coborare simetrica pe cablu de difuzoare

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
YO9HSW
Mesaje: 147
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 1:54 pm
Contact:

Re: coborare simetrica pe cablu de difuzoare

Mesajde YO9HSW » Joi Noi 11, 2010 1:48 pm

Dr OM ham-radio,

Dumneavoastra nu intelegeti semnificatia termenilor:
- linii de transmisie in paralel fizic
- linii de transmisie in paralel electric

De fapt ii interpretati la modul descriptiv, in timp ce ei sunt termeni consacrati.
Nu am spus ca cele doua linii nu fac contact electric, am spus ca nu sunt in paralel din punct
de vedere electric
in conformitate cu definitia celor doi termeni.
Desi as fi vrut sa fi inventat eu cei doi termeni, nu-mi apartin.
Personal i-am intalnit prima data expusi de prof. Edmond Nicolau (Radiotehnica, vol. 2).
In concluzie, nu am derutat pe nimeni, poate a facut-o regretatul profesor al multor generatii de ingineri din YO.
Trebuie sa intelegeti ca nu are importanta daca legati tresele intre ele si mai departe la calorifer, centura de impamantare a blocului sau un cui batut in ghiveciul cu muscate. Liniile raman in paralel doar din punct de vedere fizic. Devin in paralel din punct de vedere electric doar atunci cand conectati conductoarele centrale ("firele calde") intre ele, de asta m-am straduit sa va desenez si schema.
Suntem radioamatori, dar este de preferat sa intelegem si sa folosim termenii consacrati din radiotehnica. Pseudo-stiinta nu a adus vreodata ceva bun.

Eu inchei aceasta polemica aici, daca doriti sa continuati va priveste.



Edmond Nicolau (n. 03.06.1922 Brăila - d. 02.09.1996 București) a fost un inginer român, specialist în radiocomunicații. Promotor al ciberneticii în România, cu toate ramurile ei: tehnică, economică și, nu în ultimul rând, biocibernetică. Unele studii de cibernetică, publicate împreună cu profesorul Constantin Bălăceanu-Stolnici, au avut ecou în mediile științifice internaționale. În studiile sale, a îmbinat științele exacte cu cercetarea vieții. A realizat modele cibernetice ale sistemului nervos (neurocibernetică). A fost, de asemenea promotorul ciberneticii medicale, fiind unul dintre fondatorii Societății Române de Rețele Neuronale și al inteligenței artificiale (limbaje naturale). La sfârșitul anilor 1960 a reușit să impună crearea Facultății de Cibernetică, al cărei prim decan a devenit. A fost profesor la Institutul Politehnic din București. A avut cercetări și lucrări în domeniul antenelor, propagării undelor electromagnetice, măsurărilor în radiotehnică, cibernetică.

ham-radio
Mesaje: 19
Membru din: Mie Iul 28, 2010 3:12 pm
Contact:

coborare simetrica

Mesajde ham-radio » Joi Noi 11, 2010 8:51 pm

...de ce simplu, cand se poate complicat...!

yo2liw
Mesaje: 7
Membru din: Dum Noi 07, 2010 2:36 pm
Contact:

Re: coborare simetrica

Mesajde yo2liw » Joi Noi 11, 2010 9:07 pm

Multumesc tuturor pentru implicare si timpul dedicat acestui subiect. Apreciez efortul si sper ca totul sa se concretizeze intr-un "sistem" eficient, o antena care sa-mi dea posibilitatea sa lucrez multiband , avand in vedere ca, cel putin la mine in QTH, posibilitatile de a monta mai multe antene sunt extrem de limitate nemaivorbind de modul circumspect in care sunt privite aceste antene. (practic exista posibilitatea montarii unei singure antene)

Am avut de ales intre mai multe variante, am pregatite doua trapuri si pentru un w3dzz, am cochetat si cu ideea unui windom, dar in final se pare ca am simplificat destul de mult (cel putin asa pare la prima vedere, ramane de vazut ce probleme vor aparea, ma gandesc in special la introducerea fiderului in casa).

Daca dintre dvs ati experimentat si alte variante multiband (windom, w3dzz, g5rv, etc) cum ati aprecia rezultatele comparativ cu varianta in discutie (dipol alimentat simetric folosit multiband cu Z-match).

Cu stima,

Adrian


ham-radio
Mesaje: 19
Membru din: Mie Iul 28, 2010 3:12 pm
Contact:

dipol multiband

Mesajde ham-radio » Joi Noi 11, 2010 11:49 pm

uita de antenele W3DZZ si G5RV - sunt complicate ( mai ales prima )
si compromisuri / surogat. Desfasoara un dublet cu coborare simetrica ( scarita ) si te vei bucura de multiband, fara trapuri si alte complicatii, etc. Simplu si foarte eficient !
Am folosit in multe amplasamente si folosesc si acum antean dublet. Sigur va fi exact ce ai nevoie la conditiile existente. Bafta !


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori