De ce s-au interzis comentariile ?

Aflati ce schimbari s-au operat la radioamator.ro. Comentariile si sugestiile dumneavoastra sunt binevenite.
yo2dno
Mesaje: 333
Membru din: Lun Iun 21, 2010 11:59 pm
Contact:

Re: De ce s-au interzis comentariile ?

Mesajde yo2dno » Dum Ian 02, 2011 7:28 pm

Deci, Ciprian,

daca cei care au promis revenirea cu informatii asupra subiectului articolului o vor face aici, pe forum, nu va fi nici o problema, vom putea citi ce au de spus respectivii ?
Destul de ciudat. Oricum am suci-o, tot a cenzura seamana. Cineva amintea de o "linie oficiala" a site-ului. Exista asa ceva ? Vreau sa cred ca nu. Sau...?

yo8rcw
Mesaje: 65
Membru din: Lun Iun 28, 2010 2:18 pm
Contact:

Re: De ce s-au interzis comentariile ?

Mesajde yo8rcw » Dum Ian 02, 2011 8:54 pm

Salutari de laFane yo8rcw!
Ciprian revin, autorul unui articol nu trebuie sa aiba dreptul de a stopa comentariile! EL NICI INTR-UN caz!! Web masterul da, daca considera ca ceva e in nergula... dar daca e libertate in exprimare, pai zii si tu.. scrii unarticol in care datorita unor imprejurari... deviezi de la realitate, lasa pe alti sa-ti spuna adevarul.. chiar daca te critica e constructiv!! Repet un singur lucru nu are ce cauta pe forum si ala e anonimatul!! Deci eu in locul tau as sterge automat toate mesajele cu cei care semneaza... cardiacu, linux... etc!!
73de Fane YO8RCW

4x1ad
Mesaje: 425
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: De ce s-au interzis comentariile ?

Mesajde 4x1ad » Dum Ian 02, 2011 11:07 pm

Exista persoane care au perceptia ca site-ul Radioamator.ro ar fi un bun comun al tuturor radioamatorilor YO. Este bine totusi sa ne reamintim ca site-ul este proprietatea lui Ciprian care il si administreaza si stabileste si regulile jocului. Administratorul unui astfel de site poate si trebuie sa modereze (unii ii spun cenzura) cat mai obiectiv posibil postarile, altfel se ajunge la situatii neplacute din cauza ca unii din cei care posteaza nu isi exercita intotdeauna dreptul la autocenzura si automoderare (la propriu si la figurat). Nu o data am putut vedea comentarii si postari facute intr-un spirit excesiv de polemic, complet out of topic, expresii nepotrivite si chiar injurioase, zeflemism ieftin, expresii cu iz xenofob, limbaj de mahala si chiar dovezi de semi-analfabetism (inclusiv de natura tehnica).

Un fenomen comun atat unor autori de articole cat si unora din cei care posteaza comentarii, este prezenta sub o forma sau alta a unui ego hiperdezvoltat, care produce reactii excesiv de acide in randul celor ce posteaza si care nu au suficienta rabdare sau toleranta la idei care nu le sunt pe plac. Mai sunt si cei care prin postari isi platesc unele polite mai vechi fata de autorii articolelor sau subiectii respectivi. Exista si laudatorii de serviciu (cum se exprima YO6EX) care aduc osanale fara discernamant atat articolelor de valoare cat si celor mediocre si submediocre. La acestia se adauga si cei cu un spirit critic extrem de dezvoltat, cusurgii carora nu le place nimic si au intotdeauna ceva de criticat, in special cand ei cunosc mai bine orice fel de problematica. Mai adaug si pe cei care sunt specialisti in incantatii, imprecatii, perieri si linguseli. La urma vin si cei care incearca si ei sa se afle in treaba cu postari ridicole sau scrise atat de adanc , incat nimeni nu le intelege.

Ei bine, in aceasta constelatie trebuie sa navigheze Ciprian si sa pastreze o atmosfera rezonabila si un modus vivendi pentru toate caracterele si ego-urile prezente pe site. Nu este usor sa moderezi niste postari si sa-i multumesti pe toti. Esti mai intotdeauna acuzat de subiectivitate.
Banuiesc ca exista si autori care nu sunt interesati in comentarii sau autori care nu agreeaza contrazicerile si polemicile; altii nu suporta critica neconstructiva sau limbajul vulgar, iar altii scot materiale care abordeaza o problematica in afara consensului si intra cu usurinta in colimatorul galeriei. In aceste cazuri, o moderare universal agreata, este practic extrem de dificil de facut. Eu personal, nu cred ca as putea “modera” mai bine decat Ciprian, ci maximum as face lucrurile putin diferit in sensul ca postarea sa nu apara in real time, ci numai dupa moderare. Avantajul ar fi ca nu s-ar bloca subiectele si comentariile, ci numai postarile complet inacceptabile (injurioase, jignitoare, xenofobe, etc.). Dezavantajul ar fi intarzierile si cantitatea de timp necesara moderarii . Dar din punct de vedere etic, cred ca ar fi mult mai corect.

Autorii pot cere “imunitate” prin blocarea comentariilor de la bun inceput, dar trebuie sa accepte ca aceasta poate semnifica fuga de critica, nesiguranta in adevarul tehnic sau veridicitatea faptelor prezentate in material. Cand esti sigur pe materialul tau, cred ca o polemica civilizata si o critica constructiva, toate facute intr-un limbaj civilizat, trebuie sa fie acceptate de fiecare autor care se respecta.

In cazul de fata, YO3CCC si-a asumat o sarcina destul de ingrata, prin a redacta aceste profile la care unele au “drept” de comentariu de la inceput; altele au comentariile blocate de la inceput , iar in alte cazuri, apare teama celor intervievati de calomnii nedrepte sau dezvaluiri incomode ca urmare a publicarii interviului respectiv (dupa ce parte din comentarii au aparut deja). Stiu din trecut ca Nini nu face decat sa respecte dorintele celor intervievati. Cred insa, ca inainte de a-l critica pe Ciprian, ar trebui sa cerem si de la autori sa-si stabileasca o anumita consecventa si o conduita etica stabila in publicarea materialelor. Asta nu inseamna ca trebuie sa timoram pe putinii din cei care isi dedica timpul liber si eforturile ca sa scrie materiale pe Radioamator.ro si sa-i determinam sa scrie numai articole populare si populiste sau sa renunte la scris. Insa zigzagurile dau nastere la interpretari de cele mai diverse feluri si lasa un gust cam amar cititorilor.

Oricum, ca si pe site-urile romanesti de media, toti mai avem multe de facut si de invatat in ceea ce priveste cultura dialogului, limbajul civilizat si toleranta la idei si conceptii diferite de ale noastre precum si managerizarea situatiilor conflictuale.

La Multi Ani tuturor radioamatorilor YO,
Morel
4X1AD
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo2dno
Mesaje: 333
Membru din: Lun Iun 21, 2010 11:59 pm
Contact:

Re: De ce s-au interzis comentariile ?

Mesajde yo2dno » Lun Ian 03, 2011 12:04 am

To: Morel

In primul rind - La multi ani !

Acum, mie mi se pare ca site-ul asta e ca si mingea de fotbal din copilarie. Era de prost-gust ca cel care aducea mingea sa isi impuna regulile lui de joc. Ai pus mingea la bataie, vrei sa ne jucam impreuna, pina te retragi in casa mingea e a tuturor, fara sa iti creezi tu, posesor de minge, avantaje, pentru ca in scurt timp ceilalti iti vor intoarce spatele si se va gasi un altul sa aduca o alta minge.

Eu cred ca singurul filtru acceptabil e cel impotriva anonimatului. Sun pseudonim se balacareste cel mai mult, nu sub semnatura reala. Iar cenzurarea comentariilor nu e binevenita, mai ales cind nu e vorba de obscenitati. O zicala valabila si aici spune ca fiecare pasare pre limba ei piere. Trebuie lasat tot omul sa spuna ce vrea, ca pina sa-l murdareasca pe altul, isi minjeste singur blazonul. Imunitatea articolelor e la fel de ne-binevenita. Daca te afisezi in public cu ceva, te astepti si la critici, nu numai la laude. In particular, cazul despre care tot vorbim nu se refera la yo3ccc, din cite am inteles, ci mai degraba la subiectul articolului. Iar daca ti-e teama de critici, de ce sa mai publici ? Ai trac, nu iesi pe scena. Dar daca, as intreba, ar exista informatii de interes general despre unul sau altul din subiectii lui Nini, informatii de care Nini (sau altul care publica ceva) nu stie, e normal ca ele sa fie blocate ? Eu zic ca trebuie sa existe reguli identice pentru toti. Altfel uite ce iese...

4x1ad
Mesaje: 425
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: De ce s-au interzis comentariile ?

Mesajde 4x1ad » Lun Ian 03, 2011 12:12 pm

YO2DNO: Eu nu as agreea un site radioamatoricesc in care reglarile de conturi, balacareala, barfa, senzatiile ieftine sau compensarea frustrarilor cotidiene ar fi la loc de cinste. Pentru asta exista stadioanele si media galbena, nu ? Pe un site care apartine unei persoane particulare si nu unei organizatii sau asociatii, politica de moderare apartine de drept administratorului. Daca nu ne place, este ca la TV, putem schimba canalul, nu ne obliga nimeni sa ne aflam unde nu ne face placere.

Si in cazul site-ului SRR, care apartine unei asociatii, exista reguli de postare si un anumit nivel de moderare, iar cei care au depasit limita unui bun simt elementar sau regulile de postare, au fost avertizati, unele postari au fost eliminate. Din cate am vazut, chiar si unele conturi au fost sterse ca urmare a unor incorectitudini si abateri de la regulile de postare.

In cazul Radioamator.ro, poate Ciprian si unii autori au anumite sinuozitati in moderarea comentariilor, dictate mai mult de situatiile conflictuale si caracterele prezente, dar consider ca ai fost prea aspru si nedrept cand ai amintit de "mingea de fotbal".
Sunt de acord cu punctul d-tale de vedere numai in privinta anonimatului.

73
Morel
4X1AD
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo2dno
Mesaje: 333
Membru din: Lun Iun 21, 2010 11:59 pm
Contact:

Re: De ce s-au interzis comentariile ?

Mesajde yo2dno » Lun Ian 03, 2011 1:29 pm

to: Morel

Morel, eu nu agreez fatarnicia, prin urmare prefer sa stiu ce hram poarta cei cu care stau de vorba. Daca administratorul unui site curata interventiile utilizatorilor de buruieni, ai putea lua drept om decent un individ ordinar, pentru ca nu stii ce a scris in realitate. Sigur, obsenitatile, injuraturile nu au ce cauta intr-un loc public, cum sint site-urile. De-aia e buna moderarea. Numai ca una e sa moderezi, alta sa stopezi informatiile. E drept, cum spui, administratorul, prorietarul poate face ce vrea cu site-ul, iar userii carora nu le sint pe plac practicile de pe site pot schimba "canalul". Politica asta, insa, e de indepartare a userilor, nu de apropiere. Eu, de exemplu, nu vreau sa schimb canalul, macar din considerentul ca un site e viu prin utilizatorii lui. Cu cit sint mai multi si cu cit mai multi au ceva de spus, de bine sau de rau, site-ul are viata. Imi place sa vin pe site, sa citesc articole, sa vad cine ce mai vinde sau mai vrea sa cumpere si mai ales sa schimb opinii. M-am bucurat cind a aparut forumul, cu toate ca e cam plapind, mi-ar fi placut mai multa vîna,hi. Comportamentul dictatorial nu inseamna moderare. Sa nu fiu gresit inteles, nu vorbim acum strict de Radioamator.ro, ca nu e cazul de dictatura aici, imi dau si eu cu parerea despre cum cred ca ar trebui sa functioneze un site care are inclusa si posibilitatea de a receptiona comentarii. Nu-mi pica bine, la fel ca la TV, cind moderatorul in intrerupe pe invitat, ba pentru publicitate, ba pentru ca nu mai e timp, inainte de a-si fi dus ideea pina la capat. Sau, mai rau, inainte de a oferi o informatie promisa. De-aia votez pentru libertatea de opinie, decenta, fara asperitati de limbaj, dar si fara senzatia ca nu pot spune ce ma doare, pentru ca vine Dumnezeul forumului si imi da peste gura...

4x1ad
Mesaje: 425
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: De ce s-au interzis comentariile ?

Mesajde 4x1ad » Lun Ian 03, 2011 3:21 pm

YO2DNO: Si eu sunt tentat cateodata sa judec oamenii dupa criterii digitale O/1, bun sau rau. Insa deobicei nu o fac, intrucat este posibil ca judecata simpla sa devina mai curand simplista si sa nu-mi permita sezizarea nuantelor. Natura umana este prea complexa si schimbatoare pentru a caracteriza pe cineva pe criterii de alb sau negru.

Mai exista si pericolul ca in timp, la anumite persoane impartirea in categorii de bun/rau sau fatarnic/dintr-o bucata sa se transforme in ceva de genul "cine nu este cu mine este impotriva mea" ori "cine este de acord cu mine e bun , cine nu, e rau" ; poate chiar "cine emite idei care-mi plac mie e bun, cine nu, e rau" etc.. Aceasta abordare o vedem din pacate din cand in cand pe site, atat la unii comentatori, cat si la unii din autori.

Iti impartasesc "votul pentru libertatea de opinie DECENTA, fara asperitati de limbaj". Din pacate, unii comentatori rastalmacesc libertatea de opinie intr-o anarhie informationala, fara discernamant, folosind postarile pentru disiparea frustrarilor si a invidiilor acumulate in timp. De multe ori acestia sunt si cei care confunda in viata de toate zilele democratia cu anarhia.

In plus, ma mai deranjeaza cosmetizarea adevarului si a realitatii profesata in unele materiale, profitand de memoria slaba a unei parti din public sau de apatia lui.

73
Morel
4X1AD
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

Avatar utilizator
yo9fmp
Mesaje: 343
Membru din: Mar Aug 24, 2010 10:43 pm
Contact:

Interzisa opinia fara indicativ radio?

Mesajde yo9fmp » Joi Feb 10, 2011 3:07 pm

De ce s-au inchis unele topicuri si s-au blocat postarile?
Deranjau opiniile exprimate liber au spus unii si trebuie postate sub nume mai precis sub indicativ.
In Regulamentul ANCOM spune clar ca folosirea indicativului este obligatorie in traficul radio.
Despre Internet nu se spune nimic.
Eu sunt autorizat de fostul IGCTI devenit ANCOM-sa folosesc indicativul rdio acordat in benzile alocate.
Ce treaba are opinia mea exprimata pe Internet daca o fac liber folosind orice nume?
Nu domnule....este obligatoriu indicativul,altfel postarea ta nu are valoare-spun cativa.
Oare?
Nu vreau sa subminez autoritatea acestui site privat.
Gazduirea sa in America nu il obliga sa respecte Constitutia noastra a romanilor.
La fel deranjeaza lipsa unui modeator-cauza principala a multor neintelegeri pe forum.
Am facut propuneri de imbunatatire si nu am primit vreun raspuns.
Postam candva cu prenumele meu si am fost banat fara vreun motiv.
Postezi intr-un comentariu si nimeni nu iti raspunde.
Comentariile tehnice sunt si mai varza.
Unele nu au pic de vlaga.
Nu va mai spun de alte masuri ce trebuiau luate mai inainte de obligarea postarii indicativelor.
Prea multi si-au racit degeaba gura pe aici.
S-a spus sa se posteze pretul cerut,numele si indicativul(daca are)al vanzatorului,adresa si telefonul de contact.
S-a cerut ca vanzarile acelorasi bunuri sa nu se repete zilnic si sa se aplice Regulamentul impotriva celor ce abuzeaza.
La fel s-a cerut bun simt in relatia vanzator-cumparator.
Absolut nimic nu s-a rezolvat.
Din contra.
Maine or sa ne ceara datele personale sau copii de pe acte, de pe Autorizatie pentru a ne loga.
Pentru ce?
Cainii latra-ursul trece spunea un coleg pe un topic.
Chiar asa?
Am primit sfaturi in trafic sa renunt la acest forum devenit un bun urmas al celui lui yo4aul.
Am toate motivele sa ma conformez.

yo8rqp
Mesaje: 213
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:57 am
Contact:

Re: De ce s-au interzis comentariile ?

Mesajde yo8rqp » Joi Feb 10, 2011 5:08 pm

Sa stii,Mariane,ca nu ai dreptate.N2YO s-a conformat urmare a unui sondaj publicat pe site ,in care respondentii au fost ROMANI.Deci radioamatorii au cerut asa ceva si,in consecinta,li se ofera.Nu stiu de ce se tot aduc critici gestionarii acestui site.Mie mi se pare foarte bine pus la punct,foarte vizualizat.Se tot invoca aici o epoca apusa,in care era obstructionata opinia si expresia.Dar oare cei care dadeau note informative Securitatii,sau care te turnau dupa ce stateau cu tine la masa,isi declinau identitatea?Tocmai de aceea,transparenta trebuie sa fie cuvantul de ordine.Vrei sa fii anonim?Du-te pe alte site-uri...Se umple aceasta sectiune de discutii fara noima,fara nici un final,si sunt sectiuni in care un radioamator cu preocupari tehnice sta si cate 2 saptamani pana primeste un raspuns,pt ca nu are loc de "cardiacul,"inimosul" si alte abjectii de pe forum.Vreti o tara mai buna,si,implicit o activitate hamradio mai buna in YO?Puneti umarul,zdravan,nu daramati...

Avatar utilizator
yo9fmp
Mesaje: 343
Membru din: Mar Aug 24, 2010 10:43 pm
Contact:

Re: De ce s-au interzis comentariile ?

Mesajde yo9fmp » Joi Feb 10, 2011 7:00 pm

YO6EX scrie:Consider că oprirea comentariilor este tot o cenzură.

Dreptul la libera exprimare il au toti cetatenii daca acesta se face pe Internet pe un forum destinat discutiilor publice.
Nimeni nu poate negocia sau invoca rezultatul unui sondaj de opinie prin care sa se ingradeasca dreptul fundamental de exprimare al Omului prevazut in Constitutia Romaniei si in alte acte internationale.
Intrebati un jurist sau avocat si o sa vedeti ca aceasta hotarare ptr postare cu date de identificare impiedica dreptul la libera exprimare al celor ce nu poseda un indicativ sau refuza sa isi faca publice datele de identificare alocate indicativului.
Consultati un avocat il aveti pe Adrian Florescu yo3hjv.
Sau pe fostul procuror ce conduce FRR(inca).(de la dansii pe cand un punct de vedere?)
Am mai spus-o si ma repet,radioamatorismul nu inseamna numai detinerea unui indicativ radio si lipirea acestuia langa un comentariu.
Folosirea unui indicativ radio este obligatorie numai in traficul radio.
Pe internet este alta poveste.

yo8rqp scrie:Tocmai de aceea,transparenta trebuie sa fie cuvantul de ordine.Vrei sa fii anonim?Du-te pe alte site-uri...Se umple aceasta sectiune de discutii fara noima,fara nici un final,si sunt sectiuni in care un radioamator cu preocupari tehnice sta si cate 2 saptamani pana primeste un raspuns,pt ca nu are loc de "cardiacul,"inimosul" si alte abjectii de pe forum.

Cred ca te gandeai la transparenta in gandire si comunicare si nicidecum la folosirea datelor personale in scopuri publice pentru identificare si ptr exprimare a unui punct de vedere...
Daca deranjeaza comentariile unora fara indicativ,lipsa pozelor lor sau datele lor personale in tarile democratice se combat ideile acestora.
Pe internet asta o fac moderatorii sau administratorul- ceea ce lipsesc acestui forum.


P.S.Sper ca nu se vor gasi unii care sa gandeasca ca... cine nu gandeste ca noi este impotriva noastra...


Înapoi la “Noutati, critici si sugestii (despre radioamator.ro)”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori