hamradioshop.ro

18 APRILIE - ZIUA INTERNATIONALA A RADIOAMATORISMULUI


In fiecare an la data de 18 aprilie radioamatorii de pe intreg cuprinsul planetei sarbatoresc pe calea undelor Ziua internationala a radioamatorismului. La data de 18 aprilie 1925, deci acum 97 de ani, a luat fiinta Uniunea Internationala a Radioamatorilor (International Amateur Radio Union, IARU).

La aceasta ora se gasesc mai bine de 3 milioane de radioamatori autorizati in lume. In Romania exista aproape 5000 de radioamatori cu licenta la zi, potrivit datelor obtinute de la autoritatea nationala pentru radiocomunicatii, ANCOM (Agentia Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii). Pagina ANCOM dedicata radioamatorismului se gaseste la aceasta adresa.

Radioamatorii au in comun pasiunea pentru tehnologiile radio si radiocomunicatii. Radioamatorismul este in acelasi timp si un serviciu in folos public, asigurand in caz de nevoie comunicatii de urgenta care pot salva vieti si proteja bunuri materiale. In randurile radioamatorilor gasim actori, preoti, doctori, studenti, ingineri, profesia sau varsta nefiind relevante.

Pentru a deveni radioamator, obtinerea unei autorizatii este necesara. Examene organizate de ANCOM au loc periodic si sunt anuntate din timp.

18 APRILIE - ZIUA INTERNATIONALA A RADIOAMATORISMULUI


IARU incurajeaza utilizarea unui poster referitor la sarbatoarea de la data de 18 aprilie si promovarea acestuia in activitatile specifice de radioamator. Posterul se gaseste in doua variante si se poate descarca la aceste adrese:

Pagina format 61cm x 91cm
Pagina format A4

Mai multe informatii:

Radio, Radioamatorism și Radioamatori (DX Explorers YO3KEX) - video
Pagina oficiala IARU
Ziua mondiala a radioamatorismului 2021 (Publicaţia lui YO4PX)
Descoperind radioamatorismul - video (Publicaţia lui YO4PX)
Radioamatorismul - un hobby al secolului XXI (YouTube video)

Ciprian Sufitchi
N2YO/YO3FWC

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La aceasta postare nu se (mai) primesc comentarii.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact