Surse în comutaţie la frecvenţe VHF

Discutii despre surse, probleme, defecte, remedieri...
Avatar utilizator
YO2MBA
Mesaje: 25
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 3:13 am
Contact:

Surse în comutaţie la frecvenţe VHF

Mesajde YO2MBA » Mar Ian 28, 2014 8:06 am

Am citit zilele acestea pe un blog străin despre prezentarea în Las Vegas la Consumer Electronics Show 2014 a unor noi alimentatoare pentru laptop-uri, mult miniaturizate faţă de cele curente. Îmi place să fiu la curent cu noutăţile, iar când apare ceva mai deosebit ţin să aflu şi ceva legat de partea tehnică, nu numai culoare şi preţ.

Reducerea de 5-6 ori a volumului şi a greutăţii acestui alimentator de laptop (fiind aproape cât un ştecher mai voluminos) se realizează prin creşterea frecvenţei de comutaţie undeva în plaja 30-300 MHz. Aici stau şi mă întreb dacă nu cumva asta va crea o nouă sursă de zgomot în benzile de UUS.

Chiar dacă în cazul fericit alimentatorul este bine ecranat/filtrat din acest punct de vedere, nu va dura mult până vor apărea imitaţiile chinezeşti, iar acolo va exista un singur deziderat: preţul de producţie cât mai mic. În plus alimentatoarele de laptop sunt doar primul pas, tehnologia va fi aplicată peste tot unde se folosesc surse în comutaţie.

Producătorul este FINsix, iar mai multe informaţii găsiţi pe pagina Technology Overview şi mai ales în PDF-ul de la Technical Summary de pe www.finsix.com.

yo3ggx
Mesaje: 611
Membru din: Mar Aug 17, 2010 2:06 pm
Contact:

Re: Surse în comutaţie la frecvenţe VHF

Mesajde yo3ggx » Mar Ian 28, 2014 8:50 am

Parerea mea la prima vedere este ca va fi mai bine. Alimentatoarele curente in comutatie, care functioneaza la zeci sau sute de KHz, produc armonice intr-un spectru mult mai larg si sunt mult mai greu de ecranat. La frecvente de zeci de MHz filtrarea va fi mai simpla, componentele necesare mai mici, iar armonicele care vor deranja eventual vor fi mult mai rare.

Am doua alimentatoare chinezesti tip notebook (12V/4A) care atunci cand sunt conectate in priza si la sarcina creeaza un zgomot cvasi continuu si puternic din 80m pana in 2m inclusiv si asta chiar cu un filtru anti deparazitare pe bornele de retea. Daca ar fi functionat la 50MHz, atunci armonicele semnificative ar fi fost la multiplii impari de 50MHz, deci semnificativ mai rare.

A mai fost o discutie legata de acest subiect imediat dupa CES, pe un alt forum cu acelasi profil.

Dan YO3GGX

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Surse în comutaţie la frecvenţe VHF

Mesajde 4x1ad » Mar Ian 28, 2014 11:38 am

Intrebarea este legitima. Chestiunea puritatii spectrale a alimentatoarelor in comutatie nu ar trebui (teoretic) sa puna probleme tehnice nici la frevente joase nici in tehnologie cu oscilatoare HF/VHF. Astazi exista suficiente metode tehnice de filtrare, ele trebuie doar folosite. La fel si ecranarile - cutie de metal sau plastic ABS cu un strat de vopsea metalizata sprayat in interior. Problema reala este de pret. Cum 99% la suta din marfa de pe piata este de provenienta chineza, suntem victimele propriei noastre dorinti de a reduce preturile cu orice pret si evident, a lipsei totale de scrupule ale multor producatori din BY. Un alimentator in comutatie proiectat si produs in asa fel sa corespunda atat normelor de "Radiated Emissions" si "Conducted Emissions" americane (FCC class B) cat si CE (Class B) pentru zonele rezidentiale, nu se face auzit in receptoarele noastre cele mai sensibile. Problema este ca in lipsa unui control periodic si eficient din partea celor acreditati s-o faca, mentalitatea chineza spune ca trebuie sa-si bata capul doar pentru testele de laborator pentru FCC pentru prototip in paralel cu alcatuirea unui dosar EMC + Safety pentru Uniunea Europeana, care se bazeaza pe o declaratie de conformitate. Orice modificare ulterioara de engineering (ECRs) sau de manufacturare (materiale, componente, proceduri) care pot afecta performanta produsului, nu mai este retestata si reautorizata cum cer teoretic legile fara dinti. Chinezii au prostul obicei sa nu schimbe numarul de catalog/inregistrare in cazul modificarilor cu consecinte tehnologice, bazandu-se la nemurire pe autorizarile initiale ale prototipului bibilit. Dupa prima autorizare, se fac actiuni masive de reducere de costuri, evident cu folosirea de materiale si piese mai ieftine sau chiar disparitia din circuite a unor componente de filtrare.
Filtrarea conventionala este metoda folosita in 99% din cazuri deoarece eventuala amplasare a alimentatorului intr-o carcasa metalica creste pretul atat la materiale, productie dar si metodele de autorizare a criteriilor de siguranta (Safety) se schimba, cerintele UL/UR fiind mai severe si mai scumpe. Nici procedura de sprayere cu vopsele metalizate nu este chiar ieftina si nici simpla. Plus ca eficacitatea ecranarii metalice/metalizate este discutabila fara folosirea unui ground adecvat. Eu nu mi-as face probleme cu alimentatoarele in tehnologie HF/VHF daca poarta numele unor firme precum HP, Dell etc. care au personal CTC permanent detasat in China pentru scanarea permanenta a furnizorilor de produse OEM. In general, as evita produsele "no name" si as da preferinta celor al carui stecher de retea contine si al treilea pin, de impamantare. Evident acest lucru are un pret, care zic ca merita totusi platit. Situatia este similara si la alimentatoarele pentru monitoare de computer, televizoare si diverse modemuri de cablu/fibra.

Am lucrat in China patru ani in industria hi-tech Telecom si pot afirma cu siguranta ca si rapoartele de testare RFI/EMC ale laboratoarelor chinezesti nu valoreaza deseori nici hartia pe care sunt scrise, majoritatea fiind acreditate de institutii fantoma, la fel ca si certificatele lor ISO-9001, absolut fanteziste. Marcarea FCC/CE/UL/UR este deseori un fals grosolan sau nerespectata. Sistemul/mentalitatea lor este ca o firma prinsa de catre autoritatile vamale americane sau europene cu incalcari flagrante ale normelor, se inchide si se redeschide a doua zi sub alt nume, la aceiasi adresa si continua sa produca aceleasi gunoaie. Aceasta este lumea in care traim.

73
Morel
4X1AD
ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo3ggx
Mesaje: 611
Membru din: Mar Aug 17, 2010 2:06 pm
Contact:

Re: Surse în comutaţie la frecvenţe VHF

Mesajde yo3ggx » Mar Ian 28, 2014 2:31 pm

Buna Morel,

Mai devreme sau mai tarziu, clonele chinezesti de slaba calitate vor aparea, fie ca vrem noi sau nu.
Vorbind practic, intrebarile care le pot pune sunt:
- in conditiile lipsei unei ecranari sau filtrari corecte, un alimentator in comutatie folosind frecvente din VHF este mai "daunator" mediului radio de amatori decat unul folosind frecvente de ordinul zecilor sau sutelor de KHz?
- costurile unei ecranari eficiente in VHF sunt mai mari sau mai mici decat cele pentru frecventele joase?

Nu am analizat problema in detaliu, dar "feeling-ul" meu este ca vor fi mai usor de filtrat si cu costuri mai mici, iar perturbatiile vor deranja mai putin decat in cazul celor "de moda veche".

Este adevarat, cum evident nu vor functiona toate pe aceeasi frecventa, faptul ca raza perturbata va fi semnificativ mai mare, pot sa apara probleme reale pe o arie mult mai intinsa si de aceea cred sau mai bine zis sper ca cerintele de ecranare vor fi mai bine respectate in acest caz.

Dan YO3GGX

YO8DHD
Mesaje: 271
Membru din: Mie Iun 30, 2010 9:40 pm
Contact:

Re: Surse în comutaţie la frecvenţe VHF

Mesajde YO8DHD » Mar Ian 28, 2014 3:29 pm

Avand in vedere ca unele surse vor perturba spectrul VHF, s-ar putea sa apara reclamatii fiindca noi ocupam in VHF putin, mai importante din punct de vedere a banilor sunt radiourile comerciale, a caror voce sa trebuiasca sa fie bagata in seama.

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Surse în comutaţie la frecvenţe VHF

Mesajde 4x1ad » Mar Ian 28, 2014 6:59 pm

YO3GGX: raspunsul la prima intrebare nu este alb/negru ci contine multe nuante de gri. In principiu, sursa de zgomot se deplaseaza in alta zona a spectrului impreuna cu "impuritatile" de tot felul. Pana la trecerea totala pe noua tehnologie (departe, departe) noul zgomot doar se va adauga la cel existent produs de oscilatoarele pe frecvente AF/LF/MF de astazi. Nivelul de frecvente radiate direct sau radiate prin conductie pe cablurile I/O ale alimentatorului depinde mai mult de modul de proiectare al produsului decat de domeniul de frecvente in care lucreaza. Factorii critici sunt calitatea circuitului electronic de switching si a celor insotitoare care furnizeaza semnalul de curent mare, zgomotul de faza al elementului oscilator si forma de unda, layout-ul PCB-ului (mai dificil si mai scump in VHF), decuplarile cat mai multe si cat mai dese, metodele si componentele de filtrare alese si layout-ul cablurilor. Este adevarat ca feritele in diverse configuratii de filtrare (multi-hole, bead, dublu bead etc.), sunt mai mici si mai iefine, insa apare problema ca la dimensiuni atat de reduse ale cutiei, vor fi greu de respectat toate regulile de layout RF de bun simt ingineresc. De aceea, as zice ca intensitatea interferentei va fi mai hotaratoare decat frecventa de baza. Evident, pasionatii de VHF/UHF vor fi cei mai nemultumiti, in special cei cu aplicatii de semnale extrem de slabe. Cine a facut vreodata masuratori de camp EM, stie ca cei mai mari generatori de zgomote urbane sunt sistemele de 50Hz din reteaua electrica de 6-400kV, datorita nivelelor enorme care trec prin izolatorii, punctele de conexiune, transformatorii si diversi protectori. Dar toti vorbesc de telefonia celulara si nu de stalpii de medie si inalta tensiune apropiati de case. Cred ca primele exemplare cu switching VHF vandute vor fi minunate, ele sunt si cele care vor trebui testate si autorizate. Ce va fi dupa, D-zeu cu mila. In ceea ce priveste a doua intrebare: costul ecranarii cu sprayuri interne cu vopsea care contine particule de cupru si (cateodata) beriliu in suspensie, preturile sunt destul de asemanatoare la joase si la inalte frecvente. Insa procesul de productie este scump in conditiile ca fiecare x $/centi inmultit cu zeci de mii de unitati lunar, inseamna costuri suplimentare mari. Producatorii cam fug de vopsea deoarece cea cu Beriliu este restrictiv-periculoasa si in general procesul de vopsire interioara produce probleme estetice vizuale la plasticul ABS, care trebuie ulterior corectate manual (inca un adaos de cost). Cutiile metalice sunt mai ieftine dar produsul intra intr-o alta categorie din punct de vedere Safety si implementarea masurilor cerute de UL/UR pentru cutii metalice costa si ele. Toate cele mentionate mai sus sunt la nivel de producator; la nivel de radioamator, costurile sunt infime si ecranarea este solutia recomandata pentru radiatia emisa direct. Pentru radiatia condusa prin cablurile I/O, combinatia dintre decuplarile capacitive multi-frequency si filtre LC simple plus cablu ecranat sunt solutiile optime si cele mai eficace. In cazuri usoare de radiatie a cablurilor, un simplu inel de ferita imbracat peste cablu reduce suficient interferenta pentru a sta in Clasa B, cea pentru zonele rezidentiale. O ferita bead de dubla lungime pentru VHF este in general mai ieftina decat una pentru AF/LF/HF. As mai adauga ca pretul filtrarilor va depinde si de calitatea circuitului integrat specializat pentru oscilator deoarece atenuarea unei parti din impuritatile spectrale acolo se poate face (dar cu un pret). Trebuie cantarit daca circuitele oscilatoare mai "pure" (dar mai scumpe) urmate de masuri de filtrare mai simple (dar mai ieftine) sunt solutia cea mai economica, sau device-uri ieftine cu filtrari mai laborioase vor fi mai avantajoase. Tehnologia fiind recenta, nu am deocamdata raspunsul castigator. Intrucat noi nu vom putea influenta industria si nici pe chinezi, cred ca trebuie sa ne concentram pe detectarea sursei de interferenta: radiata (de jur imprejurul produsului si a cablurilor I/O transformate volens-nolens in mici "antene" de emisie ) sau cea condusa direct prin cablurile I/O ; sau poate amandoua cauzele impreuna. Stiind sursa, filtrarea/ecranarea va fi mai usor de facut.
Ceea ce nu inteleg, este cum ai ajuns la concluzia ca raza interferentei VHF va fi mai mare.
73 de Morel, 4X1AD, ex, YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo3ggx
Mesaje: 611
Membru din: Mar Aug 17, 2010 2:06 pm
Contact:

Re: Surse în comutaţie la frecvenţe VHF

Mesajde yo3ggx » Joi Ian 30, 2014 11:26 pm

4x1ad scrie:Ceea ce nu inteleg, este cum ai ajuns la concluzia ca raza interferentei VHF va fi mai mare.
73 de Morel, 4X1AD, ex, YO4BE


Nu am studiat amanuntit problema si nu facut calcule ci m-am bazat exclusiv pe o logica limitata. Am pornit de la ideea ca dimensiunile circuitelor find comparabile, traseele care pot functiona ca o antena de emisie ar avea "performante" de radiatie mult mai bune la frecvente de deci de MHz decat la frecvente de zeci de KHz, de unde si o "raza de actiune" mai mare. Poate ma insel...

In cazul meu particular, radiata de la alimentatorul in comutatie clasic chinezesc nu se facea prin retea (aveam filtre pe alimentare) ci prin eter.

Dan YO3GGX


Înapoi la “Surse de alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori