hamradioshop.ro

18 APRILIE - ZIUA INTERNATIONALA A RADIOAMATORISMULUI


In fiecare an la data de 18 aprilie radioamatorii de pe intreg cuprinsul planetei sarbatoresc pe calea undelor Ziua internationala a radioamatorismului. La data de 18 aprilie 1925, deci acum 92 de ani, a luat fiinta Uniunea Internationala a Radioamatorilor (International Amateur Radio Union, IARU).

La aceasta ora se gasesc mai bine de 3 milioane de radioamatori autorizati in lume. In Romania exista aproape 4000 de radioamatori cu licenta la zi, potrivit datelor obtinute de la autoritatea nationala pentru radiocomunicatii, ANCOM (Agentia Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii). Pagina ANCOM dedicata radioamatorismului se gaseste la aceasta adresa.

Radioamatorii au in comun pasiunea pentru tehnologiile radio si radiocomunicatii. Radioamatorismul este in acelasi timp si un serviciu in folos public, asigurand in caz de nevoie comunicatii de urgenta care pot salva vieti si proteja bunuri materiale. In randurile radioamatorilor gasim actori, preoti, doctori, studenti, ingineri, profesia sau varsta nefiind relevante.

Pentru a deveni radioamator, obtinerea unei autorizatii este necesara. Examene organizate de ANCOM au loc periodic si sunt anuntate cu mult timp inainte. Sesiuni de examinare sunt organizate chiar in aceasta luna si in luna urmatoare. Mai multe detalii aici si aici.

18 APRILIE - ZIUA INTERNATIONALA A RADIOAMATORISMULUI


IARU incurajeaza utilizarea unui poster referitor la sarbatoarea de la data de 18 aprilie si promovarea acestuia in activitatile specifice de radioamator. Posterul se gaseste in doua variante si se poate descarca la aceste adrese:

Pagina format 61cm x 91cm
Pagina format A4

Mai multe informatii:

Pagina oficiala IARU
Ziua mondiala a radioamatorismului 2016 (site-ul lui YO4PX)
Filmulet realizat in 2008 cu ocazia zilei mondiale a radioamatorismului
Radioamatorismul - un hobby al secolului XXI (video)

Ciprian Sufitchi
N2YO/YO3FWC

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact