trai nu este suficient de confortabil pentru asemenea proiecte, de altfel constructia a durat 3 ani, ceea ce demonstreaza ca nu este chiar asa de usor sa aduni 25oooEuro pentru o constructie ca asta.


Înapoi la “Constructii electronice”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori