hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Intalnirea Aniversara SOTA YO 2019

Razvan Fatu YO9IRF

În weekendul 29 - 31 martie 2019 a avut loc la Râșnov (jud. Brașov) o întâlnire a pasionaților de SOTA din România. Am aniversat 9 ani de existența a programului SOTA YO și a fost o ocazie bună să ne cunoaștem mai bine, să schimbăm idei și experiențe și să petrecem câteva zile într-un mod relaxant, făcându-ne și "damblaua" de a ieși pe vârfuri de munte cu echipamente radio.

Sunt sigur că majoritatea știți deja despre ce e vorba, așa că fac doar o scurtă recapitulare: SOTA (Summits On The Air - https://www.sota.org.uk/) e un program care încurajează operarea în mod portabil din zonele muntoase. Sistemul de punctare îi recompensează atât pe cei ce operează de pe vârfurile de munte participante (activatori) cât și pe corespondenții lor (vânători), existând mai multe titluri și diplome ce se pot obține. E unul din cele mai populare și active programe pentru radioamatori, având la începutul lui 2019 peste 13.700 de membri înregistrați și 137.000 de vârfuri de munte calificate. În România sunt aproximativ 100 radioamatori înregistrați în programul SOTA.

În țara noastră programul SOTA a debutat pe 1 Aprilie 2010 iar regulamentul încurajează activitatea în timpul iernii (Decembrie - Martie), așa că am decis că ultimele zile din Martie sunt perioada perfectă pentru întâlnire. La Râșnov au putut veni 10 radioamatori plus câțiva "simpatizanți", iar de-a lungul weekendului alți câțiva ce nu au putut călători până la Râșnov au ieșit în portabil pe un vârf de munte mai apropiat pentru a aniversa.

Pentru că trebuia să ne întâlnim cu toții abia în seara zilei de Vineri 29.03, am inclus în program două activări SOTA pe care eu și Florin YO9IPF să le facem în timpul zilei, pe drum către Râșnov: Vf. Simila (YO/EC-480) și Vf. Secaria (YO/EC-312), apropiate de orașul Comarnic (jud. Prahova). A fost o reeditare a primelor activări pe care le-am făcut cu Florin cu fix 5 ani în urmă când ne-am și cunoscut, de atunci tot producând confuzie în rândul corespondenților de pe multe alte vârfuri de munte cu indicativele noastre foarte asemănătoare.

Am urcat întâi pe Vf. Secaria (1149m), debutând că niște debutanți: am uitat în mășînă ancorele ce permiteau fixarea capetelor antenei End-Fed Inverted V de 20m. Aveam o undița de 7m pentru a susține antena iar transceiverul X5105 are tuner automat intern așa că ar fi putut acorda orice verticală am fi putut să construim, dar nici măcar un briceag nu aveam prin rucsac. Deh, minimalisti, să nu cărăm multe pe munte ! Am ajuns să ne uităm puțîn unul la altul și apoi în jur nedumeriți, până am văzut că vârful de munte nu e complet golaș și către margine pe un versant sunt câteva tufe de mărăcini. Pefect ! Câteva minute mai târziu, antena era în aer, cu capetele legate de două tufe și mijlocul susținut de undița.


Video in care se vede “improvizatia” folosita

Ne-am fi așteptat să găsim banda plină de statii care își rodeaza sculele pentru concursul CQ WPX SSB ce urma în weekend, dar activitatea era destul de redusă. Ne-am postat pe clusterul SOTA pentru a îi atenționa pe ceilalți participanți în programul SOTA că suntem activi de pe un vârf de munte, iar cu ocazia asta am văzut că HB9OME e și el activ de pe un alt vârf (Blasenflue, 1118m, în apropiere de Berna), la doar 3kHz distanță de frecvența noastră din banda de 20m. Îl găsim și lucrăm repede - doar câte 5W și o sârmă pe post de antena la ambele capete ale QSO-ului, la minim de propagare: satisfacție maximă ! Facem apoi apel fiecare pe rând pentru a ajunge să ne facem măcar minimul de 4 legături necesare validării activării, iar după vreo jumătate de ora reușim să găsim destui vânători cu care să lucrăm. Ne grăbim, mai avem multe de făcut până se termină ziua.


Inverted-V End-Fed si 5W, de pe Vf. Simila

Pe Vf. Simila (1072m, anterior Dealul Frumos) avem toate accesoriile cu noi așa că instalarea durează mai putin, iar între timp facem un apel în banda de 2m FM la care răspunde YO9BI din Mizil, la aproximativ 100km distanță. Pentru că altitudinea nu e așa mare și e o Vineri după-amiază când lumea e încă la muncă, abandonăm repede 2m VHF și pornim stația de scurte. Deja e în jur de 15:30 și banda de 20m nu mai e la fel de prietenoasă cu semnale slabe că ale noastre, așa că ne încercăm norocul întâi pe 40m. Banda e plină, cu greu găsim o frecvență, ne punem pe cluster și facem apel 10-15 minute; câteva stații vin să ne strige dar nimeni nu ne aude așa că renunțăm și revenim în 20m. Legăturile merg foarte greu, lucrăm amândoi aceiași corespondenți și când ajungem la 4 legături fiecare (după mai bine de 30min) eu îl las pe Florin la stația de HF și decid să fac câteva apeluri pe 145.225MHz. YO3GEI și YO3CQ răspund din București, la aproximativ 90km distanță, iar în timpul asta Florin mai lucrează două stațîi pe 20m. Strângem repede și plecăm către Râșnov.

Suntem primii la Pensiunea Râșnov și pregătim mâncarea, în așteptarea celorlalți. Ajung pe rând Csaba YO6PIB, Zoli YO2BP, Eva YO6EVA, Cătălin YO8SFF împreună cu soția și băiatul, Ady YO8AZQ cu soția Tatiana YO8SST și o colegă, iar la final Petronel YO8SEP cu soția și cu Florin YO8SDE. Discuțiile pe subiecte radio se întind, ne povestim diverse aventuri din activitățile noastre iar Cătălin YO8SFF ne oferă un mic "insight" în speologie, care ni se pare că e mai riscantă decât cățărarea fără coarda. Ady YO8AZQ ne prezintă echipamentele cu care lucrează în portabil: diverse soluții practice de antene VHF, diverse baterii home-made de acumulatoare și un transceiver HF uBITX cu o multitudine de funcții adiționale adăugate sunt principalele puncte de discuție. Schimbăm câteva cuvinte despre ce am vrea să facem ziua următoare și ne culcăm târziu.


uBITX cu placa aditionala a lui YO8AZQ

Sâmbătă dimineață ne regrupăm în jur de 9:00; planul e că în cursul zilei să ieșim iar în portabil și să mai facem câteva activări iar după 17:00 să ne strângem la pensiune. Vremea e superbă, ne împărțim în 4 echipe și ne alegem fiecare câteva vârfuri pe care vrem să ajungem și încercăm să ne sincronizăm. Pentru că CQ WPX SSB e în desfășurare iar propagarea nu e fantastică, lucrul în HF e foarte greoi așa că hotărâm să folosim în principal VHF.

Eu cu Florin YO9IPF ne ducem către prima destinație, Vf. Fitifoiul (1292m), accesibil din drumul care duce din Predeal la Cabana Trei Brazi. Urcăm prin zăpadă și pe drum dăm peste câteva "amprente" de urs, unele mai vechi dar altele proaspete.

Recepționez pachetele lui Florin YO8SDE pe APRS care ajunsese pe vârful Clabucetul Taurului (1520m, lângă Azuga) împreună cu Petronel YO8SEP.


Florin YO8SDE, Petronel YO8SEP si sotia Elena, pe Vf. Clabucetul Taurului

Facem legături pe VHF cu amândoi, ne auzim și cu YO6HRV din Săcele și apoi echipa formată din YO8AZQ, YO8SST și YO8SFF ajunge pe Vf. Postăvarul (1799m). Ne auzim și cu ei pe VHF, îi băgăm în log și ne grăbim înapoi în speranța că Moș Martin nu mai e prin zona.


Florin YO9IPF, in QSO de pe Vf. Fitifoiul

Următoarea țintă a noastră e Vf Piatra Arsă (1252m, lângă Pârâul Rece) și știam că traseul are o bucată mai neplăcută în perioada asta a anului. Parcăm mașina și ne întâlnim cu un lucrător de la exploatarea forestieră din zona :|, care ne spune că sunt noroaie foarte mari mai sus și traseul e greoi. Decidem să de schimbăm ținta cu ceva mai relaxant, așa că ne întoarcem să mâncăm în Râșnov și apoi urcăm și noi la Vf. Postăvarul. Vremea ține cu noi și priveliștile sunt superbe, pe vârf e plin de turiști de toate națiile și aici nu ne mai grăbim.


Incercand sa nu deranjam prea mult turistii, pe Vf. Postavarul

Ne auzim din nou cu celelalte echipe din grupul nostru, mai avem câțiva corespondenți locali (Lucilius YO6FPW in /M prin Brasov și Bela YO6BKB din Râșnov); când să ne suim în telecabina pentru întoarcere, YO6PIB, YO6EVA și YO2BP ajung și ei pe Vf. Poiana Bârsa Fierului (1212m, la N-V de Zărnești) și facem QSO-uri și cu ei.


Zoli YO2BP si Csaba YO6PIB, la microfon


Eva YO6EVA in QSO de pe Vf. Poiana Barsa Fierului

Florin vrea să mai mergem și pe un al 3-lea vârf de munte și accept și eu până la urmă, cu jumătate de gură. Deși e o urcare scurtă, n-am mai făcut de mult mișcare și aveam mult somn de recuperat, așa că am bombănit puțîn cât am urcat către Vf. Spinarea Lungă (1085m, acces din drumul către Poiana Brașov) pe o pantă destul de abruptă și acoperită cu un strat gros de frunze uscate. Instalăm o antena J-pole pe o undița la 4-5m deasupra solului și în loc de portabile folosim Yaesu FT-817 în banda de 2m FM.

Din păcate lucrurile merg greu, nu prea avem corespondenți iar unii care stau pe recepție nu ne răspund la apel - probabil i-am plictisit toată ziua cu SOTA în sus și-n jos :). Ne salvează Petronel YO8SEP și Florin YO8SDE, care după ce fac QSO cu noi îi sună și pe ceilalți ca să încerce să ne lucreze.


Florin YO8SDE pe Vf. Clabucetul Azuga

Seara la pensiune, cât timp se face deja celebrul gulaș la ceaun marca YO6PIB & YO6EVA, răsfoim teancul de reviste Radcom & Practical Wireless și YO8AZQ & YO8SFF ne povestesc despre "bucătăria internă" a grupului SOTA din Suceava și cum au ajuns să aibă un număr așa de mare de membri foarte activi. Am fost impresionat de modul de organizare, schimb de informații și de pasiunea depusă și cred că multe radiocluburi ar avea câte ceva de învățat de la ei. Câțiva dintre noi mutăm discuția în ciubăr (sau "Nordic SPA", pentru pretențioși); să stai în apă caldă sub cerul liber plin de stele e una din cele mai bune recompense după ce ai urcat pe munte ! Csaba povestește de aventură în Tanzania și urcarea vârfului Kilimanjaro pe care o făcuse în urmă cu 2 luni împreună cu Eva. Suntem obosiți și după ce mâncăm și mai schimbăm câteva povești ne ducem liniștiți la culcare, înainte de miezul nopții de data asta.


Tatiana YO8SST, Ady YO8AZQ si Catalin YO8SFF instaland echipamentele

Duminică dimineață ne strângem la o cafea și eu le arăt celorlalți transceiverul portabil Xiegu X5105. Sunt entuziast, îl laud, demostrez câteva din facilitățile integrate, din care bateria internă de 3800mAh, tunerul automat și analizorul de antena mi se par cele mai utile când lucrezi în portabil.


Xiegu X5105

Decidem să mai ajungem fiecare pe câte un vârf de munte în drum către casă și încercăm să ne sincronizăm astfel încât să fim sus simultan. Ne despărțim cu gândul la următoarea revedere și eu și Florin pornim către Vf. Furnica (2103m, acces cu telegondola de la Sinaia/Cota 1400). Vremea e excepțională, vârful e foarte populat de pasionații de schi, unii se bronzează (!) și noi instalăm din nou antena J-pole.


Florin YO9IPF si Razvan YO9IRF pe Vf. Furnica

Propagarea e bună și cei 2100m altitudine își spun cuvântul, pe APRS îmi intră pe direct pachete de la ~350km distanță (HA, YU, LZ, SV) și pe 2m FM lucrăm stațîi din Slatina, Slobozia, Pitești, Rm. Sărat etc. O încheiere perfectă pentru tot evenimentul !

Deși nu toți care și-au dorit să fie prezenți la întâlnire au putut să se deplaseze în Râșnov în weekendul 29-31 Martie, m-am bucurat să văd că alți pasionați de SOTA tot au fost activi, de pe un vârf de munte mai "la îndemână" cu ocazia aniversării. Sâmbătă 30 Martie Cristina YO7JYL a fost activă de pe Vf. Cozia (1668m) iar Duminică 31 Martie Sebastian YO8SSH & Lăcrămioara YO8SDF au fost pe Vf. Runcul Boului (949m), George YO8SAO a fost pe Vf. Măgura Runcului (1176m) și Runcul (1129m) iar Dan YO9GSB pe Vf. Botacu (800m) și Vf. Gâlma (463m).

Uitându-mă înapoi, au fost câteva zile superbe, mi-a făcut mare plăcere să ne revedem, să stăm la povești și să facem puțin radioamatorism în aer curat. Am văzut câteva soluțîi tehnice interesante, toate discuțiile avute ne-au inspirat și pe mine m-au făcut să vreau să ies mai mult /P de-acum și să mai întru în formă, până la marea aniversare de 10 ani.

Va așteptăm și pe voi, fie pe un vârf de munte, fie să ne "vânați" atunci când ne-auziți - activitățile sunt anunțate și raportate pe http://www.sotawatch.org/.

Razvan Fatu YO9IRF

Articol aparut la 11-4-2019

3373

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de Marius - YO6RK (yo6rk) la 2019-04-11 10:14:16 (ora Romaniei)
  • Frumos, felicitari!
    Data viitoare poate ajung si eu la o astfel de intalnire, acum a fost foarte din scurt anuntata (pe radioamator.ro, pentru ca pe fb si alte canale nu urmaresc).

    73's!

  • Postat de Razvan - YO9IRF (yo9irf) la 2019-04-11 11:09:46 (ora Romaniei)
  • Multumim, Marius. Data viitoare promit sa anuntam mai din timp !

  • Postat de Ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2019-04-11 11:49:09 (ora Romaniei)
  • Actiune frumoasa si reusita .Felicitari ! Sint un "vinator impatimit" dar , din cauza wpx am lipsit. 73 ! de yo8cln.

  • Postat de Florin - YO8SDE (yo8sde) la 2019-04-11 15:46:49 (ora Romaniei)
  • Multumim pentru organizare Razvan. A fost o experianta care trebuie repetata!
    Ma bucur ca am putut sa cunosc oamenii din spatele microfonului si sa ma revad cu cei care cu care ma aud mai des prin Orientali.
    Au fost momente frumoase: cu activatori pe 4 varfuri simultan si chiar cu mici pile-up-uri, schimb de experienta, amintiri si prezentari de moduri de lucru si echipamente, pe langa partea de refacere. Pe munte, APRS-ul ne-a ajutat mult pentru sincronizari si estimari pentru asteptare cand a fost cazul. Am avut noroc de conditii foarte bune meteo si ale zapezii, si ne-am putut bucura de privelisti frumoase spre alte varfuri SOTA.
    Multumim si celor din YO6 care ne-au vanat, au raspuns la apel si ne-au "lasat" frecventa; date fiind conditiile ne-au si "salvat" de cateva ori.

    @Marius (YO8RKU) - tu urca logurile si pe sotada.org.uk , nu doar pe serverul tau. Pentru ca legaturi de pe/spre varfuri SOTA ai tot facut si faci.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2019-06-24 19:52:33 (ora Romaniei)
  • Super frumos , cunosc zonele , sunt relativ pe langa mine locat in Predeal.
    Numai bine,
    73, Dan

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Intalnirea Aniversara SOTA YO 2019"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact