l
hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Cum sa alegem o statie CB?

Alex Farkas YO5AMF

"produsul ieftin este cel mai scump..."

In ultima perioada sunt deseori abordat de catre viitorii utilizator de statii CB, cu problema: "ce statie sa-mi cumpar". Inainte de toate, cumparatorul trebuie sa prezinte, cerintele proprii, cum ar fi: La ce distanta vrea sa comunice? Daca va monta statia pe masina sau va utiliza din locuinta? Care sunt posibilitatile de montare la locul preferat? Ce tensiune de alimentare este disponibila? etc.

Paleta statiilor CB aparute pe piata, intradevar pune in dificultate pe cumparatorul nespecialist in momentul cand doreste sa-si achizitioneze o statie. Dar hai sa analizam unele functii si facilitati oferite de producatori. O analiza obiectiva ne va ajuta sa luam o decizie corecta, sa cumparam o statie CB, conform cerintelor noastre la un raport pret/calitate optim.

Statia CB, ca orice produs de larg consum, in ultima perioada a trecut prin imbunatatiri substantiale. In ceea ce priveste structura interna, prin folosirea unor componente moderne (procesoare PLL, SMD-uri, final cu FET-uri, releee electronice statice, etc), putem constata, ca statia CB este un produs a electronicii moderne. Prin transformari spectaculoase a trecut si designul, aspectul exterior. Statii fabricate in milioane de exemplare cu o fiabilitate confirmata in exploatare (de ex. President Grand, Jackson si JFK clasic au fost scoase din fabricatie, datorita designului depasit. Forme noi aparute, face ca statia CB sa se incadreze perfect intr-un bord modern. Organizarea comenzilor de pe panoul frontal sunt minutios studiate, ca produsul sa fie cat mai ergonomic in utilizare. Bineinteles nu au scapat - fiind vorba de un produs de larg consum, ce vizeaza un utilizator nespecialist, aspecte, ce le am denumit "efectul pomului de craciun", ce consta in "impodobirea" statiei cu butoane, butonase, comutatoare, LED-uri si afisor multicolor, fara o utilitate practica. Aceste dotari sunt menite sa-l abureasca pe potentialul cumparator, si n-au un rol determinant in functionarea optima a statiei. Ca sa tina pasul, si producatorii consacrati de statii CB au aplicat aceste cerinte ale modei, astfel producatori cu nume sonore, au scos pe piata statii cu denumiri clasice intr-un ambalaj modernizat (President Jakson II, Taylor II si III, etc)...

Sa trecem in revista unele functii si facilitati aparute la statiile CB de ultima generatie si sa analizam utilitatea sau inutiliatea acestora in exploatare.

1. Sistemul multistandard: prin patrunderea masiva a microprocesoarelor, a circuitelor de memorie programabile (EPROM) in stuctura statiilor CB, aceasta facilitate se serveste "ca la tava". Sistemul multistandard este posibilitatea, ca o statie sa fie capabila sa functioneze conform normelor din anumite zone (tari), cu alegerea standardului dorit de catre utilizator, pentru tara respectiva. Actuala situatie in Europa, cu privire la standarde CB este mai mult decat haotica. Exista norme: EU (Europa), EC (Europa centrala), D1 (Germania I); D2 (Germania 2); I1 (Italia I); I2 (Italia II), UK (Anglia); RU (Rusia) si ....PL (Polonia). In Manualul de utilizare atasat la astfel de statii, se explica cum se trece dintr-un standard in altul, dar din partea vanzatorilor de statii, uneori nu exista o consiliere adecvata, care sa lamureasca problema. De exemplu, au fost vandute statii de provenienta poloneza, cu norma poloneza, fara sa-i explice utilizatorului ce impedimente au daca cumpara si incearca sa foloseasca o statia cu acest standard. Practic in toate standarde exista un punct comun: puterea de emisie, care este limitata la 4W in modul de lucru FM (modulatie de frecventa) si la 1W in modul de lucru AM (modulatie de amplitudine). Diferenta mare in standarde apare la capitolul "modul de lucru", care in unele tari permite, sau nu utilizarea modului de lucru AM. Modul de lucru FM este universal acceptat, fiind cel mai putin perturbator mod de lucru. Unele statii provenite din SUA au modul de lucru numai in AM. Aceste modele de statii, fara modificare, nu pot fi utilizate in Romania, unde modul de lucru preferat este FM. Deasemenea, statiile facute pentru Polonia au frecventele canalelor decalate cu o jumatate de canal (-5KHz), motiv pentru care nu sunt utilizabile la noi. Aceste statii din start necesita o interventie tehnica, pentru a fi capabile sa functioneze in standardul nostru.
REMARCA: Statia trebuie sa aiba moduri de lucru AM si FM si nu neaparat multistandard, mai ales daca nu avem de gand s-o folosim statia si in alte tari. (in unele tari chiar sunt interzise folosirea statiilor multistandard, de ex Elvetia....). Statiile, care necesita imediat dupa cumparare o interventie tehnica, mod de lucru numai in AM sau standardul polonez (PL) sau britanic (UK), chiar daca sunt la preturi convenabile trebue sa fie evitate.

2. Squelch automat: in manualul de utilizare este specificat, ca ASC (Automatique Squelch Control ) sau ASS (Automatique Squelch System). Prin anii 1994-95 a aparut ASC -ul la statii President, si a fost prezentat ca un sistem ce revolutioneaza folosirea statiilor CB. Eh, viata a demonstrat, ca nu este chiar asa.... Sistemul ASC functioneze corect, la un semnal receptionat consistent. Cand corespondentul se afla la distanta, iar semnalul produs de el la locul receptiei este slab, ASC-ul nu se mai deschide, sau se deschide in franturi si receptia devine greoaie. In asemenea situaie se trece la Squelch manual, care asigura o receptie si la semnale mai slabe. Oricum, daca semnalul receptionat este slab squelch-ul trebuie deschis, astfel se va putea receptiona si semnale foarte slabe cu zgomot, dar receptia va avea loc. Existenta ASC-ului in statie se reflecta si in pret. De exemplu, la o statie President HARRY II Classic, fara ASC, fata de o statie President Harry II ASC diferenta la pret este de cca 100 RON.
REMARCA: se poate si fara ASC (ASS)

3. Reglaje: "Mike gain"(amplificare de microfon) si "RF gain" (reglajul sensibilitatii receptorului). Aceste butoane sunt inutile! Pentru o functionare optima, ele vor sta tot timpul reglate la maxim. Prezenta lor pe panoul frontal in schimb poate genera probleme la un utilizator nespecializat. Reducerea amplificarii de microfon face ca statia sa emita cu o modulatie slaba sau de loc, iar reducerea sensibilitatii receptorului cu RF gain, face ca receptia sa aiba loc intr-o arie restransa. Nu degeaba, la o statie militara moderna numarul butoanelor de reglaj sunt reduse la minim. Utilizatorul - soldatul - stie, ca pe canalul 1 vorbeste cu sergentul, iar pe canalul 2 cu plutonierul. La o astfel de statie, pe panoul frontal sunt maxim 2-3 butoane, tocmai pentru a nu incurca pe utilizator....
REMARCA: daca alegem o statie, care are pe panoul frontal si astfel de butoane aceste butoane trebuie sa fie pozitionate tot timpul la maxim, dar statia respective, nu va fi mai performanta fata de un alt model, care nu are astfel de reglaje. Numarul butoanelor de reglaj nu defineste calitatea statiei!

4. Functii speciale: SCAN si DW. Functia Scan, este o functie, ce face posibila cautarea (scanarea) tuturori canalelor (40), cu conditia, ca squelch-ul sa fie reglat (fara zgomot). Cautarea se opreste pe canalul pe care exista o comunicatie (semnal).

DW (dual wach) este o functie de supraveghere / cautare a doua canale, programabile, cu conditia ca squelch-ul sa fie inchis. Cand DW este declansat, statia baleaza cele doua canale, si scanarea se opreste imediat, cand pe una din canale apare o comunicatie (semnal).
REMARCA: Se poate si fara aceste functii, 90% dintre utilizatori din RO nu folosesc aceste facilitati.

5. MEMORII: sunt butoane M1 - M3 (M5), cu ajutorul carora pot fi memorate 3-5 canale cu acces direct. Astfel exista posibilitatea sa fie programate pe aceste butoane canalele uzual folosite, cum ar fi CH22, CH 30, CH 20, etc.
REMARCA: prezenta acestor facilitati sunt benefice, utile pentru utilizator.

6. EMG. (emergency). Acces direct la canale de urgenta CH9 si CH19. In Regulamentul international, cu privire la utilizarea statiilor CB, canalul CH9 este declarat canal de urgenta, de primejdie, iar canalul CH19 este "canal rutier" (analog cu canalul CH22 la noi). Infrastructura tarilor occidentale, in caz de pericol, permite utilizarea eficienta a acestor canale (mai ales CH9), fiind instalte statii CB la Politie, Pompieri, Apararea Civila, Salvare, etc, formand o retea de urgenta veritabila. Cum la noi, aceasta infrastructura lipseste si nu vad in viitorul apropiat posibilitatea, ca aceste organe ale statului sa fie dotate cu statii CB, care sa functioneze cu un program permanent prin dispecerizare, utilitatea acestor comenzi (butoane) la statii devine minimala. (canalele CH9 si CH19 se pot folosi ca si canale de rezerva cu acces direct la statii ce n-au canale memorabile).
REMARCA: prezenta acestor butoane (CH9) si (CH19) sunt criterii minimale la alegere modelului.

7. ECHO : "a fi sau a nu fi..." microfoane cu echo, sau efectul "echo" incorporat in statie. As incepe cu o observatie: microfoane cu echo nu se folosesc in comunicatii profesionale.si nici in traficul de radioamator. Este un moft specific traficului pe benzile CB. Efectul face, ca emisiunea sa sune mai amplu, ca si "glasul Domnului". Reglat cu prudenta si cu bun simt, efectul face sa te auzi mai deosebit. Un echo reglat la un nivel mare, si cu reverberatie mare, la capitolul de inteligibilitate, produce dificultati majore la locul receptiei. Cel care utilizeaza un astfel de efect (fie din statie, fie din microfon) greu se lasa convins, ca nu echoul mai mare il face "mai tare", dar... se va simti ofensat, cand corespondentul ii va solicita "mai redu' un pic ecoul, ca nu te inteleg..."
REMARCA: nu trebuie sa fie un criteru de selectie, ne influentand in mod simtitor parametrii statiei. Oricum prezenta echoului in statie se reflecta si asupra pretului...

8. BEEP ton. Beep tonul semnalizeaza sfirsitul emisiei printr-un ton strident, ce avertizeaza corespondentul ca ai trecut pe receptie. Aceasta facilitate daca exista la o statii, neaparat trebuie sa fie decuplabila de catre utilizator. Pe o perioada mai indelungata, de exemplu cand mergi in coloana 8-10 ore, beep-ul poate deveni enervant pentru corespondent, care va solicita sa-l decuplez. Microfoanele cu beep-uri multiton "trilulici" sunt suparatoare, nu pentru utilizator (ca el nu-l aude), ci pentru corespondentii din trafic.
REMARCA: Statia sa aiba posibilitatea de decuplare a Beep ton-ului. Microfoane, circuite, placi cu beep ton, etc, functional, sunt investitii inutile.

9. Functia NB/ANL si LOC/DX. NB/ANL sunt doua sisteme de reducere a parazitilor de tip impuls, ANL(Automatic Noise Limited) si NB(Nois Blanker) . Sistemul NB/ANL, mai ales in AM, are un efect benefic asupra receptiei in cazul cand apar perturbatii, fie de la sistemul electric al masinii, fie din mediul inconjurator. Comutatorul LOC/DX, este un reglaj al sensibilitatii in doua trepte; local si la distanta (DX). Pentru statii montate pe masina, unde antenele sunt mai scurte fata de antenele pentru statii fixe, utilitatea acestui comutator nu este justificata. Daca statia aleasa dispune de comutatorul LOC/DX , aceasta s pune pe pozitia DX.
REMARCA: sistemul NB/ANL este util in exploatare, LOC/DX fara utilitate practica.

10. S metru: Este un bar graf cu LED-uri sau un instrument analogic (VU metru), cu ajutorul caruia putem aprecia nivelul semnalului receptionat, iar la emisie, permite un control permanent asupra puterii de emisie.
REMARCA: Este de preferat modelul de statie, care are astfele de indicator, fie VU metru, fie bargraf cu LED-uri.

11. Selectorul de canale: Poate sa fie rotativ sau cu butoane Up si Down (Sus-Jos). Schimbarea canalelor, la marea majoritate statiilor CB moderne, se poate face si de pe microfon, cu doua butoane Up si Down.
REMARCA: pentru confortul in exploatare se va prefera modelul de statie, care permite schimbarea canalelor si de pe microfon.

12. Parametrii din specificatii: Aceste date din manualul de utilizare, la capitolul de Specificatii, daca sunt corect furnizate de fabricant sint de baza la luarea deciziei de cumparare. Puterea legala a statiilor este limitata la 4W. Daca fabricantul sau importatorul se respecta, la Specificatii este trecuta puterea reala a statiei. Sa nu uitam, ca orice produs, inainte de a fi trecut pe raftul unor magazine, trece prin procedura de omologare. Aceasta omologare inseamna incadrarea in norme tehnice stabilite prin Standarde nationale si internationale. Din motive comerciale, uneori pe cutia aparatelor se trec valori ce depasesc valoarea agreata a puterii. Aceasta putere agreata se refera la puterea purtatoarei, fara modulatie (power carrier). In unele specificatii, din motive comerciale, se specifica puterea de varf in cazul modului de lucru in AM, ce poate deveni 10-12W in varfurile de modulatie. Puterea astfel specificata, ca valoare, "arata mai bine" si cumparatorul neavizat opteaza pentru acel produs, care de fapt are o putere de 4W in purtatoare. Au aparut dealeri de statii, care comercializeaza statii cu "putere marita" in service-ul propriu. Interventii pentru marirea puterii facute pe cont propriu scoate din garantie produsul in mod automat. Referitor la putere, exista un ping-pong intre legislatie si situatia reala pe teren, dar asta nu numai la noi....Cum in toate Europa folosirea benzilor superioare ( LOW si HI sau A, B, C, D, E, F, G, H, I) sunt prohibite, deasemenea modul de lucru in USB nu este agreat, totusi exista intr-o veselie, un trafic radio de DX in aceste benzi, in USB, cu puteri mult peste 4w... Fabricantii mai recurg la unele "manevre", ce pot sa induca in eroare pe cumparatorul neavizat. Statii mari, cu puteri mult peste limita agreata de legislatia CB, cu moduri de lucru AM, FM si USB sunt puse in vanzare, ca statii pentru radioamator, pentru banda de 10m. In cutia aparatului, pe langa documentele statiei, mai exista si o avertizare, ca folosirea acestuia necesita o licenta de radioamator...Aceste statii pe urma sunt modificate, "deschise", chiar in service-ul dealerului, pentru a lucra si in banda CB. Utilizatorul neavizat, posesorul a unei astfel de statie tunningata, poate avea surpriza neplacuta, ca statia sa fi gaurita (distrusa) de organele competente de control la prima iesire din tara (Germania, Austria).... La acest capitol ar fi de dorit o informare corecta din partea vanzatorului, dupa care, fiecare persoana sa-si asume personal responsabilitatiile, ce decurg din nerespectarea legislatiei, cu privire la utilizarea statiilor CB neconforme legislatiei nationale si/sau Europene.

Un parametru important, la care trebuie sa ne uitam la alegerea unei statii, este sensibilitatea receptorului. Sensibilitatea este definita in specificatii la un raport semnal/zgomot (S/Z) dat pentru fiecare mod de lucru (AM, FM, USB). Daca acest raport nu este dat in Specificatii, valoarea data a sensibilitatii nu ne spune nimic. Acest raport este definitoriu, deoarece in Specificatie, poate sa apara o valoare a sensibilitatii data in microvolti la un raport S/Z de 20dB, iar pentru o alta statie data la un raport S/Z de 10dB. Cand facem comparatii de sensibilitate, in microvolti intre doua statii, este de preferat sa avem raportul S/Z identic la ambele statii. In situatia, cand ambele statii au aceasi valoare a sensibilitatii in microvolti de ex. 0,5 microvolt, dar la prima statie, raprortul S/Z dat este 10dB, iar la a doua statie raportul dat este de 15dB, a doua statie este net superioara fata de prima la capitolul de sensibilitate. In practica sensibilitatea unei statii este definita de calitatea elementelor active din etajul de intrare (tranzistor sau FET). Aceste elemente, daca sunt de zgomot redus, special construite pentru etajele de intrare, asigura receptorului din statie, o sensibilitate sporita.
REMARCA: pentru utilizatori care efectueaza curse externe, se recomanda achizitionarea unor statii conform Normelor UE. Se vor consulta Specificatiile la mai multe statii si se alege modelul cu sensibilitate mai buna.

13. Locul de instalare: in functie de locul disponibil pe bord, putem opta pentru o statie mai mare sau mai mica. Nu totdeauna gabaritul mare insemna si statia mai puternica. Daca statia se incastreaza in bord este de preferat o statie cu difuzorul montat pe panoul frontal si nu dedesubt. In astfel de cazuri, daca optam pentru o statie cu difuzorul montat pe capacul statiei se mai achizitioneaza si un difuzor suplimentar ce se monteaza frontal. Exista statii cu sistemul de montare in locasul pentru aparatul radio. Daca dorim, ca statia sa fie incastrata perfect in bordul masinii, se va prefera o astfel de montura.
REMARCA: In functie de locul disponibil, se va alege modelul potrivit.

14. Electroalimentarea: Marea majoritate a statiilor CB pentru alimentare necesita o tensiune de +12V. Au aparut unele statii CB cu convertor de tensiune incorporat 24/12V. Aceste statii pot fi conectate direct si la 24V, tensiune prezenta la camioane, fara sa mai fie necesara cumpararea unui convertor de tensiune de 24/12V. In cazul cand se opteaza pentru o statie cu putere mare sa nu uitam, ca o astfel de statie cere un curent la emisie de 10-20A sau chiar mai mult, in functie de putere. In astfel de situatii se recomanda achizitionarea unui convertor de tensiune cu o rezerva mare de curent (40A). Folosirea in timp indelungat a unei statii cu putere mare in timpul cand motorul nu este pornit, ne poate lasa fara tensiune in baterii, consumul de curent pe emisie fiind mare.

Se vor evita cu desavarsire cumpararea convertoarelor de tensiune cu prize de bricheta de bord incorporate. La aceste modele reducerea tensiunii de la 24V la 12V se face pe ramura de minus. In momentul cand se cupleaza antenna la statie, prin masa antenei se pune in scurtcircuit elementul regulator din convertor si statia va primii +24V. Rezultatul imediat va fi, distrugerea statiei si a convertorului. Astfel de convertoare se preteaza pentru alimentarea unui detector de radar, CD player, etc, care nu au punct comun cu caroseria masinii.
REMARCA: o statie CB cu putere standard de 4W nu prezinta un consum mare pentru instalatia electrica a masinii. Pentru camioane se pot prefera modele de statii, ce functioneaa direct de la +24V. Daca se foloseste si un amplificator, instalatia electrica (convertorul de 24/12V) trebuie sa fie capabila sa furnizeze curentul necesar pentru functionare cu o rezerva de cca.30-40% mai mult.

15. Fiabilitatea: Prin fiabilitate intelegem proprietatea produsului de a functiona in parametrii standard, cat mai mult timp, fara a se defecta. Producatorii de statii asigura o perioada de garantie de la 1-3ani. Bineinteles garantia nu acopera in nici un caz defectele provocate de o utilizare necorespunzatoara. Producatorul, care iti ofera o garantie de 3 ani, "stie ceva". Tehnologia de fabricatie, calitatea componentelor ii asigura, ca aceasta garantie sa fie asigurata ca termen, pentru produsul lui. Dar...calitatea se reflecta si in pret.
REMARCA: sa alegem produsul, pentru care se asigura o perioada de garantie mai mare. "dai un ban, dar stai in fata"...

16. Producatorul: "made in China", "made in Taiwan", "made in Philipine", iar produsul este de o firma din Franta, Danemarca sau Germania, etc. Marii producatori de bunuri de consum, pentru realizarea (montarea) statiilor, isi cauta forta de munca ieftina in diferite zone. Dar, sa nu uitam in locurile de montare au fost transferate pe linga componente si tehnologia de fabricatie si controlul de calitate. Nu se (vor) mai gasi produse "pure", fabricate in tarile de baza. Parametrizarea finala a produselor de obicei se face la sediile din tarile de baza. (de ex. Pentru President in Franta la Balaruc).
REMARCA: unde este fabricat produsul? Daca are parametrii ce te satisfac, nu trebuie sa fie un criteriu de selectie eliminatoriu.

17. Pretul: calitatea, fiabilitatea, garantia prelungita, se plateste! O statie mai scumpa va functiona mult si bine si dupa montare nu te vei mai intilni cu tehnicianul electronist, eventual la o cafea.... Iar o statie mai ieftina, cu o garantie de un an, poate te va purta periodic la meserias, si in scurt timp diferenta de bani, ce ai economisit la cumparare, va intra in buzunarul lui.
REMARCA: Depinde de banii disponibili.

18. Bafta la cumparare! Inainte sa scoateti banii, stabiliti-va la o categorie de statii, care au preturi sensibil egale si care se incadreaza in bugetul alocat. Treceti la studierea - selectarea Specificatiilor la mai multe modele, tinind cont si de cele prezentate mai sus. Informati-va si de la CB-isti mai vechi cu experienta, asupra comportarii in utilizare a modelului preferat. Cititi cu atentie manualul de utilizare, asfel veti putea beneficia de toate facilitatile oferite in timpul utilizarii.

Alex Farkas YO5AMF

Articol aparut la 16-11-2009

64650

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (90)  

  • Postat de Dan - YO3JX la 2009-11-16 10:21:00 (ora Romaniei)
  • Interesant. Miar trebui o schema de principiu pentru Danita 3000 Multi. E utila o statie CB pe masina chiar si pentru radioamatori. 73, Dan

  • Postat de andreiu21 - (neradioamator) la 2009-11-16 14:34:57 (ora Romaniei)
  • Foarte buna treaba, domnule Farkas!
    Dar as avea o rugamine la dumneavoastra. As fi foarte recunoscator daca ati posta un articol sau niste instructiuni cum putem mari puterea unei statii cb. Stiu ca sunteti de parere ca nu are prea mult sens, dar as dori sa invat sa fac aceasta operiatie. (la electonica sunt bun, dar incepator in ale cb-ului). Daca s-ar putea ceva mai detaliat.
    Va multumesc!

    Cu stima,
    Pop Andrei, de la Gara Mare, Oradea! (ne auzim pe 22) :D

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2009-11-16 18:43:24 (ora Romaniei)
  • Salut Dane!
    uite pe aceasta pagina gasest, ce te intereseaza (chiar mai mult...) http://www.cbradio.cz/doc/Danita/3000/

  • Postat de Attila - YO5PHQ la 2009-11-16 19:09:48 (ora Romaniei)
  • Buna.Este o chestie foarte interesanta,(celputin pentru mine).PACAT ca nu citeste multii utilizaor CB acest articol. A mai fi o chestie , cum artrebui folosit un CB,ma refer la limbajul folosit(injuraturi si atele.....hi ).73.dx.

  • Postat de gheorghe andrei radulescu - YO4AUP la 2009-11-16 21:37:29 (ora Romaniei)
  • partea cea mai grea ramine totusi: ce vreau eu de la aceasta statie ?

  • Postat de Nelu - YO5PHA la 2009-11-16 23:38:41 (ora Romaniei)
  • Mie mi se pare foarte interesant si util articolul.73

  • Postat de Elvis - YO7MC la 2009-11-17 08:58:53 (ora Romaniei)
  • Interesant si util articolul , mai ales punctul 12 (inclusiv remarca), daca la noi inca mai "merge" dincolo s-ar putea sa ai surprize . In Romania unele "autoritati" si-au instalat si ele statii de CB si antene, asculta traficul si chiar transmit mesaje false despre "nunta mare" ,cei care utilizeaza ch22 stiu ce vreau sa spun...Asa e si cu "vocabularul" ,ce auzi acolo te minunezi.

  • Postat de andreiu22 - (neradioamator) la 2009-11-17 17:44:14 (ora Romaniei)
  • Pentru andreiu21: statiile CB au limitata puterea maxima, tocmai pentru a proteja frecventele radio de perturbatii produse de neautorizati. Trebuie sa afli ca o statie de putere prost facuta, acordata sau folosita produce dezastru in foarte multe frecvente pe care ea nu emite in mod normal. Daca doresti putere, transpira putin pentru o autorizatie si, daca o vei obtine, sigur vei poseda si cunostintele de face orice doresti, inclusiv sa maresti puterea statiei cu care lucrezi, dar tot pana la limita maxima autorizata. Este cam ca cu permisele auto: unii piloteaza sute de CP fara permis si nenorocesc pe altii, desi in mintea lor sunt convinsi ca ceea ce fac apartine drepturilor omului.

  • Postat de Gheorghe Oproescu - YO4BKM (yo4bkm) la 2009-11-17 18:08:05 (ora Romaniei)
  • Foarte interesant, dar mai ales ... instructiv ce a prezentat Alex-YO5AMF. Pentru ca "vox populi" o cere, propun ca unul (sau un numar limitat, intre care sa nu fie EMG) din canale sa fie rezervat numai pentru "vocabularele alese" si eventual parolate contra QRPP precum canalele "vesele" de pe satelit. Deoarece intotdeauna autoritatile se misca mai greu decat plebea, aceasta propunere se poate instaura practic prin consens. Ar fi bine? Ca in carciumile moderne, ca la transportul feroviar: pentru fumatori, pentru nefumatori ...73 and mny DX via CB!

  • Postat de Badea Adrian - YO9HZN la 2009-11-17 22:07:36 (ora Romaniei)
  • Foarte util articolul! Dar nu inteleg de ce toti isi fac griji de marirea puterii si nu cresterea sensibilitatii? Cu antena sub paravantul de pe cabina si 150W vor fi auziti de multe statii pe care nici gand sa le poata si receptiona. Sinfazarea a 2 antene si folosirea preamplificatoarelor de calitate nu marirea inutila a puterii ca nu sunt Radio Romania Actualitati! 73!

  • Postat de Cristi - (neradioamator) la 2009-11-17 23:42:22 (ora Romaniei)
  • Punctul 3. Nu as clasifica "Mic gain"-ul ca inutil ... Personal folosesc un microfon amplificat iar "mic gain"-ul ma ajuta sa nu depases 100% mod. 73!

  • Postat de Ilie Matra - YO3BBW la 2009-11-19 10:08:17 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru tratarea exacta domnule Farcas. In ce priveste realitatea, este utila o asemenea statie si pe un autoturism nu numai pentru camioane si nu ma refer la instiintari despre radare ci la trafic in general. Rau e ca de ex pe ch. 22 pe linga utilizatorii seriosi mai sint si unii... pe care mai bine nu-i asculti. Ca si in traficul auto, ca si in 144.350 din YO3, dar asta tine de civilizatie. Pentru cei preocupati de marirea puterii, e o falsa problema. Cu o antena data, subdimensioanata ca majoritatea, nu are sens o putere mai mare pentru ca tot nu se poate receptiona de la distanta la care esti auzit atunci de ce putere, doar pentru a polua radio? Standardul cu 4 W imi pare adecvat acestui mod de lucru. Asa cum spun si unii colegi, o antena mai buna si bine acordata este mai potrivita decit un amplificator suplimentar.

  • Postat de pirvu c-tin - YO9BIT la 2009-11-20 21:26:14 (ora Romaniei)
  • SALUT .vreau sa stiu daca pe frecventele acordate statiilor CB exista in anumite zone statii de RETANSLATIE

  • Postat de Ilie Matra - YO3BBW la 2009-11-21 10:07:10 (ora Romaniei)
  • Din cite stiu eu, pina acuma nu exista un repetor (sau retranslator)activ in tara noastra desi au fost unele discutii si tentative. Nu cred ca este legal, banda fiind libera pentru toata lumea si nici nu-i vad utilitatea. Intrucit puterea este redusa si distanta de comunicare este pe masura in lipsa propagarii iar in perioadele cu propagare buna se pot face chiar cu acasta putere legaturi la distanta mare. Cautati cluburi de CB, sint multe in Europa. Puteti sa-i scrieti unui pasionat pentru alte amanunte de axemplu Silviu Bors ;

  • Postat de Ilie Matra - YO3BBW la 2009-11-21 10:09:31 (ora Romaniei)
  • Puteti sa-i scrieti unui pasionat pentru alte amanunte de axemplu Silviu Bors la adresa de mail yo233bsd(arond)yahoo.com

  • Postat de Dan - YO3IBW la 2009-11-21 14:25:23 (ora Romaniei)
  • Articol destul de ok din punctul de vedere a lu' "colegu" care nu prea le are cu domeniul... felicitari! Apropo de "statii de retranslatare" acum ~10 ani a fost amplasat la varful Omu la statia meteo un repetor papagal in banda de CB. Mergea asa de bine incat a sarit in ochii celor care se numeau atunci IGR si din nefericire a fost dat jos deoarece pe langa faptul ca depasea granitele tarii la nivel de acoperire, era considerat si ilegal. In banda de CB conform legislatiei NU este voie asa ceva.
    Nu pot sa uit ce "amuzant" era cand se jucau rusii pe papagalul nostru. :)

    73!

  • Postat de Constantin Cracana - YO7FPC la 2009-11-29 19:43:25 (ora Romaniei)
  • Destul de interesant articolul,mai astept si alte articole in legatura cu cb-ul si statiile cb.As avea o rugaminte ,poate ma puteti ajuta cu o schema sau manual service de MEGASTAR MG-990.Multumesc mult 73.

  • Postat de matei petre - (neradioamator) la 2009-12-19 12:03:38 (ora Romaniei)
  • in ce canale si pe ce frecvente pot vorbi cu radioamatori, eu sunt posesor de cb radio northpoint nt-9-hp multumesc anticipt

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2009-12-19 18:39:42 (ora Romaniei)
  • Ptr. Matei!
    Cu statia ta NT-9HP potzi sa faci RECEPTII pe banda de radioamator de 10m 28,000-29,700MHz, in sub benzile superioare (sa citesti caietul de utilizare), in special in USB (28,300-28,600)MHz...Dar momentan nu este propagare si nu prea sunt statii ... Ca sa faci si EMISIE, trebuie sa ai un indicativ de radioamator autorizat atribuit in urma unui examen.
    Cu statia ta mai poti face receptii/legaturi CB pe frecventa 27555KHz (ch12)banda "sus", unde se lucreaza in USB. Daca te intereseaza modalitatea cum sa devii radioamator, sa-mi scrii un email. Cu bine Alex/yo5amf

  • Postat de Nagy Ladislau - (neradioamator) la 2009-12-20 17:14:57 (ora Romaniei)
  • Buna ziua, as dori sa achizitionez o Statie radio CRT SUPERSTAR S77-114. Dupa cum am citit in REMARCA: Statia trebuie sa aiba moduri de lucru AM si FM si nu neaparat multistandard, mai ales daca nu avem de gand s-o folosim statia si in alte tari. (in unele tari chiar sunt interzise folosirea statiilor multistandard, de ex Elvetia....). Statiile, care necesita imediat dupa cumparare o interventie tehnica, mod de lucru numai in AM sau standardul polonez (PL) sau britanic (UK), chiar daca sunt la preturi convenabile trebue sa fie evitate.

    Credeti ca aceste statii sunt ok, pentru nu prea pretentiosi in Romania?

  • Postat de Nagy Ladislau - (neradioamator) la 2009-12-20 17:54:06 (ora Romaniei)
  • Am fost decis sa cumpar aceasta statie CB, dar in urma citirii articolului ma gandesc ca ele nu pot fi modificate si inainte de vanzare!
    As fi foarte recunoscator daca m-ar ajuta cineva!Sunt novice!
    Multumesc

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2009-12-20 19:04:19 (ora Romaniei)
  • Ptr Ladislau: Statia CB CRT SUPERSTAR S77-114 este o statie de 4W cu modul de lucru AM / FM, deci este ok ptr utilizare in RO. (de vazut daca nu sunt fabricate ptr Polonia....)Cu o antena de min 1,50m ( de ex un model ML145) va face treaba! Pretul este ff ok dupa oferte de pe net.

  • Postat de Nagy Ladislau - (neradioamator) la 2009-12-20 19:23:18 (ora Romaniei)
  • Multumesc pentru raspuns. Vreau sa comand statia de pe net,asa ca nu pot verifica tara de fabricatie, iar pachetul e cu antena mini de 30 cm. Credeti ca nu face fata cu aceasta antena?

  • Postat de Nagy Ladislau - (neradioamator) la 2009-12-20 19:36:11 (ora Romaniei)
  • In descriere se spune ca bate pana la 10 km,cu antena mica de 30 cm, iar pretul pachetului cu antena mica, este de 249 RON

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2009-12-21 07:30:33 (ora Romaniei)
  • Cu antena "mini" de 30cm, nu potzi avea o acoperire mai mare de 2-3km. Dar...este ff comoda (ca e mica)si daca vrei mai mult sa ascultzi, ce se intimpla in jurul tau merge. La emisie in schimb, itzi trebuie o antena "sanatoasa" de cel putzin 1,50m . ca unde este fabricata statzia?... nu prea conteaza (vezi pct 16). Daca statzia nu este multistandard (si cred, ca nu este), sa nu fie fabricata pentru norma Poloneza (PL), ca va necesita o mica interventie tehnica pentru aducerea in norma EU (norma poloneza este decalata fatza de norma europeana cu -5KHz) In rest, la acest pretzi merita cumparata, dar...solicita si o antena mai serioasa.

  • Postat de Nagy Ladislau - (neradioamator) la 2009-12-21 09:42:24 (ora Romaniei)
  • Multumesc pentru ajutor. Sarbatori fericite!

  • Postat de daniro - (neradioamator) la 2009-12-21 18:16:36 (ora Romaniei)
  • Super articolul,explicatii extrem de folositoare,oricum daca pot sa imi permit sa dau un sfat NU LUATI ALAN48 BSX sunt bune dar de reparat nici vorba sa aveti noroc si SARBATORI FERICITE

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2010-02-18 23:10:19 (ora Romaniei)
  • Bine venit si documentat articolul!Bine ca s-a precizat:max 4W !Am vecini care folosesc POWER AMPLIFIER-uri de peste 100W si nu stiu cum sa fac sa-i mai domolesc !Noroc ca ei nu stiu ca o antena "buna" ar pertuba mai abitir...! 73 Vasile

  • Postat de SAN - (neradioamator) la 2010-02-26 18:28:45 (ora Romaniei)
  • Bun articolul. Edificant pentru incepatori. Felicitari autorului

  • Postat de Cristi - (neradioamator) la 2010-03-04 21:59:25 (ora Romaniei)
  • Instructiv articol. Vreau sa intreb daca antenele pentru CB folosite in SUA, in particular K40, sunt bune pentru utilizare in CB ul din FM?

    multumesc

  • Postat de Neimportant - (neradioamator) la 2010-03-05 00:04:41 (ora Romaniei)
  • O sinteza extrem de folositoare, cred, multora dintre cei neavizati in domeniul radio.
    Multumim.

  • Postat de Eftimie Augustin Irinel - (neradioamator) la 2010-03-08 16:01:08 (ora Romaniei)
  • Va rog recomandati-mi o statie CB pana in 400 de ron cu tot cu sau fara antena, sa bata 5-30 km de la http://www.artero.ro .Va multumesc anticipat.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-03-08 18:42:48 (ora Romaniei)
  • Ptr Agustin: itzi recomand din promotzie, setul: Danita 640plus cu antena ML145 (420lei), are o sensibilitate f buna la receptzie! Ptr Cristi: antenele, daca sunt facute ptr banda CB (27MHz)n u fac deosebire intre modurile de lucru. Deci modelul amintit de tine K40 este OK si la noi. atentie insa la statii CB din SUA, care in mare parte sunt facute pentru modul de lucru AM!!
    cu bine: Alex

  • Postat de despi - (neradioamator) la 2010-03-12 19:15:14 (ora Romaniei)
  • Salutare tuturor.As avea si eu o intrebare.As dorii sa achizitionez si eu o statie cb dar nu pot sa ma hotarasc in legatura cu ce marca sa fie.As dorii daca tot dau banii pe ea sa fie una puternica(adica bataia mare de emisie-receptie.Rog pe cunoscatori sa ma ajute in luarea acestei decizii.multumesc mult.

  • Postat de Ovidiu - (neradioamator) la 2010-03-12 23:28:04 (ora Romaniei)
  • Salut Alex,am si eu o rugaminte.Recomanda-mi si mie un filtru ceva pentru alimentarea unei statii CB (walker president)deoarece in momentul in care aprind luminile (xenon) la masina bruiaza.Multumesc mult.Articolul super ok.

  • Postat de Ovidiu - (neradioamator) la 2010-03-12 23:28:21 (ora Romaniei)
  • Salut Alex,am si eu o rugaminte.Recomanda-mi si mie un filtru ceva pentru alimentarea unei statii CB (walker president)deoarece in momentul in care aprind luminile (xenon) la masina bruiaza.Multumesc mult.Articolul super ok.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-03-14 08:24:35 (ora Romaniei)
  • Ptr. Ovidiu (si altii): Problema bruiajelor generate de instalatia electrica ale masinii, este o problema spinoasa...Ideal ar fi eliminarea sursei de bruiaj! Deci identificarea sursei si deparazitarea sursei de bruiaj.Pe o masina sursele de bruiaj pot fi: de la sistemul de aprindere (motoare pe benzina), alternatorul (blocul de dioade), aeroterme, frigidere si mai nou lampile cu xenon. La xenoane, teoretic, fiecare lampa dispune de un "balast" si o celula de deparazitare, dar...unele produse mai ieftine nu sunt echipate cu astfel de elemente eficiente ptr combaterea bruiajelor produse. Asa cum am mai scris, eu personal la xenoane am procedat la cuplarea pe rand a lampilor si multe ori am ajuns la concluzia, ca numai o singura lampa producea bruiajul, pe care am inlocuit-o. O retzeta 100% nu exista, se procedeaza de la caz la caz!Ce este sigura: nu statia CB trebuie deparazitata, ci sursa. Statia, din fabricatie are niste circuite de diminuare a parazitilor (NB-ANL), care la unele modele sunt decuplabile, la alte modele sunt conectate permanent.
    73/Alex

  • Postat de George - (neradioamator) la 2010-03-25 20:18:16 (ora Romaniei)
  • multumesc; foarte interesant articolul.

  • Postat de Radu - (neradioamator) la 2010-04-20 16:56:42 (ora Romaniei)
  • Excelent articolul. Acum parca au sens specificatiile tehnice. Vroiam sa va rog sa-mi spuneti o parere despre "ALAN 42 Multi". Multumesc anticipat!

  • Postat de Robert Constantin - (neradioamator) la 2010-04-21 23:25:56 (ora Romaniei)
  • Domnule Farcas, am gasit articolul dvs. pe un site comercial si acel individ nu a avut bunul simtz sa treaca sursa de "inspiratie"!
    Vedeti aici.. desi nu as vrea sa ii fac reclama pt. ca nu merita, putea sa munceasca si sa scrie singur pareri despre statii daca tot le vinde.
    http://www.magic-mall.ro/2,0,cum-sa-alegem-o-statie-radio-cb-.html

  • Postat de ovidiu zeicu - (neradioamator) la 2010-04-26 14:58:42 (ora Romaniei)
  • ce imi rec. de la artero.ro dintre: TTi 550 cu Milenium 145 sau Danita 440 cu milenium 145, sau TTi 550 de la artero cu Sirio 145 de la mondo?
    Cu mii de multumiri,

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-04-30 08:39:38 (ora Romaniei)
  • Ptr Radu: statia Alan 42 multi este o portabila, cu posibilitatea de a fi folosita si din interiorul masinii, prin adaptorul de antena/alimentare . Are 4w la emisie. Receptorul are o sensibilitate buna. Statzia se preteaza a fi folosita la turisme cu bord modern, unde nu gasesti un loc adecvat pentru o statie mobila.. Se poate atasa si un microfon/difuzor extern miniatural, care face, ca utilizarea din masina sa fie si mai comoda.
    pentru ovidiu: eu optez ptr pachetul; danita 640+ml145. este o statzie robusta in exploatare, chiar daca dessingul nu este de ultima ora... 73/Alex

  • Postat de titi androi - (neradioamator) la 2010-05-17 13:54:09 (ora Romaniei)
  • excelent articolul.as vrea sa-i fac unui prieten o antena.teoretic in lambda pe patru ar trebui sa aiba 2.7m. cit se scurteaza in practica si ce cablu trebuie pt conectare.va multumesc,oricum

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-05-22 08:03:38 (ora Romaniei)
  • Ptr. Titi: n-ai specificst ; doresti o antena ptr masina sau pentru o statie fixa, montata acasa....suna-ma la 0722511562 sau trimite-mi un email
    73/Alex

  • Postat de ady - (neradioamator) la 2010-06-03 22:46:12 (ora Romaniei)
  • Salutare turor! Am o nelamurire in legatura cu microfonul statiei... emisia este influentata de sensibilitatea microfonului? cu cat mic capteaza mai bine cu atat statia bate mai bine?
    Ms.

  • Postat de boggy - (neradioamator) la 2010-06-16 12:19:00 (ora Romaniei)
  • Bravoooo, domnule Farkas. Felicitari pentru un articol bine scris si foarte concis. Am prins microbul de la un prieten care mi-a povestit despre CB radio-uri, insa sunt incepator si nu aveam cum sa stiu multe atunci cand mi-as fi cumparat o statie. Multumesc pentru sfaturi.

  • Postat de boggy - (neradioamator) la 2010-06-16 14:16:07 (ora Romaniei)
  • Pentru OVIDIU, cat priveste pe cei de la artero, uite aici opinii: http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=668814

  • Postat de Neamu Aurel - YO9FHW la 2010-06-29 09:06:06 (ora Romaniei)
  • Draga Alex te rog daca poti sa-mi trimiti schema st.rd. CB Prezident Walker.Am probleme cu receptia .Lantul de amplificare pe inrare nefunctional.Multumesc anticipat!73!

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-07-01 08:08:40 (ora Romaniei)
  • Ptr.Aurel: service manualul ptr Walker a fost expediat prin email...succes la depanare 73/dx Alex

  • Postat de Vineticu Doru - (neradioamator) la 2010-07-18 22:55:01 (ora Romaniei)
  • Va multumim pentru articol, sfaturile sunt extrem de utile mai ales pentru incepatorii cb.va mai rog sa ma ajutati cu un sfat:e ok montajul fix, cu suport si gaura aferenta pe centrul plafonului la un break? precizez ca antena e Prezident(nu stiu ce tip) de aprox 1,5m si statia e un mai vechi Prezident Grant. mii de multumiri inca o data!

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-07-21 07:46:59 (ora Romaniei)
  • Ptr. Doru: ai facut o treaba fbuna! Antena fixata cu montura mecanica la mijlocul pavilionului este solutzia ideala! Inainte de montarea suportului sa decapez bine tabla de vopsea, dupa care s-o ungi cu un strat de vaselina fina. Foarte important, ca suportul antenei sa faca un contact ferm cu tabla.....despre Grant President: dupa mine Grandul este radioul presedintilor, sau presedintele radiourilor.!!! Este o constructie robusta, stabila, cu parametrii inegalabili, ceea ce se reflecta si in pretz la second hand; O st. Grand "nezgaraiat" si la ora actuala mentzine pretzul de 200-220euro. Sa n-o schimbi!
    73/Alex

  • Postat de Vineticu Doru - (neradioamator) la 2010-07-21 23:05:33 (ora Romaniei)
  • va multumesc pentru raspuns, am si montat-o.statia mi-a oferit-o un prieten la 500 ron, eram in dubii daca sa dau sau nu da acu m-ati lamurit pe deplin! duminica plec la o plimbare de vreo 3 zile prin tzara si abia astept sa vad ce treaba face!am facut si reglajul cu swr-metru, a iesit reflectata la 0.8 pe canalul 1 si 1.5 pe 40, cred ca asa e ok.o sa mai revin cu detalii dupa excursie, daca nu e cu suparare!

  • Postat de costel - (neradioamator) la 2010-07-26 13:31:58 (ora Romaniei)
  • 0,5uV la 10 dB vs 1 uV la 20 dB sunt echivalente?
    Alan 42 vs storm Turboexplorer.
    Cu stima.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-07-29 18:41:19 (ora Romaniei)
  • Ptr Costel: 1uV la 20dB este net superior ( daca este adevarat ce scrie in specificatii....)daca ai curiozitatea si timp citeste articolul "TESTE pentru electronisti" tot la acest capitol scris de mine, unde sunt 2-3 probleme (teste), care trateaza aceasta problema...si care te va lamuri!
    73/Alex

  • Postat de bebe - (neradioamator) la 2010-10-01 18:41:30 (ora Romaniei)
  • am un grant president receptionez dar nu pot sa mai emit a iesit fum din ea si numai gasesc schema unde gasesc un meserias pt ea

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-10-05 08:21:05 (ora Romaniei)
  • Ptr. Bebe:Daca nu gasesti in zona ta un electronist bun, cu experientza, potzi sa-mi trimitzi statzia prin fan curier (la Oradea) ptr depanare.... Schema ptr Grant se gaseste pe internet, (Google este prietenul nostru...)
    73/Alex

  • Postat de ITT - (neradioamator) la 2010-10-13 22:09:28 (ora Romaniei)
  • domnule Farkas felicitari . ce parere aveti despre antena prezident texas 1800, potriveste la jakson 2. multumesc

  • Postat de ITT - (neradioamator) la 2010-10-13 22:10:15 (ora Romaniei)
  • domnule Farkas felicitari . ce parere aveti despre antena prezident texas 1800, potriveste la jakson 2. multumesc

  • Postat de toto - (neradioamator) la 2010-10-13 22:10:51 (ora Romaniei)
  • domnule Farkas felicitari . ce parere aveti despre antena prezident texas 1800, potriveste la jakson 2. multumesc

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-10-17 08:30:02 (ora Romaniei)
  • Ptr Toto: Orice antena CB, "se potriveste" cu orice statzie CB!! cu conditzia sa fie instalata si reglata "calibrata" in mod corespunzator. Performantza unei antene nu este influentzata de tipul statziei. Performantza intregului sistem - statzia CB + antenea, rezulta de castigul antenei si de puterea statziei si de pierderi inevitabile. Comentarii si "sfaturi" de pe diferite forumuri CB, pentru o anumita asociere de statzie cu o anumita antena, nu sunt decat speculatzii mai mult comerciale.
    O antena instalata si reglata "primeste" orice statzie CB la capatul cablului, indiferent de tipul, fabricantul, etc a acestora. Deci combinatzia ta: Jakson 2 cu antena performanta Texas 1800 itzi va oferii o buna performantza.
    cu bine: 73/Alex

  • Postat de ionut - (neradioamator) la 2010-10-17 17:14:23 (ora Romaniei)
  • am citit atent comentariile voastre foarte pertinente de caurand am achizitionat o statie danita 640 merge bine in schimb am vazut ca se poate creste puterea la 10-12 w daca ma poate ajuta cineva cu informatiile necesare proceduri de crestere a puteri !! multumesc !!

  • Postat de toto - (neradioamator) la 2010-10-28 22:41:35 (ora Romaniei)
  • Domnule Farkas multumesc mult pentru detalii. Aici in Austria folosirea statiilor este foarte restrînsã de aceia LKW fahrer(tiriºti)folosesc toate ºiretlicurile pentru a fi dotaþi profesional, vreau sã montez un brener de putere 300w credeþi cã afectez anumite aparaturi electronice cînd trec pe ºosea, ºi caatare sã fiu depistat.mulþumesc pentru timpul acordat.cu respect toto

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-10-30 11:34:41 (ora Romaniei)
  • Ptr. Toto: In Europa, Austria si Germania detzine suprematzia in respectarea legislatziei europeana din domeniul CB. Standardele natzionale, armonizate cu cele europene n-au fost scoase din burta...Numarul mare de utilizatori CB de ordinul milioanelor din Europa reprezinta o serioasa sursa de bruiaj ptr. alte echipamente electronice. Normele ETSI s-au bazat pe masurator de laborator si s-a ajuns la concluzia ca cel mai putzin perturbator mod de lucru este FM-ul, care are un nivel de putere constant, fatza de AM si USB/LSB, la care puterea radiata variaza in ritmul modulatziei. Din acest motiv pe plan european FM-ul a fost acceptat , ca mod de lucru de baza, cu o putere de 4W iar AM-ul la o putere de 1W. Folosirea amplificatoarelor deci peste tot este interzisa. In ce consta "pericolul" folosirii unui amplificator CB? In primul rand, constructzia electronica a acestora. Nu sunt prevazute cu filtru la iesire, un filtru, trece jos, care sa taie armonicile superioare. Deci prima masura pentru un utilizator pretentzios si cu bun simtzi ar fi: intercalarea unui filtru trece jos (se gaseste in mag. de specialitate) intre amplificator si antena. In al doilea rand folosirea modului de lucru FM, care asa cum am mai aratat este cel mai putzin perturbator.
    Problema puterii marite mai creaza o problema, la care nu amplificatorul sau antena este de vina si anume: intensitatea campului de radiofrecventza, care poate sa perturbe alte aparate electronice, fara nici o legatura armonica intre CB si aparatul respectiv, cum ar fi: amplificatoare audio, deschizatoare de portzi, telefoane, alarme etc. Acest tip de perturbatzie se produce, datorita faptului, ca produsele elctronice mai sus amintite nu indeplinesc cerintzele de EMC (compatibilitatea de a functziona intr-un mediu intens de camp de radiofrecventza. Eh... aici n-ai ce-i face, ca proprietarul bunului respectiv, pe care perturb, stie una: inainte sa emitzi tu cu scula ta, amplificatorul, telefonul, etc a functzionat fara probleme, problemele apar cind intri in emisie....si de fapt, produsul, bunul lui este de vina....
    Daca pe riscul tau (att: in Austria amenzile sunt ffmari) vrei sa folosesti un amplif. in CB sa-l folosesti precaut, cand este necesar, deci nu tot timpul si cu masurile de mai sus aplicate. Amplificatorul ss nu folosest in benzinarii (au multa aparatura electronica, ce poate fi bruiata), in vecinatatea patrulelor de control rutier, etc. si sa folosesti numai la nevoie.
    Bafta:
    Alex

  • Postat de toto - (neradioamator) la 2010-11-16 00:44:42 (ora Romaniei)
  • Domnule Farkas multumesc mult pentru timpul acordat si pentru informatiile foarte utile. Ce bine ar fi ca la orice magazine CB fie in west sau acasa sa fie oameni ca dumneavoastra care sa poata da sfaturi apsolut necesare cind este vorba achizitionarea CB.

  • Postat de toto - (neradioamator) la 2010-11-18 13:42:49 (ora Romaniei)
  • pentru tir am rãmas la president jakson 2 cu antena president texas 1800. pentru autoturism vreau sã achiziþionez o staþie Superstar CRT SS Force One plus douã antene president carolina conectate printr-un cb zetagi ax-2,200w, 2-30 mhz.vreau sa pun doua antene deoarece aratã simetric. fiecare antenã lucreazã cu 40w continuu iar cu 120w la vîrf. ce pãrere aveþi dumneavoastrã de combinaþie. cele douã antene legate de staþie prin aparatul zetagi ax-2 ar da ceva putere în transmisie.mulþumesc mult domnule FARKAS pentru timpul acordat.

  • Postat de SilQ - (neradioamator) la 2011-01-27 23:58:22 (ora Romaniei)
  • Buna si ma bucur ca v-am gasit, aici sper sa gasesc un raspuns neutru fara infuelnte comerciale, vad ca nu este si un magazin la mijloc.

    Am un buget de 400 ron maxim pentru antena si statie cb, in momentul de fata am un alan 220 + litle will dar vreau sa mai cumpar 2 statii pentru tata si un unchi. Una dinter statii va fi montata si pe masina mica si pe dubita cu paravant pe cabina. Va rog sa ma ajutati sa aleg cred intre Maxon CM 10, TTI 550 si antena litle will sau antena TTi CB-X14 . Multumesc anticipat, daca se poate sa fie si sustinute raspunsurile. stima

  • Postat de dany - (neradioamator) la 2011-01-28 11:47:09 (ora Romaniei)
  • Buna d-nu Farkas! Va apreciez ptr cuvintele frumoase de mai sus si as avea o intrebare: Care statii is mai bune: de ex. batrinu grant sau un midland,tti etc. Cu multa stima si respect Dany de la Carei

  • Postat de SilQ - (neradioamator) la 2011-02-02 07:43:08 (ora Romaniei)
  • Pacat ca nu mai raspunde nimeni, am postat in 27 de atunci tot astept un sfat, azi nu am mai putut astepta si am comandat maxon cm10 6w + ML 145 Midland, sper ca e o alegere buna la 450 ron

  • Postat de toto - (neradioamator) la 2011-03-12 01:37:27 (ora Romaniei)
  • cum aº putea sã mãresc puterea unei staþii Albrecht 5090 . Mulþumesc

  • Postat de iunus - (neradioamator) la 2011-04-13 19:08:25 (ora Romaniei)
  • sînt ºofer de tir lucrez pe un MAN tga camionul are antenã de cb din fabricã pe cabinã de vre-o 40cm care se regleazã prin culisarea în sus ºi în jos a vîrfului antenei am cumpãrat un President Jackson2 ºi am opþinut un SWR de 1,3 pe canalul 20. am cumpãrat o antenã Presdent Texas ºi am montat-o pe spatele cabinei pe un suport de metal cu o suprafaþã de 15/15cm la distanþa de 13cm de cabinã ºi cînd am fãcut mãsurãtorile am opþinut SWR 9 pe canalul 1,20,ºi 40 am tãiat 2cm din spic ºi am opþinut SWR 8 pe aceleaºi canale am mai tãiat 2cm ºi am opþinut SWR 6 pe aceleaºi canale. dacã merg în ritmul acesta trebuie sã tai din spic vre-o 10 cm,oricum spicul este de 2,15cm. unde este problema ????Ce sfaturi î-mi daþi??? : sã schimb poziþia, locul antenei sau????? unde aº putea plasa an tena de 2,15cm. vã rog un sfat , mulþumesc mult iunus

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2011-07-19 12:06:07 (ora Romaniei)
  • Pentru Iunus: Acordarea (calibrarea)antenei pe masina depinde de locul de instalare.( si nu de altceva...) O antena de 2,15m, cum este Texasul, se preteaza sa fie instalata intre cabina si remorca, lateral pe o consola mai speciala, ce iese printre soilerele de vant laterale, cca 10-15cm. Eu am folosit doua piese de coltzari de la OBI sau Praktiker din fier galvanizat. Prin imbinarea cu surub a acestor elemente se poate obtzine diferite console mai "speciale". Astfel, antena se instaleaza la cca jumatatea cabinei ca inaltzime si fiind nitzel "scufundata" se inscrie in gabarit. Faptul, ca dupa masuratori se taie din antena, sa nu te sperie. Sunt situatzii, cand trebuie taiat chiar 10-15cm din spitz! La acest model itzi mai recomand sa folosesti un suport din plastic (plexi, textolit) pe care-l fixez pe jgeabul de scurgere a apei cu doua suruburi. Prin aceasta piesa dai o gaura de 5-6mm si -l treci spitzul prin ea. Astfel antena ta va sta mai fixa, nu se va oscila, datorita arcului-bobina la baza. Este o antena de mare performantza!
    Pentru TOTO: Se poate incerca marirea puterii, dar eu personal nu sunt adeptul maririi puterii prin dif. metode practicate de "bagatorii de watt". Daca vrei o putere mai mare cumpara -tzi un amplif de 100W si ai rezolvat elegant problema, fara sa afecteze stabilitatea statziei, pe care sa-l folosesti "la nevoie" cand devine necesara.
    73/Alex

  • Postat de Stefan Hamza - (neradioamator) la 2011-10-09 19:30:49 (ora Romaniei)
  • Bun gasit,
    Vreau sa stiu parerea dvs. despre statia Magnum S9

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2011-10-16 16:35:49 (ora Romaniei)
  • Magnum S9 este o statie "mare", care este echipata cu toate accesoriile la moda. ( echo, talkbox, etc). Deschisa functioneaza pe toate benzile (A,B,C,D,E,F,G,H) inclusiv pe banda de radioamator 28MHz, in modurile de lucru AM,FM,USB,LSB. Despre fiabilitatea statiei nu ma pot pronunta, ca este o statie relativ nou. Recomandare: sa ocolesti pe "bagatorii de watt", lasa asa puterea, cum este reglata din fabrica si nu o sa ai probleme deosebite. Daca vrei sa folosesti in afara tarii (Austria, Germania) nu -ti recomand, ca nu este o statie agreata de legislatia europeana si o sa ai probleme la un eventual control.
    Succes
    Alex

  • Postat de Alin Lazarescu - (neradioamator) la 2012-02-21 20:12:21 (ora Romaniei)
  • Buna ziua,
    va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat in ceea ce priveste achizitia unei statii. Statia o voi folosi preponderent in tara (fac multi kilometri cu serviciul). Am incercat sa iau in calcul urmatoarele criterii: spatiu, usurinta in folosire (sa aiba multe "optiuni", dar integrate sau cat mai simple, daca se poate on/off - odata setate sa nu umblu des la ele), calitate,etc. Si tot nu reusesc sa ma hotarasc intre: Albrecht AE6890, TTI TCB-R2000, Yosan CB200, Storm TurboExtreme. Si cu o antena Sirio Performer 5000 cu talpa magnetica. Sau poate aveti alta recomandare. Astept cu nerabdare recomandarea d'voastra, avand in vedere ca de cateva saptamani stau aproape zilnic cateva ore pe net si tot nu ma decid. Probabil nu caut unde trebuie :)
    Multumesc.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2012-02-24 14:55:22 (ora Romaniei)
  • Ptr.Alin: as recomanda Albrecht AE6890 sau Bytrex Pro-M4HP, cu putere marita. aceasta statie din urma este extrem de simpla la operare si raportul pret/calitate este fbuna.
    Daca bugetul iti permite iti recomand un President Harry II sau III.
    Ca antena eu as opta ptr ML145 pe talpa magnetica de 145mm diametru, este o antena usoara si performanta.
    succes!
    Alex

  • Postat de Dodo - (neradioamator) la 2012-02-29 08:47:07 (ora Romaniei)
  • Cine poate da relatii despre performantele statiei M-795 POWER,cu antena sirius 5000 turbo.In ce priveste articolul si comentariile sunt "instructive"pentru incepatorii in ale radio-comunicatiilor.In consecinta multumim autorului ALEX.FARKAS.

  • Postat de Cristian Rosu - (neradioamator) la 2012-05-30 22:36:36 (ora Romaniei)
  • pt d nul Alex Farcas. am cumparat recent o statie CRT SS FORCE ONE de 10 W , si o antena Santiago 1200.nu am fost sa o calibrez inca si am o problema cu receptia. intrebarea mea este ... nu e buna combinatia intre cele doua echipamente sau e de vina faptul ca nu au fost calibrate ? mentionez ca e mult mai sensibila la receptie cea veche , adica un Stabo. ce ma sfatuiti ? multumesc anticipat !

  • Postat de Cristian Rosu - (neradioamator) la 2012-05-30 22:37:02 (ora Romaniei)
  • pt d nul Alex Farcas. am cumparat recent o statie CRT SS FORCE ONE de 10 W , si o antena Santiago 1200.nu am fost sa o calibrez inca si am o problema cu receptia. intrebarea mea este ... nu e buna combinatia intre cele doua echipamente sau e de vina faptul ca nu au fost calibrate ? mentionez ca e mult mai sensibila la receptie cea veche , adica un Stabo. ce ma sfatuiti ? multumesc anticipat !

  • Postat de rotaru ionut - (neradioamator) la 2012-12-17 23:37:06 (ora Romaniei)
  • cu stima...m-ar interesa ce parere aveti despre storm turoboextreme..sunt interesat sa o cumpar si stau in dubii...multumesc anticipat

  • Postat de Adnan Balan - (neradioamator) la 2012-12-27 12:31:47 (ora Romaniei)
  • Pt.Rotaru Ionut

    In legatura cu Storm Turboextreme sa stii ca eu am aceasta statie si sunt foarte multumit.
    E mica dar are super randament.Eu o folosesc cu o antena Avanti Carera si am vb si pana la 25 de km.
    Nu este foarte zgomotoasa.
    Am avut inainte Midland Alan 42 cu Wilson Little Wil si nu am fost multumit.
    E diferenta mare intre cele doua statii atat pe emisie cat si pe receptie.

  • Postat de milan cornel - (neradioamator) la 2013-03-27 19:55:20 (ora Romaniei)
  • Buna ziua d-le Farkas,
    pentru ca sunteti amabil si pasionat i-mi permit si eu o intrebare:
    In cazul meu nu conteaza banii.Deci as putea sa cumpar cea mai scumpa statie de pe piata.Ca folosinta statia mi-ar trebui cand plec din localitate(nu f.des)
    Totusi nu s-ar justifica investitia maxima pentru asa ceva.
    Intrebarea mea ar fi:sa ma indrept catre o marca recunoscuta President,Motorola,Cobra....etc. cu echipare minima(de baza) sau sa incerc la aceeasi bani sau un pic mai mult catre alte firme care au functii mai complexe?
    multumesc anticipat!

  • Postat de Liviu - (neradioamator) la 2013-06-11 09:48:41 (ora Romaniei)
  • Salut Alex!.Te rog sa ma ajuti cu o informatie despre pasii care trebuiesc urmati pentru a deveni radioamator.
    Mentionez ca am lucrat cca 18 ani in MApN ca radiotelegrafist - mod de lucru in general, A1.Multumesc.

  • Postat de Florin Milovici - (neradioamator) la 2013-07-23 13:09:36 (ora Romaniei)
  • Iti multumesc ptr. acest articol , care este unul foarte bun , totusi nu reusesc sa ma decid asupra unui pachet (statie+antena),care sa bata maxim 15km ,cu totul ca si 10km sunt suficienti si care sa coste intre 300 si 350 maxim. Poti sa-mi recomanzi un asa pachet. Multumesc.

  • Postat de Florin Milovici - (neradioamator) la 2013-07-23 13:21:16 (ora Romaniei)
  • Iti multumesc ptr. acest articol , care este unul foarte bun , totusi nu reusesc sa ma decid asupra unui pachet (statie antena),care sa bata maxim 15km ,cu totul ca si 10km sunt suficienti si care sa coste intre 300 si 350 maxim. Poti sa-mi recomanzi un asa pachet. Multumesc. Vreau sa o folosesc pe un LOGAN

  • Postat de Ionut - (neradioamator) la 2013-09-17 21:13:14 (ora Romaniei)
  • Buna seara !
    Super tare articol ;) !
    Domnule Alex asi dori sa imi recomandati un pachet statie+antena sau statie si antena separat !
    Nu utilizez statia in flux continu dar vreau ceva de bun ca raport calitate/pret sau chiar calitate !
    Si bafta la cat mai multe articole de genul sunt de mare inters mai ales ca la momentul actual piate este "infectata" de n producatori !!!

  • Postat de Eddy - NERADIOAMATOR la 2014-02-02 06:32:00 (ora Romaniei)
  • Bun articol. In masura timpului dsiponibil va rog sa-mi recomandati o statie cb exclusiv portabila. Am imprumutat pt cateva drumuri un alan 42 multi si am fost relativ multumit (am avut o antena megawat necalibrata , cred ca aprox 145 cm.). Ciudat era ca, cu Squelch chiar "inchis", uneori, tot aveam fasait. Va rog sa-mi dati un exemplu de portabile din gama media spre superioara. Multumesc anticipat.

  • Postat de Dorin - YO4RNG la 2014-12-11 21:09:01 (ora Romaniei)
  • Butonul Local/DX in opinia mea, este foarte folositor pe masina! Mai ales pentru persoanele care nu agreaza galagia...

  • Postat de Dorin - YO4RNG la 2014-12-11 21:09:34 (ora Romaniei)
  • Butonul Local/DX in opinia mea, este foarte folositor pe masina! Mai ales pentru persoanele care nu agreaza galagia...

  • Postat de Dorin - YO4RNG la 2014-12-11 21:09:51 (ora Romaniei)
  • Butonul Local/DX in opinia mea, este foarte folositor pe masina! Mai ales pentru persoanele care nu agreaza galagia...

  • Postat de Corneliu - YO8SPP la 2018-02-25 22:39:10 (ora Romaniei)
  • Ptr domnul FArkas Alex, foarte interesant acest articol al dvs, pentru cei ce Nu stiu cum se foloseste corect o statie va fi foarte folositor, numai sa-l citeasca tot! Am o problema cu o statie President GEorge, sta in emisie vumetrul iar pe bord arata RX, Nu receptioneaza nimic si dupa citeva secunde intrat in scan. Mai mentionez ca unele butoane din functii Nu functioneaza cind este in scan si nici cind o opresc si o repornesc, credeti ca ma puteti Ajuta sa deslusesc acest mister? Multumiri anticipate si 73s de COrneliu.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Cum sa alegem o statie CB?"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact