Creare transceiver SDR

Discutii tehnice, teoretice si practice, pe tema SDR
YO7HYX
Mesaje: 16
Membru din: Lun Aug 15, 2011 9:22 pm
Contact:

Creare transceiver SDR

Mesajde YO7HYX » Lun Aug 15, 2011 9:45 pm

//
Ultima oară modificat Dum Ian 01, 2012 10:07 pm de către YO7HYX, modificat 1 dată în total.
Sunt un QRP-ist convins la club am un Yaesu FT897 pe o antena dipol de 44m si alimentare pe cablu de 75 de ohm (traiasca baieti veseli care au montat-o) si in concursri am 7 W putere radiata!!

yo3cen
Mesaje: 167
Membru din: Lun Oct 27, 2014 4:29 pm
Contact:

Re: Creare transceiver SDR

Mesajde yo3cen » Lun Aug 15, 2011 11:51 pm

Initiativa este laudabia dar implica multa munca si perseverenta.
Ar trebui realizat un echipament reproductibil fara ideea obtinerii in final a unor avantaje pecuniare.

Sa nu uitam ca un xcvr SDR trebuie conectat si la un PC...(portabilitate?)
Oricum tehnologia a evoluat mult de la A412 si merita experimentata.

Un punct de plecare ar fi de aici: http://yu1lm.qrpradio.com/index.htm
In documentatiile pdf de pe site se gasesc numeroase alte link-uri pe tema.

Un alt link: http://f4dan.free.fr/index.html
Succes,

P.S.: Realizarea bobinelor (si pentru un xcvr A412) nu sunt o problema pentru un tanar...vorbesc din experienta. Oricum trebuiesc bobine cel putin pe emisie in BPF.

YO3DLL
Mesaje: 57
Membru din: Joi Feb 17, 2011 9:14 pm
Contact:

Re: Creare transceiver SDR

Mesajde YO3DLL » Mar Aug 16, 2011 9:37 am

Buna ziua domnilor ,

Laudabila ideea dar nu foarte originala !!:) ..Sunt multi radioamatori care au testat si chiar au realizat echipamente SDR de buna factura si cu rezultate excelente , din pacate insa greu si cu foarte multa munca dar si cu multe cunostiinte temeinice software, hardware si radio ...Asadar pentru un asemenea proiect trebuie sa fi bine dotat cu un bagaj de cunostiinte bun dar sa si colaborezi intens, indemanare si altele ... Oricum , un SDR serios incepe de la FLEX 1000 si in acest sens , recomant acest site pentru relatii, inspiratie si contact ... Altfel mai exista , chiar si chituri pe piata o multime , incepand cu Avala si terminand cu ADTRX1-V1 YU1LM , dar sunt foarte multe altele ..

http://yosdr.qrpclub.ro/

Stiu bine ce spun , acum am un Flex 5000 de la Flex Radio Systems ( celm mai bun acum ) dar am mai avut si ten Tec Pegasus dar si Flex-1000 si deci stiu exact ce face o scula de acest tip ..


Succes si 73 de YO3DLL.... Liviu
73 de YO3DLL - Liviu

YO7HYX
Mesaje: 16
Membru din: Lun Aug 15, 2011 9:22 pm
Contact:

Re: Creare transceiver SDR

Mesajde YO7HYX » Mar Aug 16, 2011 4:15 pm

Buna Ziua,

Da stiu schemele lui Tesla YU1LM, dar vreau ceva care sa poata fi si comandat sa se duca in banda fara sa mai dau de un buton sau ceva, si mai e ceva sa poti sa iti schmibi frecventa din pc.

La problema portabilitati m-am gandit si o sa fac si unu care sa aibe MCU si sa fie fara PC dar asta separat pt portabil.

Si eu am tehnologia pentru creare si executie cablaje, deci problema v-a fi gasirea unor componete ieftine si bune.

Cu stima,
Sandu Andrei
Sunt un QRP-ist convins la club am un Yaesu FT897 pe o antena dipol de 44m si alimentare pe cablu de 75 de ohm (traiasca baieti veseli care au montat-o) si in concursri am 7 W putere radiata!!

n2nnu

Re: Creare transceiver SDR

Mesajde n2nnu » Mie Aug 17, 2011 12:43 am

Buna Sandu. Sint interesat intr-o initiativa ca acesta. Din punct de vedere tehnical, proiectul este trivial dar vad ca tu vrei sa-l comercializezi si aici incep problemele tale.
Punerea unui obiect nou pe piata cere o planuire detailata a o multime de parametrii administrativi si financiari care cer cunostinte specializate fara nici o legatura aparenta cu obiectul propus.
Deci, spune-mi te rog cum vezi tu organizatia/firma pe care o propui. Cine va face parte din ea.
Cine va contribuibui cu ce si cu cit. Cum vor fi ei platiti. De unde vin fondurile necesare. etc etc

Astea sint numai citeva exemple de intrebari pe ca tu trebuie sa ti le pui, inainte de ori ce.

Cerceteaza internetul pentru un Bussines Plan Template. Incearca sa-l completezi. Acest document va deveni, incetul cu incetul, un indrumator eficace in dezvoltarea produsului si mai ales firmei tale, ori care ar fi ea.

Asa cum am mai spus. din punct de vedere tehnical este destul de simplu ceace propui. Trebuie numai sa faci o lista de features versus pretul implementarii lor versus pretul de desfacere.
Asta e tot secretul:)

Tine-ma la curent te rog,
Alex

Avatar utilizator
YO9CHO
Mesaje: 936
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:44 am
Contact:

Re: Creare transceiver SDR

Mesajde YO9CHO » Mie Aug 17, 2011 1:20 pm

Hmmmm....pai, Alex, cine a vorbit de o viitoare firma? Inteleg ca este o actiune altruista si toata stima.Un student in electronica isi poate finaliza cu un proiest final care sa fie o "mina de aur" pentru radioamatorismul in "agonie".Eu ii doresc cu adevarat succes si mult altruism.
Saptezecisitrei radioamatoricesc!
P.S.Cei cu experienta in SDR pot devenii colaboatori utili la acest proiect.

Avatar utilizator
YO9CHO
Mesaje: 936
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:44 am
Contact:

Re: Creare transceiver SDR

Mesajde YO9CHO » Mie Aug 17, 2011 1:22 pm

Citeste cu atentie.YO7HYX s-a referit la "aspect comercial".Atat.Sa nu confundam lucrurile. :!:

YO3AVO
Mesaje: 12
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:52 am
Contact:

Re: Creare transceiver SDR

Mesajde YO3AVO » Mie Aug 17, 2011 5:53 pm

Ca student la o facultate de Electronica, Comunicatii si Calculatoare ai doua posibilitati de abordare a domeniului SDR.
Prima, consta in a ramine la nivel de "hoby" cum sint cei mai multi radioamatori, situatie in care sansele de a proiecta/dezvolta un "SDR ieftin care sa aibe si aspect comercial" si o minima atractivitate operationala fata de ceea ce exista deja accesibil "comercial" sint, in opinia mea, practic foarte mici. Asta pentru ca acel SDR ar trebui sa fie de banda ingusta, sa utilizeze interfata audio standard a PC, programe disponibile gratuit ... si de fapt sa fie similar multora din realizarile ce abunda (azi) pe Internet.
Cea de a doua posibilitate pe care o ai este sa te hotarasti sa aprofundezi in anii de studiu exact acest domeniu, inclusiv prin alegerea proiectului de licenta, domeniul de masterat si de ce nu, chiar de doctorat (sint atit de multe probleme de abordat!). De exemplu, poti initia un proiect deschis pe o platforma hard de banda larga proprie sau structurata pe module functionale disponibile, la care atit colegi de facultate cit si radioamatori YO pot interveni cu modificari/propuneri hard/soft. Anumite etape ale proiectului pot capata si valente comerciale, dar valoarea lui pentru mediul amatoricesc YO ar fi mult mai mare.
In masura in care alegi cea de doua cale, te rog sa accepti de acum si participarea mea.

73!
Radu Ionescu

YO7HYX
Mesaje: 16
Membru din: Lun Aug 15, 2011 9:22 pm
Contact:

Re: Creare transceiver SDR

Mesajde YO7HYX » Mie Aug 17, 2011 9:03 pm

Buna Seara,

Astept din partea oricui propuneri si sunt deschis in aceasta privinta.

pana atunci tema de proiectare va fi cam asa:

SDR 1.5MHz pana la 150MHz;
Frecventa oscilator controlabila pe USB;
Posibilitate de CW pe port serial;
Receptia sa fie facuta dupa orice soft de SDR;
Putere de Iesire 100W/50Ohm;

si de aici daca mai sunt cerite, voi reface postul.



cu stima,
Sandu Andrei
YO7HYX
Ultima oară modificat Dum Ian 01, 2012 10:08 pm de către YO7HYX, modificat 1 dată în total.
Sunt un QRP-ist convins la club am un Yaesu FT897 pe o antena dipol de 44m si alimentare pe cablu de 75 de ohm (traiasca baieti veseli care au montat-o) si in concursri am 7 W putere radiata!!

yo3ggx
Mesaje: 611
Membru din: Mar Aug 17, 2010 2:06 pm
Contact:

Re: Creare transceiver SDR

Mesajde yo3ggx » Joi Aug 18, 2011 2:38 pm

Draga Andrei,

Recomandarea mea este sa incepi cu ceva foarte simplu si sa avansezi treptat.
Ti-as recomanda un kit disponibil pe piata (Softrock Lite II - toate detaliile le gasesti aici: http://www.wb5rvz.com/sdr/sr_lite_ii/). Il poti construi si singur, cu piese achizitionate separat, dar economia de bani este nesemnificativa si doar in cazul in care timpul tau nu valoreaza bani..HI.
Chiar si cu un montaj atat de simplu, vei putea intelege mai bine care sunt avantajele si limitarile acestui sistem.
Eu personal am descoperit SDR-ul abia la sfarsitul anului trecut si de atunci, in limita timpului disponibil (extrem de putin) am trecut pe rand prin toate variantele de SDR de la Sofrock: receptoarele Lite II, RX Ensemble II (http://www.wb5rvz.com/sdr/ensemble_rx_ii/) precum si transceiverul Enseble RXTX (http://www.wb5rvz.com/sdr/ensemble/).

Cu toate ca am ceva experienta in electronica (de peste 35 de ani) Imi este foarte greu sa cred ca poate fi realizat ceva mai simplu de atat si cu performante asemanatoare.
Realizarea unui transceiver SDR performant (de genul celor de la FlexRadio) este deja ceva mult mai complex si presupune cunostinte si experienta temeinica in:
- echipamente de radiofrecventa
- procesare digitala a semnalelor
- software
Nu trebuie sa uiti ca pretul unui astfel de echipament este cu mult peste cel al unui transceiver bun, clasic, de amatori, dar si facilitatile/performantele pe care le ofera sunt pe masura pretului.

Revenind la mesajul tau initial, as dori sa comentez cateva din afirmatiile tale:

"... am constatat ca marea problema pentru atragerea lor este aceea ca este foarte greu pentru un tanar sa isi cumpere o statie performata sau sa isi construiasca un "clasic" , si aici ma refer la A412, problema se pune la crearea bobinelor, lucru care nu este lesne unui tanar."
Sa stii ca pentru un transceiver SDR care sa ofere aceeasi calitate a semnalului emis si/sau receptionat efortul este aproape acelasi ca si la un transceiver "standard". Nu simplitatea constructiei il face inovator ci avantajele pe care le aduce in privinta functionalitatii fata de unul clasic.

"De aceea m-am gandit sa creez, mai bine zis sa reproiectez un SDR ieftin care sa aibe si aspect comercial, scheme sunt multe tocmai de aceea astept propuneri, si sa se poata cumpara piesele."
Dupa ce o sa asamblezi de exemplu primul RXTX Ensemble vei constata ca este exact ceea ce (cred) ca iti doresti tu acum. E adevarat, nu are o banda atat de larga (acopera numai cate 3 benzi HF), nu are o putere de iesire de 100W (ci doar de 1W PEP).
Constructia in sine a unui amplificator de 100W cu o asemenea banda si care sa ofere performantele cerute de un echipament de amator (distorsiuni, filtrarea armonicilor, randament, etc) este un proiect in sine si recomandarea mea este sa-l lasi deoparte (cel putin pentru moment).

Software-ul existent in acest moment si care sa permita atat emisia multimod cat si receptie nu a ajuns inca la un stadiu care sa-ti ofere confortul si simplitatea unui transceiver traditional.
YO3DLL, ca posesor de Flex5000 ma poate contrazice. E adevarat, PowerSDR a fost conceput pentru aceasta gama de transceivere SDR si functioneaza foarte bine NUMAI cu ele. Folosirea aplicatiei cu un alt tip de tranceiver poate deveni un cosmar, mai ales pentru emisie.
De aceea multi folosesc o combinatie a celor doua tehnologii. Unui transceiver clasic i se ataseaza un receptor SDR la iesirea uneia dintre frecventele intermediare (numit si panadapter) pentru a putea beneficia de unul din avantajele noii tehnologii: waterfall-ul

Nu vreau sa te descurajez, chiar daca teoria este relativ simpla si clara, in practica te vei lovi de multe probleme peste care va trebui sa treci. Iti recomand sa ai la dispozitie un set minim de instrumente de masura specifice pentru lucrul in RF, fara de care frustrarile pot fi si mai mari si tendinta de a renunta mai acuta.

Daca vei considera utila scurta mea experienta in SDR, iti pot sta la dispozitie cu detalii suplimentare. Ma gasesti pe qrz.com

Cu prietenie,
Dan YO3GGX
-


Înapoi la “SDR - Software Defined Radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator