REGULAMENT SI INDICATIVE FOLOSITE DE STRAINI!

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
YO3JW
Mesaje: 576
Membru din: Joi Noi 15, 2012 9:12 am
Contact:

REGULAMENT SI INDICATIVE FOLOSITE DE STRAINI!

Mesajde YO3JW » Dum Aug 04, 2013 10:14 am

Conform "Regulamentului de radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania" radioamatorii straini beneficiari ai prevederilor CEPT vor folosi indicativul format conform art.45

"Art. 45–Radioamatorii străini pot lucra cu staţii mobile sau portabile, folosind următorul indicativ de apel: YO/indicativul propriu/M sau P, după caz; acest lucru include cazul utilizării unei staţii alimentate de la reţeaua de curent într-o locaţie fixă temporară"

Astfel indicative de forma YO3/DL4AAZ sau YO9/KB1HNZ nu sunt corecte!
Corect ar fi YO/DL4AAZ/p sau YO/KB1HNZ/p
Scuze daca fac pe "profesorul", dar nu prea se respecta regula.....

YO3JW
Mesaje: 576
Membru din: Joi Noi 15, 2012 9:12 am
Contact:

Re: REGULAMENT SI INDICATIVE FOLOSITE DE STRAINI!

Mesajde YO3JW » Dum Aug 04, 2013 5:49 pm

Salut Mircea
Cu tot respectul imi permit sa te contrazic. Si iata dece:
Art.42.–Radioamatorii din ţările ale căror administraţii au adoptat Recomandarea CEPT T/R 61–01 sau CEPT ECC 05(06) pot să lucreze pe teritoriul României în baza autorizaţiei emise în ţara de origine în cazul în care este echivalentă unei autorizaţii CEPT.
Acest lucru inseamna ca nu trebuie sa se adreseze la nici o directie teritoriala ANCOM

Art.43–(1) Radioamatorii din ţările cu ale căror administraţii s-au semnat convenţii de reciprocitate (nota:altele decat CEPT !) pot să lucreze pe teritoriul României în baza autorizaţiei emise în ţara de origine.
(2) În acest caz radioamatorii respectivi trebuie să notifice direcţiei teritoriale a ANCOM în raza căreia va domicilia cea mai mare parte a perioadei în care intenţionează să lucreze pe teritoriul României.
(3) Notificarea se va face în conformitate cu modelul disponibil pe pagina de Internet a ANCOM , la care se va anexa copia autorizaţiei de radioamator din ţara de origine.
Acest lucru se refera la cazurile in care exista o conventie bilaterala YO -XX si nu la CEPT

Art.44–(1) Radioamatorii din ţările ale căror administraţii au adoptat Recomandarea CEPT T/R 61–01 sau CEPT ECC 05(06), dar a căror autorizaţie emisă în ţara de origine nu este echivalentă unei autorizaţii CEPT, precum şi radioamatorii din ţări cu care nu s-a semnat nici o convenţie de reciprocitate pot să lucreze pe teritoriul României după obţinerea unei autorizaţii de radioamator eliberate de către direcţia teritorială a ANCOM în raza căreia va domicilia cea mai mare parte a perioadei în care îşi va desfăşura activitatea, în conformitate cu prevederile prezentului regulament.
(2) Cererea de eliberare a autorizaţiei prevăzute la alin. (1), al cărei model este disponibil pe pagina de Internet a ANCOM, se va depune la direcţia teritorială a ANCOM cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de la care intenţionează să înceapă activitatea de radioamator în România şi va fi însoţită de copia autorizaţiei de radioamator eliberată de organele competente din ţara sa de origine.
(3) Durata de valabilitate a autorizaţiilor emise în conformitate cu prevederile alin. (1) şi
(2) va fi stabilită în conformitate cu perioada de rezidenţă în România, dar nu va depăşi 5
ani.
Aceste lucruri se pot vedea vazand modele de cerere corespunzatoare unde se solicita:
"The undersigned hereby applies for an amateur transmitting licence in Romania, under the following conditions:......"
Deci se elibereaza o autorizatie!

Deci rugamintea este de a nu deruta pe cei care doresc sa lucreze in baza autorizatiei eliberata intr-o tara ce recunoaste CEPT. Personal am fost in afara Romaniei si nu a fost nevoie sa apelez la autoritatile locale, cand a fost cazul unei tari ce a implementat CEPT.
Sunt cateva cazuri in care adminisatratiile locale solicita sa se treaca si districtul radio(cifra) vezi la http://www.qsl.net/oh2mcn/cept.htm
In YO nu se specifica acest lucru!
Ceea ce trebuie retinut este ca atunci cand se beneficiaza de facilitatea CEPT indicativul se foloseste conform art.45
Cu stima
Pit
YO3JW

YO5PQQ
Mesaje: 299
Membru din: Sâm Mai 30, 2020 2:07 pm
Contact:

Re: REGULAMENT SI INDICATIVE FOLOSITE DE STRAINI!

Mesajde YO5PQQ » Dum Aug 04, 2013 6:10 pm

depinde cum îl zice...
cu igreco sau cu ianchioscar.
că am înțeles că e mai corect (!) cu icreco :twisted:

yo5ovm
Mesaje: 44
Membru din: Mar Dec 13, 2011 7:28 pm
Contact:

Re: REGULAMENT SI INDICATIVE FOLOSITE DE STRAINI!

Mesajde yo5ovm » Dum Aug 04, 2013 9:05 pm

Salutari,
adevarul este ca ,cel ce sustine ca un strain trebuie sa dea si nr zonei YO,este o interpretare eronata a regulamentului,santeti varza ,domn profesor!
Aceste interpretari dupa urechea mai mult sau mai putin muzicala,hi,duc si au dus la o intrega serie de potlogarii in cadrul concursurilor din yo!
Fiecare face cum il taie capatana!
Ce regulament,ce instructiuni,doar EU CONTEZ si interpretarea mea.
Intrebare domn profesor,un radioamator de oriunde ,a carui tara de origine are aceptat regulamentul CEPT,tranziteaza YO,de unde sa stie sarmanl om,cand este in districtul 2 sau 5 sau ..........?
Cu stima,
yo5 ovm,
geo

Avatar utilizator
YO8TK
Mesaje: 248
Membru din: Dum Iun 20, 2010 6:40 pm
Contact:

Re: REGULAMENT SI INDICATIVE FOLOSITE DE STRAINI!

Mesajde YO8TK » Dum Aug 04, 2013 10:50 pm

Corect este YO/DL?XX dar ca de obicei apare unu preten cu Platon si da lectii de regulamente.
Bineinteles rupt de lumea de afara.
YO5OVM a punctat perfect problema.

73!!.
YO DX Club Member nr.468
Master of Sport #1140

YO9IRF
Mesaje: 328
Membru din: Sâm Iul 21, 2012 4:43 pm
Contact:

Re: REGULAMENT SI INDICATIVE FOLOSITE DE STRAINI!

Mesajde YO9IRF » Dum Aug 04, 2013 11:16 pm

YO8RAA scrie:Salut din nou Pit.
Imi pare rau ca nu poti face corelarea intre aceste articole si sa intelegi regulamentul si in spiritul, nu numai in litera lui.
Sau sa intelegi ca numarul zonei YO este un atribut al indicativului alocat tarii.
Acele exemple date mai sus sunt corecte si oamenii lucreaza regulamentar.
In rest ...toate citatele date din regulamentul pe care toti il avem ...sunt corecte.
Ar fi bine sa le dam si interpretarea corecta.
Lipsa precizarii cifrei in art. 45 este suplinita de precizari care exista in alte articole.
Faptul ca lipseste nu inseamna ca este interzisa folosirea zonei. Ba chiar este benefica pentru a cunoaste locatia statiei respective.
Orisicum lipsa cifrei zone nu poate fi inputata operatorilor sau ANCOM.
Poate doar celor doi reprezentanti ai FRR care au prezentat ANCOM proiectul actualului regulament.
Stiu ca unul a fost regretatul YO3APG. Il cunosti cumva pe al doilea??? :lol:
Mi se pare mie sau suntem in situatia ridicola cand hotul striga primul..."sariti, hotul". ;)
Totusi daca consideri ca este o abatere de la regulament si esti nemultumit de felul cum folosesc hamii straini indicativele pe teritoriul YO, te poti adresa cu o sesizare catre agentia nationala si sunt convins ca vei primi precizarile necesare in termenul legal de 30 de zile.
Daca mai ai nedumiriri ma poti contacta la nr de telefon stiut. Consider inutila dezbaterea excesiva a unei ipotetice incalcari de regulamente pe forum decat daca ... dorim sa tinem acest forum mai animat. Din punctul meu de vedere subiectul este lamurit si inchis.
Cu respect, Mircea YO8RAA



Sunt intristat sa vad ca un radioamator ce detine clasa I nu stapaneste regulamentul pe care a dat examen de cel putin 3 ori; asta reflecta atat situatia radioamatorismului in Romania cat si starea generala de fapt, de elevii care dau BAC-ul si pana la clasa politica.

Domnule, prefixele pentru Romania sunt YO, YP, YQ si YR (cifrele nefacand parte din aceste prefixe), iar orice statie straina este obligata sa foloseasca prefixul YO in fata indicativului in cazul in care opereaza de pe teritoriul Romaniei, mentionarea cifrei in cadrul acestui prefix nu numai ca nu este obligatorie sau optionala, dar este impotriva regulamentului, mai exact incalcand art. 45 in care se specifica exact cum trebuie sa se identifice o asemenea statie. Articolele 42, 43 si 44 doar specifica de ce acte are nevoie o statie straina ce lucreaza de pe teritoriul tarii noastre si nu au nici o legatura cu indicativul din traficul radio.

Deasemenea, se pare ca nu aveti la cunostinta nici faptul ca orice statie portabila sau mobila este OBLIGATA sa isi transmita QTH-locatorul sau localitatea din care opereaza, acest fapt facand inutila mentionarea cifrei alocate zonei in cadrul indicativului, asa cum credeti dvs. ca "este benefica pentru a cunoaste locatia statiei respective". Art 13, punctul (2). Cum orice statie straina va trebui sa foloseasca atat prefixul YO cat si sufixul /P sau /M, inevitabil va trebui sa transmita si locatia exacta.

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 1007
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: REGULAMENT SI INDICATIVE FOLOSITE DE STRAINI!

Mesajde n2yo » Lun Aug 05, 2013 1:49 am

Dupa cum am explicat, utilizatorul YO8CGR a fost avertizat. Un avertisment este ca un cartonas galben la fotbal. Urmatoarea incalcare de regulament va atrage retragerea dreptului acestuia de a accesa forumul. Ca o precizare off topic, site-ul pe care se gaseste acest forum nu este "personal". Un site personal contine informatii despre o anumita persoana. Faptul ca domeniul este detinut de o persoana nu face neaparat ca si site-ul sa fie "personal". Poate mai degraba sa fie "privat" din punct de vedere al modului de proprietate. Tot astfel de pilda nici QRZ.com nu este un site personal, desi este detinut si administrat de Fred Lloyd, AA7BQ.

73s de Ciprian N2YO

yo8cgr
Mesaje: 46
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 5:59 am
Contact:

Re: REGULAMENT SI INDICATIVE FOLOSITE DE STRAINI!

Mesajde yo8cgr » Lun Aug 05, 2013 7:34 am

Sincer nu stiu cu ce am gresit. Ca am spus un adevar cunoscut de toata lumea, inclusiv de cei 50 radioamatori indignati? Dar intr-adevar educatia si studiile ne deosebesc. Oare de ce nu-i convine ce spune YO8CGR si YO8TK ? Ca spun adevaruri si il cunosc prea bine (inclusiv studiile cum le-a facut)?
Mi s-a sters ce am scris (probabil nu i-a convenit lui 8raa). Pacat.
Intr-adevar regulamentul trebuie sa fie pus in aplicare asa cum este aprobat si nu dupa diverse interpretari cum le-ar conveni unora (chichite juridice sa ai de ce te lega). Cu bla bla bla si perieri (cum de altfel a fost invatat) nu cred ca mai merge. Suntem satui de vorbe in vant. Si inca o precizare: nu vreau sa ma afirm. Eu sunt YO8CGR - Eugen si sunt afirmat cu bunele si relele mele. Nu primesc indicatii de la acest soi de oameni. Daca Ciprian considera ca si aceste randuri nu sunt OK, sa le stearga si sa lase acea persoana sa se desfasoare in liniste cu ineptiile lui. Asa este - sa revenim la realitate. Nu mai urati cartea, educatia si reveniti la bun simt. Si bine zice persoana - noi toti nu mai suntem dispusi sa toleram prostia. Mai ales ca scrie noul presedinte al celor peste 95 % dintre radioamatori. Cei 5 % ramasi probabil sunt cei din jud.Suceava care nui aduc osanale individului. Tot ce spune sa credeti si sa nu cercetati. Are educatia lui Confucius si mai ales ca are stranse relatii de prietenie cu Platon.
Si inca ceva - nu avem ura de carte. Am invatat-o la timpul ei (acum ne mai specializam). Educatia ne-au dat-o parintii si profesorii, iar bunul simt se obtine conform vremurilor si in functie de cu cine ai de a face la un moment dat. Mai ales ca persoana in discutie, nu are ani de activitate cat concediu am avut eu.
Daca si acest topic nu convine la cineva, rog sa-l stergeti. Am spus numai minciuni. O zi buna pentru fiecare si inca odata imi cer mii de scuze pentru radioamatorii de buna credinta. Daca vreti sa ma dojeniti, cu placere va stau la dispozitie pe yo8cgr@yahoo.com sau tel. 0746522318. Nu am telefonul la secret cum il au altii si deranjeaza la ore nepotrivite, sau sa puna alte persoane (slugi) care sa sune cu numar ascuns.
Cu stima si respect
YO8CGR - Eugen

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 1007
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: REGULAMENT SI INDICATIVE FOLOSITE DE STRAINI!

Mesajde n2yo » Lun Aug 05, 2013 7:50 am

Ingaduind mesajul lui YO8CGR in virtutea dreptului la replica, propun ca in continuare discutiile sa se limiteze la tematica propusa de YO3JW.

73s de Ciprian N2YO

Avatar utilizator
YO8TK
Mesaje: 248
Membru din: Dum Iun 20, 2010 6:40 pm
Contact:

Re: REGULAMENT SI INDICATIVE FOLOSITE DE STRAINI!

Mesajde YO8TK » Lun Aug 05, 2013 9:19 am

Interesant este ca atunci cand apare pretenul lui Platon ,aici pe forum ,creeaza discutii in contradictoriu care se lasa cu scandal. Mare caracter marunt.
Si mai spune ca reprezinta peste 50 radioamatori !! Din asta se intelege ca este un fel de liderin local sau regional.Din cate stiu , pe plan local nu-i trece nimeni pragul.
Scuze ca am deviat de la subiect dar mi-am vazut indicativul citat.

73!!
YO DX Club Member nr.468
Master of Sport #1140


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 12 vizitatori