l
hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

QRA-Locator, QTH-Locator, Maidenhead Locator sau simplu Locator?

Victoria Olaru YO4AYL

Cum este corect? Aceia dintre noi care se declara UKW-isti ar trebui sa stie! Pentru cei nascuti mai tirziu, care impusca luna cu 1KW in patru antene sinfazate sau pentru cei care nu au avut contact cu aceasta notiune, iata pe scurt istoria codarii amplasamentului.

Punctarea in concursurile de UKW din regiunea I-a a IARU ca si in multe concursuri nationale se bazeaza din anii '50 pe distanta in kilometri dintre cele doua statii care realizeaza o legatura valabila (completa).

QRA-Locator

La Haga, in octombrie 1959, grupul de lucru pentru UKW al IARU adopta un sistem de codare al amplasamentului statiei pentru a facilita calculul distantei dintre doua amplasamente. Acest prim sistem numit QRA-Locator, a fost dezvoltat in Germania, si continea un caroiaj care realiza o divizare in doua scari a hartii Europei si permitea gasirea pozitiei geografice a unei statii exprimate in grade, minute si secunde prin indicarea codului caroiajului in care se afla aceasta. Originea acestui sistem de caroiaj se afla la intersectia meridianului Greenwich cu paralela 40 Nord cu pas de doua grade spre est si cu pas de 1 grad spre nord. Aceasta retea este notata cu litere mari. Fiecare astfel de carou este apoi divizat in zece atit pe orizontala cit si pe verticala si aceste diviziuni sint numerotate cu cifre arabe. In acest prim sistem QRA-locator nemtesc, pozitia unei statii era indicata astfel: CM72. ( statia este amplasata in careul mic de la intersectia cimpului verical 7 cu cel orizontal 2 in careul mare determinat de intersectua cimpului 3=C cu cimpul 13=M). Deoarece s-a constatat ca un astfel de caroiaj nu este suficient de precis, ficare carou mic a fost impartit la rindul sau in 25 de carouri , botezate cu litere mici. Acest sistem, cu trei subdiviziuni a hartii, definit de 5 caractere [ doua litere mari - doua cifre - o litera mica ] a fost adoptat ca forma finala a Sistemului QRA-Locator de catre conferinta Regiunii a I-a IARU tinuta la Malm? in Suedia in 1963. QRA-Locatorul unei statii arata la acea data astfel: CM72j.

Au fost multe societati nationale care au aderat la sistemul QRA-Locator, si s-au tiparit astfel de harti practic pentru intreaga Europa. Harta intregii Regiuni a I a IARU, avind desenat sistemul QRA-Locator, a fost prezentata pentru prima data la intilnirea grupului de lucru UKW al IARU Regiunea I care a avut loc la Brussels in 1965 de catre Dr. H.R.Lauber, HB9RG. Apoi la conferinta Regiunii a-I-a a IARU care a vut loc in 1966 la Opatija, aceasta harta a fost adoptata ca "Harta oficiala QRA-Locator a Regiunii a I-a a IARU "

QTH-Locator

Imediat dupa aceea, la conferinta Regiunii a I-a IARU de la Scheveningen din anul urmator, "Harta oficiala QRA-Locator a Regiunii a I-a a IARU " ca si intregul sistem de codare al amplasamentului geografic al unei statii a fost rebotezat in "Harta oficiala QTH-Locator a Regiunii a I-a a IARU ", denumire mai potrivita cu ceea ce este de fapt sistemul de codare al amplasamentului. Din acest moment sistemul QTH-Locator devine foarte popular, fiind utilizat nu numai in concursuri ci si in activitatea curenta a radioamatorilor de unde ultrascurte.

Maidenhead Locator

Undele ultrascurte erau folosite si in afara Regiunii a I-a a IARU ! Au inceput primele incercari EME! Cind au incercat radioamatorii americani sa raporteze amplasamentul statiilor corespondente EME in sistemul QTH-Locator, au constatat ca sistemul nu este aplicabil la nivelul intregului glob pamintesc deoarece prima divizare a caroiajului QTH-Locatorului este prea mica. ( primul caroiaj are 2 grade pe diviziune in longitudine, ceea ce presupune, la 27 de litere in alfabetul latin, reluarea de 7 ori a numerotarii pentru parcurgerea intregului ecuator), aparind posibile mai multe amplasamente pe glob pentru un acelasi QTH-Locator, asa cum a fost el definit in 1963 la Malm?. Din aceste motive, in 1976,la Amsterdam, in intilnirea grupului de lucru UKW al Regiunii a I-a a IARU, SM5AGM a propus sa inceapa discutiile pentru gasirea unui sistem de codare a amplasamentului unei statii care sa fie utilizabil pe tot globul. Dar deoarece Regiunea a I-a IARU avea deja in functiune sistemul QTH-Locator nu avea sens ca acesta sa fie inlocuit cu alt sistem care sa acopere intreg globul, daca acesta din urma nu ar fi adoptat si de celelalte doua Regiuni IARU. In consecinta la Conferinta Regiunii a I-a IARU tinuta la Miscolc-Tapolca in 1978 s-a decis ca Regiunea a I-a sa initieze consultari cu celelalte Regiuni pentru adoptarea unui sistem de codare a amplasamentului unei statii care sa fie utilizabil pe tot globul pamintesc dar sa si fie adoptat de toate cele trei Regiuni IARU. La aceasta data existau deja formulate peste 20 de propuneri. La conferinta Grupului de lucru UKW reunit la Maidenhead in 1980, s-a decis ca cea mai buna alegere ar fi sistemul propus de John Morris, G4ANB, care modifica originea sistemului pe meridianul 180 grade vest si la latitudinea de 90 grade sud, si care suprapunea reteaua de caroiaj la a doua subdiviziune peste caroiajul vechiului QRA-locator (careul nou JO22 se suprapune peste vechiul CM). Acest sistem de codare, Maidenheead Locator, a fost larg popularizat pe tot globul.

Simplu "Locator"

Multumita eforturilor lui Folke Rasvall, SM5AGM, ajutat de ZL2AMJ in Regiunea III si de W1XX in regiunea II, s-a ajuns la un acord intre Regiunile IARU asupa utilizarii de catre toti a sistemului propus de G4ANB si cunoscut pina atunci sub numele de Maidenhead Locator iar de atunci incoace sub numele simplu de "Locator". Regiunea a II-a a adoptat "Locatorul" in 1982, Regiunea a III-a in 1983 iar Regiunea a I-a in 1984 la conferinta tinuta la Cefalu.

"Locatorul" a intrat in vigoare pe tot globul la 1 ianuarie 1986.

Caroiajul in sistemul "locator"

Sistemul Locator foloseste un caroiaj pe trei trepte de finete codat cu sase caractere astfel Doua litere mari, doua cifre, doua litere mari. Originea sistemului este in punctul de coordonate 180 grade longitudine vestica si 90 grade latitudine sudica, directia crescatoare fiind pentru abscisa de la vest spre est iar pentru ordonata de la sud spre nord.

1) Carourile mari

Primul caroiaj impate pamintul in 18*18=324 carouri ( cimpuri ) mari, numite cu literele alfabetului latin de la A la R si identificate de cele doua litere corespunzatoare abscisei si ordonatei, scrise cu majuscule. Fiecare astfel de cimp are 20 grade longitudine pe abscisa si 10 grade latitudine pe ordonata adica cca. 2200x1100 km la latitudinea de 5 grade.

2) Carourile mai mici (a doua treapta de divizare)

Urmatoarea divizare se face prin impartirea fiecarui carou mare in 100 carouri mai mici, notate cu cifre arabe, de la 0 la 9 si identificate de cele doua coordonate, abscisa si ordona corespunzatoare. Dimensiunile unui astfel de carou sint de 2 grade longitudine pe abscisa si 1 grad latitudine pe ordonata adica aproximativ 220x110 km la latitudinea de 45 grade.

3) A treia divizare a carourilor

Aceasta ultima treapta de divizare stabilita in "Locatorul" valabil in toate regiunile IARU de la 1 ianuarie 1986 se obtine prin divizarea in 24*24=576 de parti a unui carou din treapta a doua de finete, respectiv in 57600 de carouri a unui carou mare. Aceste carouri sint identificate prin abscisa si ordonata , de la " A" la "X", corespunzatoare pozitiei in caroul anterior. Dimensiunile unui astfel de carou " treapta a 3-a " sint de 5 minute longitudine pe abscisa si 2,5 minute latitudine pe ordonata sau exprimat in km, aproximativ 9x4,5 km la latitudinea de 45 grade.

Distanta intre doua amplasamente se calculeaza intre miloacele celor mai mici carouri precizate. Asa a fost in 1986!

Ce s-a mai intimplat de atunci?

De atunci pina astazi s-au intimplat doua lucruri care ne intereseaza, si anume:

  • Au aparut calculatoarele

    Aparitia calculatorului a permis unui numar din ce in ce mai mare de radioamatori sa afle care este precizia sistemului Locator. Pentru latitudini mijlocii ( 28 grade nord ) , undeva la est de Taiwan, dimensiunea minima a carourilor dezvoltate de sistemul Locator este dupa cum urmeaza:

    Caroul mare 1111,2 km PL Locator cu 2caractere

    Caroul mijlociu 111,2 km PL04 Locator cu 4 caractere

    Caroul mic 4,63 km PL04KE Locator cu 6 caractere

    (Eroarea de pozitie a ajuns la 4,63km in latitudine si 9km in longitudine)

    Radioamatorii si-au pus intrebarea urmatoare: Cum creste precizia indicarii pozitiei unei statii de radio si implicit cum creste exactitatea determinarii distantei dintre doua puncte indicate prin Locator, daca se continua micsorarea carourilor , dupa aceleagi reguli aplicate la primele trepte?

    Locator cu 8 caractere 463,0000 m PL04KE33
    Locator cu 10 caractere 19,2917 m PL04KE33wo
    Locator cu 12 caractere 1.9292 m PL04KE33wo16
    Locator cu 14 caractere 0,0804 m PL04KE33wo16we
    Locator cu 16 caractere 0,0080 m PL04KE33wo16we57
    Locator cu 18 caractere 0,0003 m PL04KE33wo16we57na

    (Eroarea de pozitie a ajuns la 3 mm in latitudine pentru locator cu 18 caractere! hi)

  • A aparut GPS-ul

    Aparitia GPS-urilor la indemina unui numar tot mai mare de radioamatori, permit acestora determinarea pozitiei statiei cu o precizie de citiva metri. Pentru a avea aceiasi precizie in indicarea amplasamentului prin "Locator" , acesta trebuie sa fie exprimat la rindul lui cu 10 sau 12 caractere reducind astfel eroarea de pozitionare prin " locator cu 10 caractere" la mai putin de 50 de metri.

    La adresa http://www.setileague.org/general/gridsq.htm se afla un program pentru calculul "Locatorului" cu 6 caractere cind se cunoaste pozitia geografica in grade, minute, si secunde . Se poate calcula si pozitia geografica daca se cunoaste locatorul cu 6 caractere si in plus calculeaza distanta si azimutul dintre doua locatii indicate in pozitie geografica sau locator. Programul a fost elaborat de Stacey Mills, W4SM, se numeste WinGrid.

    La adresa http://www.sarl.org.za/public/QRA/Abt_Locators.asp se afla un program care permite calculul "Locatorului" cu 6, 8 sau 10 caractere atunci cind este data pozitia in coordonate geografice.

    Alte adrese utile sau interesante:

    http://www.amsat.org/amsat/toys/gridconv.html
    http://www.keplerian.com/
    http://www.go.ednet.ns.ca/~larry/bsc/jslatlng.html
    http://home.hccnet.nl/a.dogterom/Handbook/3l.pdf

    TEMA PENTRU ACASA: De facut un program similar lui WinGrid.exe de mai sus, pentru "Locator" cu 8, 10 sau 12 caractere.

    Victoria Olaru YO4AYL

    Articol aparut la 19-11-2005

    19784

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (17)  

  • Postat de Codrut - YO3DMU la 2005-11-20 15:26:53 (ora Romaniei)
  • "Cat face doua mere si cu doua pere?". Cam asa suna titlul articolului.
    1. O greseala chiar in titlu (repetata in tot articolul): Maidenhead, nu Meidenhead.
    2. Au existat doua sisteme mari si late: "Maidenhead QTH Locator System" - sistemul actual (incepand cu 1980), care foloseste 6 caractere si vechiul "QRA Locator System", cel care folosea 5 caractere.
    3. Termenul QTH Locator a fost utilizat pentru ambele sisteme.
    4. Nu vad de ce ar fi gresit sa spui "Maidenhead QTH Locator", "QTH Locator" sau si mai prescurtat "Locator", cand te referi la sistemul de localizare a amplasamentului unei statii radio (QTH-ului) pe harta, sistemul adoptat la conferinta de la Maidenhead.
    5. Sincer, nu am inteles inceputul articolului. Istoria nu este neaparat cunoscuta doar de cei ce au trait la vremea respectiva. Si cei nascuti mai tarziu au acces la Internet si stiu sa citeasca (daca-i intereseaza subiectul).
    Iar despre cei care impusca luna cu 4 antene si 1KW, probabil aveti de platit vreo polita cuiva. Cu siguranta ca acestia cunosc foarte bine (si au avut cel mai mult de a face) cu acest sistem.
    Dar sa zicem ca a fost doar o introducere stangace.
    Toate cele bune.
    Codrut - YO3DMU

  • Postat de Joska - YO5AVN la 2005-11-21 11:29:02 (ora Romaniei)
  • Voorba multa, saracia omului. De aici rezulta si greselile si formularile stangace! Codrut are perfecta dreptate! In ceea ce ma priveste, tratez aceasta problema mult mai "integrata" - adica acord importanta rapoartelor si nu detaliilor de precizie!
    Am apucat si am folosit, incepand cu 1969 "QTH locator" - codificat cu 5 caractere
    Asta a fost abandonat ca nu acopera decat o parte din IARU Reg.1 -
    -au urmat 2-3 ani de "balbaieli" in care acest sistem incetatanit a fost folosit in paralel cu noul sistem de codificare QRA locator - cu 6 caractere.
    Evident rezolutia - adica "precizia" - noului sistem este ceva mai mica, dar ce importanta are?
    O legatura in UUS "valoroasa" adica demna de "pus la trofee" incepe de pe la 500km - iar eroarea datorata rezolutiei mai slabe - poate fi de pana la maxim +/- cca. 7 km - adica ar fi 500 +/- 7 km, adica 1,4% - asa ca practic nu conteaza! - si asta mai ales cand este vorba de legaturi MS, E-sporadic, FAI sau chiar EME - cand pentru cei nestiutori reamintesc ca unda radio parcurge practic distante mult mai mari decat distanta strict geometrica dintre doua "locatii" definite de noi .. muritorii de rand.
    Oare autorul materialului, cand merge la piata si cumpara 1kg de cartofi, cirese sau chiar...praz ..., cu ce precizie se cantareste marfa?
    Ce face cand ajunge acasa si la recantarire constata ca ... prazul .... cumparat nu are 1 kg, ci doar 0,95? .. banuiesc ca se apuca de curatat!
    Asta e - in viata totul este relativ - ceea ce conteaza e sa stim exact ordinele de marime si sa putem acorda fiecarui domeniu "rezolutia" sau "precizia" de care in mod REAL avem nevoie.
    73's+GL
    Joska - yo5avn

  • Postat de gheorghe andrei radulescu - YO4AUP la 2005-11-21 14:26:54 (ora Romaniei)
  • ce greu inghit ultrascurtistii din top ten o lectie despre ukw predata de o scurtista !!!

  • Postat de Joska - YO5AVN la 2005-11-21 15:40:57 (ora Romaniei)
  • Scuze - nu inteleg unde este lectia , cum e cu "scurtist" sau UKW-isti? Dar cine are lucrate / confirmate -peste 330 tari in US si peste 60 in 144MHz, respectiv peste 20 in 432 MHz in ce categorie se trec?
    Eu cred ca este vorba de altceva - pur si simplu de performanta - pe care unii o fac - altii - o comenteaza, deseori cu invidie. Performanta se masoara in puncte, km, etc. Orce masuratoare are clasa lui de precizie! Cand se prezinta un tip anume de masuratoare - inclusiv a criteriilor de performanta - de obicei se specifica "precizia" (clasa de precizie), sursa erorilor etc.
    Sarut mana la "scurtista" si doresc din tot sufletu s-o vad cat de curand in top ten si la UKWI. Zau nu ma intereseaza cu ce putere sau cate antene fazate / cuplate / sinfazate cum o fi!
    Si mai mult ma voi bucura cand "stacheta" pentru "top ten" se va ridica in urma performantelor realizate de cat mai multi YO HAM!
    Va doresc spor la treaba - , la munca, ca e clar ... performanta fara munca, munca, forte multa munca - nu este! Nu mai are valoare - pus si simplu NU e performnata.
    Succese nebanuite!
    73+GL
    Joska yo5avn

  • Postat de Ilie - YO3BBW la 2005-11-25 12:59:00 (ora Romaniei)
  • "Daca intr-o carte gasesti o singura pagina care iti foloseste atunci merita sa cumperi cartea" Nu stiu cine a spus asta dar am considerat intotdeauna ca a avut perfecta dreptate. Dupa cum stii dr, OM Joska folosesc am folosit si eu de destul de mult timp sistemul vechi, il folosesc si pe acesta in uz, poate si pe urmatoarele mai precise, dar am citit cu atentie tot materialul, din care am aflat unele lucruri pe care nu le stiam. Personal nu am sesizat vreo tendinta de atac asupra cuiva si nici un subiect de polemica, sincer nu inteleg de ce sariti in sus.
    La mai multe tari si la mai multi kW.
    Ilie YO3BBW

  • Postat de Remus - YO4GJH la 2005-11-25 13:41:23 (ora Romaniei)
  • ?!, ?!

  • Postat de Liviu BABI - YO4FNG la 2005-11-26 22:19:37 (ora Romaniei)
  • Din pacate trebuie sa va spun ca luna nu se "impusca" chiar asa de usor pe cum cred unii scurtisti. Nu e totuna sa apesi butonul de "power" la transceiver intr-o banda de unde scurte, si sa alegi statiile din gramada. Dupa ce ai lucrat 25 de rusi/minut te duci la culcare foarte multumit. Mama ce de trafic am facut!! Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar eu personal am reusit prima performanta EME dupa ce am cheltuit peste 2.000 Euro cu echipamentele si 6 luni de nopti nedormite si incercari nereusite. Si nu cu 1 KW si 4 antene. Cu numai 80 W si o antena cu 6 elemente pe 4 m de boom. Privesc QSL-ul primit de la W5UN, in urma QSO-ului, ca pe un lucru sacru. De ce nu incercati si voi ? Poate ca va puteti ocupa astfel timpul liber mai bine in loc sa aruncati cu pietre in geamul altora. Ca o incheiere si pentru nefericirea unora (si bineinteles pentru bucuria altora) s-au inventat calculatoarele si problema locatoarelor se considera rezolvata.

  • Postat de gheorghe andrei radulescu - YO4AUP la 2005-11-28 14:45:33 (ora Romaniei)
  • da liviu, asa este , cu conditia ca atunci cind se lucreaza in portabil in concursuri, sa se indice locatorul din care se lucreaza , nu cel de alaturi !!! hi! 73!

  • Postat de Marcel - YO4ATW la 2005-12-01 14:43:46 (ora Romaniei)
  • Fratilor,
    O colega de a noastra pe care o admiram cat de pasionata era la microfonul statiei YO4KCA si care incearca acum sa ni se alature intr-un fel prin prezentarea unui material interesant este repede pusa la zid de "crocodili".
    Tonul abordarii problemelor se poate face si cu noblete fie ca este vorba de a se corecta o greseala involuntara(poate sursa documentara consultata avea acea greseala).
    Asa ca nu va mai dati "mari" pe aici si spuneti:
    Bine ai revenit Nora si te mai asteptam cu noutati"
    Iarta "rautatea copilareasca" a unora.
    Si Codrut, si Joska, si Liviu sunt oameni cu mari realizari in unde ultrascurte dar multe treburi sunt chiar si pentru mine noi.
    73 & 88 Marcel

  • Postat de gheorghe andrei radulescu - YO4AUP la 2005-12-02 08:05:07 (ora Romaniei)
  • doamne ce viespar e in ultrascurte !!!

  • Postat de Codrut - YO3DMU la 2005-12-02 12:33:08 (ora Romaniei)
  • Oare de ce atunci cand critici un articol scris de cineva, sau semnalezi cateva erori (cu siguranta neintentionate), se considera ca fiind un atac la persoana autorului? Materialul prezentat este cu siguranta interesant, bine documentat si bine prezentat. Dar...
    1. Prima problema o constituie titlul si prima propozitie, unde se pune intrebarea care din cele patru variante este cea corecta. Pe parcursul articolului se raspunde gresit la aceasta intrebare. Tinand cont ca acest articol a fost accesat de peste 1000 de ori, am considerat ca nu este bine sa se propage o idee falsa.
    2. Tot in introducere: "Cum este corect? Aceia dintre noi care se declara UKW-isti ar trebui sa stie!". Deci daca nu stii raspunsul la o falsa intrebare, nu esti UKW-ist? Aceasta fraza era corecta daca se referea la a sti ce inseamna acest sistem. Si cum " cei care se declara UKW-isti ar trebui sa stie!", materialul este pentru cei tineri si cei care lucreaza EME - acestia sigur nu cunosc (sau nu sunt UKW-isti???? - hi). Aici are dreptate YO4AUP - "ce greu inghit ultrascurtistii din top ten o lectie despre ukw predata de o scurtista !!!", cred ca stie cel mai bine cu ce scop a fost scris articolul. Se pare ca s-a dorit a fi o lectie. Fara respectiva introducere nu ar fi fost "decat" un articol foarte bun...
    3. Cu referire la comentariile postate, poate ca ar fi buna putina cenzura, daca autocenzura nu functioneaza (asta cu referire la comentariile anonimilor si a celor "complet dezinteresati"-vezi link-ul de E-mail din dreptul autorului articolului). Oricum, promit sa nu mai scriu nici un cuvant pana nu dispare comentariul postat de ig@@@@. 73!

  • Postat de Gabi - YO4GDP la 2005-12-02 16:44:34 (ora Romaniei)
  • Domnilor, de cand au aparut aceste tabere UKW-isti si scurtisti? si de cand meritele unei tabere sunt mai deosebite decat a celeilalte? frustrarea de partea cui e?
    73! si succes tuturor

  • Postat de DICK - YO7VS la 2005-12-03 09:13:49 (ora Romaniei)
  • PRIETENI SCURTISTI SI ULTRASCURTISTI!
    NU CRED CA ACESTE ATACURI RECIPROCE AU VREUN ROST!
    PRIN ANII '50 - 60, MASURAM FRECVENTA CU LINIE LECHER SI DISTANTELE DELA LE59c CU RIGLA! NU EXISTAU PC-URI, DAR SE LUCRA SI IN US CAT SI IN UUS! CA UNORA NU LE PLACE CE PLACE ALTORA, ESTE DE CAND LUMEA!
    PROPUN "SCURTISTILOR" SA LUCREZE EME CU 100W SI LY9, SI "ULTRASCURTISTILOR" SA LUCREZE DXCC IN 160M CU LW SI 5W! SALUTARI TUTUROR SI FITI MAI...INDULGENTI! 73& DX! DICK

  • Postat de gheorghe andrei radulescu - YO4AUP la 2005-12-22 08:49:41 (ora Romaniei)
  • datorita vehementei comentariilor unor radioamatori, am adresat intrebarea din titlul articolului presedintelui regiunii 1 iaru, lui g3ozf. ieri am primit raspuns la e-mailul meu de la oz7is. pentru informarea dumneavoastra, redau in continuare textul integral al raspunsului primit:
    Date: Tue, 20 Dec 2005 22:18:05 +0100 (CET)
    From: "ivan stauning" Add to Address Book Add Mobile Alert
    Yahoo! DomainKeys has confirmed that this message was sent by yahoo.dk. Learn more
    Subject: LOCATOR
    To: yo4aup@yahoo.com
    CC: g3ozf@btinternet.com, m.kastelic@datamatix.at

    Hello Gheorghe

    As I recall it from when IARU, Region 1, decided upon the new Locator system in Cefalu, in 1984, the official name became: Locator, and in short (for CW): LOC.

    As the proposal was first presented in Maidenhead at the IARU conference in 1981 that name was somehow connected and has occasionally been used ever since: The Maidenhead Locator.

    When adopted by Region 2 between those two conferences their "name" became: Grid Squares!

    QRA was definitely the designation for the OLD system!

    QTH Locator is clearly a clarification of the term, but the original and official name is LOCATOR.

    Vy 73 de OZ7IS, Ivan.

  • Postat de LEONTE VASILE - YO4AZN la 2006-01-06 13:48:12 (ora Romaniei)
  • Ce simplu si usor e sa citesti si mai ales sa comentezi ce scriu altii. Ce informati suntem cei ce ne pricepem la comentarii !

  • Postat de Codrut - YO3DMU la 2006-01-25 16:03:40 (ora Romaniei)
  • Domnule Radulescu, vazand comentariul facut de Dv. pe aceasta tema in cadrul rubricii de comentarii a altui articol, voi face o ultima interventie:
    Asa cum apare si in E-mail-ul de la presedintele reg.1 IARU, "QRA was definitely the designation for the OLD system! QTH Locator is clearly a clarification of the term, but the original and official name is LOCATOR". Asta inseamna ca singurul termen gresit este cel de QRA. Articolul Dv. incepe cu intrebarea "Cum este corect", nu intreaba "Care este numele oficial...?". O CLARIFICARE a unui termen nu poate fi vazuta drept o utilizare incorecta a respectivului termen. Asa ca, repet, nu vad de ce ar fi gresit sa spui "Maidenhead QTH Locator", "QTH Locator" sau "Maidenhead Locator" atata timp cat termenul "locator" amandoi il consideram corect, iar "QTH" si "Maidenhead" sunt clarificari suplimentare. 73

  • Postat de gheorghe andrei radulescu - YO4AUP la 2006-01-26 07:54:26 (ora Romaniei)
  • Articolul, in intrgul lui, s-a dorit a fi o informare doar pentru acei care nu au avut acces pina acum la aceste informatii. A picat insa prost, tocmai in viesparul provocat de niste locatoare cu cintec declarate in campionat. Restul nu-i decit desertaciune! 73,andrei, yo4aup.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "QRA-Locator, QTH-Locator, Maidenhead Locator sau simplu Locator?"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact