hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #353 din 2 noiembrie 2011

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #353 din 3 noiembrie 2011

Activitatea solara a continuat sa prezinte caracteristici similare si in ultima saptamana. Buletinele oficiale caracterizeaza aceasta activitate ca fiind "moderata", pentru prima data in acest ciclu solar, pana acum aceasta fiind "redusa". Fluxul solar a fost relativ constant, in jurul valorii 135. S-au inregistrat cateva explozii solare de clasa M, insa acestea au fost produse de o pata situata in extremitatea estica a discului solar. Pata, cu numarul 1339 are dimensiuni foarte mari, este activa si avanseaza treptat catre centrul discului solar, pozitie in care evenualele explozii vor avea eficienta maxima asupra campului magnetic terestru. Probabilitatea declansarii unor explozii de clasa M in urmatoarele 24 de ore este de 50%. Campul geomagnetic a fost in general linistit, fiind activ pentru o scurta perioada, acum 24 de ore.
Fluxul solar care timp de mai multe luni a depasit valoarea 100, dublat de conditiile geomagnetice linistite au facut ca propagarea in concursul CQWW/SSB din weekendul trecut sa fie "de exceptie", conform opiniei celor mai multi participanti. Dintre toate benzile, cea de 10 metri a produs de departe cele mai mari satisfactii, spectrul portiunii de fonie ajungand sa fie neincapator. De altfel scorurile declarate ale celor mai multi concurenti la categorii multiband indica banda de 10 metri ca fiind cea mai prolifica, depasind in eficienta chiar traditionala banda de 20 de metri. Benzile inferioare nu au excelat in acest concurs, insa o parte din explicatie poate fi pusa pe seama interesului crescut pentru benzile superioare.
Diagramele de propagare pentru luna noiembrie au fost generate si publicate, ele gasindu-se la adresa http://www.radioamator.ro/misc/grafice_propagare.php. In calcule s-a considerat valoarea medie a numarului de pete solare ca fiind 66,8.
Fluxul solar in urmatoarea saptamana este asteptat sa creasca usor in raspuns la numarul sporit de pete si progresul petei 1339. Sunt asteptate explozii solare de clasa M sau chiar X, iar campul geomagnetic va fi in general linistit, cu o instabilitate asteptata in jurul datei de 5 noiembrie.

Data Flux Pete
========================
10/26 132 104
10/27 132 98
10/28 134 104
10/29 123 73
10/30 127 80
10/31 138 112
11/01 139 141



Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: 5-6 nov, 24-25 nov

Perioade linistite: 3-4 nov, 7-23 nov

La aceasta ora:

Flux solar = 154
A-index = 12 INSTABIL
K-index = 1
(masurat la 3 noiembrie 00:00 UTC)



Comentarii despre acest buletin si despre conditiile locale de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro

RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #353 din 2 noiembrie 2011"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact