l
hamradioshop.ro
Articole > Software pentru radioamatori Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

GNU Radio – SDR pentru FT-857D, inca un pas inainte

Nicolae Crisan YO5OUC

Introducere

GNU radio este un concept revolutionar dezvoltat de Richard Stallman si presupune ca orice utilizator sa poata utiliza , experimenta si accesa gratuit resursele software puse la dispozitia unei comunitati de hobby-isti. Din aceasta comunitate face parte orice radioamator, iar produsele soft (programele) sunt disponibile in regim deschis (open source si mai ales gratuit) oricui doreste utilizarea sau accesarea acestora. Conceptul GNU este unul revolutionar pentru ca este croit dupa nevoile utilizatorului hobby-st fiind un concept ce intra in conflict doar cu politicile inchise (specifice marilor companii) ce nu satisfac curiozitatea utilizatorul ci doar nevoile lui comerciale. Conceptul GNU este opusul conceptelor clasice ce abunda pe PC-uri. Sistemul Windows produs de Microsoft este un sistem inchis (proprietar) la care noi utilizatorii nu putem sa aducem modificari si nici nu putem contribui activ la imbunatatirea lui. Sistemele propritare sunt aparate in general de licente sau patente. Aceste sisteme sunt potrivite pentru piata de consum, dar total nepotrivite pentru noi radioamatorii. Limitarile ce apar in radioamatorism datorita utilizarii software-ului proprietar (in general scris pentru Windows) am sa incerc sa le evidentiez in cele ce urmeaza. Identificarea unor solutii devine posibila, in conditile in care devenim constienti de problemele cu care ne confruntam.

Open GNU source vs. open source proprietar

Am pornit analiza de la un articol interesant scris de catre YO2LGX – Delfi (http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=798) care face un pas important spre un homemade IF-SDR in extenso cu FT-857D, prin modificarea unui Zeta-SDR. In articol Delfi pleaca de la un open source (free to try and modify) Power-SDR sub Windows. Am sa incerc fara a aduce critici cuiva sa descriu limitarile acestui program desi aici apare o mica contradictie in termeni. Limitarile unui program proprietar in comunitatea radioamatorilor sunt evidente si anume: imposibilitatea modificarii sursei, a interfetei grafice si mai ales lipsa documentatiei tehnice (doar documentatia de utilizare este disponibila). Insa PowerSDR nu este un program inchis este un open source cu toate astea este un program proprietar open source. Astfel, el nu tine cont de conceptul GNU. Este un produs Flex Radio Systems cunoscuta pentru : SDR Flexradio 1500 – 5000 ce promite cam repede radioamatorului raiul SDR-urilor. Programul sursa (scris o parte in ANSI C si alta parte in C#) se poate download-a de la adresa http://support.flexradio.com/Downloads.aspx . Producatorul sustine ca sursele lui sunt usor de modificat, si, ca atare este ideal pentru a satisface 100% curiozitatea experimentarii, nevoia inovarii etc.

Cu toate astea iti poti da usor seama ca pentru a intelege si modifica sursele lor e nevoie de cunostinte medii spre mari in C si C#. Programul, asa cum este croit, nu poate lucra decit cu SDR-urile proprietare (SDR 1500-5000) produse de aceasi firma sau cu anumite modele limitate ICOM, Kenwood etc. De exemplu cu un IF-SDR cum este cel propus de catre Delfi in tandem cu FT-857D, nu se impaca deloc. Esti atentionat ca nu poate controla transceiver-ul direct prin cablu serial CAT si se iese din program.

Conform afirmatiei producatorului ar fi cel putin teoretic simplu de a prelua controlul transceiver-ului prin simpla modificare a surselor. Evident ca nu este chiar asa de simplu. Doi radioamator americani (Scott McClements, WU2X si Chad Gatesman, W1CEG) "modifica" sursele recurgind la o mica cirpeala, utilizeaza un al II-lea program. Binecunoscutul Ham Radio Deluxe pacaleste PowerSDR dindu-i indirect controlul asupra FT-ului. Programul modificat se gaseste la http://www.wu2x.com/sdr.html asa cum indica Delfi.

Surprizele nu se opresc aici pentru ca afli ca de fapt ai nevoie de o interfata CAT, pe linga un PowerSDR cirpit si de urmatoarea configuratie in care Ham Radio Delux pacaleste PowerSDR-ul , sa schimbe frecventa si modurile de lucru ale FT857D (vezi Fig.1) si asta doar pentru a porni.


Fig 1. Schema bloc prezentata de YO2LGX-Delfi din care reiese necesitatea utilizarii unei interfete CAT si a unui program suplimentar HamRadioDelux doar pentru a pacali PowerSDR sa porneasca.

Solutia gasita de cei doi radioamatori americani este ingenioasa pentru ca Ham Radio Delux este un program ce a fost conceput pentru a lucra cu alte programe la care le executa comenzi. Totusi, solutia este o cirpeala oricit de mult am dori sa evitam exprimarea. De multe ori legatura se pierde intre cele doua programe, dupa care PowerSDR-ul crapa subit sub Windows. Cu toate ca aproape ne-am obisnuit cu acest comportament al sistemului Windows mai aflam ca PowerSDR este "aproape compatibil" cu Windows 7 32/64 biti. Recunosc ca este singurul meu regret de la moartea XP-ului care desi a raposat de mult si aproape este putrezit mai bintuie prin topul listelor de compatibilitate.

Pe sistemul meu Windows 7 64biti , PowerSDR-ul crapa lamentabil desi Ham Radio Delux merge bine. Pe Windows Vista 32 biti sistemul merge bine daca procesorul nu este solicitat mai mult de 30%. Altfel spus, programul se blocheaza daca are un delay mare la procesare. Altfel programul are o interfata grafica frumoasa specifica programelor proprietare (inchise) orientate spre consum. Aici no comment! Iti ia fata cit ai zice peste.

Jos palaria in fata celor de la Flex Radio System care au facut o treaba cit se poate de buna sub sistemul Windows. Concluziile sunt urmatoarele ( pentru ca pestele de la cap se verifica):

  1. Programul PowerSDR sufera din cauza unor probleme legate de arhitectura sa software realizata pe o platforma inchisa. Producatorul nu poate oferi eficient si simplu utilizatorului accesul la toate componentele produsului nici chiar prin simpla deschidere spre sursele software.
  2. Programul sufera la fel ca orice produs proprietar din cauza lipsei documentatiei tehnice si a unor standardizari (vorbeste o limba cunoscuta doar de producator).
  3. In realitate PowerSDR-ul ar putea functiona fara controlul asupra transceiver-ul. Acest control nu este neaparat necesar. Este o stratagema clasica de marketing. Dar strategiile de marketing sunt in contradictie cu interesele user-ilor.

Conceptul GNU radio

Voi incerca sa fac o prezentare a conceptului GNU radio pe care sper sa-l fac apreciat in rindul radioamatorilor YO ce cocheteaza cu tehnologiile SDR si cu procesarile digitale. Sunt increzator ca in special tinerii radioamatori vor face repede diferenta, care, face toti "banii".

Conceptul GNU radio nu impune utilizarea unei anumite platforme SDR ci a unui standard pe care fiecare platforma SDR trebuie sa-l respecte. Acest standard este ca un limbaj care odata ce este invatat orice producator chiar si unul amator, poate sa construiasca un sistem SDR compatibil cu GNU radio. Astfel, acest produs poate fi atasat sau i se poate atasa orice alt modul sau componenta soft realizata de un alt producator, fie el unul profesionist (de ex. ICOM, Kenwood etc). Aceasta afirmatie are la baza observatia ca oricine cunoaste si foloseste bine un anumit limbaj poate "vorbi" cu un interlocutor pe care nu la vazut niciodata. Ideea functioneaza, pur si simplu, dar intra in contradictie cu lacomia producatorului.

Cum? Poate functiona si cu un homemade IF-SDR? Da. Poate fonctiona cu orice SDR ce ofera la iesire semnalul de IF in domeniul de lucru al placii de sunet. Este unul dintre modurile de lucru prin care placa de sunet poate fi folosita ca procesor de semnal (baseband processing).

Poate functiona fara modificari software si cu SDR-uri de firma? Da, pentru ca respecta protocolul GNU radio si USRP. Conectarea la PC se poate face in acest caz pe portul USB. Conversia analog numerica se face pe dispozitivul SDR atasat. In acest mod, dispozitivul SDR se denumeste in mod generic USRP si poate fi de tipul 1 sau 2 depinde de performante.

Adica totul e documentat? Protocol, drivere, specificatii tehnice pentru oricine? Da, la adresa http://gnuradio.org/redmine/projects/gnuradio/wiki/Hardware . Toti vorbesc aceasi limba numita: Universal Software Radio Peripheral – USRP. Inventatorul acestui limbaj este Ettus Research. Totul e gratis si deschis. Ca limba materna.

Specificatiile tehnice oferite de Ettus sub umbrela GNU imagineaza o lume SDR in care cercetarea si inovarea se simt bine atit la nivelurile cele mai inalte din universitati si laboratoarele de cercetare cit si la nivelul pasionatiilor radioamatori. GNU radio foloseste module soft scrise in C++ si Pyton. Acestea respecta un anumit format conform specificatiilor USRP descrise la adresa: http://gnuradio.org/redmine/projects/gnuradio/wiki/Coding_guide_impl.

Ce fac daca eu nu stiu C++ si nici Python? S-au gindit si la asta. In acest caz poti lucra in MATLAB sau OCTAVE, interpretoare cunoscute in lumea cercetatorilor sau matematicienilor.

Dar eu sunt radioamator! Nu cunosc programare deloc. In acest caz se poate lucra cu Radio Companion, o modalitate grafica extrem de simpla de realizare a interfetei radio GNU. Radio Companion respecta limbajul USRP si foloseste componente soft GNU radio prin intermediul unor simboluri grafice usor de manipulat cu mouse-ul si tastatura intr-un mod eficient ( http://gnuradio.org/redmine/projects/gnuradio/wiki/GNURadioCompanion).

Iata cum arata schema unui SDR receiver cu interfata grafica homemade pe care am dezvoltat-o in citeva minute cu Radio Companion.

Aceasta schema face aproape tot ceea ce PowerSDR face pentru receptionarea unui semnal SSB. Programul lucreaza cu IF-SDR -ul propus de Delfi fara sa fie nevoie de interfata CAT. Normal, comanda statiei si operarea ei se fac manual. Iata cum arata interfata grafica cu FT-857D dupa ce lansez in executie programul de mai sus.

Se urmaresc grafic procesarile de baza ce se fac pentru demodularea unui semnal SSB. Sufletul acestei interfete este filtrul digital trece banda ce actioneaza intre 0.3-2.9 Khz (ajustabil). Interfata include un AGC digital si doua amplificari in IF respectiv AF. Se lucreaza cu semnal complex (in spatiul Hilbert) asa cum cere teoria la iesirea mixerului IQ. Interfata contine butoane de reglaj a acordului brut si fin in domeniul 0-15 Khz atita cit cuprinde placa de sunet la o frecventa de esantionare de 48 KHz. Interfata vizualizeaza si spectrul semnalului inainte de procesare. Ea poate fi insa modificata dupa gustul utilizatorului care, poate experimenta adaugind noi module sau schimbind parametrii. Iata lista cu modulele disponibile aranjate pe categorii:

Sunt sute de componente soft ce pot fi utilizate pentru procesarea numerica a semnalului. Desigur, daca utilizatorul doreste sa faca modificari sau sa adauge propriul modul exista documentatie si exemple pentru asta. Daca gasesti un bug poti sa-l si corectezi si sa contribui la dezvoltarea componentelor GNU Radio.

Cum instalez GNU-Radio? Ai nevoie de un sistem Linux instalat pe un PC. Atentie ! Placa de sunet trebuie sa functioneze. Eu personal folosesc Ubuntu Linux 64 biti. Documentatia de instalare se gaseste la adresa: http://gnuradio.org/redmine/projects/gnuradio/wiki/GNURadioCompanion. Sper sa gasiti interesant acest concept si sa ne auzim in banda cu GNU-SDR.

73 tuturor radioamatorilor YO
de YO5OUC - Nicu

Nicolae Crisan YO5OUC

Articol aparut la 26-1-2013

12109

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (16)  

  • Postat de Zanfir Antonio - YO3FXF la 2013-01-27 06:18:16 (ora Romaniei)
  • Superb articolul!Multumiri!

  • Postat de Cristian - YO4UQ la 2013-01-27 08:35:34 (ora Romaniei)
  • Bravo Nicu, o semnalare de toata lauda! Tinerii cunoscatori ai fenomenului SDR, Linux & C++ (si nu numai acestia)au acum la dispozitie gratuita un laborator de dezvoltare si testari extrem de bine utilat in care pot concepe propriile aplicatii. Mult succes pentru viitori dezvoltatori.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2013-01-27 11:04:08 (ora Romaniei)
  • Ei, daca pui mana pe un ETTUS, pur si simplu pui modulul radio care iti trebuie (plus ceva PA RF)si nu vad ce nevoie mai este de FT857.
    Sky is the limit!

  • Postat de Nicu - YO5OUC la 2013-01-27 11:46:21 (ora Romaniei)
  • ETTUS-ul e grozav, dar nu e neaparat nevoie de el. Un FT-857D cu un IF-SDR-ul propus de Delfi e suficient. GNU radio poate lucra cu orice semnal IF in domeniul placii de sunet ( 0-18 KHz). IF-SDR-ul foloseste soclul pentru filtrul ceramic optional din FT pentru a translata IF 455KHz undeva intre 1-4 KHz. Tocmai asta am vrut sa scot in evidenta ca se poate face o interfata grafica SDR/GNU fara ETTUS sau PowerSDR. Delfi a pavat drumul cu IF-SDR / FT857-D, dar IF-SDR -ul lui Delfi poate fi adaptat la orice transceiver ce are soclu liber pentru filtre IF (nu doar FT857). Apoi drumul spre procesarea semnalului e pavat de GNU radio prin placa de sunet a oricarui PC. Multumesc pentru comentarii!

  • Postat de Ionescu Serban Radu - YO3AVO la 2013-01-27 13:05:57 (ora Romaniei)
  • Felicit autorul articolului, pentru forma completa si compacta de (re)aducere in atentia radioamatorilor YO interesati de domeniul SDR a solutiilor bazate pe structuri hard/soft deschise si standardizate, accesibile efortului creator colectiv. Cu toata convingerea, dupa aproape 20 de ani de implicare profesionala in domeniul SDR atit ca utilizator cit si ca dezvoltator, sustin ca acesta este drumul de urmat azi de radioamatorii "constructori".

    Succes si 73!

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2013-01-27 16:18:56 (ora Romaniei)
  • Consider articolul un bun exercitiu cerebral pentru cei ce doresc sa se tina la curent cu unul dintre putinele domenii tehnologice de prima linie din radioamatorism, SDR-ul. As sugera lui N2YO sa grupeze toate articolele despre SDR ce au aparut in ultimii 2-3 ani pe http://www.radioamator.ro si sa le posteze pe un link pe "RUBRICI SI LINK-URI POPULARE" din homepage. Poate acest lucru va stimula aparitia de noi articole in domeniu atat de la autori noi cat si de la cei care ne-au impartasit deja din experienta si cunostintele lor. TNX YO5OUC. 73 de Morel, 4X1AD.

  • Postat de Daniel - VE3GNO la 2013-01-28 01:34:45 (ora Romaniei)
  • exista si un application note pe site-ul lui ETTUS referitor la un US RX
    http://www.ettus.com/content/files/kb/application_note_receiving_hf_signals_with_a_usrp_device.pdf

  • Postat de Nicu - YO5OUC la 2013-01-28 09:06:02 (ora Romaniei)
  • Pentru cei interesati de experimentari pe platforma GNU radio cu suport Radio Companion multe exemple se gasesc la adresa: http://www.oz9aec.net/index.php/gnu-radio/grc-examples. Se pot modifica foarte usor si adapta nevoilor noastre. Cred ca subiectul GNU radio ar merita o sectiune suplimentara pe http\www.radioamator.ro. Multumesc celor interesati de subiect.

  • Postat de Ciprian Sufitchi - N2YO (n2yo) la 2013-01-28 19:25:19 (ora Romaniei)
  • In sectiunea de articole "Software pentru radioamatori" as putea crea o sub-sectiune "Software Defined Radio", dar ma tem ca nu sunt prea multe articole dedicate acestui subiect. Ar fi necesar ca cei care stapanesc domeniul sa contribuie mai frecvent cu articole, subiectul fiind din ce in ce mai atractiv pentru toti radioamatorii. Exista o categorie speciala la Forum numita "SDR - Software Defined Radio", acolo se pot purta discutii: http://www.radioamator.ro/forum/viewforum.php?f=28

  • Postat de Delfi - YO2LGX la 2013-01-28 22:34:07 (ora Romaniei)
  • Felicitari pt articol! Ideea de software facut de utilizator conform popriilor nevoi este excelenta…dar apar inevitabil si unele impedimente, ca de exemplu numarul foarte mic de amatori care poseda cunostintele necesare realizarii unui astfel de soft, iar din putini care sunt capabili de acest lucru nu siu cati ar fi dispusi sa si realizeze astfel de programe.
    Soft-urile consacarate gen PowerSDR, HDSDR etc reprezinta produsul finit urmare a muncii unor oameni devotatii care au consumat o gramada de timp pentru a realiza respectivele soft-uri, care au fost si ele upgradate in decursul timpului ca urmare a feedback-ului utilizatorilor cu scopul de a corecta anumite bug-uri si de a implementa noi functii… In plus au si farmecul unei interfete grafice spectaculoase…(vezi print screen-urile din articol)
    Problema prezentei conexiunii CAT la PC…nu cred ca reprezinta realmente o problema fiindca necesitatea controlului transceiverului cu ajutorul PowerSDR-IF Stage este evidenta (schibare banda, mod de lucru, frecventa de lucru) si e mult mai OK decat un program rigid la care schimbi totul manual (ex: vreau sa schimb modul de lucru din LSB in USB…La varianta cu CAT o pot face fie din soft fie din TRX – conexiunea CAT se ocupa de restul, pe cand la varianta fara CAT e nevoie sa o schimb si din soft si din TRX ?!). Un alt neajuns provenit din lipsa CAT-ului este corelarea si afisarea frecventei de lucru (daca modific frecventa din soft selectand un semnal din panadapter va trebui sa corectez corespunzator, in mod manual, si frecventa la TRX…pai exista riscul ca eu sa emit pe o frecventa diferita de cea de receptie!..........In concluzie, CAT-ul este NECESAR!!! La varianta PowerSDR-IF Stage soft-ul prmite utilizarea CAT-ului fara a fi necesar HRD-ul dar numai pt anumite transceivere ce-i drept, pe care soft-ul le recunoaste, pentru celalalte este nevoie de HRD (care pana la urma nu este un lucru rau…mai ai acces la un DX Cluster, mai ti un log s.a.m.d.- deci “carpeala” e utila!)
    Problema cu stabilitatea sistemului de operare si a soft-urilor care ruleaza pe acesta…disputa Linux vs Windows e veche si a devenit o chestiune de preferinte, dar inclin sa cred ca numarul utilizatorilor de Windows este totusi mult mai mare.
    Eu folosesc varianta IF-SDR cu PowerSDR-IF Stage pe un P4 la 3GHz cu 2GB RAM si o placa de sunet ASUS Xonar D1 cu drivere ASIO iar S.O. este Windows XP SP2 iar incarcarea CPU este in medie cam 23%…si functioneaza fara probleme de mai bine de un an de zile fara sa crape subit (vezi set-up-ul la http://www.qrz.com/db/YO2LGX ). La hardware-ul prezentat in articol am mai adus ceva imbunatatri (am adaugat si interfata CAT izolata optic, am separat galvanic iesirile I & Q cu trafo de banda larga si am inclus un mic AAF de 2 x 1Watt , toate intr-o singura cutie mica si eleganta care e montata intre PC si TRX si asigura izolare galvanica completa.
    In fine… speram ca solutia propusa cu varianta IF-SDR sa prinda mai bine la colegii de breasla, dar, in urma feedback-urilor primite la articolul publicat pe acest site http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=798 , mare parte din acestea pe mail sau telefonic, am constatat, cu regret, ca un nr. foarte mare din cititorii articolului nu au inteles conceptul de IF-SDR, sau cum functioneaza (in mare) un SDR, asa ca imi rezerv dreptul de crede ca nu vor fi numerosi nici cei care vor revolutiona capitolul software in acest domeniu. Inca o data felicitari pt realizare si success in tot ceea ce faci Nicu! Cu deosebita consideratie, YO2LGX - Delfi.

  • Postat de NIcu - YO5OUC la 2013-01-29 09:33:01 (ora Romaniei)
  • Multumesc foarte mult Delfi. Ai dreptate cind spui ca sunt putin cei care inteleg conceptul SDR. Nici eu nu credeam altfel, insa pentru ceilalti aceste prezentari ale noastre pot fi extrem de utile. Fiecare pas inainte conteaza pentru ca cel putin in urma propunerii tale cu IF-SDR -ul nu putini l-au construit si testat. Cu toate astea ii poti numara pe degete. Eu personal recunosc ca ceea ce tu ai scris m-a ajutat la experimente. La fel in cazul GNU radio m-am simtit extrem de atras de ideea de a putea sa-ti schimbi interfata grafica si chiar sa ai posibilitatea de a experimenta noi algoritmi de procesare. Sper sa pui pe site ceea ce ai facut cu izolarea IF-SDR-ului si a interfetei CAT pentru ca asta ar putea reduce drastic zgomotul. Mai mult cred ca te va tenta de asemenea si un topic cu IF-SDR TX. Mult succes si tie si eu cel putin voi urmarii tot ceea ce va apare aici legat de subiect indiferent ca e hardware sau software. Si Ciprian cred ca are dreptate ca e un pic cam repede pentru un topic aici dedicat in exclusivitate SDR-ului. De asemenea Morel spune ca este nevoie de un efort cerebral in directia asta. Eu totusi cred ca vom auzii tot mai multe despre SDR si pina la urma vom forma aici o masa critica. Pentru ca ... se poate. Multumesc Delfi pentru raspuns si mult succes. Nicu

  • Postat de Delfi - YO2LGX la 2013-01-29 13:12:00 (ora Romaniei)
  • Am facut ceva experimente cu IF-SDR in configuratie TX-RX folosind un AVALA-01 modificat sa functioneze pe IF de 455KHz la FT-857D dar problema era lipsa unui soft adecvat care sa functioneze in regim de IF cu controlul CAT aferent…soft-ul pe care eu l-am folosit era PowerSDR v1.9.0 sr40. In legatura cu izolarea galvanica a interfetei CAT nu e nimic spectaculos, am folosit optocuploare cu rata de transfer mare 6N137 astfel incat conexiunea CAT se realizeaza la viteza maxima acceptata de 857 (38400 kbps), iar izolarea Hardware-ului SDR fata de PC am facut-o cu 2 trafo de banda larga montate la iesirea I & Q. Suplimentar, pentru reducerea zgomotului, am recurs la decuplari (filtrari- am gasit niste filtre cu 3 pini in configuratie T, recuperate de la ceva echipamente digitale) pe fiecare pin de alimentare ale CI folosite in SDR… iar alimentarea se face separat , nu din USB, cu stabilizatorul de 5V pe acelasi PCB cu montajul…rezultatul? Zgomot mult mai mic, iar in zona frecventei centrale pe panadapter, (corespunzatoare Fosc/4) iar rejectia oglinzii este mult imbunatatita. Partea cu AAF de 2 x 1W suplimentar am considerat-o utila, ajuta la compactizarea instalatiei si ofera un control de volum la indemana. Ce am mai facut in plus la hardware, fata de ce apare in articol, am pus la intrare un amplificator de RF cu MOS-FET pe 455KHz, scopul era de a realiza o impedanta mare la intrare si de a aduce un plus de castig (dar s-a dovedit ca nu este neaparat necesar). In opinia mea nu cred ca e nevoie de un hardware mai sofisticat, cel putin nu pt FI=455KHz. Am comparat, ca performante montajul din articol cu receptorul de la TRX AVALA pus pe FI si uu exista nicio diferenta, se comporta absolut la fel. La partea de soft, idea de a folosi GNU radio este binevenita. Faptul ca te poti juca cu modulule soft (exact ca la LEGO :-))) si sa-ti faci singur programul e un lucru extrem de atractiv,… deocamdata nu am avut timp sa vad ce si cum functioneaza, dar o sa incerc cand am timp sa aprofundez subiectul…am insa cateva intrebari : nu stiu daca ruleaza exclusiv pe Linux (oare pe Win XP nu merge?) si daca e posibil de implementat si controlul CAT?
    PS: Nicu, am vazut clipul incarcat de tine pe youtube la: http://youtu.be/eSp8oC4n7t0 si am observat ca esti in banda de 20m iar modul de lucru este LSB…la setari in tabul IF Frequencies pune bifa pe Swap I/Q Channels si/sau pune semnul “-” in fata frecventei de offset din campul “ IF Frequency” daca sensul in care modifici frecventa e invers ;-) 73s de YO2LGX, Delfi

  • Postat de Nicu - YO5OUC la 2013-01-30 20:41:59 (ora Romaniei)
  • Ma bucur tare mult ca lucrezi la imbunatatirea IF_SDR-ului. Trebuie sa-i fac si eu separarea prin optocuplor la CAT si poate si prin filtre la SDR. Sa vad ce pot gasi prin receptoare mai vechi (am destule). Important e ca zgomotul de pe mijloc scade mult. Era destul de deranjant mai ales in banda de 80 m. Am sa fac si setarile la PowerSDR asa cum mi-ai zis sa vad ce iese. Asa cum e acum daca trec pe LSB spectru se inverseaza (frecvemtele mari apar la limita inferioara iar cele mici la cea superioara a benzii filtrului). Prin GNU radio e la fel si daca inversez I si Q merge pe invers. Cred ca e din cauza mixerului ce nu inverseaza spectrul el fiind in comutatie. Poate ca tu ai inteles mai bine fenomenu. Cit despre GNU radio e clar ca este scris pentru linux, dar cei de la ETTUS sunt sub umbrela celor de la Texas Instrument. Urmind firul logic ar trebui ca produsul lor (LabView) sa aiba incluse modulele USRP si evident poate lucra cu IF-SDR-ul sub Windows. Nu m-ar mira ca si cei de la Math soft care sunt iuti la minte sa aiba deja un toolbox in Matlab pentru Simulink. Cu comanda FT-ului este ceva facut in Linux in C. O sa iau de acolo si am sa adaptez pentru compilatorul de C din Windows. Am sa te mai tin la curent.73s de YO5OUC - Nicu.

  • Postat de Nicu - YO5OUC - YO5OUC la 2013-01-31 12:34:45 (ora Romaniei)
  • Draga Delfi, am cautat niste surse pentru comanda CAT la Ft857D. Nu am gasit nimic pentru windows asa ca am scris eu un demo simplu ce poate fi compilat usor sub Visual Studio 2010 (http://users.utcluj.ro/~crisan/ft857d_catcomm.txt).Am pus pentru orice eventualitate si executabilul (http://users.utcluj.ro/~crisan/ft857d_catcom.exe) care schimba frecventa statiei si modul (3.705.10/USB). Apoi citeste frecventa si modul si le afiseaza la consola. Cei ce doresc sa-l foloseasca in dezvoltari proprii pot sa adauge noi comenzi in functie de statie. Banuiesc ca setul de comenzi la FT-uri seamana, la alte tipuri de statii structura comenzilor e in mod sigur diferita. Daca crezi ca ajuta la experimente pot sa-l fac sa ia parametrii din linia de comanda la lansare. De exemplu: ft857d_catcom.exe mode frequency state ... rw/wr etc. Sa auzim numai de bine si spor in tot ce faci. 73s de Nicu (yo5ouc@yahoo.com)

  • Postat de Nicu - YO5OUC - YO5OUC la 2013-01-31 12:40:05 (ora Romaniei)
  • http://users.utcluj.ro/~crisan/ft857d_catcomm.txt

    http://users.utcluj.ro/~crisan/ft857d_catcom.exe

    Fisierul ft857d_catcomm.txt trebuie compilat cu extensia cpp in loc de txt.

    Execul este ft857_catcom.exe.



  • Postat de Cornel - DJ7BE la 2013-03-10 23:14:14 (ora Romaniei)
  • Dimpotriva, da technologie, da electronica dar nu Radioamatorism, clasic. Asta din urma pe cale de disparitie. Ar fi mare pacat si spre dezamagirea celor mai varstnici in ale radioului.
    Va doresc multe 73 si reauzire in Benzi si nu pe internet.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "GNU Radio – SDR pentru FT-857D, inca un pas inainte"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact